• No results found

5.   Empiri och Analys 44

5.2.   Presentation av respondenter 46

Härnäst presenteras respondenterna för att läsaren ska kunna skapa en bild av de. Av anonymitetsskäl och för enkelhetensskull har vi valt att tilldela varje respondent sin unika kod. Denna kod har slumpats fram mellan respondenterna.

R1 är en 27 år gammal kvinna som har 4,5 års erfarenhet av IKEA som arbetsplats, hon arbetar i restaurangen, hennes personlighet präglas mycket av medmänsklighet då hon värnar om människor och lägger stor vikt på relationer. Enligt Ashforth et al., (2008) ansluter sig människor till organisationer som de kan identifiera sig själva med. R1 vill exempelvis hjälpa till i samhället och utveckla människor till det bättre, något som sammanfaller med IKEAs egna värderingar (5.1).

“Jag vill bli lärare för att kunna utveckla människor och kunna hjälpa till i framtiden, för lärare är mitt drömyrke." R1

"Jag är politiskt engagerad, gillar politik. Engagerar mig väldigt mycket för ensamkommande barn, är läxhjälpare, umgås mycket med min familj." R1

Något som är viktigt för respondenten är att kunna hjälpa människor i deras vardag, detta genom att bry sig och ägna extra tid till behövande kunder, IKEA är en arbetsplats där de anställda har möjlighet att göra just detta. R1 nämner att IKEA är oftast överbemannade för att kunna erbjuda de anställda att interagera med kunder som behöver mer tid.

"Det är att jag får tid med mina kunder, det är väldigt ofta som de stressigt, och då får jag alltid så dåligt samvete, men jag vill kunna prata med ett litet barn och kommentera dens tröja eller vad det kan nu vara som är speciellt, kunna ha tid att

hjälpa en gammal dam med brickan om det behövs." R1

R2 är en tjej på 22 år som arbetat på IKEA restaurangen sedan 2012, hon beskriver sig själv som utåtriktad som gillar att röra på sig och involvera sig i olika aktiviteter.

“Jag tycker om att spela fotboll, gjort de hela livet. Tycker om att idrotta. Baka bröd. jag gillar att grotta ner mig i grejer, baka surdegsbröd” R2

Sedan 2012 har R2 utvecklat lojalitet gentemot IKEA som organisation, detta har gjort att hon kan tänka sig göra karriär på IKEA fast än det inte sammanfaller med hennes primära utbildning. Enligt Harrison (2008) kan en förklaring till individens lojalitet till en organisation bero den egna identiteten. Eftersom R2 arbetat på IKEA i några år så har hon skapat en god relation med organisationen vilket leder oftast till större lojalitet.

“Sen är det ju självklart att jag inte har något emot att vara kvar på IKEA en längre tid, Jag skulle kunna tänka mig göra karriär inom IKEA” R2

R3 är 23 år gammal och är en deltidsanställd på logistikavdelningen och har arbetat där sedan april 2014, vid sidan om arbetet studerar R3 till att bli ekonom. Något som är viktigt för respondenten är att våga vara unik i livet, något som hon anser att IKEA tillåter då det är en av deras värderingar.

"men våga vara unik, det tycker jag är viktigt för mig" R3

Det framgick under intervjutillfället att respondenten har en positiv inställning gentemot IKEA, detta bygger på bland annat barndomsminnen som hon beskrev för oss under intervjutillfället.

“Ja man kände ju till företag, och handlar där själv, och när man gick på barnens egna lilla värld på IKEA" R3

R4 är en 22årig utåtgående tjej som drivs av nya sociala möten, älskar att umgås med människor. Detta är något som motiverar R4 i hennes vardag. R4 beskriver sig själv vara en extrovert människotyp och gillar därför inte att vara ensam. Hon arbetar på sälj golvet sedan maj 2014.

“Människor - kan man vara intresserad av det? haha. Ja av människor alltså, sociala miljöer. Utbytet i en människa, att kunna ge till någon och att också få tillbaka. Jag tycker det är... alltså TV typ jag tycker inte alls att det är kul alltså det är, jag drivs av

det sociala utbytet. Den ger mig mer och det ger mig också att få ge till andra.” R4

R4 är en deltidsanställd på IKEA och pluggar för närvarande till att bli socionom, det stämmer väl in på hennes personlighet då det under intervjun framgick att hon drivs av att knyta känslomässiga band med människor. Dock tycker inte respondenten att IKEA vid ett senare skede i livet kommer kunna tillfredsställa detta behov och därför anser inte R4 att en karriär på IKEA är av vikt för henne. Vid frågan om respondenten skulle tänka sig stanna kvar på IKEA så svarade hon:

“Nej det tror jag inte, liksom, jag vill hjälpa människor på ett annat sätt.” R4

R5 är 19 år gammal som arbetar på säkerhetscentralen sedan sommaren 2015, och identifierar sig mycket med IKEAs finansiella mål, R5 visar på en sida som anser att det är viktigt med det monetära inom ett företag och vidare motiveras av att vara engagerade i företagets finansiella framgång.

“Sen när man hör siffrorna hur mycket de får in och hur mycket de förlorar och hur viktigt det är att det ska gå plus och sådana saker också.” R5

R5 anser att hon skulle kunna tänka sig stanna kvar på IKEA och arbeta på det sättet som hon gör nu. Under intervjutillfället hade respondenten visat på en positiv inställning mot IKEA som organisation.

“Så jag skulle absolut kunna tänka mig fortsätta jobba där på det sättet jag gör nu.”

R5

R6 är 24 år gammal och har arbetet på IKEA under två år på logistik avdelningen, att värna om familjen och den sociala relationen till människor är viktiga aspekter av R6s identitet. Vidare anser R6 att lönen är en viktig faktor för henne just nu men att det sociala samspelet är minst lika viktig s för att hon ska trivas på en arbetsplats.

“Det viktigaste är att jag får bra lön. Jag bryr mig inte om vad jag tjänar så länge jag trivs med den sociala biten.“ R6

R6 var unik under intervjun på det sättet att hon ibland ställde sig kritisk till IKEA och deras val, detta fast än hon för övrigt var positiv ställd till organisationen. Under intervjun framgick det även att R6 är intresserad av vad IKEA gör för omvärlden.

R7 är en 21 år gammal tjej som gillar att sporta på fritiden, hennes erfarenhet av IKEA sträcker sig bakåt till juni 2015. Även hon är anställd på restaurang avdelningen. Något som vi har identifierad hos respondenten var att hon drivs av omväxling i livet och därmed blir uttråkad vid avsaknad av stimulans och nya utmaningar.

“Ja, jag håller på med båda vanlig gymträning och tunglyftning och jag varierar träning ganska mycket. För att jag kan lätt bli lite uttråkat, men intresset kom väl för kanske två år sen eller så, då började jag med crossfit först men sen var det så himla dyrt och jag tyckte att just tunglyftningen inom crossfiten var den roligaste så därför

fortsatte jag med det.” R7

Vidare ställde sig R7 mer kritisk till organisationen än övriga respondenter, något som enligt henne beror på bland annat dålig upplärning på IKEA.

“Det är en väldigt ostrukturerad miljö, speciellt när man är ny och börjat jobba. Då är det så här att man tänker man kommer få någon form av introduktion eller utbildning i hur man gör arbetsuppgifter. Men det får man inte, du blir bara in

slängd.” R7