• No results found

Teknikparken i morgon

Vi kallar det GÄVLE SCIENCEPARK.

Det kanske mest framträdande är mångfalden;

Med en blandning av kultur, akademi, näringsliv, rekreation vill vi blanda olika intressegrupper i utvecklingen av en hållbar stadsmiljö.

Genom att låta skilda kulturer mötas under en gemensam paroll men på egna villkor vill vi här skapa en accepterande miljö som tillvaratar individens drivkraft.

Med Gävle Science Park vill vi ta vara på och utveckla den innovativa kraften i de redan etablerade verksamheterna och till detta addera det nyskapande som uppstår i möten mellan människor från skilda kulturer, olika verksamheter och med helt olika intressebas.

Gävle Science Park är platsen där social-, kulturell- och teknisk mångfald tillsammans ger sitt tydliga bidrag i utvecklingen av en hållbar stadsmiljö.

”Take a walk in the park” och vi garanterar att ingen kommer att gå oberörd därifrån.

Visionen

Med Gävle Science Park skapar vi en levande parkmiljö med en mångfald av människor, företag och kultur. Gävle och Gävle Science Park ska i samarbete med högskola och näringsliv bli nationens mest framträdande pådrivare av en hållbar stadsutveckling.

Mål

Målet är att redan 2017 vara en av Sveriges mest omtalade Science Parker. Att vi lyckats förena och tillvarata kraften i mångfalden av företag och individer och tillsammans skapat de synbara bevisen på styrkan i en hållbar stadsutveckling.

2017 ska parken som innovationscentrum, genom en aktiv medverkan från intressenter, kunna sörja för sina egna kostnader.

Verksamhetsidé

Vi erbjuder Gävle och gävlebornas en levande park med en mångfald av människor, företag och kultur. En öppen park som ger utrymme för både arbete och rekreation.

Med Gävle Science Park tydliggör vi värdet av en ekonomisk, ekologisk och social hållbaret.

”Take a walk in the park”

Sida 19 av 21

Rapport Teknikparken i Gävle Rev.2013-09-11

SWOT Styrkor

 Kontorshuset Uppfinnaren.

 Närheten till Högskolan.

 Närheten till Gavleån och Valls trädgårdar.

 En inom området befintlig vilja att utveckla parken.

 Närheten till europavägarna (E 4 och E 16).

 Den miljömässiga mångfald området erbjuder (natur, kultur, konst,

vetenskap, rekreation och näringsliv).

Hot

 Svaga eller otydliga direktiv från ägare och intressenter.

 Bristande resurser och därigenom en oförmåga att blicka framåt.

 Kortsiktigt tilldelade ekonomiska resurser som hämmar uthålligheten.

 Bristande eller otydligt ledarskap.

Svagheter

 Finns ingen jurisdisk kropp att arbeta utifrån.

 Saknar finansiering och ekonomiska ramar att arbeta utifrån.

 Finns ingen definierad organisation med ett tydligt uttalat ledarskap.

 Idag många splittrade teknikområden som måste fångas upp.

 Bär med sig ett arv där den initiala verksamhetsidén blivit ifrågasatt.

Möjligheter

 Bygga vidare på ett redan befintligt engagemang.

 Att kommunen tar ett tydligt initialt ledarskap.

 Skapa synergier mellan

Gavlefastigheter, Markbyggarna, Kultur & Fritid; AME m.fl.

 Ge parken en ny identitet och skapa nya förutsättningar.

 Ta tillvara de utvecklingsmöjligheter som finns inom området.

Strategiska framgångsfaktorer

Redan idag finns ett väl uttalat intresse från företag, högskola och andra intressenter om att skapa någon form av förändring och med det en utveckling av området.

Med drygt 126 etableringar som driver någon form av verksamhet inom området finns redan idag en bas för en möjlig vidareutveckling och expansion av servicenäringar.

Högskolan i Gävle driver ett förändringsarbete med syfte att vidareutveckla det befintliga Campusområdet, något som odelat stöder en samlad utveckling av ”Teknikparksområdet”.

En tydlig verksamhetsfokusering där målet är att kunna bidra i utvecklingen av en hållbar stadsmiljö och där medlet är en blandning av ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet.

Sida 20 av 21

Rapport Teknikparken i Gävle Rev.2013-09-11

Gävle kommun måste ta ett initialt huvudmannaskap, men med en tydlig ambition om att involvera såväl högskola som näringsliv.

