• No results found

Lärares F transkrivering

1)Hur planerar du din lektion inför en digital undervisning?

Jag brukar utgå från att ha en genomgång runt ett område, som går att ha på samma sett nu när det är digitalt. Där jag nu har eleverna uppkopplade och ser dom vid sidan av skärmen på bild. I normalt sätt så brukar jag använda tavlan mer än vad jag kan göra nu. Där jag då har övergått till att skriva ner allt i en power ponit dokument eller i ett word dokument. Som eleverna får tillgång till innan lektion, så det kan skriva anteckningar utifrån dokument och fylla på dokument med saker som sägs under lektion. Sen när vi kommer till delen med att jobba med frågor, då har jag gjort en planering där eleverna har två

möjligheter gällande digitala former. Där första är att vi använder oss av meet eller hang out, sen så har vi mejlen. Där jag har gjort att eleverna har i grunden tre sätt att nå mig och två olika sätt att samtal på om det inte vill skriva. Sen har jag eleverna som man har haft under en längre tid, som är vana att nå mig via mobiltelefonen. Så först har jag en genomgång och sen får dom jobbar själv där dom har olika sätt att nå mig, men håller på att försöka vänja dom med universitet livet. Där dom måste ta eget ansvar och klara sig själva. Där exempelvis så får läraren inte så mycket betalat för gymnasier arbetet, där jag tror man får ut ungefär 23 timmar av deras 100 timmar som dom ska lägga på det. Då måste ju eleverna kunna jobba själva och då gäller det att förberedda dom på att ta mer ansvar. Men jag måste samtidigt har kollen på dom, där det behöver anmäla sig innan för att få hjälp via mobilen, mejlen eller hang out som dom gör mer.

-Är det samma utgångspunkt i planering inför varje område i religionsämnet?

Just nu jobbar vi med sekter och våldsamma grupper, där det ska skriva en uppsats eller mer av ett papper. Som gör att just den delen blir det ingen större skillnad än i vanliga fall, där det kan sitta hemma än i klassrummet och göra uppgiften. Vi har väldigt många resande elever, som har gjort att jag har tillåtet en elev att få ha lektion på distans genom att eleven åker nästan 10 mil för att komma till just religionslektion som är den enda lektion som eleven har den dagen. Så den eleven har jag tillåtet att gå över till distans tidigare än dom när det kommer till just detta område. Men i normalt sett och i många andra områden så får eleven såklart vara mer i skolbänken, men detta öppnar upp mer för elever som har väldigt långt till skolan. Så lyckligt nog har jag inte behövt planerat om något, genom att det är först nu jag undervisa ett pass religion denna termin och inte hade någon religion förre termin.

-Krävs det mer eller mindre planering när det gäller digitala undervisning? På vilket sätt i sådant fall? Ja helt klart, du måste tänka på att det blir visuellt annorlunda för eleverna nu när det blir digitalt. Exempelvis bara att visa en film, blir ju inte samma kvalitativ och känsla om än jämför med att visa den i ett klassrum. Utan sådana saker får man då försöka att låta bli att göra, i alla fall inte lika många som man kanske brukar göra i normal fall. Jag är väldigt förtjust i att använda filmer, särskilt inom religions ämnet. Där jag har sparat väldigt många Youtube klipp runt religion, där det verkligen finns ett hav av filmklipp att använda sig av inom Youtube plattformen.

-Behöves en annan form av didaktisk eller pedagogiska utgångspunkt ha i planering när lektion blir digital?

Ja lite, genom att exempelvis så får inte en film lika stark effekt i den digital rutan. Power pointer i alla sin ära, men dom kan bli lite tråkiga. Där man får se upp för att hamna i ett spår att bara använda en sak som exempelvis Power poniten. För en aspekt som missas när du kör power ponit digitalt är att eleverna inte ser mig som lärare på samma sätt som det gör i en klass rum. Där dom enbart ser mig i ett hörn i rutan och lägger då enbart fokus på power poniten, istället för i vanliga fall så lägger dom både fokus på mig och power ponit eller tavlan när vi går genom något. Så min roll blir genom detta mindre, har man jobbat bra med en klass och har en relation till dom. Så går den digitala undervisning bättre, för när vi hade en snabb övergången i våras så gick det bra. Medan hade vi haft den i början av en termin innan man lär känna eleverna så skulle det ha blivit mycket svårare och jättesvårt att få dom att förstå hur mitt upplägg funkar. Skulle nog säga mer metodiska än didaktiskt behöver man tänker mer runt, där det didaktiska ligger till grunden för det vetenskapliga teorier inom det meteoriska. Så där behöver man inte ändra utan mer runt det praktiska metoderna som man kanske behöver finslipa lite extra på.

