• No results found

6 Resultat - uppföljning av resultatmål och åtaganden

6.4 Omsorg och trygghet

6.3.3 Åtaganden

Åtaganden (Delår) Beskrivning Utfall Senaste

kommentaren Särskilt följa upp

placerade barns resultat i skolan

BIN, SOCN Målnivå: Samtliga placerade barns resultat ska följas upp.

Källa: Egen mätning

100% Under året påbörjades

uppföljning av placerade barns resultat i skolan. I år har vi valt att fokusera på de barn som varit placerade på institution.

6.4 Omsorg och trygghet

Vår vision är att alla i Katrineholm, oavsett vilket läge i livet vi befinner oss i, ska kunna känna livslust. Kommunen kan bidra genom att skapa förutsättningar för trygghet, självständighet, upplevelser och gemenskap.

6.4.1 Resultatmål

Resultatmål/uppdrag

De sociala trygghetssystemen ska utgå från individens behov och ge möjlighet till självbestämmande för ökad trygghet och livskvalitet.

6.4.2 Väsentliga händelser

Antalet människor som behöver socialtjänstens stöd har ökat under senaste året. En utmaning framåt är att snabbt kunna möta upp de behov som framkommer och att stöd i första hand ges genom socialförvaltningens öppenvård och den vårdkedja som finns i kommunen. En ökning har skett av ensamkommande barn vilket innebär att vi framåt måste planera för olika boendealternativ samt andra eventuella insatser för denna grupp.

Under 2014 behöver vi ytterligare förbättra vår samverkan med andra förvaltningar och myndigheter. Samverkan är nödvändigt för att tidigt upptäcka barn som kan vara i behov av stöd samt för att komma fram till gemensamma stödinsatser både kring barn och vuxna för att om möjligt undvika placering.

Ett viktigt område för myndighetsgruppen är att minska personalomsättning och säkerställa att all personal har erfoderlig utbildning och erfarenhet för sina arbetsuppgifter. Från 1 juli 2014 inträder en förändring i lagstiftningen som innebär att alla socialsekreterare som arbetar med barn måste ha tillräcklig utbildning och erfarenhet för att få fatta beslut i dessa ärenden. För att möjliggöra en god arbetsmiljö och rättsäker handläggning anställs ytterligare socialsekreterare i början på året.

En förändring av myndighetsgruppens mottagningsfunktion genomförs vilket förväntas förbättra vår tillgänlighet och ärendeflödet inom gruppen.

Den 1 januari 2013 infördes förändringar i syfte att stärka stödet och skyddet för barn och unga.

Förändringarna i socialtjänstlagen innebar bland annat att barns och ungas bästa och egna uppfattningar får en starkare ställning i lagstiftningen och vid tillämpningen av lagen.

36

Barnrättsperspektivet stärks genom att barnets bästa ska vara avgörande vid besluta och andra åtgärder som rör vård eller behandlingsinsatser. Ett barn ska ges möjligheter att framföra sina åsikter i frågor som rör barnet

Socialnämndens ansvar för att bedriva uppsökande verksamhet och vidta förebyggande arbete för att se till att barn får hjälp i ett tidigt skede stärks. Skyldigheten att anmäla till socialtjänsten vid misstanke om att ett barn far illa förtydligas.

En särskild utsedd socialsekreterare ska ansvara för kontakterna med barnet eller den unga.

Socialnämnden ska tillhandahålla familjehem och den utbildning som behövs för dem som nämnden avser att anlita för vård av barn i familjehem.

Antalet barn aktuella inom försörjningsstöd har ökat från 836 i januari till 1008 i december vilket främst beror på anhöriginvandringen. En minskning av barn märktes från november. I jämförelse med andra kommuner i Södermanland så har Katrineholm haft en lägre ökning av barn, det framgår dock inte av öppna jämförelser hur många barn respektive kommun har inom försörjningsstöd. Även om andelen barn minskat är det fortfarande alltför många barn som har föräldrar som behöver stöd med sin försörjning vilket på sikt kan ge negativa konsekvenser för barnen. Försörjningsstöd har ett stärkt barnperspektiv för att hitta de barn som påverkas negativt av att leva i familjer med mindre ekonomiska resurser.

