• No results found

Måluppfyllelse och samlad bedöm- bedöm-ning

Alla kvarstående alternativ för Genvägen uppfyller ändamålet med projektet. Alternativ Befintlig väg gör inte det, eftersom det inte kan ge en väsentlig vägförkortning. Alternativet utvärderas som ett jämförelsealternativ och kan bli valt trots att det inte uppfyller ändamålet. Detta under förutsättning att det sammantaget är det alternativ som ger bäst samhällsnytta. Nollalternativet finns med som ett ytterligare jämförelsealternativ, men det görs ingen bedömning av måluppfyllelse för alternativet.

I detta kapitel utvärderas om alternativen har möjlighet att upp-fylla projektmålen. Varje avsnitt inleds med projektmålet, vilket sedan utvärderas. Först utvärderas alternativen för Genvägen och sedan ställs det bästa Genvägsalternativet mot alternativ Befintlig väg samt Nollalternativet. I den anslutande tabellen redovisas dels om alternativet uppfyller projektmålet (markerat med grön färg), dels vilket alternativ som gör detta bäst relativt de andra alternati-ven. Rangordningen är 1-5.

Det finns kriterier som är viktiga för utvärderingen, som inte fram-går av projektmålen. Dessa vägs in i den samlade bedömningen, i slutet av kapitlet.

9.1. Projektmål Samhällsutveckling

En attraktiv boendemiljö och ett positivt företagsklimat har medfört ökade förutsättningar för att företag etableras och utvecklas och bidrar till den kommunala och regionala utvecklingen.

För Genvägen innebär det att:

Projektet ska bidra till att göra orterna längs väg 99 och väg 395 fram till Junosuando attraktiva för boende och näringsliv, genom att malmtranspor-ter och arbetspendlare väljer Genvägen. Genvägen ska ge goda rese- och transportmöjligheter och öka robustheten i vägnätet inom Pajala kommun.

Projektet ska tidigt undersöka förutsättningarna för rennäringen i området och verka för en livskraftig rennäring samt god arbetsmiljö för renskötare på och vid vägen.

Mål som inte är alternativskiljande

Processmålet att tidigt undersöka förutsättningarna för rennä-ringen i området har mötts genom den förutsättningsanalys som togs fram i inledningen av projektet, samt genom det pågående samråd som sker med samebyarna.

Målet att verka för en god arbetsmiljö för renskötare på och vid vägen har mötts genom att samråd sker med samebyar kring dessa frågor. Frågan har med utformningen av skyddsåtgärder kring vägen att göra och dessa frågor kommer att utredas vidare vid utformningen av planförslaget.

Mål som är alternativskiljande

När det gäller samhällsutveckling är Nord-Syd det alternativ som bäst uppfyller målet, bortsett från möjligheten att verka till en livskraftig rennäring, där både Befintlig väg och nollalternati-vet är bättre.

Trafikverket skapar förutsättningar för en god samhällsutveck-ling inom utredningsområdet genom att förbättra tillgänglighe-ten. För malmtransporterna ger alternativ Nord-Syd den bästa tillgängligheten, genom att det ger den största vägförkortningen, följt av Mitt och Syd. För arbetspendling ger alternativ Nord-Syd den bästa tillgängligheten, men alternativ Mitt ger bättre tillgänglighet från Lovikka.

Genvägsalternativen ökar tillgängligheten mer än alternativ Befintlig väg. Det sker dels genom att en ny väg kommer till, vilken kortar avståndet mellan Kaunisvaara och Junosuando, vilket i sin tur ger bättre tillgänglighet för malmtransporter och arbetspendling. Dels sker det genom att malmtransporterna förs över på den nya vägen. Det gynnar främst tillgängligheten för oskyddade trafikanter på dessa vägar.

Alla Genvägsalternativ ger förutsättningar för god boendemiljö längs väg 99 och väg 395 och ger ett attraktivt näringslivsklimat, där alternativ Nord-Syd ger bäst förutsättningar, följt av Mitt och Syd. Genvägsalternativen är bättre än alternativ Befintlig väg, även om det förbättrar boendemiljön genom bullerskydd och gång- och cykelåtgärder.