-Behöves det en större digital kompetens för att kunna planerar en digital lektion?

Nej, sådant här kan du inte utbildare dig till. Detta är något som du känner av som lärare, där man som lärare kan känna i luften vad som är felet. För man märker ju om eleverna är med eller inte. Det syns ju i kameran, så man anpassar sig i detta och jag har ju inte gått någon utbildning i detta. Utan det vi har fått lite av under våren, var mer praktisk och tekniskt. Med vilken plattform ska vi ha, hur funkar den och hur jobbar vi så det blir lika för alla elever. Där jag tror det är väldigt viktigt att det är samma

utgångspunkt i alla ämnen så väl svenska som mitt ämne när det kommer till hur vi jobba med plattformen.

2)Religionskunskap undervisning, hur påverkas den när den blir digital?

Det visuella blir ju helt klart påverkat. Sen när jag undervisa religion så försöker jag ta med mig saker som har koppling till det vi håll på med. Sådana saker faller ju helt när det blir digitalt. För det är ingen

mening att visa något över en bild eller så. Det ger ju inte samma effekt för saken eller känsla för det som vi håller på med. Jag försökt testa detta i våras i mitt andra ämne men där det upptäcktes snabbt att detta blev helt platt och meningslöst. Religion handlar ju mycket om att känna och förstå andra

människor. Som är något svårt att förmedlar över skärmen. Bara saken att eleverna inte ser mitt kropp språk eller ha fokus på både mig och power ponit, där dom nu har bara fokus på power ponit gör att dom har ju svårare att se vad som berör mig. Eller när jag med kroppsspråk eller röst försöker framlyfta och förklara något på ett särskilt sätt som dom ska ta till sig. Sådana viktiga element i en undervisning försvinner nu, så det som än kan jobba med eller det som är kvar är rösten, bilder och power ponit. Så ämnet och jag som lärare beskärs av möjligheter.

-Vad för nya möjligheter och utmaningen får religionskunskap undervisning när den blir digital? På vilket sätt uppstår utmaningen och möjligheter?

Dom nya möjligheter är att man måste våg släppa eleverna, där det behöver ta reda på saker mer

självmant än tidigare. Nackdelen med det är att det tar mycket längre tid genom att du behöver kolla mer hur det går för eleverna. Men fördelen blir ju även att genomgångarna går ju snabbare. Genom att du inte möter någon åsikt, syn eller input gällande din genomgång, där det är bra att ha planerat in så att elever får söka själv. Som är en möjlighet.

-Är det någon form av avgränsning och problematik som ämnet får när den blir digital?

Jag har inte märkt något i grunden, men det som blir problematiks är ju förhören. Där du kan inte köra hemprov hela tiden för eleverna, även om vi har tillåtelse att plocka in några få eleverna för särkliga moment. Om jag tar in en handfull elever om taget, där dom eleverna får göra provet på skolan. Så kan jag se och vet om dom har kunskaper runt detta. Där det andra är att ha ett prov muntligt för mig. Men då får jag en nackdel över mig på en gång, genom att jag inte kan kontrollera om dom har något framför sin dator. Där dom kan snabba upp centrala saker och då har hjälp saker som dom inte får ha till provet. Så den rättssäkra processen försvinner helt om man har hemprov hela tiden. Som gör att dom fören som jag skulle vilja ha inte går att genomför, i alla fall att inte veta hundra procent att dom inte fuskar. Som gör i förlägen att det blir svårt att veta vilken kunskap nivå dom har och besitter. Nu tror jag, genom min erfarenhet kunna göra en sådan bra bedömning utifrån det jag får in. För jag märker ju fort väldigt om någon elev är ute på fel spår eller har tagit något från en väldigt konstig källa. För det märkts ju väldigt fort när man går in på dom högre betygen som C eller A nivå, för dom är inte lika känsliga för just detta. För dessa nivå blir det svårt om du inte har kopplat in din egen hjärna i systemet. Att bara läsa genom texten så klara man väl E nivå men ska du högre så går det inte bara att läsa av något och kunna säga efter.

