• No results found

4. Empiri

4.2 Nuvarande logistiklösningar

Respondenterna upprepade flitigt att omfattningen av satsningen på logistik i ett projekt beror främst på projektets storlek och dess ekonomiska budget.

4.2.1 Just In Time

Alla respondenter påpekade att JIT är något som allt mer blir aktuellt inom branschen. För att uppnå ett effektivt arbete med JIT arbetar företagen med olika logistiklösningar. För att minska riskerna med att hantera material på ett traditionellt sätt och få ett så synkroniserat flöde mellan material och jobbaktiviteter som möjligt, lutade respondenternas svar alltid mot att arbeta med JIT leveranser. Detta arbetssätt kan även innebära en enorm minskning av vanligt förekommande slöserier under produktion.

4.2.2 Lagringslösningar

Som tidigare nämnt har ett antal logistiklösningar uppkommit under intervjuerna, där respondenterna vill förespråka sina lösningar för att arbeta så effektivt som möjligt med JIT.

Dessa logistiklösningar innefattade bland annat ett antal lagringsmetoder, för att enklare kunna styra leveranserna till produktionen.

En av lagringsmetoderna som kommer på tal under intervjuerna är att samarbeta med en tredjepartsleverantör. En tredjepartslogistiklösning ger företaget förutsättning att beställa material i god tid för att säkerställa att materialet alltid finns tillgängligt vid rätt tidpunkt.

Samarbetet med en 3PL underlättar också för arbetsledaren som kan lämna över ansvaret att bära in och placera materialet som levereras till produktionsplatsen. För att kunna styra att materialet hamnar på önskad plats kan arbetsledaren skicka vidare information i form av exempelvis en ritning till sin 3PL. Denna metod minimerar även att leveranser av material inte kommer vid opassande tidpunkter. Likaså nämner en av respondenterna att möjligheten att dela upp stora leveranser som exempel kommer från utlandet, vilket skapar större förutsättning för yteffektivisering.

Respondenterna tyder på att de lagermöjligheter som kommer med en 3PL och det faktum att det går att beställa material tidigt underlättar främst när det gäller specialbeställningar av material. Då dessa beställningar ofta innebär längre leveranstid, istället kan då beställningar styras för att säkerställa att de kommer levererat redan innan det skall användas.

Respondenterna menar att förhoppningarna med denna lösning är att spara tid vad gäller leta och förflytta material på själva arbetsplatsen. Istället kan arbetarna fokusera mer tid på att utföra den faktiska aktiviteten de ansvarar för och öka effektiviteten i produktionen.

29

Det påstås likaså av respondenterna att en 3PL, till skillnad från det traditionella tillvägagångssätt där varje arbetslag ansvarar för sina individuella transporter till och från produktion, innebär en stor minskning av transportkostnaderna. Respondenterna menar att alla beställningar och leveranser kommer till samma ställe och därmed kan material samlastas till arbetsplatsen och på så sätt reducera företagets miljöpåfrestning.

En annan lagringsmetod som kommer på tal är mellanlager. En av respondenterna påpekar att de utnyttjar ett mellanlager främst för att konsolidera snarare än att lagra material. Lagret används alltså för att optimera leveranser som transporteras till produktionsområdet.

Förhoppningarna beskrivs vara att öka fyllnadsgraden i lastbilarna för att minska antalet transporter och företagets miljöpåfrestningar. Respondenten påstår också att lagret kan användas som en backup-plan om produktionen av någon anledning inte skulle följa enligt tidplan.

Därutöver nämner respondenterna även distribution av eget lager. Lagret utnyttjas för material som behöver lagras en längre tid, det vill säga främst för det material som inte behövs inom den närmsta tidsramen i produktionen. Genom att distribuera ett eget lager kan företaget själva styra att materialet kommer JIT inför planerade jobbaktiviteter. Det underlättar också vid beställning av specialdelar till produktion.

4.2.3 Logistikpersonal

Logistiklösningar i form av logistiker är en metod som nämndes ett antal gånger under intervjuerna. En logistiker skapar möjligheter att minska letandet efter material, främst genom att arbeta med att placera material rätt från början. Denna logistiklösning skapar också förutsättningar för att styra att material levereras JIT inför jobbaktiviteter. Majoriteten av respondenterna påpekade att logistiker sällan förekommer i byggprojekten. Dock finns det inte alltid möjlighet att utnyttja en logistikpersonal, faktorer som är avgörande är budget, komplexitet och projektets tidsplan.

