• No results found

Teknikparken idag

Område eller fastighet

Som en ingress till nulägesanalysen måste vi för ett ögonblick ägna oss åt att rannsaka vår egen och andras definition på vad som egentligen är Teknikparken i Gävle.

I rapportens inledning gavs en definition av Teknikparken som ett geografiskt område som sträcker sig från Konstcentrum i öster till Mackmyra Whiskeys anläggning i väster och ut mot E16 i norr. En definition som säkert delas av många, men helt klart inte med alla. I de intervjuer som genomförts har framträtt en annan och mycket mer begränsande definition.

Huvudparten av de tillfrågade definierar Teknikparken som kontorshuset Uppfinnaren.

Konsekvensen har, som vi ser det, blivit en otydlighet där samhörighetskänslan mellan olika intressenter i och kring parken urvattnats. Utan en sammanhållande och väl förankrad bild av Teknikparken, områdesbaserad, byggnadsdefinierad eller verksamhetsdefinierad, får vi svårt att enas om en framtida gemensam handlingsplan och en samlande profil.

Sida 7 av 21

Rapport Teknikparken i Gävle Rev.2013-09-11

Inom parentes ska nämnas att vissa av företagen inom parken ser en risk i en allt för tydlig profil och menar att ”Teknikparken aldrig får bli starkare än de företag som finns i

parken”. Tänkvärt, men föga utvecklande i ett samlat näringslivsperspektiv.

Det är alltså med en något ambivalent tolkad definition kring Teknikparken vi tagit del av och tolkat svaren på våra frågor rörande nuläge och framtid.

Gävle Technology Park

Ambitionen från Gävle kommun, Högskolan i Gävle och inte minst det lokala näringslivet var tydlig; Med Teknikparken och Gävle Technology Park ville man ge Gävle och

regionen en tydlig plattform för näringslivsutveckling och ett konkurrenskraftigt alternativ till storstadsregionernas utvecklingscentra.

Betraktar vi så verksamheten utifrån dagens perspektiv, står det dock ganska klart att den initiala ”Teknikparkstanken”, ambition och framåtanda till trots, har gått förlorad

någonstans på vägen. Kvar idag står ett tämligen ordinärt kontorshotell där den sammanhållande länken mellan företagen tenderar att baseras på fastighetsägarens servicenivå, en centralt placerad restaurang och en idogt arbetande entreprenör.

Låt oss därför återknyta till Gävle Technology Park och för en stund betrakta bolagets verkliga förutsättningar i ett både komplicerat och omfattande uppdrag.

Det vi kan konstatera är att Gävle kommun, med bildandet av Gävle Technology Park nu stod med två bolag vars uppdrag i Teknikparken till många delar sammanföll. En situation som enligt de erfarenheter vi gjort, skapade både otydlighet och frustration. Möjligen återstår ännu frågan kring vem som egentligen var utsedd huvudman för Teknikparken;

Fastighetsägaren Brynäs Byggnads AB eller Gävle Technology Park?

Uttryck som konkurrens, käppar i hjulen, vi tvingades gå vår egen väg, etc. vittnar om en grundläggande otydlighet i roll- ansvarsfördelning. Och det i en situation där allt skulle byggas på samarbete.

Ser vi till den rent verksamhetsmässiga delen, ville ägarna med Gävle Technology Park

”initiera och främja en kreativ och expansiv teknologipark”. Ett arbete som skulle drivas i direkt samklang med Högskolan i Gävle och företag som hade sin verksamhet inom kompetensområden som fann sin motsvarighet i grundutbildning och forskning vid högskolan.

Vi har valt att tolka detta som ett arenaskapande där Gävle Technology Park skulle bli en möjliggörare för företag kopplade till parken att utvecklas i samklang med högskola och näringsliv. Allt med fokus på att just skapa möjlighet för andra verksamheter i parken att driva spännande och utvecklande projekt. I en tidskrift från 2005 beskrivs också bolagets intresseområden som ett relationsbyggande där fokus skulle ligga på att skapa arenor för utvecklande samarbetsprojekt och att marknadsföra parken som en strategiskt viktig plats för företagsetablering. Ett arbete som utöver tydlighet i uppdrag, kräver en likastor tydlighet i budgeterade medel och ekonomisk styrning.

