• No results found

Lärares C transkrivering

1) Hur planerar du din lektion inför en digital undervisning?

I det stora hela är det lika, där den första religionskursen på 50 poäng brukar jag tänka i tre huvuden avsnitt. Sen kan det såklart bli en variation över hur mycket tid varje avsnitt får. Men jag tänker tre avsnitt som skulle kunna resultera till ett prov, en hemtenta eller en större redovisning. Tänker jag att kursen kan innehåller och ha som mål. Men det kan ju variera lite mellan gångerna. Ofta så börjar jag med en introduktion till vad är religion, där naturreligioner, buddhism och hinduism även brukar pålysas. På så viss är det samma utgångspunkt sen tidigare, men sen så kommer dom stora utmaningar. Hur genomför man undervingsingen och hur följer man upp kunskap utvecklingen. Då krävs det ju i det här fallet mer planering när det kommer till digital undervisning än när man inte har det. Det är helt klart så tycker jag. Sen har du ju det här med klassrum aspekten som på ett sätt försvinner, där du saker som hjälper dig som exempelvis tavlan, där du kan skriva på, visa ord, koppla samman dom och även rita. Där det såklart går att använda tavlan digital men det blir verkligen inte på samma sätt. Där det inte är lika lätt att komma åt den och att använda tavlan, tycker jag i alla fall. Så det gör att du måste tänka genom mycket mer innan, gällande vad ska jag ta upp, vilka delar ska ingång och den stora utmaningen kanske inte är att göra en presentera utan att få responsen från eleverna. Vi uppmanar dom att slå på sina kameran och att det har chans att ställa mängder av frågor. Samma sak gällande ljud, där jag vill gärna att dom ha på det om såklart dom inte har störande ljud runt om sig. Så man kan få snabb respons från dom. Men hur får man just den där ögonkontakten nu. För det händer något i klassrummet när du märker att eleverna ta till sig det du säger eller inte gör det. Där det inte går att göra eller uppfatta på samma sätt digitalt. Där du inte får det här kvittot på om eleverna är med. Där än hela tiden under förstår dom det här, hänger dom med nu och om dom inte har kameran igång så undrar man vad gör dom nu. Är dom där och lyssna eller gör dom andra saker. Där ibland kan man se eller märka att visa elever är kvar i sängen och inte är helt med. Som väcker en hel del fara vågor inom mig. Där du behöver tänka in hur får jag igång en dialog med eleverna. Då har vi möjligheterna via zoom att göra små grupp rum, där du kan bestämma vilka elever som ska vara i varje rum eller slumpa grupper. Där eleverna innan kan få en uppgift eller sak att samtal om, som jag kan höra och checka av hur går det här. Men det gör att du måste planera mer gällande vilken fråga ska dom samtal om mellan varandra, samma sak gällande uppgifter som dom får göra i dom här mindre rummen. Så i det stora hela är det mycket som är likt, gällande att det jag tar upp i avsnitt tar jag upp nu. Men där det är nu svårare att få som sagt återkopplingen.

-Är det samma utgångspunkt i planering inför varje område i religionsämnet?

Det är ungefär samma planering till dessa olika avsnitt och område som det belyser, så den

utgångspunkten förändrar inte så mycket på grund av den distansens. Det handlar mer om som sagt om uppföljningens fråga, där det blir funderingen runt hur får jag ett kvitt på att eleverna har tagit till sig eller lärt sig något av det som har sagts under den digital lektionen.

-Krävs det mer eller mindre planering när det gäller digitala undervisning? På vilket sätt i sådant fall? Ja det skulle jag vilja säga, för jag väljer att göra flera saker nu när det är digitalt som annars inte brukar göras. Där jag exempelvis kan via vårläroplattform lägga ut korta prov till våra elever. Där jag testade redan i våras att lägga ut ett digitalt prov, där det inte går att backa i provets frågor och att länken bara är öppen en viss tid. Där det är något som jag inte tidigare gjorde eller testa förut. Men även den form går att använda som ett övningens test eller som en repetition. Där ett exempel inom etik delen så har jag presenterat olika former och tänksätt runt etiken. Där jag har lyft upp olika livsåskådning och

människosyn tänkare. Där dom senare får ett testa online, där det kommer upp olika påstående där det ska para ihop vilken typ av etik passa till det påstående som lyfts fram. Där dom kan göra om detta testa hur många gånger som helst, där det blir en form av träningen. Men där alla dom här digital proven eller träningens form tar ju mer tid att ställa in och ordna. Så där är ett tydligt sätt hur digital undervisning kräver mer planering.