Det finns en tillämpning som jag har gjort för att kontrollera att dom är där. För du vet inte om eleverna är där om dom har skärmen avstängda och det är bara massor svart rutor framför dig. Men det är att du ibland bryter lektionen lite tidigare, för dom behöver först anmäla sig till lektion via hang out och sen så kommer dom in i bild. Då kan vi ha lektionen och om jag då säger att vi slutar tidigare men jag vill att dom säger hejdå i hang out forumet. Så kan jag se väldigt fort om elever inom två min har gjort det. Har dom inte gjort det så har inte eleverna varit där. Men jag brukar göra detta då och då, så eleven kan aldrig vet när jag kommer göra detta. Så då behöver eleven vara med hela tiden, för den som sagt vet inte om vi kommer sluta lite tidigare och jag kräver då att dom ska skriva i hang out forumet. Så det är ett sätt jag har kommit på som gör att man kan hålla lite kolla på dom.

3)Materialet, sinnen och uppleves, hur påverkas sådana aspekter i religionskunskap undervisning när den blir digital?

Det försvinner helt eller blir väldigt mycket smärre. För vad för sinnen blir kvar när vi kör digitalt, det blir syn och hörsel. Det här med lukt när du tänder rökelser eller det här med känseln som kommer till när du tar på ett föremål, dom försvinner ju nu. Det blir inget sådant som du kan koppla in i en digital undervisning. Jag är en person som gillar det här med sinnen och materialet, som gör att man tycker att ens egen undervisning blir smärre för detta blir lidande.

-I vanliga fall, när undervisning inte är digital, brukar du visa eller använda dig av material föremål i religionsundervisning? Vilka i sådant fall och varför väljer du att göra det?

För att kunskap får man genom alla sina sinnen, även det sjätte som inte finns egentligen. Sen gäller det att hitta alla vägar in till eleven, för vissa elever så är vissa vägar stängda. Så då behöver man som lärare öppna upp för flera vägar. Det är det som kallas för anpassning i undervisning idag. Sen är detta något jag har hållit på med redan från början, där jag har samlat på mig föremål när man har varit ute och rest i världen, till ens båda ämnena. Det är något som hör till undervisning tycker jag.

-När det är digital undervisning, försöker du använda dig av material föremål genom exempelvis visa dom? Om du gör det, uppleves det någon skillnad jämfört när du har undervisning med hela klass på plats?

Intresset blir ju inte detsamma, som det blir i klassrummet. Om jag håller upp ett mynt framför kameran, så säger det inte så mycket för dig. Än om du skulle få hålla i det själv och redan där känna om det är tung eller lätt, om det är mjukt eller hårt och så vidare. För om du håller detta mynt och ta in allt detta som du upplever, men även känner från mynt medan jag berätta lite om mynt så blir det något annat. För nu kan jag lika väl lägga upp en bild på myntet på ens power ponit och det bli ju samma effekt.

-Studiebesök till olika religiösa platser går inte att genomföra under en pandemi, där av så får inte eleverna den formen av upplevs som det kanske skulle gå. Men försöker du få eleverna att få en bild eller känsla för olika platser och rum inom olika religiösa tradition men då digital?

Jag använder väldigt mycket bilder i min undervisning, en power ponit för mig är väldigt lite text. För det är samma som det var en gång i tiden med overheaden, när den kom så skriv alla jättemycket och visade, men det där det kom på väldigt fort att det inte så bra att läsa en sådan text. Utan nu har jag mest stöd ord till dom bilderna jag använder eller ibland bara bilder helt. Något jag har börjat göra på senare tid, är att jag spelar in mig själv när man har på olika platser och berätta lite om det. Där jag presenterar platsen och blir ofta en start på det område vi ska jobba med som kan ha koppling till platsen som jag befinner mig på i videon. Det blir levande för eleverna, dels genom att dom känner mig och via detta lite koppling till videon. Men även att dom ser att detta är på riktigt genom att jag står där och pratar om det som man står på. Sen tycker eleverna att det är lite roligt att jag står där och gör bort mig lite framför kameran.