Alla Genvägsalternativ ger goda rese- och transportmöjligheter genom att en ny väg kommer till, men även Befintlig väg ger goda rese- och transportmöjligheter.

Robustheten i transportsystemet ökar med samtliga Genvägsal-ternativ. Även i Befintlig väg förbättras robustheten något ge-nom åtgärder mot översvämningsrisk i Anttis, men vägnätet är fortfarande sårbart.

För en livskraftig rennäringen är alternativet Befintlig väg bäst, även om skillnaden mot nollalternativet är liten. Samråd pågår med samebyarna efter hela den sträcka som berörs av MaKS-projektet, för att utforma goda lösningar under drift.

Alternativen för Genvägen berör riksintresseområden för rennä-ringen och innebär intrång och barriäreffekter i marker som är viktiga för renskötseln. I dag brukas landskapet av samebyarna Sattajärvi och Muonio, men delar av området kan bli norska vinterbetesmarker utifrån överenskommelse länderna emellan.

Samtliga alternativ berör det föreslagna norska konventionsom-rådet på likartat sätt och eftersom det framtida brukandet inte är känt utgår utvärderingen från hur markerna används av de samebyar som nu brukar landskapet.

Samtliga alternativ för Genvägen berör riksintresset Käymäjärvi som ligger i Muonio samebys kalvningsland. Samebyn använder främst norra delarna av kalvningslandet och den del alternati-ven berör bedöms inte påverka samebyns möjlighet att bedriva rennäring på ett avgörande eller alternativskiljande sätt.

Nord-Syd bedöms ge märkbart negativa konsekvenser för nä-ringen eftersom fragmentenä-ringen av berörda samebyar begrän-sas. De övriga Genvägsalternativen bedöms ge stora negativa konsekvenser. Alternativ Mitt berör minst areal av riksintresse men fragmenterar samebyns marker mer vilket försvårar renskötseln. Alternativ Syd ligger centralt i Sattajärvi samebys viktiga vinterbetesmarker vilket innebär större fragmentering och berör även fler riksintresseområden.

För att målet ska nås för Genvägsalternativen krävs åtgärder för att rennäringen på att rationellt sätt ska kunna använda marker på båda sidor om vägen.

Även om Genvägen byggs kommer delvis problem att finnas kvar för rennäringen längs de befintliga allmänna vägarna.

Nollalt. Bef.

väg

Nord-syd Mitt Syd

Tillgänglighet oskyddade

trafikanter 5 4 1 1 1

Tillgänglighet fordonstrafik 5 4 1 2 3

Attraktiv boendemiljö 5 4 1 1 1

Attraktivt näringsklimat 5 4 1 2 3

Goda rese- och

transport-möjligheter 5 4 1 2 3

Robusthet 5 4 1 1 1

Verka för livskraftig rennäring 2 1 3 4 5

Figur 9.1-1 Tabellen visar måluppfyllelse för projektmål Samhällsutveckling.

9.2. Projektmål Genomförandetid

Säkerställa malmtransporter 2013 och att identifierade åtgärder genomförs enligt överenskomna tidplaner.

För Genvägen innebär det att:

Projektet skall genomföras enligt tidplan, samt föreslå byggbara åtgärder som kan genomföras på ett snabbt och effektivt sätt.

Nollalternativet utvärderas inte eftersom det inte kräver genom-förandetid.

Mål som inte är alternativskiljande

Malmtransporterna är säkerställda år 2013 genom att Trafikver-ket påbörjat upprustning av vägsystemet, gett dispens för 90-tons fordon och fortlöpande underhåller vägsystemet. Planlägg-ning pågår för upprustPlanlägg-ning av väg 99 och väg 395.

Mål som är alternativskiljande

Skillnaden i genomförandetid mellan Genvägsalternativen är inte stor, men alternativ Mitt följt av alternativ Syd bedöms ge kortare genomförandetid än Nord-Syd. Dels är längden nybyggd väg något kortare och dels innefattar alternativ Nord-Syd byg-gande av bro över både Lainio samt Torne älv, medan alternativ Mitt och Syd endast korsar Torne älv.