-Behöves en annan form av didaktisk eller pedagogiska utgångspunkt ha i planering när lektion blir digital?

Ja det gör det. Där det pedagogiska blir just hur stimulerar man samtalet, på ett mycket mer tydligt sätt än i klassrummet. När vi är i klassrummet så möts vi på samma sätt och kan samtal lättare mellan vandra. Där mötesplatsen och rummet är redan skapat, medan nu måste jag anstränga mig med att skapa ett rum själv och då få till en mötesplats där samtalade kan komma till. Som blir utmanade genom att själva samtalet är så oroligt viktige när det kommer till religions ämnet och särskilt inom etik delen. Att man verkligen lyssnar på att vandra och för ett samtal mellan vandra. Sen rent didaktiskt så kan jag inte välja samma uppgifter som man i vanliga fall i klassrummet hade gjort. Utan att jag måste ta det som funkar distansmässigt nu och ha uppgifter som passa den situationen vi befinner oss i.

-Behöves det en större digital kompetens för att kunna planerar en digital lektion?

Nej inte större skulle jag säga, utan mer en normal kompetens är det som behöves och den skulle räcka. För man ska inte skämmas, där jag tror att många kommer igång rätt så lätt. Så länge man kan öppna ett möte och dela en skärm. Då har du kommit väldigt långt och kan göra väldigt mycket. Men det är såklart det finns en utmaning för vissa kolleger, men en större kompentens tycker jag inte behöves.

2)Religionskunskap undervisning, hur påverkas den när den blir digital?

Om vi ska prata lite möjligheter först, så är det lättare det här med att para in dom i grupper. I så kallade break at room på zoom, så går det ofta väldigt smidigt. Där du spara en hel del tid faktiskt, än att du skulle rent fysiskt delar in personer i olika grupper och be dom gå samlas ihop på olika platser i

rummet. Där det blir så klart en fördel att bara tycka på några enkla knappar och sen säg nu har ni ett rum och grupp klara. En sådan sak ska man inte underskatt utan tvärtom så är det en stor möjlighet. Så där tycker jag att det är en möjlighet, men svårigheten kan var exempelvis att göra värderingar övningar. Som jag brukar jobba en hel del med eleverna inom just etik delen, där jag vill att eleverna rör sig väldigt mycket fysiskt. Där det ska ta ställning till mängder av olika saker, där du kanske känner till fyra hörn övningar. Sådana saker går inte att göra på samma sätt när det blir digitalt, genom att vi inte fysiskt är på samma ställen. Där det inte går att se hur folk rör sig eller få en känsla för det hela, där såklart detta blir en dimension som går förlorad nu. Tyvärr så blir det också mer plattare än tidigare, där det blir mer två dimensioner istället för tre dimensioner. Något som jag själv tycker om är att kunna rör mig runt i klassrummet, där du kan höra samtal mellan olika elevgrupper och sen också kunna läsa in hela känslan när du går runt. Medan nu när det är digitalt så blir det bara en väg hela tiden. Som begränsare väldigt mycket ämnet och undervisning i ämnet.

-Vad för nya möjligheter och utmaningen får religionskunskap undervisning när den blir digital? På vilket sätt uppstår utmaningen och möjligheter?

Hur utmaningen uppstår är just att dom sitter hemma med sin dator framför sig. Där du som lärare har inte koll på vilka störningens moment som är runt dom, där det kan komma in någon annan i deras skärm och börjar på prata, som på sätt kommer in i vår lektion. Där ens första tänkare blir då, oj sitter jag inte själv med eleverna, hur mycket påverkas den här person av allt som händer runt den. Där man kan se att eleverna sitter och äter nu eller ligger kvar i sängen, där dom då troligen inte gått upp för dagen. Där dom inte har varit ute något under dagen, inte fått lyft eller rört sig något. Så det är ju det rent fysiskt, att dom inte ens lämna huset nu. Men sen får man inte glömma det psykiskt aspekterna, att dom inte får träffa vandra. Där dom blir trött och saknar det här med att se vandra, umgås och ha

klasskompis. Som troligen påverkar deras sätt att kunna ta till sig inläraren.

-Är det någon form av avgränsning och problematik som ämnet får när den blir digital?

