• No results found

2014-02-19

48

1 Inledning

Enligt kommunfullmäktiges reglemente har socialnämnden ansvar för att fullgöra uppgifter som råd, stöd, biståndsprövningar och behandlingsinsatser enligt socialtjänstlagen, familjerättsliga ärenden, ärenden och insatser enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) och lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM).

Till socialnämndens uppgifter hör även tillståndsgivning och tillsyn enligt alkohollagen samt handläggning enligt skuldsaneringslagen.

Socialnämnden är personuppgiftsansvarig för personuppgifter i register inom nämndens verksamhetsområde.

Socialnämnden ansvarar även för ungdomsmottagningen, programinsatser för brottsbenägna ungdomar, råd och stöd för utsatta kvinnor, insatser mot familjevåld samt budgetrådgivningen.

Vårdförbundet Sörmland bedriver familjerådgivning och institutionell behandling vid Vårnäs behandlingshem för kommunens räkning.

För att kunna nå personer i ett tidigare skede och för att kunna ge vård på hemmaplan har socialförvaltningen utvecklat olika former av öppenvårdsinsatser såsom Mercur och Familjeenheten. Socialförvaltningen driver även ett eget boende för ungdomar, Kollektivet HVB.

49

2 Ansvarsområde

Staben

Staben består av lednings- och verksamhetsstöd samt administration. Inom lednings- och verksamhetsstöd finns en utvecklingsledare (Forskning och utveckling), en alkoholhandläggare och en utredningssekreterare organiserade.

Administration utgör stöd gentemot allmänhet, verksamhet, nämnd och förvaltningsledning.

Nämndsekreterare, IT-administratör, personalredogörare och assistenter ingår i gruppen.

Myndighet

Myndighetsavdelningen består av en enhet för ekonomiskt bistånd och en enhet för utredning av barn, unga och vuxna, en familjerätts- och en familjehemsgrupp. Mottagningsfunktion finns på båda enheterna och tar emot alla typer av nya ärenden, ansökningar och anmälningar samt handlägger åklagar- och körkortsyttranden Syftet är i första hand att svara på frågor, göra förhandsbedömningar, utredningar och att ge service genom att hjälpa personer med råd och stöd samt ge vägledning till rätt instans.

Enheten för ekonomiskt bistånd ansvarar för att invånare utan egen eller med otillräcklig försörjningsförmåga kan tillförsäkras en skälig levnadsnivå. Försörjningsstöd är det yttersta skyddsnätet för de människor som inte klarar sin försörjning på annat sätt. En av regeringen årligen fastställd riksnorm styr storleken på biståndet. Den huvudsakliga arbetsuppgiften för de som arbetar inom verksamheten är att i samverkan med andra myndigheter sörja för att biståndet utformas så att tiden på försörjningsstöd blir så kort som möjligt. Inom enheten för ekonomsikt bistånd inryms även arbetet med budgetrådgivning, skuldsanering och sociala kontrakt. Enheten ansvarar även för 17 personer som har en trygghetsanställning.

Den generella inriktningen för arbetet, liksom för hela förvaltningen, är att individen så långt som möjligt ska erbjudas hjälp i hemkommunen och därmed i individens eget nätverk.

Utredningsgruppen genomför utredningar, enligt SoL, LVU och LVM, när det gäller barn, ungdomar och vuxna. Utredarna i utredningsgruppen utför uppföljningar på de bistånd som ges, detta gäller både barn, ungdomar och vuxna. Utredningsgruppen samverkar med andra myndigheter såsom t.ex. landsting, kriminalvård, vård- och omsorgsförvaltning, skola och polis.

Hela verksamheten arbetar utifrån en helhetssyn och all utredning och uppföljning vad gäller barn och ungdom sker enligt utredningsstrukturen BBIC.

Familjehemsgruppen utreder, handleder och stödjer familjehem och komplementfamiljer.

Familjehemsgruppen följer även upp placeringarna av de barn och ungdomar som är placerade i familjehem samt stödjer deras biologiska familjer enligt vårdplan och genomförandeplan.

Familjerättsgruppen arbetar med vårdnads-, boende- och umgängesutredningar, faderskapsutredningar, adoptionsutredningar, vårdnadsöverflyttningar samt samarbetssamtal.

Inom myndigheten finns även en social beredskap utanför kontorstid, som även har i uppdrag att sköta Vingåkers beredskap från oktober 2010.

Öppenvård

Inom verksamheten inryms alla förvaltningens öppenvårdsinsatser.

Mercur är en öppenvårdsverksamhet för personer med missbruk av alkohol- och droger. På enheten finns primärbehandling, förlängd behandling, eftervård, motivationsgrupp, halvvägshus boende med boendestöd och utsluss samt anhörigbehandling. Mercur har även omfattande förebyggande- och informationsarbete riktat mot företag och offentliga inrättningar.

