• No results found

Odd Molly

In document ”Det bästa av två världar” (Page 52-55)

3. TEORETISK REFERENSRAM

4.5 Odd Molly

År 2002 grundades det svenska företaget Odd Molly (Odd Molly, 2017). Odd Molly är ett varumärke med själ, hjärta och samvete som framförallt säljer kläder och accessoarer till kvinnor i alla åldrar. Sedan start har Odd Molly väckt en stor uppmärksamhet runt om i världen och de har mottagit ett flertal priser och utmärkelser för god prestation. För att få Odd Mollys syn på pop-up fenomenet kontaktades företagets etableringsansvarig. Att vara etableringsansvarig innebär att göra analyser på var nästa butik ska öppna samt förhandla avtal och projektleda butiksbygget.

4.5.1 Pop-up butiker

Intervjun börjar med att informanten berättar att Odd Mollys pop-up butik öppnades under september 2016 och tillägger att definitionen av en pop-up är en butik som är öppen under en kortare period, alltifrån några veckor upp till ett år. Informanten menar att trots pop-up butiker inte har öppet en längre tid att det är ett lämpligt tillfälle för att testa en ny stad och därmed öka kännedomen om varumärket. Vidare förklaras att alla butiker ska vara lönsamma och generera god försäljning, oavsett om det är en permanent eller temporär butik. Förutom att fungera som en försäljningskanal, kan de även vara avsedda för ett marknadsföringssyfte. Informanten förklarar att en pop-up, likt en permanent butik, möjliggör att produkter kan visas upp i en miljö anpassad efter varumärket.

Informanten förtydligar att en pop-ups utformning nödvändigtvis inte behöver se exakt likadan ut som övriga butiker av ett varumärke. Generellt sätt investeras det inte lika mycket i butiker som enbart kommer finnas under en kortare period och därmed blir pop-ups en enklare version av övriga butiker. Dock förtydligas att det fortfarande är viktigt att kunden alltid känner igen konceptet och varumärket när de befinner sig i en pop-up.

Fördelarna med pop-up butiker är enligt informanten möjligheten att testa en ny marknad utan att behöva binda upp sig på fastigheten en längre tid. På så sätt riskerar inte företag att dras med ofördelaktiga butiker som dessutom påverkar det allmänna resultatet. En annan fördel förklarar informanten på följande sätt:

“Ytterligare en fördel är att man bygger varumärke och skapar en buzz. eftersom kunden ofta är medveten om att butiken

endast är där tillfälligt.”

Informanten förklarar vidare om nackdelar som finns med butikskonceptet. En av dessa är att det ibland tar lång tid för kunden att få kännedom om butiken och att det därav krävs mycket marknadsföring kring öppningen. Detta för att belysa att butiken finns och för att skapa en medvetenhet bland kunderna innan butiken hinner stänga. Informanten menar att en ouppmärksammad butik kan leda till att tiden för att uppnå önskad försäljning förkortas. Om pop-up butiken däremot är lönsam och det finns en trogen kundkrets, blir det förstås en nackdel att behöva stänga den.

4.5.2 Shopping som en upplevelse

Informanten har en föreställning om att kunden besöker en pop-up för att det finns en viss nyfikenhet till butiken, sökandet efter en upplevelse samt en vilja att konsumera innan butiken försvinner från platsen.

Att erbjuda en upplevelse för kunden är något företaget jobbar mycket med. Informanten anser att det är viktigt att tänka “outside the box” i framtagandet av konceptet och att kunden i butik ska bli överraskad och få en “wow-upplevelse”. Det förklaras att en butik ska fungera som en förlängning av företagets själ och

strävar efter att besökande kunder ska känna att de befinner sig hemma hos denna personlighet. De anser att dennes intressen, värderingar och personlighet ska avspeglas i butiken. Med denna strategi upplever och får kunden en större känsla av varumärket som helhet menar informanten. Förutom butikens koncept och utformning är det essentiellt att personalen levererar den bästa servicen gentemot kunderna och på så sätt även skapar en njutbar shoppingstund.

Informanten berättar att ett besök i en pop-up butik inte ska skiljas från ett besök i en vanlig butik. Internt ska de behandlas på samma vis som resterande butiker. Informanten framhåller att det hade varit annorlunda om butiken hade varit öppen under en kortare period, exempelvis några veckor, och menar att kunden då ska erbjudas något extra som exempelvis give aways och goodie bags.

4.5.3 Relationer

Det är mycket viktigt att bevara en bra relation till sina kunder och få dem till att känna sig privilegierade menar informanten. Vidare menas att en bra relation inleds när företag tillhandahåller en shoppingupplevelse i form av bra service och produkter. Dessutom kan en relation skapas genom kundklubbar, nyhetsbrev samt erbjudanden om speciella kundevent.

Trots att skapandet av långsiktiga relationer anses som lönsamt är det inte här det primära syftet ligger för pop-up butiker menar informanten. Det förtydligar informanten och säger:

“Det största syftet är att få varumärkeskännedom och få spridning, vinna nya kunder och testa ett nytt och outforskat område. Sen är det så klart ett stort plus om man får långvariga kundrelationer till följd av detta.”

Informanten menar att öppnande av pop-up på ett nytt område kan bidra till att fler människor får upp ögonen för företaget. Detta leder förklarade vis till att allt fler i framtiden kommer besöka företagets hemsida, prenumerera på deras nyhetsbrev samt följa dem på sociala medier. Det finns även en mening om att företags återförsäljare kan uppleva att varumärkeskännedomen och kunderna har ökat tack vare en pop-up som marknadsföringsmetod.

In document ”Det bästa av två världar” (Page 52-55)