• No results found

Polismyndigheternas problembeskrivning av ungdomsbrottslighet

I insatserna i PUM-A beskriver polismyndigheterna vad de funnit genom sin probleminventering. Denna information läggs in i fältet problembeskrivning.

I problembeskrivningen ska det läggas in underrättelseinformation såsom information om brott och dess fördelning i tid och rum, resultat från forsk-ning eller olika typer av undersökforsk-ningar. Polismyndigheterna kan redovisa exempelvis kartläggning av brottsaktiva ungdomar, kartläggning av sådan brottslighet som begås av ungdomar i området, lokala orosmoment etc. I problembeskrivningen kan också erfarenheter från tidigare insatser redovi-sas. Det kan exempelvis vara hur vissa arbetsmetoder fungerat, eller kunskap om speciella förhållanden som man bör tänka på inför planering av nya in-satser.

Problembeskrivningen kan också kompletteras med exempelvis en genom-lysning av den befintliga organisationen för polisens brottsförebyggande verksamhet så att man kan bedöma om den identifierade ungdomsproblema-tiken kan hanteras av befintlig resurs. För att kunna resurssätta en insats är behövs en noggrann bedömning av vilken personalresurs som kommer att krävas. Till fältet för problembeskrivning i PUM-A finns möjlighet att koppla det beställningsdokument som skickas till KUT med begäran om att få underrättelseinformation inom ett visst område. Det finns också möjlighet att länka den eller de rapporter som KUT tar fram.

4.3.1 Polismyndigheter med tillfredsställande problembeskrivning Trots att de flesta polismyndigheterna har lagt in information i fältet för pro-blembeskrivning har endast några få polismyndigheter sådan information i insatsen att det kan sägas utgöra dokumentation av en probleminventering.

Nedan redovisas resultat avseende probleminventeringar i alla polismyndig-heter förutom storstadsmyndigpolismyndig-heterna, som redovisas under nästföljande rubrik.

De polismyndigheter som vid inledningen av insatsfasen hade dokumenterat en tydlig och heltäckande problembeskrivning i fältet för problembeskriv-ning alternativt länkat dokument eller hänvisat till rapport i PUM-A är po-lismyndigheterna i Kronobergs, Jönköpings, Västerbottens, Östergötlands län och Södra polisområdet i Polismyndigheten i Örebro län. Polismyndig-heterna/polisområdet har kartlagt ungdomsproblematiken och redovisat detta uppdelat på olika geografiska områden och tydligt beskrivit vilken typ av problematik som förekommer och i vissa fall också beskrivit vilka ungdomar som polisen ska fokusera på. Polismyndigheterna i Kronobergs, Västerbot-tens och Östergötlands län bygger sin problembeskrivning på en strategisk kartläggning av ungdomsproblematiken medan Södra polisområdet i Polis-myndigheten i Örebro län genom en rapport från KUT kartlagt skadegörel-sen i närpolisområdet. Polismyndigheten i Jönköpings län bygger sin pro-bleminventering på en analys som både är operativ och strategisk. Några andra polismyndigheter har lagt in information i insatsen som kan räknas som en del av en probleminventering. Polisområde Mitt i Polismyndigheten i Södermanlands län och närpolisområde Fagersta i Polismyndigheten i Väst-manlands län har lagt en insats i PUM-A där de kort nämner några identifie-rade geografiska problemområden. Fagersta närpolisområde har också lagt in information om att de har bristande kunskaper om ungdomsproblematiken i området, detta är naturligtvis också en problembeskrivning. Polismyndighe-ten i Västernorrlands län har en analys, som främst är operativ, kopplad till insatsen. Dokumentationen i PUM-A skrevs efter att insatsfasen avslutats vilket gör att RPS har svårt att göra en bedömning av vilken information polisen hade tillgång till när de planerade och genomförde insatsen.

De flesta polismyndigheter utanför storstadsmyndigheterna har alltså inte gjort en beskrivning av ungdomsbrottsproblematiken inom polismyndigheten direkt i PUM-A. Vissa polismyndigheter har tagit fram den strategiska kart-läggningen redan under probleminventeringsfasen och skulle således ha kunnat använda det underlaget i sin problembeskrivning i insatsen. Övriga polismyndigheter som tagit fram den strategiska kartläggningen under insats-fasen har behövt utgå från tidigare känd information för sin probleminven-tering. De flesta polismyndigheter har i sina insatser uppgett att de ska in-hämta mer information om ungdomar och ungdomsbrottslighet under insats-fasen och rapportera detta på underrättelseuppslag.