Enligt alla respondenter förekommer logistiker mest på större projekt och deras uppgift är att ansvara för att ytan utnyttjas så effektivt som möjligt, till exempel att bilar och materialet som behövs befinner sig på rätt plats vid rätt tidpunkt. En av respondenterna nämner att i ett av deras större projekt verkar både ett internt logistikteam och en logistikentreprenad i form av en försörjningstjänst. Det interna logistikteamets främsta uppgift är att ständigt sitta med frågor gällande logistiken för projektet, som exempel hur ytan skall effektiviseras för produktion, var allt material samt alla verktyg bör placeras och vilken yta som skall tilldelas rätt aktör med mera.

Medan logistikentreprenörens uppgift är att utföra jobb som; leverera material, ta ut avfall och leverera verktyg till olika moment för att underlätta för yrkesarbetarna. På så sätt att de exempelvis skall slippa leta efter material. Respondenten menar på att syftet med logistik entreprenaden är att försöka eliminera alla dessa traditionella fel som blir.

30

Det påpekas dock av en respondent att en logistikentreprenad kan skapa problem med facket eftersom vissa av yrkesarbetares arbetsmoment faller bort. Momenten som logistik entreprenören utför tillhör enligt facket, yrkesarbetarna. Tas dessa moment bort från yrkesarbetare begås brott mot facket, vilket gör det svårare att underlätta för yrkesarbetarna eftersom momenten ingår i deras roll samt timlön. Yrkesarbetare har exakta moment som skall utföras och utförs inte dessa moment, har de inte rätt till den lönen som ingår i avtalet. Detta är även en anledning till att branschen är så konservativ, det är byggfacket som motarbetar kreativa och nya idéer.

4.2.4 Digitala logistiksystem

Respondenterna påpekar att digitala logistiksystem används för att styra men också ha en översiktlig koll på att materialet levereras JIT. Ett digitalt logistiksystem som nämns ett flertal gånger under intervjuerna är Myloc. Till förståelse av respondenterna är detta en mjukvara som erbjuder en schemaläggning av aktiviteter som sker i produktion. Däremot är mjukvaran inte så pass komplext att det går att planera aktiviteter i timmar utan det är snarare en planering som visar projektets större delmål.

Samtidigt är detta ett program som kräver ständig underhållning för att kunna få en översikt kring om produktionen följer tidsplanen eller inte. Underhållning av mjukvaran anses utföras av en logistiker eller en logistikansvarig som befinner sig på plats vid produktion.

Gemensamma problem som respondenterna bemött med digitala logistiksystem är att få alla att förstå effektiviteten med att utnyttja programmet samt att få alla involverade delaktiga.

En av respondenterna påpekar att det är svårt att få ett så pass komplext programsystem som delegerar ner de större aktiviteterna i mindre jobbaktiviteter, när inte hela branschen är med på utvecklingen. Främst av anledningen att varje projekt är så individuellt och det sker nya aktiviteter i alla projekt, inget är det andra speciellt likt. Även om projekten innehåller samma jobbaktivitet skiljer sig alltid omfattning och tid. Framförallt i jämförelse med exempelvis bilindustrin där majoriteten av produktionen ser i princip likadan ut trots olika bilmodeller.

Enligt andra respondenter används Myloc i andra projekt för att främst planera leveranserna av material för att styra att det kommer JIT. Störst fokus ligger i att använda mjukvaran som en form av informationsnät mellan företaget och deras tredjepartsleverantör. Där tredjepartsleverantören som distribuerar projektets leveranser av material lägger in i Myloc vilka leveranser som kommit och arbetsledare på byggarbetsplatsen kan med den informationen schemalägga när de vill ha ett visst material och var det skall placeras vid

produktion när det anländer till byggplatsen.

Ett annat digitalt logistiksystem som nämns av respondenter är BlueBeam. Detta system används för att göra en digital ritning över byggarbetsplatsen. Denna ritning kan i sin tur användas för att planera och besluta om vad som är rätt placering av material.

31