• No results found

Polismyndigheternas planering och målsättning för insatser gällande

Polismyndigheternas insatser i PUM-A på området för utredning och lagfö-ring, dvs. hanteringen av ungdomsbrottsutredningar är överlag kortfattade.

Polismyndigheterna har generellt inte planerat för åtgärder som skulle genomföras under insatsfasen. Några polismyndigheter har skrivit att de an-vänder insatsfasen för att göra probleminventering då de inte hunnit

genom-föra någon sådan, eller endast en mindre omfattande, under den första fasen av satsningen. Samtliga polismyndigheter som dokumenterat sitt arbete i PUM-A har målsatt sina insatser. De mål som satts upp varierar i relevans och genomförbarhet. Många myndigheter har satt upp mål om att tidfrister i ungdomsbrottsutredningar ska hållas och att det inte ska finnas några ären-den i balans.

5.2.1 Polismyndigheter som har planerat för genomförande och som har målsatt sina utredningsinsatser

De polismyndigheter som har planerat för åtgärder under insatsfasen är Po-lismyndigheten Gotland och polismyndigheterna i Jämtlands, Jönköpings, Norrbottens, Uppsala, Värmlands, Västmanlands, Örebro och Östergötlands län. I Polismyndigheten i Västernorrlands län ska ytterligare fördjupning göras i probleminventeringen under ledning av kriminalpolischefen som ge-nom kartläggningen ska besluta om rutiner för det fortsatta arbetet. Målsätt-ningen för insatsen är att tidsfrister ska hållas, att en högre andel ärenden ska redovisas till åklagare och att det ska vara färre utredningar i balans.

I Jämtlands län har polismyndigheten dokumenterat att åtgärder ska genom-föras så att vissa ärenden får förtur, att åklagaren ska påminnas om direktiv inte kommit inom en vecka och att förändringar genomförs i bemanningen för utredningsarbetet. Målet för insatsen är att inga utredningar ska finnas i balans och att genomströmningstiderna ska minska.

Polismyndigheten i Norrbottens län har dokumenterat att personal måste säkras för ungdomsutredningar. Myndighetens målsättning är dock oklar.

Mål är satta om att ingen balans ska byggas upp och att det inte ska gå mer än sex veckor mellan delgivning och att åtal väcks (troligen avses kriterierna för sexveckorsfristen).

I Polismyndigheten i Jönköpings län har polisen noterat att dokumentationen av underrättelse ska förbättras under insatsfasen. Målet för insatsen är att ungdomsbrottsutredningar ska synliggöras i det system där utredningar förs, DurTvå13. Polismyndigheten i Jönköpings län har en visionsbeskrivning men endast kort information om hur man ska arbeta. De har satt några mål som gäller handläggningstid och andel ärenden som ska redovisas till åklagare.

I polismyndigheterna i Värmlands och Västmanlands län har liknande ope-rativa metoder valts för att förbättra utredningsarbetet. I Polismyndigheten i Värmlands län ska särskilt utsedd personal arbeta med utredningarna och samverkan med åklagare ska intensifieras. Målet är att förkorta utredningsti-derna, hålla tidsfristerna och att inga ärenden ska finnas i balans. I Väst-manlands län ska polismyndigheten ta fram rutiner för återkoppling från

13DurTvå är det ärendehanteringssystem som polis och åklagare använder för förundersök-ningar.

åklagare till utredare. Målet i myndigheten är minskat antal utredningar i balans och kortare handläggningstider.

I Örebro län har polismyndigheten dokumenterat att de ska ha veckovis upp-följning av ungdomsbrottsutredningarna för att säkerställa att inga utred-ningar överskrider tidsfristen. Målet (visionen) är noll ungdomsärenden.

5.2.1.1 Arbete enligt modeller

Polismyndigheten i Östergötlands län har redovisat att de kommer arbeta efter en metod för utredningsarbete, ”Östgötamodellen”, där särskilt utsedda personer leder utredningsarbetet och där personalresurser omfördelas när behov finns. Polismyndigheten har i insatsen beskrivit beståndsdelarna i metoden, bland annat att utredningar som kan vara ungdomsbrott inte ska direktavskrivas och att förenklade utredningar ska användas i större omfatt-ning. Målet för insatsen är att de ska arbeta efter Östgötamodellen och att de inte ska ha utredningar äldre än tre månader i balans. Polismyndigheten Gotland har som operativ metod valt att arbeta enligt det de kallar 48-timmarsmodellen vilken innebär att polisen i så stor utsträckning som möj-ligt ska färdigställa framförallt våldsbrottsutredningar inom 48 timmar. På Gotland ska också alla myndigheter som har någon del i ungdomsbrottsut-redningar ta reda på var flaskhalsarna finns hos dem. En arbetsgrupp ska presentera förslag till åtgärder och de viktigaste ska genomföras. Målet för insatsen är att inga ärenden ska finnas i balans och att tidsfristerna ska hållas.

5.2.2 Polismyndigheter som ej planerat för genomförandet men som har satt mål för insatsen

Polismyndigheten i Uppsala län har både satt upp mål och en vision för in-satsen. Mål har satts om att antalet förenklade utredningar ska öka till fem utredningar under insatsfasen och att ett mål som är lite otydligt formulerat:

”fler spaningsärenden ska bearbetas så att det totala antalet bearbetade ären-den i förhållande till inkomna ska vara 85 procent och att 34 procent av des-sa utredningarna ska redovides-sas till åklagare”. Ytterligare mål har des-satts som dock är något oklara med avseende på brottstyper och tidpunkt för målet.