Målnivån för genomförandeplaner har uppnåtts främst den senare delen av året. Det är fler män än kvinnor som har genomförandeplaner vilket förklaras av att det är fler män än kvinnor som är aktuella för försörjningsstöd. Anledningen till att resultatet förbättrades var dels resultatuppföljning med försörjningsstöd men också diskussion med medarbetare om hur arbetet ska planeras för att hinna med åtaganden. Utökning av personal har också bidragit till bättre resultat. I Södermanland finns det fyra kommuner som upprättar genomförandeplaner varav Katrineholm är en (uppgiften hämtad från öppna jämförelser).

Socialnämndens förhoppning är att kostnaden för sociala kontrakt kommer att minska med anledning av den kommunala hyresgarantin. I dagsläget är det endast KFAB som ingår i avtalet, men socialnämnden arbetar för att även privata fastighetsägare ska skriva avtal.

6.4.3 Åtaganden

Åtaganden (Månad) Beskrivning Utfall Senaste

kommentaren Alla personer aktuella

för försörjningsstöd ska ha en

genomförandeplan inom tre månader.

Verksamhetsmål för god ekonomisk hushållning

80% Resultatet vid

stickkontroll var 100 %. Dock finns det ärenden som nyligen inkommit till hunnit träffa sina nya klienter. Genom öppet hus hos Viadiakt kommer alla nya klienter få en

planering i ett tidigare skede vilket kan leda till att de blir

självförsörjande

37

Åtaganden (Månad) Beskrivning Utfall Senaste kommentaren tidigare.

Fler personer med sociala kontrakt ska få egna kontrakt

SOCN Målnivå: Öka Källa: Egen mätning

Första uppföljning av åtagande sker delår 2013

Antalet vårddygn på institution, barn och ungdomar, ska minska

SOCN

Målnivå: Minska Källa: Egen mätning

4 688st

Antalet vårddygn på institution, vuxna, ska minska

SOCN

Målnivå: Minska Källa: Egen mätning

8 687st

Åtaganden (År) Beskrivning Utfall Senaste

kommentaren Alla utredningar

avseende vuxna ska ske via ASI.

En handläggare har under året gått ASI utbildning. Målet är att alla utredningar på vuxna ska genomföras enligt ASI.

Åtaganden (Kvartal) Beskrivning Utfall Senaste

kommentaren Andelen barn som

vräks ska minska

Målnivå: Minska Uppföljning: Kvartal Källa: Kronofogden Jämförelse: 2012

Åtaganden (Delår) Beskrivning Utfall Senaste

kommentaren Alla

familjehemsplacerade barn och ungdomar ska genomgå landsting och gäller från 2014-01-01.

Vilket innebär att det nu finns rutiner för att genomföra en läkarundersökning av barnet i samband med en placering.

Kartlägga placeringar avseende familjehem och hem för vård eller boende (HVB), för att komma med förslag till förändringar.

Behandlingsgruppen har tillsamman med Myndighetsgruppen fortsatt sitt arbete med att kartlägga

placeringar i huvudsak

38

Åtaganden (Delår) Beskrivning Utfall Senaste kommentaren på följande sätt:

Familjeenheten arbetar i flera familjer där ungdomen är placerad på institution.

Uppdraget är att arbeta med hela familjen inför att ungdomen kommer hem. Syftet är att korta placeringstiden och förbättra förutsättningarna för att det skall fungera när ungdomen har startats upp och genomförs i samvverkan med Vingåkers kommun.

Barn i familjehem ska besökas en gång per kvartal

SOCN Målnivå: 100%

Källa: Egen mätning