• No results found

5 Resultatmål, åtaganden, aktiviteter/produktionsmål samt delaktiviteter

I Övergripande plan med budget 2014-2016 fastställdes de målområden, resultatmål och åtaganden som kommunens förvaltningar ska arbeta med. I detta kapitel visas en överblick av de åtaganden och aktiviteter kopplade till åtaganden som socialnämnden kommer att fokusera på under 2014. De följs upp per månad, delår och/eller helår.

Resultatmål/uppd

rag Åtaganden Aktiviteter Ansvarig Delaktiviteter Ansvarig

Genom utveckling av näringslivet, stärkt handel och besöksnäring samt goda möjligheter till vidareutbildning för vuxna skapas tillväxt och fler jobb. En attraktiv kommun, fortsatt bostadsbyggande, god miljö, levande stad, kransorter och landsbygd är också viktiga förutsättningar för ortsutveckling.

Företagsklimatet ska förbättras

Fortsatt och utökad samverkan med Arbetslösheten och

ungdomsarbetslösh eten ska minska

Arbetslinjen 2.0 Ulla-Karin Alnebo

ha goda möjligheter att delta i

kommunens utveckling

Barnperspektiv Lorraine Fröberg,

Arbetslinjen 2.0 Ulla-Karin Alnebo gaser per invånare ska minska

54

Resultatmål/uppd

rag Åtaganden Aktiviteter Ansvarig Delaktiviteter Ansvarig

Ett rikt kultur- och fritidsliv, där särskilt barn och ungdomar prioriteras. Stark samverkan med föreningslivet.

Genom att erbjuda en god och trygg miljö ska förskolan och skolan lägga grunden för ett livslångt lärande och göra det möjligt för alla barn och ungdomar att upp och andelen barn med godkända resultat ska öka

Finns ett samverkansavtal med

bildningsförvaltninge n som ska följas.

Särskilt planera och följa upp placerade barn tillsammans

Skolfam Ulla-Karin

Alnebo De sociala

trygghetssystemen ska utgå från individens behov och ge möjlighet till självbestämmande för ökad trygghet och livskvalitet.

Barn i familjehem ska besökas en gång per kvartal

Planera strategiskt

Antalet vårddygn på institution, barn och ungdomar, ska

HVB-samordnare Ulla-Karin Alnebo Antalet vårddygn på

institution, vuxna, ska minska

Mobil öppenvård Linda Qvarnströ m

Använda modulen Linda Qvarnströ

Resultatmål/uppd

rag Åtaganden Aktiviteter Ansvarig Delaktiviteter Ansvarig

HVB-samordnare Ulla-Karin Alnebo Andelen barn som

vräks ska minska

Barnperspektiv Lorraine Fröberg, de riktlinjer ska följas

Ulla-Karin möjligheter och en god folkhälsa.

Andelen barn och unga som mår bra ska öka

Barnperspektiv Lorraine Fröberg, Erbjuda grupper för missbruks- och gällande alkohol- och drogmissbruk en informerar på skolor Utvärdera insatser i öppenvården

kommun ska vara ett föredöme som attraktiv

arbetsgivare.

Genom att vara öppen, effektiv och leverera rätt

Den genomsnittliga handläggningstiden för ekonomiskt bistånd ska

understiga 18 dagar Andelen

medborgare som får ett direkt svar på en

56

Resultatmål/uppd

rag Åtaganden Aktiviteter Ansvarig Delaktiviteter Ansvarig

service till hon/han tar kontakt med kommunen via telefon ska öka Andelen

medborgare som uppfattar att de får ett gott bemötande när de via telefon ställer en enkel fråga till kommunen ska öka

Kommunen har god information på

Utarbeta förslag med utgångspunkt i Uppföljning av avtal Lorraine

Fröberg Kompetensutveckling Lorraine

Fröberg, Egen kontroll Lorraine

Fröberg,

Utredningsplaner Ulla-Karin Alnebo

Vårdplaner Linda

Qvarnströ m, Ulla-Karin Alnebo

57

Resultatmål/uppd

rag Åtaganden Aktiviteter Ansvarig Delaktiviteter Ansvarig

Personalens sammansättning ska i ökad grad spegla det omgivande

samhället avseende kön och etnisk mångfald

Beakta detta vid rekryteringar

Lorraine Fröberg, Ann Godlund

Andelen

medborgare som får svar på en enkel e-postfråga inom två arbetsdagar ska öka Policy för arbetet

med våld i nära relationer. KS 20130327. 68§

58

6 Ekonomi

Socialnämnden

Efter en period med revisionsrapporter och granskningar har socialnämnden tagit fram en handlingsplan samt åtgärdsplan. Åtgärdsplanen innehåller planerade åtgärder som kommer att genomföras på både kort sikt och lång sikt. Samtliga åtgärder är tidssatta och kommer att följas upp kontinuerligt i vårt ekonomisystem, Stratsys. Det pågår ett arbete med att detaljplanera aktiviteter utifrån de åtgärder som nämns i åtgärdsplanen.

