• No results found

5.   Empiri och Analys 44

5.1.   Sekundärdata empiri ­‐‑ CSR på IKEA 44

I detta avsnitt ska vi presentera relevant information till läsaren kring IKEAs CSR- arbete. Tanken är att läsaren ska i korta drag kunna fördjupa sig i kunskapen kring IKEA som arbetsplats och även hur IKEA arbetar med det externa perspektivet av CSR. All sekundärdata är taget från IKEAs hållbarhetsredovisning 2015.

“The world is now facing some of the greatest social and environmental challenges of our time and in this report you will read how we are working across every part of our

business to create a positive impact on people and the planet” (IKEA, 2015 s 3).

IKEA precis som det är beskrivet ovan, försöker att arbete mot en mer hållbar framtid för vår planet och människor. Detta gör IKEA genom att bland annat involvera sina anställda i deras mål för en mer hållbar utveckling. Ett delmål som IKEA har är att deras anställda ska bete sig som ambassadörer för produkter och tjänster, ju mer de anställda är involverade och ju mer kunskap de har om CSR, desto mer kan de inspirera sina kunder.

Ett projekt som startats upp på IKEA under 2014 är “Life at home co-worker

engagement project” vilket syftar till att ändra hur de anställda lever på arbetsplatsen

och hemma. Detta genom bland annat att välja och använda sig av IKEAs mer miljövänliga produkter. Utöver detta får dessa anställda en handbok med tips på hur man kan leva mer hållbart. Projektet kommer enligt IKEA att skapa mer medvetenhet över hur de anställda lever, hur de använder sig av produkterna och vad som behövs för att de ska börja leva på ett mer hållbart sätt.

IKEA som arbetsplats

Inom varje enhet på IKEA ska det finnas diversifiering bland de anställda, det finns uppsatta handlingsplaner för hur detta ska gå till och målet är att bland annat nå en balans av kön på nyckelpositioner samt att det ska finnas en blandning av nationaliteter. Strävan efter en bra arbetsplats finns på IKEA, att alla anställda ska kunna utnyttja sin fulla potential och utveckla nya färdigheter är något som det arbetas emot. Enligt IKEAs hållbarhetsutveckling är varje anställd en unik individ och ska kännas välkommen till arbetsplatsen oavsett vad deras syfte och tillhörighet är.

Sedan 2013 har det arbetats mot att möta kravet från den förändrade arbetsstyrkan, detta då det finns upp till fem generationer av anställda i arbetsstyrkan. Tanken är att IKEA som arbetsplats ska präglas av värme och tillhörighet, alla individer ska få en handlingsplan över hur de kan utvecklas på arbetsplatsen.

Många av IKEAs värderingar är av sådan art att de ska inspirera de anställda till att utveckla och nå sin fulla potential. En sådan värdering är att inspirera och uppmuntra varandra för att utveckla produkter, tjänster och system. Företagskulturen på IKEA försöker att främja ett kollektivt beteende i organisationen så att de anställda blir uppmuntrade till att vara sig själva. “It’s part of our culture, and we know that

diversity stimulates innovation and enables us to better understand the world in which we operate” (IKEA, 2015 s 56). Även Vd:n för IKEA Group nämner att IKEA är ett

företag där diversifiering och inkludering är kritiskt för IKEAs framgång.

Det externa perspektivet av CSR

“Doing work that is good for people and planet is important to our co-workers. We work to understand and meet their expectations of our sustainability efforts, so that

they can be proud to be a part of IKEA” (IKEA, 2015 s 53)

“Our co-workers care about our sustainability efforts” (IKEA, 2015 s 58)

Detta är något som IKEA tror på, att de skapar en stolthet bland sina anställda genom att visa och värna om världen, detta då enligt IKEA så bryr de anställda sig om deras hållbarhetsutveckling. Utifrån hållbarhetsrapporten för 2015 kan man utläsa ett antal citat från de anställda om varför de väljer att arbeta på IKEA, arbetsplatsen och IKEAs hållbarhetsarbete är två faktorer som de anställda kan identifiera sig med. Hur arbetar IKEA för en mer hållbar framtid då?

Mänskliga rättigheter

IWAY är en handbok för IKEAs leverantörer där det framgår vad IKEA kräver av sina leverantörer när det kommer till sina anställda, kraven måste uppfyllas för att kunna arbeta med IKEA. Kraven behandlar miljö och sociala frågor samt arbetsförhållandet för leverantörens anställda, exempelvis får det max vara 60 timmars arbetsveckor och barnarbete får inte förekomma. IWAY hjälper IKEA att arbeta med leverantörer (och underleverantörer till dessa) som delar samma värderingar. IKEA vill att alla deras anställda ska kunna ha ett bra jobb med bra arbetsvillkor. Förutom IWAY försöker IKEA att främja en arbetsplats som stödjer lika villkor för alla anställda, oavsett sexualitet, ålder, etnicitet, nationalitet eller andra dimensioner av deras identitet.

Global miljöhänsyn

Sedan 2009 har IKEA investerat mer än 10 miljarder kronor i förnybar energi, målet är att vid 2020 kunna producera lika mycket förnybar energi som varuhusen

förbrukar. Alla varuhus är sedan 2015 drivna av vindkraft och solpaneler. Även energi som blir inköpt försöker IKEA ständigt arbeta mot att förbättra. IKEA Malmö är den första byggnaden i Norden som fått högsta betyg av BREEAM (en oberoende metod för bedömningen av byggnader avseende energi). Vid transporten av varor försöker IKEA ständigt förbättra sig själva, nu skickas varorna direkt från leverantörerna till varuhusen istället för att gå via mellanhänder.

Filantropi

IKEA Foundation är en filantropisk rörelse vars syfte är att förbättra möjligheter för barn och unga i några av världens fattigaste områden. Resultatområden som vill uppnås är: ett hem, ett hälsosamt liv, en utbildning och en hållbar familjeinkomst. Några mål som IKEA Foundation uppnått är att de donerat pengar till 45 organisationer globalt och stött 178 miljoner barn sedan 2009. Vidare försöker denna stiftelse att skapa en mer säker framtid för flyktingar i diverse länder. Ett exempel på en nobel sak är att IKEA Foundation har donerat 1 euro (eller dylikt i annan valuta) för varje såld nallebjörn till UNICEF och Save the Children.

Insatser till lokalsamhället

Varje IKEA enhet såsom varuhus, fabrik och center är involverade i sitt lokala samhälle. IKEA uppmuntrar även sina anställda att arbeta mot ett bättre liv i deras lokala samhällen då även den minsta skillnaden kan göra en stor påverkan. Ett exempel är att IKEA i Nederländerna donerade pengar till det lokala sjukhuset, ett annat är att IKEA jobbade på ett projekt som skulle lära dagisbarn om miljön i Slovakien. Vidare står det i hållbarhetsredovisningen att IKEA vill att alla enheter ska vara inblandade i sitt lokala samhälle genom att bidra med tid, resurser eller kunskap. Detta är enbart några exempel på hur IKEA arbetar med det externa perspektivet av CSR, dock framgår det ganska tydligt att arbetet är omfattande.