• No results found

Som framkom redan under arbetet med att den inledande bedömningen och fastställandet av såväl de förhållanden som kännetecknar god miljöstatus och som miljökvalitetsnormer med indikatorer är detta arbete ännu inte färdig-

utvecklat och kommer inte att vara det förrän tidigast 2018. Det innebär att det i dag är svårt att ta fram tillräckliga åtgärder eftersom skillnaden mellan nu- varande miljötillstånd och god miljöstatus inte helt och hållet kan fastställas. Dessutom gör kunskapsunderskott att det är svårt att bedöma effekten av vissa åtgärder och vilka åtgärder som är adekvata för att komma till rätta med vissa störningar. Detta är en av utmaningarna med arbetet mot en god havsmiljö i såväl de svenska havsområdena som inom havsområdena i hela EU-området.

Under framtagandet av den EU-gemensamma vägledningen för framtagande av åtgärdsprogram har också uppmärksammats att det är problematiskt att i den första förvaltningsperioden besluta om behov av undantag om det finns en kun- skapsbrist och en generell otillräcklighet i de satta målen. Detta resonemang be- döms vara relevant för Sveriges del för ett flertal av de områden angivna i tabell 1 nedan där vi i dagsläget kan bedöma att vi inte kommer att nå god miljöstatus.

Underskott i uppnående av god miljöstatus

Detta första åtgärdsprogram för havsmiljön kommer inte att innebära att god miljöstatus nås fullt ut eller att alla miljökvalitetsnormer med indikatorer kan följas. För i stort sett alla temaområden är minskad belastning på angränsande havsområden en förutsättning för att uppnå god miljöstatus i svenska havs- områden. När ett bättre underlag finns kan det därför bli aktuellt att sätta un- dantag på grund av påverkan från annan stat samt att informera regeringen enligt 38 § havsmiljöförordningen om behovet av gemenskapsåtgärder.

Nedan finns en tabell 34 med översiktliga kvalitativa uppskattningar om var- för god miljöstatus riskerar att inte nås:

Tabell 34. Översiktliga kvalitativa uppskattningar om varför god miljöstatus inte förväntas kunna nås till 2020.

Temaområde Resonemang Biologisk mång-

fald Biologisk mångfald påverkas av flertalet av de olika belastningar som hante-ras i detta åtgärdsprogram och för att nå god miljöstatus för biologisk mång- fald krävs att de åtgärder som behövs för att uppnå god miljöstatus inom andra temaområden genomförs.

Utöver detta krävs specifika åtgärder riktade mot bland annat. hotade ar- ter/habitat. Flera åtgärder (marina skyddade områden, restaurering, åtgärds- program för hotade arter) bidrar till att uppnå god miljöstatus biologisk mång- fald. Kunskap om status är dock bristfällig och åtgärdernas effekter svåra att uppskatta

Främmande arter Det är svårt att eliminera risk för att främmande arter kommer in i miljön

eftersom en betydande belastning kommer utifrån. Idag finns inte heller tekniker för att bekämpa redan etablerade främmande arter.

Kunskapen är också ofta otillräcklig när det gäller hur och i vilken omfattning specifika främmande arter påverkar ekosystemet.

Fiskar och skal- djur som påver- kas av fiske

I varken Östersjön eller Nordsjön nås god status i alla aspekter för fiskar och skaldjur som påverkas av fiske

Åtgärder sker dels inom ramen för den gemensamma fiskeripolitiken (GFP) och dels genom nationell fiskereglering. Både GFP:n och nationell fiskförvaltning förutsätter långsiktig förvaltning, det vill säga förbättringar tar lång tid.

Marina närings-

vävar Näringsvävarna påverkas av många olika belastningar på samma sätt som biologisk mångfald, det vill säga nås inte målen inom de övriga tema- områdena är det heller inte troligt att nå god miljöstatus för näringsvävarna. Detta temaområde är också generellt relativt outvecklat. Kunskap om status bristfällig och åtgärdernas effekter svåra att uppskatta

Övergödning De naturliga förutsättningarna är sådana att det även om belastningsmålen nås så kommer det att ta mycket lång tid innan en återhämtning av tillståndet i havsmiljön har skett. Dels kommer det p.g.a. lång omsättningstid av vattnet att ta lång tid i Östersjön och vissa områden i Västerhavet innan koncentra- tionerna av näringsämnen minskat i tillräcklig utsträckning och dels tar det ytterligare tid innan de direkta och indirekta effekterna av övergödning upp- hör. En realistisk ”tidsfrist” på grund de naturliga förhållandena skulle därför för Egentliga Östersjön kunna ligga 100 år framåt i tiden givet nuvarande kunskapsnivå och tekniska förutsättningar.

Bottnarnas in-

tegritet Kunskapsbrist gör att åtgärdsbehovet är svårt att uppskatta. Kunskap om status är bristfällig och åtgärdernas effekter svåra att uppskatta. När det gäller fysisk påverkan bedöms den största påverkan komma från trålning, som idag regleras innanför baslinjen. Trålning på EU-gemensamma vatten faller inom ramen för GFP. Se resonemang under Fiskar och skaldjur som påverkas av fiske.

När det gäller ekologiska funktioner och artdiversitet gäller också samma resonemang som under biologisk mångfald.

Hydrografiska

förhållanden Uppnår god miljöstatus. Åtgärder behövs endast för att miljötillståndet inte ska försämras.

Farliga ämnen och farliga ämnen i livsmedel

Det kommer att ta tid att uppnå de minskningar av tillförseln som är nödvän- dig, bland annat är en del av belastningen luftburen.

Även om tillförseln minskar kommer det delvis av samma skäl som när det gäller övergödning att ta tid innan halterna minskar och innan effekterna upphör. När det gäller särskilt förorenade sediment kan sanering behövas, men detta är en komplicerad process som tar lång tid och kräver stora resurser.

Noteras bör också att det inom vattenförvaltningen föreslås mindre strängt krav för kvicksilver för 95 % av alla kustvattenförekomster.

Detta sammantaget gör att god miljöstatus inte kan nås inom överskådlig framtid.

Farliga ämnen i

livsmedel Se resonemangen under farliga ämnen. Sverige har också ett undantag när det gäller dioxin för några arter av fisk från Östersjön

Marint skräp Även om ny tillförsel av skräp till marin miljö upphör så finns mycket skräp som transporteras omkring redan i havsmiljön. Detta kommer sannolikt att finnas kvar under lång tid även om olika åtgärder för att samla in det genom- förs framgångsrikt.

På sikt har de åtgärder som föreslagits inom regionala aktionsplaner potential att minska extern belastning av marint skräp.

Undervattens-

buller Eftersom kunskapsunderlaget än så länge är alltför bristfälligt har inga speci-fika åtgärder föreslagits ännu. De åtgärder som kan komma att vidtas i fram- tiden tar sannolikt tid att genomföra. Därför är det inte sannolikt att god miljö- status kan nås 2020.