• No results found

4.   Metod 29

4.3.   Urval 31

4.3.1.  Val  av  fallföretag      

För att genomföra vår studie har vi valt att studera de anställda vid IKEA Sverige. Härnäst kommer vi först att presentera företaget och dess CSR-arbete, efter det förs en diskussion om varför de anställda vid IKEA är relevanta för vår studie. IKEA Sverige anses vara ett av de ledande företagen i CSR-arbete, något som har framgått av många artiklar och fallstudier (Amnesty 2001; Pedersen Andersen, 2006; Andersen och Skjoett-Larsen, 2009). HR företaget Randstad (2014) utförde en undersökning, där de tillfrågade 8000 potentiella anställda mellan 18 och 65 år gällande arbetsplatser. Undersökningen kom fram till att IKEA var den mest attraktiva arbetsplatsen i Sverige där anställda var engagerade.

Varumärkesundersökningen från Sustainable brand index, 2014 visar att IKEA ligger på 4:e plats över de mest hållbara varumärken i Sverige. Undersökningen baserade sig på 9000 konsumenter som har bedömt Sveriges största varumärken inom miljö och socialt ansvar. IKEA är ett företag som granskats hårt av omvärlden och som har varit involverat i flera olika skandaler de senaste 30 åren, exempelvis hästkött skandalen och dun från levande djur (SVD, 2015). År 1994 kom två avslöjanden att IKEAs leverantörer i Sydostasien använde sig av barnarbete. IKEA svarade på incidenten genom att lägga ett starkt fokus på mänskliga rättigheter och arbetsvillkor i sin CSR policy. Sedan dess har IKEA systematiskt arbetat med CSR, där de bland annat köper in produkter med hjälp av “IWAY” som anger hur sociala och miljöfrågor integreras som en del av IKEAs inköpspolicy (Morsing & Roepstorff, 2015). För anställda på IKEA kan sådana skandaler skapa olika uppfattningar om företaget som i sin tur kan vara skadliga för de anställdas arbetsprestation och engagemang. Därför försöker IKEA lägga mycket energi och resurser på att de anställda ska få ta del av företagets CSR-arbete. I sin senaste hållbarhetsredovisning (2015) nämner IKEA exempelvis:

“We want our co-workers to live and breathe sustainability so that they can be the best ambassadors for our work”. Företaget uppnår detta bland annat genom att

utbilda sin personal för att de ska inspireras av CSR; “Our new training package is

designed to ensure that all co-workers understand and are inspired by sustainability”

(IKEA, 2015). IKEAs personal bör därmed ha bra koll på hur IKEA arbetar för att främja CSR. Som tidigare nämnts är engagemang bland anställda en viktig faktor för organisationer och dess framgång. Det intressanta är hur CSR kan ha en betydelse på de anställdas engagemang i ett sådant omnämnt företag som IKEA.

Vid valet av fallföretag är det viktigt att välja ett företag som kan passa in i vår studie, att företaget arbetar med det externa perspektivet av CSR är av väsentlighet för oss. Arbetar inte företaget med CSR blir det svårt att genomföra vår studie på de anställda. Första etappen för oss är därför att välja ett företag som arbetar med CSR och specifikt ett företag som är känt för sitt externa arbete med omvärlden. Som vi har visat ovan arbetar IKEA systematisk med CSR genom exempelvis ”IWAY, något som stärker valet för vår undersökning. Anställda på IKEA blir våra undersökningsobjekt, detta då vår studie handlar om individer och dess engagemang. Även här passar IKEA väl in för vår studie eftersom som vi har visat ovan, tycker företaget att det är viktigt att engagera och inspirera sina anställda genom att de ska ha kännedom om IKEAs omfattande CSR-arbete. IKEA är dessutom ett företag som arbetar mycket med det externa perspektivet av CSR och detta framgår bland annat via deras hemsida och hållbarhetsredovisning. IKEA är ett företag som visar på flera aspekter som är tillfredställande för vår studie. Sveriges mest attraktiva arbetsplats där anställda är engagerade är en sådan aspekt, det visar på engagemang bland individerna på IKEA som är relevant för EE. Vidare är IKEA ett företag som har en omfattande CSR policy och är dessutom väldigt hård bevakade av omvärlden när det kommer till moraliskt och etiskt handlande, vilket gör att IKEA blir relevant för våra CSR-dimensioner. Dessutom som vi nämnde tidigare framgår det från hållbarhetsredovisningen att IKEA försöker utveckla arbetsplatsen och integrera sina anställda i IKEAs processer (IKEA 2015). Detta gör att IKEA som fallföretag är det självklara valet eftersom den passar väl in för våra valda teorier, nämligen: SIT, EE och CSR.