5.2.3 Polismyndigheter som varken planerat för genomförande eller satt upp mål för insatsen

Polismyndigheten Dalarna och polismyndigheterna i Blekinge, Gävleborgs, Hallands, Kronobergs, Södermanlands och Västerbottens län har inte valt några arbetsmetoder eller beskrivit i en insatsplan vad de planerat att genom-föra under insatsfasen. Några av polismyndigheterna har noterat att de ska arbeta enligt PNU, se diskussion kring detta i avsnitt 7.5. Samma polismyn-digheter har också haft svårigheter att målsätta insatsen på ett relevant sätt.

Att inga ungdomsbrottsutredningar ska finnas är mer att betrakta som en vision och inte en målsättning för denna typ av satsning. Att utredningar ska

bedrivas i enlighet med gällande lagstiftning är ett relevant mål men det gör sig bäst i kombination med andra mätbara mål som kan visa hur polisen ar-betat under tiden för satsningen. I Södermanlands län har polismyndigheten satt mål om att alla ärenden ska läggas ut på handläggare, optimalt hade varit om det också satts en gräns för hur många ärenden en handläggare får ha.

5.2.4 Jämförelser mellan storstadsmyndigheterna

I Polismyndigheten i Stockholms län har samtliga polismästardistrikt skrivit insatser i PUM-A gällande utredning och lagföring. Flera polismästardistrikt har skrivit att de ska förbättra sin samverkan med åklagare genom att gemen-samt ta reda på vilka problem som finns i utredningsarbetet. City och Sö-dertälje polismästardistrikt uppger att de ska tillämpa en arbetsmetod, LEAN-processen14, som i deras fall syftar till att förbättra samarbetet med åklagare. I Västerorts och Norrorts polismästardistrikt ska utredningsdagar/

utredningsveckor genomföras. I insatserna i PUM-A från Söderorts, Nacka och Roslagens polismästardistrikt går det inte att utläsa vilka åtgärder som ska vidtas under insatsen. De flesta distrikten har satt som mål för insatsen att det inte ska finnas några ärenden i balans och att inga utredningar ska överskrida tidsfristen. I Söderorts polismästardistrikt har det också satts ett mål om att inga brott ska begås av ungdomar. Detta ses som en vision.

Polisområde Storgöteborg i Polismyndigheten i Västra Götaland har flera insatser som är redovisade som utredningsarbete men som innehåller åtgär-der som rör det brottsförebyggande arbetet. I en av insatserna finns ett mål om att öka antalet frihetsberövade. Detta kan betraktas som ett relevant mål för en utredningsinsats, övriga mål syftar i huvudsak till att mäta brottsföre-byggande arbete. I den polisområdesgemensamma insatsen för Storgöteborg framgår inte vilka åtgärder som ska vidtas under insatsfasen. Målen för in-satsen i polisområdet är att tidsfristerna ska hållas, att alla ärenden ska vara utlagda på handläggare (ej angivet något maximalt antal per handläggare) och att framgångsfaktorer för utredningsarbetet ska identifieras. Målen är desamma även i Polisområde Fyrbodal, Skaraborg och Älvsborg med tilläg-get att topsning ska ske varje gång det finns lagliga förutsättningar för det. I insatserna från Älvsborg och Skaraborg framgår att det under insatsfasen ska säkerställas att det finns rutiner för tillräckligt god ärendekontroll för att följa tidsfrister och utredningsåtgärder. Utredningscheferna ska säkerställa att bemanningen är dimensionerad så att tidfrister hålls. Brottsmisstanke ska delges så snart det är möjligt. Utöver det finns ingen information om genom-förande av åtgärder eller hur de uppsatta målen ska nås.

14Troligen avses det som kallas lean production vilket är en filosofi om hur man hanterar resurser. Syftet med lean är att identifiera och eliminera alla faktorer i en produktionspro-cess som är överflödiga.

Polisområdet Nordöstra Skåne har lagt en insats med målet att alla ung-domsbrottsutredningar ska slutföras inom tidsfristen. Detta ska uppnås ge-nom att arbetet fortsätter på samma sätt som tidigare med en samordnings-funktion som hanterar ungdomsbrottsutredningar, men med ytterligare en utredare under insatsfasen. Arbetet med att hålla tidsfrister ska uppnås ge-nom veckovis uppföljning. Under insatsfasen ska dessutom resurser tillföras för att bland annat uppnå målet om ökad produktivitet avseende ungdoms-brottsutredningarna och att tidsfristerna ska hållas

Polisområde Mellersta Skåne har också mål om att klara av alla ungdoms-brottsutredningar inom tidsfristen. Under insatsfasen ska utredarna och an-nan personal följa handboken Inrapportering av information från förunder-sökningar och lämna underrättelser från förundersökning.

Polisområde Södra Skåne har skrivit att de ska arbeta enligt PNU och målet för insatsen är att inga ärenden ska finnas i balans. Det står också att rutiner för anmälan till socialtjänsten ska förbättras, det framgår dock inte på vilket sätt personalen ska förändra sitt arbetssätt.

I insatsen från polisområde Malmö finns flera mål uppsatta, dessa gäller både det brottsförebyggande och utredande arbetet. Likaså finns information i löptext som gäller arbetet inom båda områden. Flera åtgärder som gagnar både det utredande och det brottsförebyggande arbetet ska vidtas under in-satsfasen. Flera av dessa är dock inte angivna som mål för insatsen utan nämns under rubriken för målbeskrivning. Där sägs bland annat att lagfö-ringen ska öka med 5 procent av de förundersökningsprotokoll som rapporte-ras till åklagare.

5.3 Resultat avseende polismyndigheternas planering och