Befintlig väg bedöms ha en snabbare genomförandetid än Gen-vägen, eftersom Genvägen kan komma att kräva tillåtlighets-prövning. Genvägen går dessutom genom obruten terräng och byggande av väg över våtmarker kan kräva liggtider. Samtliga om- och nybyggnadsalternativ innebär byggbara åtgärder och ur teknisk synvinkel är de genomförbara.

9.3. Projektmål Funktion

Transportlösningarna fyller såväl näringslivets som övriga samhällets behov i närtid och möjliggör långsiktigt kostnadseffektiva och robusta gods- och persontransporter.

För Genvägen innebär det att:

Genvägen ska vara attraktiv för malmtransporter så att den är gen och ger god framkomlighet. Den skall bidra till god funktion för näringsliv, boende och arbetande i byarna. Det innebär att skapa förutsättningar för ett ökat kol-lektivtrafikresande samt ökad framkomlighet i området efter slutfört projekt.

Projektet ska tidigt klargöra önskad vägstandard.

Mål som inte är alternativskiljande

Processmålet att projektet tidigt ska klargöra önskad vägstan-dard har mötts genom att Trafikverket under år 2012 har beslu-tat om vägstandard inom MaKS-projektet.

Mål som är alternativskiljande

Samtliga om- och nybyggnadsalternativ ger god funktion, men alternativet Befintlig väg ger ingen väsentlig vägförkortning.

Alternativ Nord-Syd ger störst vägförkortning, följt av Mitt och Syd.

Framkomligheten är god för samtliga om- och nybyggnadsalter-nativ.

Genvägsalternativen kan medföra att personbilstrafik gynnas på bekostnad av kollektivtrafik. Alternativ Befintlig väg ger bättre förutsättningar för ökat resande med kollektivtrafik, genom att alla förbättringar sker längs befintlig väg där bebyggelsen finns.

För väg 99, sträckan Pajala-Kaunisvaara, påverkas inte förut-sättningarna för resande med kollektivtrafik av att en Genväg anläggs.

9.4. Projektmål Klimat och resurseffektivitet

Söka klimatneutrala och resurseffektiva transportlösningar genom en ständig optimering av infrastruktur och transportteknik.

För Genvägen innebär det att:

Genvägen ska bidra till ett transportsnålt samhälle genom att öka tillgänglig-heten för näringslivstransporterna samt underlätta kollektivt resande. Projek-tet ska resultera i god hushållning med resurser och energieffektiva lösningar.

Det skall vara möjligt att löpande utveckla och effektivisera infrastrukturen och transporttekniken mot ett klimat- och resurseffektivt användande.

Mål som inte är alternativskiljande

Möjligheten att nå ett transportsnålt samhälle utvärderas under projektmålet Funktion.

Mål som är alternativskiljande

Målet utvärderas med utgångspunkt i vilken klimatpåverkan alternativen medför, dels under byggande, dels under drifttid.

Genvägsalternativen bedöms fylla målet bäst, men utifrån de schablonmässiga beräkningarna skiljer sig alternativen inte nämnvärt åt. Utifrån antagen bränsleförbrukning är tidsper-spektivet för att genvägsalternativen ska ge klimatvinster rela-tivt kort (under 10 år). Alternativen bidrar till miljökvalitetsmå-let Begränsad klimatpåverkan genom att minska utsläppen från transportsektorn.

Alternativet Befintlig väg innebär ingen vinst ur ett klimatper-spektiv.

Nollalt. Bef.

väg

Nord-syd Mitt Syd

Hålla tidplan 1 4 2 3

Byggbara åtgärder 1 1 1 1

Figur 9.2-1 Tabellen visar måluppfyllelse för projektmål Genomförandetid.

Nollalt. Bef.

väg

Nord-syd Mitt Syd

Kort väglängd 5 5 1 2 3

Ökat resande med

kollektiv-trafik 5 1 2 2 2

Ökad framkomlighet 5 1 1 1 1

Figur 9.3-1 Tabellen visar måluppfyllelse för projektmål Funktion.

Nollalt. Bef.

väg

Nord-syd Mitt Syd

Bidrar till målet 4 5 3 1 1

Figur 9.4-1 Tabellen visar måluppfyllelse för projektmål Klimat och resurseffektivitet.