Ja det tycker jag nog, om vi jämför med dom andra SO – ämne. Exempelvis historien så kan du såklart ha diskussion med klassen men det blir ju inte på samma sätt om du jämför med religion eller samhälle. Där både religion och samhället har ju en kärna, men även moment som präglas av diskussion. Bara exempel debatt som både ämne ha inom sig är ju unikt, med synen och tänkare runt religiösa traditioner i ett samhälle. Där eleverna funderar ofta på vad är rätt och vad är fel, som visar på att både ämnen har en tydligare form av aktivitet kopplat till sig. Som blir tyvärr begränsat när undervisning blir digitalt. Där just religionsämnet blir lidande genom dessa aspekter. Om du inte får till dom här former av samtal med eleverna. En del ämnen kan lättare övergå till att bli ett föreläsning ämne. Men jag tror religionen tar för mycket skada om det blir för mycket föreläsning. Där just det här med reflektion och diskussion inte får plats på samma utsträckning.

-Är det några nya tillämpningen som har kommit till genom att undervisning behöver vara digital? Ja det har behövts göra, det kan vara allt från dom här samtals rummen som än skapar mellan eleverna. Till dom här övningstest testerna som jag pratade om förut. Men där du nu kan även tipsa dom om olika sidor eller filmklippet som dom får kolla på genom nätet, som händer oftare nu än förut. Sen så blir det en annorlunda tillämpningen med exempelvis att man ber dom nu att kolla själva på ett filmklipp istället för att hela klassen kollar tillsammans. Där det blir mer att dom på egen hand istället för alla ska koppla tillbaka. Så det gemensam tar ju skada av det här med digital också. När man nu behöver ge mer

enskilda instruktioner till elever istället för att ge dom som ett kollektiv.

3)Materialet, sinnen och uppleves, hur påverkas sådana aspekter i religionskunskap undervisning när den blir digital?

Vi har ju varit inne på detta lite grand, detta med kroppsspråk och rörelse i klassrum. På vår skola så har vi ett antal material låder som är för religions ämnet. Som är något jag gillar att ta med till lektionerna. Där man visar upp, skickar runt olika föremål som elever får känna och ta på. Där det får se hur en bön matta kan se ut eller en buddha figur exempelvis. Där allt detta påverkar många olika sinnen, bara att visa hur en bön rit går till, hur sätta man på sig en kippa, hur tänker man runt en nattvard gällande föremål. Där det blir väldigt hands on för eleverna att ta till sig av centrala delar inom en religiös tradition. Där allt detta går förlorat när man inte kan ha eleverna på plats och undervisning behöver bli digital. Sen blir det verkligen inte samma sak om jag visa upp föremål i kameran, där det nästan inte går att jämföra. Detta återigen för att det blir väldigt platt, även om du visa föremål så är dom platts framför skärmen. Det blir inte påtagligt genom att det inte blir 3D eller levande för dom när dom sitter och kolla på en skräm. Som jag tycker är väldigt tråkigt, för att visa material föremål inom religion är verkligen en sak som jag uppskattar väldigt mycket. Men även eleverna uppskattar detta är min uppfattning. Inom religion två, som är den andra kursen på gymnasium så har vi jobbat lite med tradition och matlagning. Där vi konkret ha kunnat låna skolköket eller hemkunskap salen, där vi har tillagat rätter som har kopplat till en religiös tradition eller högtid. Där eleverna ha fått välja exempelvis en högtid, ta reda om den och kunna svara på varför fira man den. Men även vad är det som ätas under den här högtiden och varför gör man det. Där dom sedan laga maten, smacka den och sen äter den. Så där blir det väldigt sinnligt för eleverna och för mig som är lärare också.

-I vanliga fall, när undervisning inte är digital, brukar du visa eller använda dig av material föremål i religionsundervisning? Vilka i sådant fall och varför väljer du att göra det?

Min utgångspunkt varför jag väljer att använda material föremål är för att jag har den uppfattning, att om man ska kunna förstå en religion, så behöver man också förstå hur dom som utövar än religion har för relation till olika föremål. Annars så blir det väldigt platt återigen. Sen så får du en öka förståelser för

föremål när du själv får se dom och känna på dom, föremål som även kan vara kläder som används under särkliga tillfällen. Men det kan ju vara samma sak gällande skrifter, böcker så som Koranen. Där elever lär sig att hitta i en fysik bok istället för att gå in på en webb sida.

-När det är digital undervisning, försöker du använda dig av material föremål genom exempelvis visa dom? Om du gör det, uppleves det någon skillnad jämfört när du har undervisning med hela klass på plats?

I den mån jag väl använder material nu under distans undervisning så visar jag det framför skärmen. Även om det är nästa lika lätt att använd en bild istället, där det blir ungefär samma effekt. Någon få gång har jag visat en symbol, där det har blivit att jag inte använder jättemycket material föremål som jag brukar göra.

