• No results found

Studiens slutsatser

In document ”Det bästa av två världar” (Page 73-76)

3. TEORETISK REFERENSRAM

6.1 Studiens slutsatser

Utifrån studien ämnade vi att undersöka hur företagens behov av att skapa relationer och kundens önskningar kring att erhålla en upplevelse kan mötas i kontexten av en pop-up. För att få en förståelse kring detta utformades två forskningsfrågor vilka besvaras nedan.

 Hur kan upplevelsen i en pop-up kontext skapa långsiktiga relationer?  Vilka är de bakomliggande motiven för en pop-up?

En pop-up butik utgör en tillfällig butik med ett förutbestämt slutdatum. Butikens varaktighet varierar allt ifrån några dagar upp till ett år, beroende på vad det bakomliggande syftet är med den. Under studiens gång framgick det att detta butikskoncept erbjuder ett flertal fördelar, både för kund och företag.

Utifrån analysen av det empiriska resultatet kan vi notera att det finns ett flertal olika motiv som ligger bakom öppnandet av en pop-up butik. Vad vi fann var att ett vanligt motiv är att testa potentialen av en ny marknad, en ny produkt eller ett varumärke. På grund av den fysiska och mer personliga kontakten en pop-up erbjuder så finns en bra möjlighet till direkt feedback från kunderna. Att det är ett bra sätt för att testa en ny marknad beror till stor del på att företaget inte behöver binda upp sig på ett längre hyresavtal vilket leder till att de finansiella riskerna minskar. Därav ger en pop-up även möjligheten att testa på en verksamhet och att ha en fysisk butik trots bristande erfarenhet. Av denna aspekt är en pop-up även ett bra komplement till en e-handel. Tillfälliga etableringar, som pop-up butiker, erbjuder den stora fördelen att kunna befinna sig på rätt plats, i rätt tid. De är därmed ett bra sätt för företag att kunna positionera sig på marknaden och nå ut till rätt målgrupp. Vidare ökar chanserna till att en kund kommer upptäcka ett nytt varumärke.

Från att ha studerat det empiriska materialet kan vi se att motiven till en pop-up även kan skilja sig beroende på företagets storlek. Större väletablerade företag använder nödvändigtvis inte en pop-up i ett försäljningssyfte utan kan istället ha den mer i ett varumärkesbyggande syfte. Detta medan mindre företag däremot ofta tenderar till att vara mer resultatinriktade och beroende av att butiken ger en vinst. För att få ut det största värdet av en pop-up, bör butikerna däremot försöka kombinera de olika syftena. Vi upplever dock utifrån analys av empiri och teori att en pop-up klassas mer som en marknadsföringsmetod. Detta då det huvudsakliga syftet är att väcka uppmärksamhet och fungera som en reklamplats. Vidare poängteras det faktum att butiken har ett bestämt slutdatum kunna användas till företagets fördel. Detta av anledningen att det övertygar kunden att handla innan butiken försvinner från platsen vilket innebär att det skapas en dragningskraft till butiken.

Vad vi har funnit är att en up butik skapar en nyfikenhet hos kunden. Då en pop-up förmedlar en nyhet bidrar det till att kunden pop-upplever det som något intressant och spännande till skillnad från en vanlig butik. Dessa antydanden leder till att en pop-up kan tillfredsställa de behov en hedonistisk kund har. I en pop-up, till skillnad från en vanlig butik, vet kunden inte heller lika mycket vad den kan förvänta sig. Ett intressant inslag vi funnit var att många företag lyfte fram att en upplevelse för kunden kan skapas genom att erbjuda bra service och bemötande. Det tas för givet att interaktionen på automatik skapar en upplevelse av den anledningen att den sker just i en fysisk konstellation. Dock anser vi inte att en god service kan klassas som något utöver det vanliga och därmed inte heller som en upplevelse. Även om en mindre omfattning av pop-up butikerna kan anses ha bidragit med en upplevelse för kunden verkade detta i sig inte vara något primärt syfte med butiken. För att en upplevelse ska skapas krävs något som överraskar kunden och är utöver det vanliga, vilket leder till slutsatsen att det är pop-up fenomenet i sig som skapar en upplevelse för kunden. Att fenomenet skapar en hedonistisk upplevelse, framgår dock inte vara ett bakomliggande motiv till varför företag väljer att ha en pop-up. Motiven som istället framkommer tycks vara mer för företagens praktiska fördelar.

För att nå ut till kunden på dagens konkurrensutsatta marknad har det framgått att det krävs något extra för att sticka ut. Då en pop-up alstrar en attraktion leder det till besökande kunder och därmed skapas möjligheten att interagera med kunden, vilket

även leder till att en mer personlig relation kan skapas än den som sker online. En tänkvärd aspekt som har framkommit är att skapandet av relationer i en pop-up är på grund av dess temporära natur ännu viktigare än i en vanlig butik. Relationer behövs nämligen för att kunna leda in kunderna till de resterande butikerna och försäljningskanaler efter det att butiken upphört. Målet med en pop-up är att den alltid ska leva längre i medvetandet än vad butiken fysiskt är öppen. Utifrån vår teoretiska och empiriska analys har vi kunnat se att det inte enbart är på grund av den upplevelse kunden får av pop-up butiken som skapar en relation, utan av vad som även sedan sker i butiken. Det framkom att en relation främst grundas på hur företaget bemöter den enskilda kunden och vidare skapar ett förtroende och ett trivsamt besök.

Vi har noterat intressanta inslag angående likheten som finns i en pop-up och en traditionell butik. Dels har det visat sig att utformningen i en pop-up inte ska framstå som sämre än resterande butiker då det fortfarande är viktigt att skapa en attraktiv miljö, oavsett hur länge butiken kommer finnas tillgänglig. Vidare har vi uppfattat att hur relationer skapas i en pop-up inte heller skiljer sig avsevärt från en traditionell butik. Med hjälp av vår empiriska insamling kan vi förstå att mötet mellan kund och företag är väldigt individuellt och det kan inte generaliseras att interaktionen mellan dem båda varken är bättre eller sämre i en pop-up. Med dessa resonemang hävdar vi att vad kunden upplever i en pop-up i detta fall inte kan anses som särskilt unikt och speciellt. Utifrån detta menar vi att vad som sker i butiken varken kan klassas som mer minnesrikt eller utgöra en mer speciell upplevelse än en vanlig butik.

Avslutningsvis, vad vi har noterat under studien är att för en kunds shoppingupplevelse ska förbättras krävs att något utöver det vanliga erbjuds. Vidare är en pop-up en butik som skapar uppmärksamhet och upplevs som intressant samt spännande att besöka. När en kund upplever en tillfredsställelse och ett mervärde kan en relation sedan möjliggöras. Av detta antagande vill vi förtydliga att en pop-up kan vara denna upplevelse som ger kundtillfredsställelse och mervärde, vilket leder till att en relation kan möjliggöras. En minnesvärd eller unik upplevelse är något som kunden kommer ihåg och skapar ett långsiktigt intryck vilket även kan påverka relationen till företaget i framtiden. Med detta vill vi avsluta med följande ord:

En upplevelse skapas inte i en pop-up utan av. En relation skapas inte av en pop-up utan i.

In document ”Det bästa av två världar” (Page 73-76)