9.5. Projektmål God hälsa

Transportlösningar bidrar till människors goda hälsa tack vare ett tryggt sam-hälle, god boende- och levnadsmiljö och möjligheter till medinflytande längs sträckan Kaunisvaara–Malmbanan och Pajala med omnejd.

För Genvägen innebär det att:

Genvägen ska stimulera till mer fysisk aktivitet genom att säkerställa till-gänglighet till rekreations- och friluftsområden. Projektet skall präglas av tydlig kommunikation som skapar trygghet och medinflytande för de berör-da. Projektet skall ta hänsyn till goda boendemiljöer, så att inga gräns- eller riktvärden för buller och luft överskrids

Mål som inte är alternativskiljande

Processmålet att projektet ska präglas av tydlig kommunikation som skapar trygghet och medinflytande för såväl boende som arbetande i området har mötts genom samråd enligt samrådsre-dogörelsen.

Mål som är alternativskiljande

Samtliga Genvägsalternativ bidrar till god hälsa genom att trafik flyttas från boendemiljöer. Det innebär även att luft och buller-påverkan minskar. Även upplevelsevärdet och tillgängligheten för riksintresset för friluftliv, Torne älv ökar. Skillnaden mellan nollalternativet och Befintlig väg är liten.

Genvägsalternativen ökar förutsättningarna att i linje med miljömålet God bebyggd miljö utforma en boende- och livsmiljö efter människors behov och minska hälsopåverkan av utsläpp och buller. De ligger också i linje med Sveriges folkhälsomål om en hälsofrämjande och säker yttre miljö. Genvägsalternativen bidrar till miljömålet Frisk luft genom att körsträckorna blir kortare och genom att den tunga trafiken till stor del flyttas från boendemiljöerna. Alla alternativen har samma förutsättningar att bidra till miljömålet Grundvatten av god kvalitet.

Oavsett alternativ kommer gräns- och riktvärden för buller och luft att hållas, även om hälsoeffekter ändå inte kan uteslutas.

Tillgänglighet till riksintresset för friluftsliv kommer att säkras

oavsett alternativ vilket innebär att målet nås i samtliga alterna-tiv.

9.6. Projektmål Natur- och kulturmiljö

Natur- och kulturmiljö med höga värden i berörda områden ska så långt som möjligt bibehålla sina kvaliteter och ha förutsättningar för att utvecklas och synliggöras.

För Genvägen innebär det att:

Projektet ska ta hänsyn till och bevara kvaliteten i berörda miljöer så att naturvärden består. Särskild hänsyn ska till skyddsvärda och skyddade våt-marker samt utter och vandrande fisk. Natur- och kulturvärden i odlingsland-skapet kring byarna och kulturvärden vid Palokorva ska ha förutsättningar att utvecklas och synliggöras. Särskild hänsyn skall tas till kulturvärden kopplade till renskötsel i området.

Alternativ Befintlig väg fyller målet kring Natur- och kultur-miljöer bäst eftersom ytterligare intrång blir litet och konse-kvenserna små. Flyttas trafiken från boendemiljöerna till ett Genvägsalternativ ökar förutsättningarna för odlingsmarkerna med höga natur- och kulturvärden att synliggöras. Samtliga alternativ bedöms dock nå målet för odlingslandskapet kring byarna.

Samtliga Genvägsalternativ innebär att ett relativt opåverkat landskap kommer att beröras, framförallt stora, sammanhäng-ande våtmarker med dokumenterade höga värden. Samtliga Genvägsalternativ ger negativa konsekvenser genom att frag-mentera och förändra minst en våtmark som utpekats i Sveriges myrskyddsplan och ett område av riksintresse som främst pekats ut för sina våtmarksvärden. Samtliga alternativ medför stora konsekvenser för naturmiljön.

Alternativ Syd bedöms var bäst av Genvägsalternativen genom att det endast påverkar en våtmark som utpekats i Sveriges myrskyddsplan och en våtmark av riksintresse.

Alternativ Nord-Syd är det Genvägsalternativ som ger största inverkan på naturmiljön genom att alternativet dels medför negativa konsekvenser för flest områden av riksintresse men framförallt ger mest fragmentering och tillgängliggörande av sammanhängande våtmarksområden där just otillgängligeten har bidragit till området höga värde för fågellivet.