-Studiebesök till olika religiösa platser går inte att genomföra under en pandemi, där av så får inte eleverna den formen av upplevs som det kanske skulle gå. Men försöker du få eleverna att få en bild eller känsla för olika platser och rum inom olika religiösa tradition men då digital?

Har inte riktigt kommit dit än, under hösten så hade vi ju tillfällen att ha eleverna i skolan några få gånger. Där jag då körde dom har fysiska sakerna som vi har pratat om. Annars så brukar vi med treorna i skolan gör ett besöka till Göteborg. Där vi då besöker en synagoga eller moske, så där får eleverna verkligen uppleva religiösa rum. Men vi får se hur detta kommer lösa sig. När jag jobbar med

kristendomen, så brukar jag ha med i en hemtenta fråga att dom ska besöka en gudstjänst, där dom kan välja att gå på en eller kolla på en via nätet. Bara för att dom ska kunna ta del av hur går en gudstjänst till, hur funkar det. Däremot så har jag inte gått till kyrkor med klasser i en större utsträckning. Självklart så skulle man kunna göra detta mer. Men det blir ännu svårare att göra detta nu, under en pandemi. Men jag tycker om det här runt ett religiöst rum, där jag exempelvis runt kyrkor vill att dom ska få en känsla och förståelser varför är dom byggande som dom är. Hur dom användas och varför dom användas på det sätt som dom gör. Men hur vi ska göra detta i en digital undervisning har jag inte helt kommit fram till hur man ska göra det.

-Vilken roll har det material och upplevelse för att kunna ta till sig och lärare sig av religiösa traditioner? Den kanske inte är den avgörande delen, men jag tror att det kan ge en del eleverna väldigt mycket. För vi har en bild hur saker och ting verkar vara eller vi får en bild av saker när vi inte ser dom på nära håll. Där det väcker nog ett intresse där eleven kan tänka jaha är det så här det ser ut. Sakerna blir ju även en form av ingång till område, som kan sätta igång ett intresse. Bara det här med att känna något, skapar ju många erfarenhet och känslor hos en person.

-Vad är den största utmaningen och möjlighet gällande att arbeta med material ting i religionskunskap undervåning när den blir digital?

Det är just det här hur förmedlar jag en 3D känslan när det är väldigt platt när vi alla sitter framför våra skärmar. En del jobbar, som jag inte själv har gjort med dofter i sådan fall rökelser. Vet inte om du har gjort det någon gång, men det brukar ofta sluta med att halva skolan luktar efter det. Där har du ju ett sinne som helt går bort med distans, det här med lukt som inte går att få till över den digital skärmen. Samma sak med maten som vi tidigare pratade om, där dom sinnes intrycken försvinner. Detta genom att dom inte är på plats och alla är samlade på samma ställen.

4)Vilka tankar och känslor ger digital undervisnings hos dig?

Två saker, den ena är att man är väldigt glad att detta går att genomföra. Men den andra är att man längtar tillbaka till hur det var förut. Där ens inställning till detta har fått utmanas och förändras. Där nöden tvingar än att hitta på saker och göra saker, som väcker såklart flera känslor samtidigt.

-Har din inställning och tänkare runt digital undervisning förändras när du har fått mer erfarenhet runt den?

Ja det har den. Dels så tar man till sig tipsen på ett helt annat sätt än förut. Där man inser att det finns en del möjligheter, sen inser man delvis att visa saker kommer bli svåra att få till. Där detta har gått åt båda hållen, där detta går att genomföra. Men den största känslan som är jobbigast är att du inte når

människor på samma sätt som förut. Där man märker att elever inte hänger med längre. Där det blir tydligt att nu når jag inte fram till dom, där du kan skriva och fråga hur det går väldigt många gånger utan någon som helst svar. Detta gäller inte bara lektioner utan gäller hela bilden, där det märkts i studieresultat att dom här elever kommer det inte gå bra för. Där det blir väldigt jobbigt att man inte får kontakt med dom, även om man verkligen försöka höra av sig.

-Är det några centrala digitalt medel du använder dig av? Något som används mer än andra? Exempel filmklipp, PowerPoint i större uträkning, bilder, kahoot med mera

Jag använder väldigt mycket powerpoint, som sedan alla elever kan ta del av via läroplattformen. Sen dom här övningsprov lägger jag också ut, som dom kan träna på hur många gånger som dom vill. Så jag har en del men behöver jobba fram ännu mer. Som kan använda i flera områden. Filmklipp till en viss