En del i åtgärdsplanen är en ny organisation. Den 9 december 2013 beslutades i samråd med fackliga organisationer att anta en ny organisation från den 1 januari 2014 i syfte att fördela ansvarsområden och skapa en tydligare styrning. Rekryteringen startades upp i december 2013 och pågår just nu för enhetschefer, verksamhetsledare samt fler socialsekreterare för att förstärka bemanningen. Sammantaget är den nya organisationen, personalförsörjningen, åtgärdsplanen och handlingsplanen ett led i att komma tillrätta med de missförhållanden som varit under en tid och en satsning för att skapa en bättre arbetsmiljö med rimlig arbetsbelastning så att socialnämnden kan följa de åtaganden, lagar och föreskrifter som gäller och fullfölja sitt uppdrag om att ge medborgarna god vård och gott stöd.

Den nya organisationen möjliggör en större tillgänglighet, då exempelvis mottagningen delas upp i två delar varav en tar emot ansökningar och anmälningar gällande barn, unga och vuxna och den andra tar emot ansökan om försörjningsstöd. Under året kommer förvaltningen att fortsätta arbeta med tillgängligheten gällande telefon och e-post.

När organisationen är satt och alla tjänster är tillsatta kommer en gemensam kompetensplan att upprättas.

Från den 1 juli 2014 införs en lagändring i socialtjänstlagen som innebär att det införs krav på behörighet för att få utföra vissa uppgifter inom den sociala barn- och ungdomsvården.

Socialnämnden ska använda handläggare som har svensk socionomexamen eller annan relevant examen på grundnivå i högskolan eller som har en erkänd utländsk utbildning. Detta är något förvaltningen måste ta hänsyn till vid rekryteringar. Lagen lyder:

3 a § /Träder i kraft I:2014-07-01/ Socialnämnden ska se till att det finns rutiner för att förebygga, upptäcka och åtgärda risker och missförhållanden inom socialtjänstens verksamhet rörande barn och ungdom.

Socialnämnden ska använda handläggare som har avlagt svensk socionomexamen eller annan relevant examen på grundnivå i högskolan eller som har utländsk utbildning som erkänts enligt 3 b § andra stycket för utförande av sådana uppgifter inom socialtjänsten rörande barn och ungdom som innefattar 1. bedömning av om utredning ska inledas,

2. utredning och bedömning av behovet av insatser eller andra åtgärder, eller 3. uppföljning av beslutade insatser.

Socialnämnden ansvarar för att den handläggare som självständigt utför

arbetsuppgifter som avses i andra stycket har tillräcklig erfarenhet för uppgiften.

Lag (2013:1146).

I och med den nya lagändringen, kommer förvaltningen att göra en översyn över de kompetenser och den erfarenhet som finns idag.

59

Staben

I samband med den nya organisationen frigörs utrymme för att satsa på arbetet med kvalitet och utveckling inom hela förvaltningen. Staben, framförallt utvecklingsledaren tillsammans med avdelningscheferna för myndighet respektive öppenvård, kommer att samarbeta kring arbetet med ständiga förbättringar, kvalitetsfrågor, utvecklingsfrågor, mäta och följa upp.

Administrationen kommer att arbeta vidare med en servicedeklaration (tjänstekatalog) för att förtydliga den service de utför både internt och externt.

Myndighet

Kommunen har undertecknat en överenskommelse gällande mottagande och bosättning av nyanlända där kommunen åtar sig att ta emot två personer. Ersättningar till kommuner gällande mottagande av nyanlända och flyktingar kommer att bli prestationsbaserade, vilket innebär att kommuner som i förhållande till sin folkmängd tar emot fler nyanlända och kommuner som tar emot nyanlända på anvisning kommer att få en högre ersättning. Detta borde innebära att socialnämnden får högre andel av migrationsverkets ersättningar för de administrativa och personella kostnader som mottagandet innebär både vad gäller utredningar av försörjningsstöd men även i bostadsfrågor.

Socialnämnden har höga kostnader gällande utbetalt ekonomiskt bistånd vilket innebär att socialförvaltningen under året kommer att fokusera på en utökad samverkan med Viadidakt, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan för att människor ska bli självförsörjande i högre utsträckning.

Trots kommunal hyresgaranti finns det en oro för att antalet sociala kontrakt inte kommer att minska i önskad utsträckning. I dagsläget ingår endast KFAB i avtalet. För att sänka kostnaderna för sociala kontrakt måste fler fastighetssägare ingå i hyresgarantin.