50

Familjeenheten arbetar med familjebehandling på enskild- och i gruppverksamhet. På enheten finns barngrupper, föräldragrupper, nätverksarbete och olika förebyggande insatser för familjer.

Ungdomssupporten består av två ungdomsrådgivare vars främsta arbete består av förebyggande insatser riktade mot ungdomar. De arbetar i ungdomarnas närmiljö i samverkan med polis, skola, fritidsgårdar och andra för ungdomarna viktiga aktörer.

Fridas arbete består av att stödja kvinnor och män som utsatts för våld i nära relation. Frida bedriver även förebyggande arbete genom information och samverkan med bland annat skolor, vårdcentraler, Viadidakt mm.

Kollektivet HVB är ett behandlingshem för ungdomar med miljö- och eller beteendeproblematik. Verksamheten har plats för sex ungdomar. Klivet är ett lägenhetsboende bestående av tio lägenheter med stöd av personal.

Ungdomsmottagningen är en av förvaltningens behandlande verksamheter som återfinns inom behandlingsgruppen. Ungdomsmottagningen arbetar med frågor kring sex och samlevnad.

För de som har sociala kontrakt eller träningsboende finns insatsen boendestöd.

Medling kan erbjudas till brottsoffer och förövare i syfte att dels förebygga nya brott samt att hjälpa brottsoffer att bearbeta händelsen.

Vägskälet är kommunens åtgärdsprogram för dömda ungdomar inom socialtjänsten.

Ungdomstjänst är socialtjänstens program för ungdomar som döms till samhällstjänst.

51

3 Vision 2025

I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling – för liv, lärande och företagsamhet. Lust är passion, vilja, ambition. Det är också det lustfyllda – det vi lever för och det vi lever av – mat, kärlek, arbete, gemenskap, upplevelser. Läget är rätt – rätt geografiskt och rätt för handling och förändring.

Katrineholm – Läge för liv & lust

År 2025 har Katrineholm ett gynnsamt läge:

Läget är inte bara den fysiska platsen, läget visar också positionen i förhållande till andra och i tiden. Katrineholms läge är en tillgång på flera olika sätt:

Det geografiska läget – strategiskt beläget med goda kommunikationer till flera storstadsområden, ett starkt logistiskt argument för näringsliv och nyföretagande.

Sveriges Lustgård – Vackra omgivningar ger en generell livskvalitet som förknippas med kommunen: ett kvalitativt bättre boende än i storstaden; ett liv närmare naturen; en sundare och tryggare miljö för barn att växa upp i; ett liv med en högre grad av närhet och gemenskap.

I jämförelse med andra – Katrineholm är bland de främsta, såväl när det handlar om näringslivsklimat som vid jämförelser av skola och omsorg.

Rätt tidpunkt – För många människor är det ”läge” för förändring till en annan typ av liv, ett liv av det slag som kommunen kan erbjuda. För kommunen i sin helhet; invånare, näringsliv, kultur- och före-ningsliv och för kommunen som organisation är det läge för handling och förändring.

År 2025 sjuder Katrineholm av liv:

Liv skapar liv, liv är tillväxt och utveckling. Liv finns i många former:

Folkliv – Kommunen är större, fler föds och fler flyttar hit. Stolthet och gemenskap gör att livet frodas både i staden och på landsbygden.

Näringsliv – Företagandet och handeln blomstrar. Näringslivet är starkt, brett och anpassat efter rådande marknadsförutsättningar. En god arbetsmarknad ger människor möjligheter och framtidstro.

Kulturliv – Här finns utrymme för kreativitet, kulturlivet är brokigt och skapar upplevelser och inspira-tion.

Föreningsliv – En mångfald av aktiva föreningar ger energi och gemenskap över gränser.

År 2025 är Katrineholm en plats präglad av lust:

Lust är ett uttryck för en vilja och handlingskraft, en inställning och ett förhållningssätt. Lust är drivkraften bakom all kreativ verksamhet. Men lust är också det lustfyllda, det vi lever för och det vi lever av:

Arbete – Ett innovativt näringsliv och en öppenhet för att tillvarata goda idéer skapar lust i arbetet och framgång för vår kommun.

Lärande – Förändring börjar med en vilja att förändras. Lusten till lärande leder till utveckling både för den enskilda människan och för samhället.

God mat – Mat är grunden för liv och hälsa och kan vara en upplevelse för alla sinnen. I Katrineholm både produceras och serveras mat med omsorg om såväl människor som miljö. Mat är i sann mening både näring och näringsliv.

Lek, idrott och kultur – I Katrineholms kommun finns plats för lek för både stora och små. Här finns ett brett och aktivt idrottsutövande med lång och stolt tradition. Det rika kulturutbudet ger upplevelser och mening i tillvaron.

Gemenskap – Här finns en närhet mellan människor och ett tolerant och öppet förhållningssätt där jämställdhet och mångfald är en självklarhet.

52