För samtliga Genvägsalternativ gäller att negativa effekter och konsekvenser inte kan undvikas, men däremot begränsas genom skyddsåtgärder och linjeval. För att nå projektmålet att

naturmiljöer så långt som möjligt ska bibehålla sina kvaliteer kan också kompensationsåtgärder krävas.

Genvägsalternativen innebär ett flertal nya passager över vat-tendrag medan alternativet Befintlig väg innehåller få nya pas-sager. Åtgärder med hänsyn till fisk och utter genomförs i hela MaKS-projektet och samtliga alternativ bedöms därför nå målet Ur kulturmiljösynpunkt finns fördelar med alternativet Nord-Syd. Det är inte möjligt att skilja Genvägsalternativen åt när det gäller fornlämningar och spår av människornas historia i områ-det. Samtliga alternativ har samma förutsättningar att innehålla historiska arkiv.

Det som skiljer dem åt är risken för konsekvenser för riksin-tresseområdet Palokorva. Alternativet Nord-Syd ansluter till väg 395 närmare Junosuando och undviker därmed området.

Alternativ Mitt och Syd ansluter till väg 395 vid riksintresset Palokorva. Anpassningar av linjevalet kan göras utifrån den kulturmiljöinventering som genomförs under sommaren 2013, så att riksintresset inte påtagligt skadas. Korridorens bredd medger att vägen i sin helhet läggs utanför riksintresseområdet, vilket gör att förusättningarna att nå målet är goda.

Ett flertal miljömål berörs, framförallt av Genvägsalternativen som går igenom ett obrutet skogs- och myrlandskap. I området bedrivs ett aktivt skogsbruk och det finns få kända skogliga värden. Lokalisering och linjeval kan göras så att miljömålet Levande skogar inte motverkas.

Landskapet är däremot rikt på stora värdefulla våtmarker och innehåller objekt som pekats ut i myrskyddsplanen. Flera av dessa berörs av genvägsalternativen. Våtmarkernas funktioner i landskapet kan till stora delar behållas, men alternativen kommer att innebära en fragmentering av myrkomplexen. Det innebär att Genvägsalternativen på ett väsentligt sätt påverkar Norrbottens läns möjlighet att nå de regionala miljömålen för Myllrande våtmarker där just skydd av myrskyddsplanens ob-jekt ingår. För att nå det nationella målet Myllrande våtmarker krävs ett fördjupat arbete i samarbete med fler aktörer för att på ett långsiktigt sätt säkra representationen av våtmarker av alla typer i landskapet.

Vid lokalisering och linjeval kan hänsyn tas till livsmiljöer för hotade arter så att den biologiska mångfalden bevaras, vilket gör att miljömålet Ett rikt växt och djurliv inte motverkas.

Vattendrag som fungerar på ett naturligt sätt är särskilt värde-fulla för miljömålet Levande sjöar och vattendrag, men påverkas

Nollalt. Bef.

väg

Nord-syd Mitt Syd

Tillgänglighet till rekreations-

och friluftsområden 5 4 1 1 1

Buller 5 4 1 1 1

Luft 5 4 1 1 1

Figur 9.5-1 Tabellen visar måluppfyllelse för projektmål God hälsa.

endast tillfälligt under byggtiden. Genvägsalternativen innebär ett nytt element i ett område rikt på sjöar, men hänsyn har tagits till dem som är särskilt viktiga för friluftlivet. Lokalisering och linjeval kan göras så att Genvägsalternativen inte motverkar miljömålet Levande sjöar och vattendrag.

Vid lokalisering och linjeval kan även de kulturella och histo-riska miljöerna bevaras i enlighet med miljömålet God bebyggd miljö. Genvägsalternativen innebär att malmtransporterna inte längre går i närheten av bevarandevärda odlingsmarker.

Det innebär att förutsättningarna för att de kan vara del av den gröna infrastrukturen ökar och upplevelsen av odlingslandska-pets natur- och kulturvärden påverkas positivt i linje med målet för Ett rikt odlingslandskap.

9.7. Projektmål Trafiksäkerhet

Både resenärer och boende har en säker trafikmiljö under såväl byggtid som drift av transportsystemet.