En stor utmaning framöver är att minska antal vårddygn på institution både gällande barn, unga och vuxna. Planerade åtgärder är bland annat att utöka vårdkedjan med ett lågtröskelboende (modulen) för att möta upp behov av akut insats. För att minska kostnaderna behövs en utökad samverkan med psykiatrin och vård- och omsorgsförvaltningen för att hitta effektiva och långsiktiga lösningar, framförallt för de personer med samsjuklighet. I samband med detta behövs en funktion inom verksamheten som arbetar särskilt kring förhandling och uppföljning av avtal för placerade barn, unga och vuxna.

Socialförvaltningen samverkar med bildningsförvaltningen för att tidigt hitta barn och unga som riskerar att fara illa. Denna samverkan kommer att prioriteras under 2014. Vi samarbetar också kring de barn och unga som är placerade i familjehem och institution, för att de ska få en fungerande skolgång.

Öppenvård

Under 2014 kommer öppenvården fortsätta att fokusera på arbetet med hemmaplanslösningar i syfte att minska institutionsplaceringar av barn unga och vuxna.

För att kunna göra långsiktiga och varaktiga förändringar är det nödvändigt att identifiera riskfaktorer hos barn och unga tidigt. En åtgärd för att erbjuda hjälp och stöd i ett tidigt skede är att Familjeenheten from januari 2014 har ett öppet intag för korttidsinsatser. Det innebär att föräldrar inte behöver ansöka om bistånd via Socialtjänsten och därmed genomgå en utredning, utan nu istället kan ringa själva och få ett snabbt stöd. Målet är att nå de föräldrar som är hjälpsökande och stödja dem i föräldrarollen.

En stor riskfaktor för barn och ungas utveckling är en icke fungerande skolgång.

Socialförvaltningen är en del i Samtid och har numera flyttat sin del av Samtid till öppenvården,

60

vilket tidigare låg på myndighet. Förändringen syftar till att kunna erbjuda snabbt stöd till ungdomar och familjer.

Under de två senaste åren har vi sett en kontinuerlig ökning hasch användning hos ungdomar i åldrarna 13- 16 år. Därför kommer verksamheten Ungdomssupport rikta sitt arbete till högstadieskolorna under 2014. Arbetet kommer dels bestå av en utbildningsdel till skolpersonal om tidig upptäck att droganvändning men de kommer även att finnas mer i skolans lokaler för att kunna möta upp och upptäcka ungdomar i riskzonen. Ungdomssupport kommer fortsätta att samverka med polisen för att informera om konsekvenser av brott.

För att kunna minska placeringar av vuxna så behöver dels vårdkedjan utökas, men även andra boendemöjligheter bör finnas. Ett led i det är renoveringen av modulerna. Modulerna kommer att vara ett första led i en boendetrappa. Syftet är att kunna erbjuda ett snabbt boende där det finns tid och möjlighet att göra bättre planeringar för vidare insatser, och på så sätt minska akuta placeringar som tenderar att vara långvariga och ineffektiva.

En grupp som kontinuerligt har ökat inom de vuxna som är placerade på institution är personer med samsjuklighet (missbruk och psykiatriska diagnoser). Dessa personer har en komplex problematik och kräver ett utökat samarbete med psykiatrin och vård och omsorg för att insatserna ska vara verkningsfulla. Denna grupp har väldigt svårt att få en egen lägenhet då de ofta har hyresskulder samt störningar i tidigare lägenheter vilket gör att placeringarna blir långa i väntan på annat boende. Under 2014 kommer en mobil enhet inom öppenvården att bildas i syfte att ta hem placerade vuxna med stöd i hemmet. För att detta ska vara möjligt har socialnämnden bett om 10 lägenheter hos KFAB vilka ska vara för just denna grupp.

Utifrån den åtgärdsplan som socialnämnden tagit fram angående hemmaplanslösningar så minskar de totala kostnaderna för institutionsplaceringar generellt trots mer kostnader för personal.

Socialtjänsten ska erbjuda råd och stöd till brottsoffer. Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld är en särskilt utsatt grupp. Regeringen kräver att Kommunernas arbete ska bli mer målinriktat, strukturerat och samordnat. Under hösten 2013 har ett Våldsprojektet startat och kommer pågå under våren 2014. Projektet är uppdelat i två delar. Den ena delen syftar till en kommungemensam handlingsplan för våld i nära relationer. Den andra delen är knuten till Socialförvaltningen och syftar till att förbättra, utveckla och samordna arbetet med våld i nära relationer. Projektet görs i samverkan mellan myndighet och öppenvård.

Generellt för öppenvården 2014 är att statistik och uppföljning av insatserna i de olika verksamheterna kommer utvecklas och redovisas på ett mer omfattande och tydligt sätt än tidigare.

61

1 (1)

SOCIALFÖRVALTNINGEN Datum Vår beteckning

2014-02-11

Vår handläggare Ert datum Er beteckning

Curt Benckert

Socialnämnden