• No results found

Pop Up Force

In document ”Det bästa av två världar” (Page 41-44)

3. TEORETISK REFERENSRAM

4.1 Pop Up Force

Pop Up Force är ett företag som tillsammans med andra företag och fastighetsägare startar och driver pop-up butiker (Pop Up Force, 2017). De är en helhetsleverantör som arbetar med att erbjuda lösningar för pop-up butiker och andra tillfälliga aktiviteter. Inom området har de stora erfarenheter och oavsett om ett företag vill testa en ny marknad eller ett nytt koncept så finns Pop Up Force vid deras sida under hela processen. På Pop Up Force intervjuades den person som är ansvarig för företagets affärsutveckling och försäljning.

4.1.1 Pop-up butiker

En pop-up butik definieras av informanten som en tillfällig och tidsbegränsad butik och det förklaras att den kan vara öppen allt ifrån några dagar till några månader. Dock framställs det vanligaste vara en kortare period på några veckor eller dagar, beroende på vad det är för företag och vad syftet med butiken är. Motiven bakom öppnandet av en pop-up kan bestå av att företag vill öka sin försäljning, bygga upp varumärket eller för att nå ut till nya kunder. Det kan även vara ett sätt för att lansera en ny produkt och genom en pop-up skapa ett event kring detta. Vidare förklaras att det vanligaste är att företag vill få effekten av en marknadsföringsåtgärd och samtidigt tjäna pengar på det, men att det även finns de företag som använder sig av en pop-up enbart för att synas. För mindre bolag tenderar intäkten vara viktigare av den orsak att det kan vara svårt att genomföra till ett väldigt lågt pris. Informanten framförhåller även hur en pop-up kan användas till många olika saker och för att få ut det största värdet bör denna användas för flera kombinerade syften.

annorlunda tänk eftersom det gäller att välja material som uppfyller kriterier både kring utseende och kostnad. Många vill att det ska se ut som en vanlig butik men det förklaras att kraven ofta kan vara lite lägre än i en permanent butik just av ekonomiska anledningar. Vidare förtydligar informanten att det är viktigt att butiken görs på rätt plats, att det finns ett tydligt syfte samt att det finns ett attraherade budskap att förmedla till kunden. Med hjälp av en pop-up kan företag visa att de står för vissa värden och genom att finnas på ett visst ställe kan företaget skapa en större attraktion. Konceptet kan även fördelaktigen användas för produkttester eftersom det finns möjlighet att få en direkt interaktion och feedback från kunden. Det är således ett bra sätt för att utvärdera och kunna testa vad som fungerar. Vidare beskriver informanten att:

“Fördelarna är naturligtvis att du får ytterligare en kanal, pop-upen är ett väldigt bra medel att göra en försäljningsinsats eller marknadsföringskampanj, och att göra det till en upplevelse för kunden.”

4.1.2 Shopping som en upplevelse

Hur en pop-up butik möter behovet hos dagens konsumenter, som allt mer söker efter intressanta och njutbara upplevelser, förklaras med att en pop-up är någonting nytt som dessutom inte funnits på platsen innan. Till skillnad från andra marknadsföringsmetoder förklarar informanten att en pop-up genererar en helt annan typ av upplevelse för kunden:

“Om företaget lyckas nå kunden finns en mycket bättre möjlighet till att skapa dels en relation, men ett intryck för kunden [...] Du kan skapa en

interaktion och mycket lättare skapa en upplevelse för kunden”

Den intervjuade förklarar att det kan med hjälp av att en interaktion sker skapas en så kallad 3D-upplevelse. Det förklaras vidare att det alltid är viktigt med ett bra koncept och en grundidé till hur varumärket ska kommuniceras på ett bra sätt. I en vanlig butik vet kunden kanske mer vad den kan förvänta sig medan det i en pop-up kontext skapas ett mer nyfiket intresse.

4.1.3 Relationer

Relationer och varumärken blir enligt informanten allt mer viktigt samtidigt som varumärkesbyggande blir allt svårare, detta mycket på grund av det brus som finns idag vilket gör att kunderna ställer helt andra krav. Det lyfts fram att med hjälp av en pop-up kan dessa krav som finns från kunderna mötas på ett annat sätt. Informanten resonerar att en pop-up butik kan bidra till skapandet genom den interaktion som sker i butiken:

“Pop-up butiken skapar ett möte mellan kunden och varumärket.”

Vidare uppfattas det som lättare att göra en rolig grej och någonting annorlunda i en pop-up än i en traditionell butik. Informanten ser en stark koppling mellan att erbjuda kunden en upplevelse och att skapa en relation. Det framhävs att tidigare har företag kunnat kommunicera ut sitt budskap genom att “trycka” ut det för att kunden ska ta emot det, men på grund av att bruset idag är så stort, blir det en utmaning för företag att kommunicera det till kunden. De behöver av denna anledning möta kunden där den är och när den vill bli nådd. Genom att utföra en pop-up vid ett särskilt event kan företag nå rätt målgrupp och på så sätt kunna exponera varumärket där kunden befinner sig.

Hur konceptet går ihop med långsiktiga relationer förklaras vara beroende på vad syftet med pop-up butiken är, dock framförhåller informanten att långsiktiga relationer är viktiga att underhålla. En pop-up butik kan med stor fördel användas i kommunikationen till befintliga relationer och för att underhålla dessa. Det kan exempelvis vara en möjlighet för företaget att bjuda in nuvarande kunder och därmed få kunderna att se företaget som nytänkande och visa att det händer roliga saker kring företaget. Informanten menar även att det kan vara positivt med kunder som sedan innan känner till varumärket istället för att endast bearbeta nya kunder. Under intervjun framgår det tydligt att pop-up konceptet kan vara ett bra tillvägagångssätt för långsiktiga relationer såväl som för att skaffa nya kunder. Vidare förklaras att det är viktigt att vårda de relationer som uppstår i samband med pop-up butiken. Om företaget har fått många anhängare på sociala medier är det viktigt att underhålla relationen genom att fortsätta publicera innehåll, även efter butikens existerande.

In document ”Det bästa av två världar” (Page 41-44)