• No results found

Projekt Unga valambassadörer

Projektet syftar till att öka valdeltagandet bland förstagångsväljarna med särskilt fokus på de stadsdelar och bland de grupper där valdeltagandet varit lågt vid tidigare val eller där valdeltagandet riskerar att bli lågt.

Projektet innebär att unga valambassadörer med stöd av kommunen och andra samverkande aktörer en informationskampanj veckorna före de båda

valdagarna. Syftet med kampanjen är dels att engagera och motivera unga att rösta, dels att sprida kunskap om hur man rent praktiskt går till väga för att rösta.

Projektbeskrivning

Projektet har föregåtts av en dialog mellan Gävle ungdomsråd och kommunens valnämnd om hur ungas valdeltagande kan främjas. Gävle ungdomsråd är en del av Gävle kommun och består av engagerade ungdomar mellan 13 till 25.

Iakttagelser som gjorts i denna dialog är att många unga saknar tilltro till valsystemet och att de inte upplever att deras röst i valet spelar någon roll.

Många unga upplever det också som svårt eller krångligt att rösta.

Projektet syftar till att överbrygga dessa hinder. Genom att låta unga engagerade ambassadörer möta unga väljare, särskilt i områden där valdeltagandet tidigare varit lågt och där unga med ett förväntat lågt

valdeltagande finns, ska fler unga uppleva det som meningsfullt att rösta och nyttja sin rösträtt.

I kommunen röstade 67 procent av förstagångsväljarna år 2010 vilket kan jämföras med att valdeltagandet bland samtliga medborgare i kommunen som var 85 procent. Skillnaderna mellan stadsdelarna är också stora.

Tanken med att anställa unga valambassadörer är att unga förstagångsväljare kan identifiera sig med dessa. Unga valambassadörer är också bättre på att identifiera de arenor och plattformar där möten kan uppstå.

Ambassadörernas arbete har två primära inriktningar. Den första är att skapa dialog om ungas politiska deltagande och ungas möjligheter till inflytande och delaktighet genom val. Den andra är att ge saklig information om valet. Det

Sid 2 (4)

kan vara sådant som var vallokalerna är placerade, hur röstningen går till, hur rösterna räknas och hur de valda församlingarna fungerar.

Valambassadörerna är själva med och utformar strategin och identifierar platser där projektets målgrupp kan nås.

Projektets målgrupp och spridning

Projektet genomförs i Gävle kommun. Målgruppen ska sökas i miljöer och på platser i Gävle kommun där unga rör sig. Det handlar om gymnasieskolor, gallerior, högskolan i Gävle och andra platser där möten mellan

ambassadörerna och den aktuella målgruppen kan skapas.

Arenorna kommer att identifieras i dialog med ungdomsrådet och

ambassadörerna. I valet av arenor ska särskild hänsyn tas till de områden som inte deltog i det förra valet och grupper med ett förväntat lågt deltagande.

Utifrån tidigare undersökningar vet man att till exempel elever på praktiska program på gymnasiet har ett lägre valdeltagande än elever på teoretiska program (SKL 2009, Valdeltagande bland Förstagångsväljare). Det finns också stora geografiska skillnader mellan valdistrikten i kommunen där några stadsdelar utmärker sig med ett betydligt lägre valdeltagande än genomsnittet.

Arenor är främst gymnasieskolor och offentliga mötesplatser, men kan också vara sociala medier och möten med föreningsliv i kommunen.

Målgruppen är alla unga förstagångsväljare i Gävle kommun med särskilt fokus på de grupper där valdeltagandet är lågt. Antalet unga förstagångsväljare i Gävle (18-22 år) uppgår till ca 6400 personer (exakt statistik kommer under mars månad från valmyndigheten). Av dessa går ca 1 500 på en gymnasieskola i kommunen under våren 2014. Genom att vara tillgängliga på offentliga ytor i anslutning till skolorna bör ambassadörerna synas för en stor andel av dessa elever.

Unga (16-17 år) som först 2018 har möjlighet att delta i de allmänna valen uppgår till ca 2000 personer. Även om dessa ännu inte har möjlighet att delta är det angeläget att valet upplevs som viktigt och intressant. Denna grupp kommer att vara svårare att nå och att engagera vid nästa val 2018 när de inte längre går att nå på en gymnasieskola. Ambassadörerna kommer att vara synliga och möta även denna grupp.

Antalet förstagångsväljer som inte kan nås på en gymnasieskola uppgår till ca 4000 personer. Det är svårt att uppskatta hur stor del av denna grupp som kan nås genom direkta möten. En relativt stor del av dessa kan förhoppningsvis nås genom att vara synliga på offentliga mötesplatser i kommunen där unga rör sig, så som gallerior och torg.

Sid 3 (4)

Tidsplan

Start 2014-04-01. Planerat slutdatum för projektet inklusive avrapportering är 2014-10-15

Projektinnehåll och tidsplan

Planeringsfas

Utlysning och tillsättande av ambassadörerna. Om möjligt anlitas samma ambassadörer att arbeta vid Europaparlamentsvalet och vid riksdags-, kommunal, och landstingsvalet.

Informationsmaterial anpassat för unga tas fram.

Utbildning och planering. Ambassadörerna utbildas om hur valen går till och få grundläggande information om de politiska församlingar som ska väljas. Europa direkt är delaktiga i att ge utbildning om valet till

europaparlamentet. Valambassadörerna ska själva vara delaktiga i planeringen, så som vilka arenor man ska verka på och vilka specifika aktiviteter som ska genomföras. Som underlag för valet av arenor används uppgifter om valdeltagande och befintlig kunskap om vilka grupper i samhället som deltar i lägre grad än andra. Ambassadörerna tar också del av information från valmyndigheten.

Genomförandefas Europaparlamentsval (maj)

Kampanjen pågår ca två veckor före valdagen samt på valdagen.

Kampanjen innefattar aktiviteter så som informationsbord vid skolor och offentliga mötesplatser så som gallerior och torg och spridning av

informationsmaterial. Den kan också innefatta skolpresentationer och möten med föreningsliv mm.

Genomförandefas Kommun-, Landstings- och riksdagsval (september)

Kampanjen pågår ca två veckor före valdagen samt på valdagen.

Kampanjen innefattar aktiviteter så som informationsbord vid skolor och offentliga mötesplatser så som gallerior och torg och spridning av

informationsmaterial. Den kan också innefatta skolpresentationer och möten med föreningsliv. Inför kampanjveckorna används en heldag för att utbilda, planera och motivera valambassadörerna.

Avslutning (september-oktober)

Projektet utvärderas.

Avrapportering

Sid 4 (4)

Budget och ansökt belopp

Ansökan avser medel för arvoden till ambassadörerna, utbildning och framtagande av anpassat informationsmaterial. Budgeten för detta är beräknad till 230 000 kr.

Anéa Elfving

Ordförande valnämnden

Ärende 6

Ansökan om bidrag till förstudie