4.3.2 Jämförelser mellan storstadsmyndigheterna avseende problembeskrivning av ungdomsbrottslighet

I Polismyndigheten i Stockholms län har varje polismästardistrikt lagt en egen insats i PUM-A. En samlingsinsats har skrivits för City polismästardi-strikt som hänvisar till 34 andra insatser som alla berör polismästardipolismästardi-striktets

ungdomsarbete. Det kan inte sägas att City polismästardistrikt har redovisat en problembeskrivning i insatserna i PUM-A som ger en heltäckande bild av verksamheten även om det finns beskriven problematik och angivna platser med koncentration av ungdomsbrottsligheten. Det finns däremot en strate-gisk kartläggning för hela polismyndigheten med lokala analyser som skick-ats in separat.

Västerorts polismästardistrikt har gjort en kort probleminventering som be-skriver den geografiska fördelningen av utsatta bostadsområden i distriktet och i form av den strategiska kartläggning som är bifogad en av deras insat-ser (insatsen för utredning och lagföring). Norrorts polismästardistrikt har en lokal problembeskrivning och har bifogat en kartläggning över platser där ungdomar samlas och en kartläggning över misshandelsbrott mot unga.

Nacka polismästardistrikt har gjort en omfattande och tydlig lokal problem-beskrivning. Södertörns polismästardistrikt har en lokal problembeskrivning med identifiering av ungdomar i riskzon. Detta är också ett av få polisområ-den som har tagit fram information om ungdomsbrottslighet på Internet och om hot och trakasserier via sms. Övriga polismästardistrikt har inte doku-menterat en probleminventering.

I Västra Götaland har Polisområde Storgöteborg ett eget inriktningsbeslut till vilket närpolisområdena och andra enheter kopplat insatser. I inriktningsbe-slutet hänvisas till kartläggningar som beskriver ungdomsbrottsligheten i hela polisområdet. Utöver det innehåller vissa av insatserna från polisenhe-terna (den organisatoriska indelningen av polisområdena) lokala problembe-skrivningar. I Polisområde Fyrbodal har polisen dokumenterat en insats där de under rubriken för insatsplan beskrivit vilket problem de har i området, både med fokus på brottsaktiva ungdomar och hur brottsligheten fördelar sig i tid och rum. Övriga polisområden i Polismyndigheten i Västra Götaland, Älvsborg och Skaraborg, har inte dokumenterat någon problembeskrivning.

I flera av insatserna från Polismyndigheten i Skåne finns beskrivningar av de problem som finns i respektive polisområde. I vissa insatser är beskrivning-arna mycket kortfattade men det framgår likväl att en probleminventering har genomförts och att polisen har kännedom om problematiken i området.

I polisområdet Nordvästra Skåne finns en områdesgemensam insats och tre närpolisområden har gjort problembeskrivningar: Kulla-Bjäre, Söderåsen och Helsingborg. Kulla-Bjäre har kort beskrivit en känd kriminell ungdoms-gruppering och nämnt vilka evenemang som kan gå hand i hand med ung-domsbrottslighet. Närpolisområde Helsingborg har förlagt en insats till ett specifikt bostadsområde där det enligt probleminventeringen finns ung-domsproblematik. Närpolisområdet Söderåsen har identifierat ungdomar och samlingsplatser i närpolisområdets kommuner. I insatsen från Polisområde Mellersta Skåne har polisen identifierat ungdomar som riskerar att hamna i livsstilskriminalitet och utifrån kartläggningen gjort en informativ problem-beskrivning. Polisområde Södra Skåne och Nordöstra Skåne har information i insatsen som beskriver problematiken med ungdomsbrottslighet i området

(endast ett av två närpolisområden, närpolisområde Hässleholm, i Nordöstra Skåne har lagt en insats). Polisområde Malmö har inte gjort en problembe-skrivning som ger en heltäckande bild av problematiken i polisområdet.