Verksamheten måste byggas på en tydlig styrning från ägare och intressenter och med en likaså tydlig organisatorisk uppdelning i ansvar mellan olika verksamhetsgrenar som fastighetsförvaltning och innovationsmiljö.

Måste bygga på en känd ekonomi och en säkerställd finansiering under de första tre åren.

Organisation och ansvar

Genom att ta del av erfarenheter från tidigare Teknikparksorganisation, tydliggörs vikten av att redan från början skapa en åtskillnad i ansvar mellan utvecklingen av den fysiska miljön och bildandet av ett värdeskapande innovationscentra.

Gävle kommun, genom sitt fastighetsbolag Gavlefastigheter Gävle kommun AB, innehar redan idag ett övergripande ansvar för utvecklingen av de kommunalt ägda fastigheterna inom området. Något som i bolagets ägardirektiv tydliggörs genom att ”Gavlefastigheter ska ha en aktiv roll i uppbyggnaden av det högskolenära utvecklingsområdet

Teknikparken”.

I ägardirektivet står även att läsa; ”Bolaget ska genom en aktiv fastighetsförvaltning underlätta och medverka till ny- och ometablering av små och medelstora företag för att stimulera företagsamheten i Gävle”.

Genom dessa i ägardirektiv inskrivna i bolagets verksamhetsgrund tydliggörs också bilden av Gavlefastigheters långsiktiga engageman i och kring en framtida Science Park. Att vara en ”serviceprovider” och möjliggörare för företagen samt att inom ramen för detta

uppdrag, på affärsmässiga grunder, leverera en för ändamålet innovativ miljö.

Med nu framlagda förslag om en vidareutveckling av parken följer dock ett till vissa delar utökat ansvar som länkar samman Gavlefastigheters roll som fastighetsförvaltare med Gävle kommun Markbyggarnas roll som ansvarig för Gävles utemiljö. Då en

sammanslagning av bolagen nyligen beslutats ser vi detta utökade ansvar som en mindre förändring i kärnverksamhet. Gavlefastigheters roll i en framtida Science Park är och förblir därför att utveckla och tillhandahålla en attraktiv och väl fungerande miljö såväl lokalmässigt som områdesmässigt.

Den direkta konsekvensen av detta ställningstagande kring Gavlefastigheters nuvarande och framtida roll, blir därför att ansvaret för uppbyggnaden av ett inom parken

värdeskapande innovationsklimat (innovationscenter), måste läggas i en åtskild

organisation. En organisation driven av intressenter från näringsliv och högskola och med en nära koppling till Gävle Näringslivs Arena (GNA).

Med ledning av erfarenheter från liknande innovationscenter tvingas vi, föreslagen åtskillnaden till trots, ändå konstatera att Gävle kommun måste ta ett inledande huvudmannaskap. Ett huvudmannaskap där ett av målen måste vara att inom en

Sida 21 av 21

Rapport Teknikparken i Gävle Rev.2013-09-11

förutbestämd tid kunna tona ner sitt engagemang. Teknikparken, som den verkar idag, är dessvärre belastad med ett arv som försvårar en nystart av ett innovationscenter utan ett initialt och tydligt engagemang från kommun och högskola.

Det långsiktiga målet måste ändå vara att kunna skapa ett innovationscenter som bär sina egna kostnader, finansierat av näringslivet och med ett tydligt uppdrag att skapa en näringslivmässig tillväxt. Allt baserat på grundidén om Gävle Science Park som ett nav i utvecklingen av en hållbar stadsmiljö.

Teknikparken rymmer redan idag såväl klusterbildande verksamhet (Future Position X) som inkubatorverksamhet (Movexum) som mycket väl kan utgöra grunden eller delar i ett framtida innovationscenter.

Mot bakgrund av denna rapportens karaktär som beslutsunderlag för Gavlefastigheter Gävle kommun AB har vi valt att hänskjuta de mer djupgående frågorna kring ett framtida innovationscenter till ett framtida forum. Dock vill vi ännu en gång poängtera vikten av att verksamheten ges tydliga förutsättningar, en initialt säkerställd finansiering och ett tydligt ledarskap.

”Take a walk in the park”

And you will see the difference

Sid 1 (3)

Gävle kommun Näringsliv & arbetsmarknad Gävle Box 603, 801 26 Gävle Besök Ruddammsgatan 27 Växel 026-17 80 00 nag@gavle.se www.gavle.se

2014-01-31 Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden

Ansökan om särskilda utvecklingsmedel för