-Vilken roll har det material och upplevelse för att kunna ta till sig och lärare sig av religiösa traditioner? För mig betyder det jättemycket. Att du kan känna på saker, förstå dom och dessa kopplingar, ja det är så viktigt. Sen så har vi tyvärr avstånd som ett problem, för om vi ska besöka en Moske så är det flera mil bort, där vi har fått åka till Stockholm eller Göteborg. Det är en sak som skolan inte har råd att göra varje år, medan lärare som bor och är verksam i det dom större städerna har en större möjlighet att ta eleverna till sådana religiösa platser. Det är bara att sätta dom på tunnelbanan eller spårvagnen. Genom detta så behöver vi verkligen jobba mer med föremål, där elever får ta och känna på dom. Så dom har något att koppla området till och för en förståelse. Sen att också bjuda in person, där jag har fått hjälp av båda kristna och muslimska personer att berätta om deras traditioner. Där det har fått ta med sig centrala saker för dom, så väl kläder till föremål och visar samt berätta om dom för eleverna. Som öppna upp för att elever kan fråga varför gör du så här, vad är det som sker nu och så vidare. Så såna saker får man ta in eller göra för att ersätta studie besöka som vi ofta inte göra exempelvis. Men det här med att ta in personer eller låta person vara delaktig i ens undervisning funkar till visa elevgrupper som man har. Där blir det väldigt viktigt att känna in sina elever och veta vad som funkar att göra med dom.

-Vad är den största utmaningen och möjlighet gällande att arbeta med material ting i religionskunskap undervåning när den blir digital?

Jag tror det vi har prata om som är den största utmaningen, att eleverna inte kan känna eller få en större uppfattning via skärmen gällande material ting. Sen att möjlighet blir ju att du kan spela in dig själva eller använder bilder som får en form av effekt till eleverna, även om dom inte är i närheten av den dom

skulle i verkligheten. För du har ju stort bara powerponit och filmklipp att jobba med när det kommer till digital undervisning.

4) Vilka tankar och känslor ger digital undervisnings hos dig?

Det är ett ord som sammanfattar allt, tråkigt. Men tanken runt detta som jag hoppas är oss alla lärare, är att detta ska vi lösa. Sen har vi inget annat alternativ, för jag kan inte säga ni måste stanna i skolan. Därför så måste jag och alla andra lärare fixa detta, även om detta är svårt eller tråkigt. Men det som är frustrerad är att du behöver ju en form av kontakt med eleverna, när det är bara du och jag så blir det lättare att ha kontakt. Medan i vanliga fall så har man som lärare runt 20 till 30 elever som än ska ha kontakt med. Där många av dom inte har skärmen på och kontakten funkar ju inte. För då får inte samma kontakt som du får i klassrum. Där du skulle kunna gå ner i klassrummet och sätta dig vid en elev som du märker har kört fast eller behöver hjälp. Du ser det inte nu och blir väldigt svårt att kunna få en uppfattning vad dom gör och hur dom tar emot saker. Vist att jag kan gå in i deras digital rum och fråga hur går det, behöver du hjälp med något och så vidare. Men det blir ju inte samma sak ju. Som gör att man lider som bara den för du känner att du inte kan hjälpa eller finnas där för eleverna på samma sätt.

-Har din inställning och tänkare runt digital undervisning förändras när du har fått mer erfarenhet runt den?

Min inställning runt detta har inte förändrats något, den har varit tråkigt sen dag ett och är det

fortfarande. I våras så var det många treor som hade problem med sitt gymnasiearbete, som gjorde att några fick komma in och det var lite räddning. Men en grupp elever har detta gynnat och det är dom som är hemma sittande. Men inte dom här data eleverna som sitter natten igenom, dom har ju inte fått det bättre av detta. Så dom elever grupperna som är mycket hemma eller det eleverna som har varit mycket sjuk, dom har gynnats av detta.

-Är det några centrala digitalt medel du använder dig av? Något som används mer än andra? Exempel filmklipp, PowerPoint i större uträkning, bilder, kahoot med mera

Förutom film som vi har prata en del om, sen så kan du ha ju genomgångar och samtal på olika sätt ju. Jag skulle vilja lära mig mycket mer, men det kräver så mycket mer data kunskap och tid som bara den. Som skulle göra att jag inte har tid att göra andra saker eller lägga fokus på andra kunskaper. Det är lite det som är nackdelen idag, när jag började som lärare så kom ju data och då kunde lärare hantera

grunderna i data programmen. Men med tiden så gick det inte, för det blev mer och mer komplex system att ta till sig. Men en sak som jag kom på nu, som man har använt sig mer av gällande digitalt medel är prezi, som är likt och en form av power ponit men är bättre när du ska exempelvis visa en tidsaxel eller flyttar sig mellan platser.

-Upplever du att lärare behöver mer digital kompetens för att kunna genomför en digital undervisning?