• No results found

Relationen i ett kortsiktigt koncept

In document ”Det bästa av två världar” (Page 67-70)

3. TEORETISK REFERENSRAM

5.3 Relationen i ett kortsiktigt koncept

Vid diskussion med informanterna kunde vi förstå att relationen till kunden är oerhört viktig och att bevarandet av dessa är minst lika viktig. Mossberg (2015) framhåller också hur betydelsefullt det är med relationer för ett företags överlevnad. Författaren förklarar att utan nöjda kunder kan ett företag varken erhålla relationer eller existera. Holmström & Wikberg (2010) betonar att en relation ska skapa ett

Kim et al. (2010) att detta även gäller i en pop-up kontext och att målet ska vara att etablera en långsiktig relation till kunden. Från den långsiktiga relationen erhålls sedan kontinuerliga inköp, merförsäljning, utbyten samt transaktioner förklarar Grönroos (2000). Från denna aspekt anser vi att det finns en viss underliggande problematik då en pop-up är en butik som endast förekommer i en kortare period (Kim et al., 2010; Mossberg, 2015). Utifrån denna motsägelse skapas en fundering kring om det överhuvudtaget finns en möjlighet att skapa och behålla en långsiktig relation i en pop-up. Ur det empiriska resultatet framkom det däremot att det finns en möjlighet till detta. Målet med en pop-up är nämligen att relationerna som bildats i butiken, ska hållas vid liv även efter butikens närvaro på marknaden, vilket är en uppfattning som överensstämmer med vad Kim et al. (2010) lyfte fram. Det betyder att butikerna ska skapa en medvetenhet som ska finnas kvar hos kunden längre än vad butiken faktiskt är öppen. En pop-up framställdes även kunna vara förmånliga både för att skapa nya relationer såväl som för att underhålla existerande relationer.

En annan syn på skapandet av långsiktiga relationer var att detta inte är det primära syftet för en pop-up, istället är det att få en varumärkeskännedom och vinna nya kunder, vilket säger emot antagandet att målet är att skapa relationer (Kim et al., 2010). Vad som menas med skillnaden mellan att vinna nya kunder och att skapa en relation framgår dock inte av resonemanget. Detta kan dock tolkas framhäva ett mer transaktionsorienterat synsätt av en pop-up där fokus ligger på att kortsiktigt skaffa nya kunder och genomföra transaktioner istället för att skapa relationer (Hultén, 2014). Ett annat påstående som kan förknippas med detta är att skapandet av relationer inte har ett lika stort fokus i temporära butiker som i permanenta. Det gjordes antaganden om att en permanent butik kan ha ett mer långsiktigt tänk och att de därmed anstränger sig mer för att också skapa långsiktiga relationer. Detta antagande skiljer sig avsevärt från den åsikt som menade att vikten av att skapa relationer är ännu viktigare i en pop-up än i en traditionell butik eftersom relationen behövs för att leda kunden in till resterande försäljningskanaler.

Det framkom tydligt att pop-up butiker är ett bra koncept när det kommer till att möjliggöra ett personligt möte mellan kund och företag och att detta möte underlättar skapandet av relationer. För att en relation ska skapas mellan kund och företag hävdar Gummesson (2002) att det krävs minst två parter som har någon typ av

kontakt. Grönroos (2008) lyfter fram att oavsett hur ofta en kund och ett företag möts så ska kunden alltid ses som en relationspartner. Vidare förklaras att det därmed inte är vilken produkt kunden går hem med som skapar en relation utan det faktum att utbytet skedde mellan två parter. Antagandet från författaren kopplar vi samman med vad som framkom från vårt resultat angående att det inte är erbjudandet av smakprover som skapar en relation utan hur bemötandet till kunden upplevs. Ytterligare framstod att skapandet av relationer har ett starkt samband med om kunden ser positivt på den erbjudna servicen som ges och om denna blir bemött av trevlig personal som kan rekommendera och berätta om företagets produkter. Ur samma aspekt som att ge bra service ska även missnöjda kunder beaktas.

Chakiso (2015) framhäver att förtroende har blivit en viktig variabel inom relationsmarknadsföring och att skapandet av förtroende kan leda till många positiva utkomster. Författarens åsikt kan vi se överensstämmer med de meningar som informanterna lyfte fram som menade att en pop-up erbjuder ett möte med ett företag och är därmed ett bra tillfälle att skapa ett förtroende på. Vidare förklarades att en relation bygger på detta förtroende. Enligt Holmström & Wikberg (2010) är förtroende också en viktig komponent för en möjlig relation och tillägger orden mervärde och långsiktighet. Det förklaras av Ford et al. (2011) att förväntningarna om vilket värde som ska erhållas måste uppfyllas för att bägge parterna ska kunna ingå i en relation. Det är alltså inte bara vad kunden vill ha utan företaget måste också känna att relationer ger en fördel (Grönroos, 2008). Ur både författarnas och informanternas resonemang anses därmed att skapandet av förtroende och ett mervärde är vad som senare skapar en relation.

Det framkom att det inte ska finnas några olikheter i pop-up butiker till skillnad från de permanenta butikerna. Det förklaras hur viktigt det är att pop-up butikerna inte förmedlar varumärket på ett annorlunda sätt och att personal därmed ska behandla kunden lika oavsett butikskoncept. Vi finner detta perspektiv som intressant då det anses att en pop-up därmed fungerar som en vanlig butik och att heller inte relationerna som skapas är annorlunda. En annan åsikt fanns dock att personal i pop-ups genererar i ett bättre kundbemötande av den anledningen att de är mer engagerade och att de till följd av detta har större möjligheter till att skapa relationer.

olika butikerna skiljer sig åt utan att det är en individuell fråga om vem kunden möter från butik till butik.

För att kunna skapa en relation bör Grönroos (2008) förklaring till att en relation bygger på en kunds attityder även tas i beaktning. Författaren menar nämligen att kundens mentala och känslomässiga koppling till företaget är avgörande för om en relation är möjlig. Detta eftersom det i slutändan är kunden som tar beslutet om en relation kommer bildas. En reflektion av detta är att kundens attityd och känslomässiga koppling till företaget till stor del påverkas av vilket mervärde som skapas för kunden. Tilläggningsvis vill vi framhäva en informants förklaring om att en kundrelation anses uppstå när kunden gör ett köp och därefter vill komma tillbaka.

Vidare följde en diskussion kring huruvida den långsiktiga relationen kan fortsätta efter butiken har upphört. En av informanterna framförde att en svårighet med att skapa relationer i en pop-up är just att butiken upphör och försvinner från platsen. Det förtydligades att kunden därmed inte alltid hinner med ett återbesök i den specifika butiken. Vi förhåller problematiken till Grönroos (2008) som beskriver att en kund kan ha en geografisk bindning till ett företag och att när denna försvinner finns en risk till att även relationen försvinner. För att förhindra detta hävdade informanten att vissa åtgärder behövs för att relationen ska kunna fortsätta. En enig uppfattning som lyftes fram var att relationen till kunden kan fortskridas genom att hänvisa kunden vidare till företagets övriga försäljningskanaler. Därmed är det viktigt att finnas tillgänglig på fler ställen utöver pop-up butiken. Sådana platser kan bland annat vara övriga fysiska butiker, en e-handelsbutik eller ett företags sociala medier. Vidare i intervjuerna framkom att ett enkelt kort med företagsinformation kan räcka för att kunden ska veta vart denne ska vända sig till för att nå företaget även i framtiden.

In document ”Det bästa av två världar” (Page 67-70)