För Genvägen innebär det att:

Genvägen ska bidra till en säker trafikmiljö för boende, fordonstrafik och oskyddade trafikanter. Detta skall gälla både under byggtid och när åtgär-derna är färdiga och i drift.

Nollalternativet utvärderas inte för byggtid.

Samtliga Genvägsalternativ ger bättre trafiksäkerhet än al-ternativet Befintlig väg under drifttiden. Skillnaderna mellan Genvägsalternativen är inte stora, men trafiksäkerheten är bäst för Nord-Syd. Detta eftersom alternativet innebär att malmtran-sporterna går skilda från trafik på väg 395 på en längre sträcka.

Dock är malmtransporterna inte separerade från annan trafik på Genvägen, vilket gör att skillnaden mot andra alternativ är marginell.

Under byggtiden ger Genvägsalternativen större trafiksäker-het än alternativet Befintlig väg, eftersom den största delen av anläggningsarbetet sker skild från allmän trafik.

9.8. Projektmål Kostnad

Såväl investerings/åtgärdskostnad som drift- och underhållskostnad ska vara kostnadseffektiva och acceptabla på kort sikt.

För Genvägen innebär det att:

Åtgärder som genomförs med pressad tidplan ska ändå genomföras på ett effektivt och kostnadsmedvetet sätt och i detta arbete skall även drift- och underhållskostnader av föreslagna åtgärder vägas in.

Nollalternativet utvärderas inte för investeringskostnader.

Alternativ Befintlig väg ger den lägsta anläggningskostnaden.

Av Genvägsalternativen har Mitt och Syd de lägsta anläggnings-kostnaderna, följda av Nord-Syd.

Drift- och underhållskostnaden är lägst för Befintlig väg, följd av Mitt, Syd och Nord-Syd.

9.9. Projektmål Samhällsekonomi

Åtgärderna ska vara samhällsekonomiskt effektiva och långsiktigt hållbara.

För Genvägen innebär det att:

Genvägen ska vara samhällsnyttig på lång sikt.

Den samhällsekonomiska beräkningen är gjord med fokus på malmtransporterna, enligt en modell som togs fram för Åtgärds-val innan projektet startades.

Samtliga Genvägsalternativ ger stora besparingar i transport-kostnad för malmtransporterna, eftersom de medför en väsent-lig vägförkortning. Skillnaderna mellan alternativen är inte stor.

Alternativ Nord-Syd är mest samhällsekonomiskt lönsamt, följt av alternativ Mitt och Syd.

Alternativ Befintlig väg innebär ca 20 % högre samhällskostna-der för malmtransporterna än de övriga alternativen.

Nollalt. Bef.

väg

Nord-syd Mitt Syd

Våtmarker och andra

natur-värden 1 2 5 4 3

Vattendrag, utter etc 1 2 3 3 3

Odlingslandskap 4 4 2 2 1

Riksintressen kulturmiljö

Palokorva 2 3 1 4 4

Figur 9.6-1 Tabellen visar måluppfyllelse för projektmål Natur och kulturmiljö.

Nollalt. Bef.

väg

Nord-syd Mitt Syd

Under byggtiden - 2 1 1 1

Under drifttid 5 4 1 2 2

Figur 9.7-1 Tabellen visar måluppfyllelse för projektmål Trafiksäkerhet.

Nollalt. Bef.

väg

Nord-syd Mitt Syd

Investeringskostnad - 1 4 2 2

Drift och underhåll 5 1 4 2 3

Figur 9.8-1 Tabellen visar måluppfyllelse för projektmål Kostnad

Nollalt. Bef.

väg

Nord-syd Mitt Syd

Samhällsekonomi - 4 1 2 3

Figur 9.9-1 Tabellen visar måluppfyllelse för projektmål Samhällsekonomi.

9.10. Barnens Bästa

Barnens bästa bedöms utifrån barns möjligheter att röra sig självständigt i transportsystemet samt trafiksäkerheten för barn som oskyddade trafikanter. Gruppen barn hanteras även tillsam-mans med andra användargrupper i utvärdering av

Barnens bästa bedöms utifrån barns möjligheter att röra sig självständigt i transportsystemet samt trafiksäkerheten för barn som oskyddade trafikanter. Gruppen barn hanteras även tillsam-mans med andra användargrupper i utvärdering av