4.3.2.  Urvalsprocess      

I denna studie kommer vi att använda oss av ett icke-sannolikhetsurval, detta innebär att alla inte har en lika stor chans att bli utvalda som respondenter till studien (Christensen, 2010). Vidare kommer vi välja ut respondenterna ur ett bekvämlighetsperspektiv. Det innebär att vi kommer välja ut de respondenter som har möjlighet att delta i undersökningen. En anledning till varför kvalitativa studier brukar använda sig av bekvämlighetsval vid urvalsprocessen gällande respondenterna är för att det är viktigare att medvetet välja rätt respondenter som har insikt i det studerade ämnet. Detta för att man vill ha mer ”på djupet” intervjuer (Saunders et al., 2016). Vid valet av respondenter är det därför viktigt att hitta respondenter som har en övergripande bild av IKEA, därför antar vi ett bekvämlighetsurval. Vidare framgår det av IKEAs hållbarhetsredovisning att anställda på IKEA är integrerade i processerna på företaget och är relativt insatta i det dagliga arbetet. Enligt Bryman & Bell (2013) kan inte ett bekvämlighetsurval av respondenter ligga till grund för att kunna generalisera resultatet tillbaka till populationen. Syftet med denna studie är inte att generalisera resultatet utan istället är syftet att öka vår kunskap.

4.3.3.  Tillvägagångsätt  för  kontakt  med  respondenterna      

När det var dags att kontakta IKEA, skedde kontakten via IKEA växeln som sedan kopplade oss till personalavdelningen vid respektive varuhus. I detta skede

presenterade vi arbetet för personalavdelningen och skickade ett sammanfattande dokument med all relevant information, detta för att undvika all möjlig missförstånd som kan ske vid ett telefonsamtal. Planen var att intervjuerna skulle utföras kort efter kontakten gjorts. Vi hade kontaktat sju varuhus runt om i Sverige. Efter att vi lämnat en veckas betänketid valde vi att kontakta alla varuhus igen för att kunna få ett svar. Inget varuhus kunde ställa upp på intervjuer. Anledningen de gav oss var allt ifrån att de inte kunde planera in intervjuer, julhandeln skulle strax börja, eller att varuhuset i fråga inte utförde intervjuer med externa parter.

Fast än vi valde att diskutera möjliga förändringar i planeringen kring intervjuerna och sköt upp intervjuerna tre gånger valde ändå alla varuhus att avböja. Vi var villiga att själva åka till varuhusen och fråga de anställda om de ville vara delaktiga i denna studie, denna idé blev starkt ogillad. Även när vi valde att skjuta upp intervjuerna till efter julhandeln och förmedlade detta till varuhusen började det dyka upp nya ursäkter. En månads mail konversationer med sju olika varuhus och med olika idéer på hur vi ska genomföra intervjuerna med varuhuset senare så förstod vi att de inte skulle ställa upp.

Vi valde vid detta skede att ta kontakt med de anställda på egen hand. Via sociala medier fick vi kontakt med sju anställda som arbetar på IKEA. Dessa sju anställda valde efter att vi presenterat studien att ställa upp på en intervju. Fördelen med detta är att dessa anställda skulle kunna prata öppet och besvara våra frågor utan att en chef gett de direktiv, förövrigt är de fullständigt anonyma vilket gör att de inte behöver vara oroliga för repressalier. Kontakten med de anställda skedde via Facebook. Vi hittade tre forum/grupper som vi ansåg vara bra kontaktplatser för att få tag på anställda på IKEA. Dessa forum/grupper var ”IKEA Sverige”, ”Händer i Örebro” och ”Dom kallar oss studenter”. Vi la ut en annons om att vi önskade komma i kontakt med anställda på IKEA och önskade att dessa skulle kontakta oss. Vidare kunde vår annons på detta sätt bland annat förmedlas vidare till anställda på IKEA av deras bekanta. Vi kom i kontakt med några anställda på IKEA, och efter en liten kort introduktion av oss själva, vår studie och respondenterna kunde vi sålla bland de anställda och gick vidare med sju intervjuer. De som gick vidare till intervjuer var alla kvinnor, detta ansågs inte vara problematiskt för vår studie då vi använder oss utav ett bekvämlighetsurval och inte önskar generalisera resultatet.