Sida 8 av 21

Rapport Teknikparken i Gävle Rev.2013-09-11

Följer vi bolagets utveckling genom åren kan vi dock skönja en successiv förflyttning av verksamheten till att mer bli en direkt projektgenomförare än att kvarstå vid den initiala tanken om att vara en möjliggörare för andra företag att driva projekt. Skillnaden må vara hårfin och svår att helt undvika, men den olyckliga konsekvensen blev att det

sammanfogande intresset för Gävle Technology Park avtog. Huruvida det här är en konsekvens av starka chefer, otydlighet från styrelse och ägare eller ett i all välvilja brinnande intresse för att driva på näringslivsutvecklingen i Gävle är svårt att säga. Det mest sannolika är nog en kombination av alla tre.

Någonstans här dämpades dessvärre också intresset för Gävle Technology Park hos några av de ursprungliga initiativtagarna. Vilket som är orsak eller verkan har varit svårt att uttyda genom de intervjuer vi gjort, men helt klart är att såväl högskola som näringsliv flyttade sitt fokus från bolaget.

Beträffande bolagets ekonomi har vi, utan att vidare kunna granska bolagets bokföring, mottagit kommentarer om otillräckliga medel för att driva verksamheten enligt givna intentioner. Att inte kunna gå vidare i önsvärda nyrekryteringar och att otillräckliga medel för att kunna marknadsföra parken på ett professionellt sätt. En situation som knappats lär ha förbättrats i en tid då intresset för bolaget minskade.

Med förhoppningen om att kunna återskapa bolagets position som ett samlande nav för forskning och näringslivsutveckling, drev Gävle kommun bolaget vidare till den 14 september 2011 då det begärdes i likvidation.

Området Teknikparken

Konstateras kan att Brynäs Byggnads AB, numera Gavlefastigheter Gävle kommun AB under alla år har hävdat sin roll som fastighetsägare och ”service provider”. Vilket ska tolkas som att man lagt fokus på sin roll som byggherre och fastighetsförvaltare, medan den näringslivsmässiga utvecklingen av parken lämnats till andra ansvar, bland dessa Gävle Technology Park.

Begränsat till fasighetsägarens ansvar har konsekvensen av denna följsamhet gentemot ägardirektivet, blivit att ambitionen om att fylla fastigheten fått gå före Teknikparksidén om en genomgående hög innovationsnivå hos företagen i parken. Idag finns således en tämligen spridd verksamhetsinriktning hos de företag som finns etablerade i parken.

En annan och än mer påtaglig konsekvens har blivit att Teknikparken, här synonymt med Uppfinnaren, idag uppfattas som ett kontorshotell bland andra kontorshotell. Få företag i parken anser sig kunna tillgodoräkna andra värden än närheten till europavägarna, flexibiliteten i lokalerna och en i jämförelsesamanhang god grundservice.

Med en första etapp färdigställd 2003, då begränsat till Uppfinnaren, finns idag ett tydligt behov av översyn och förändring av lokalerna. Samtliga huskroppar är inredda med flyttbara väggar för att möjliggöra en enkel omdisponering av lokalerna. Praktiskt till sin lösning, men med konsekvensen att överhörningen mellan lokaler och företag uppfattas så

Sida 9 av 21

Rapport Teknikparken i Gävle Rev.2013-09-11

störande att man i vissa fall överväger att flytta från parken. Materialval, färgsättning och annat, även i detta fall för att skapa en modularisering av lokalerna, har resulterat i en föga inbjudande miljö. Som entré till en Science Park för nuvarande reception med omgivande bordsplaceringar mer tankarna till en skolbespisning.

I Uppfinnaren finns idag ett stort antal konferensrum möjliga att hyra för både företag inom och utom Teknikparken. Flera av dessa rum är byggda efter en standard som gällde för många år sedan och saknar därför den utrustningsnivå vi förväntar oss i ett modernt konferensrum.

Vidgar vi begreppet och återtar den initiala tanken om Teknikparken som ett samlande begrepp för ett geografiskt område finns här en lång rad av intressanta miljöer och verksamheter att bygga vidare på. Många av dessa står idag outnyttjade som en trolig konsekvens av att området förlorat sin sammanhållande intressestyrning.

Gavleån, med sitt lugna vattenflöde löper genom hela området och kringgärdas av Gävles kanske allra vackraste rekreationsområde. Vid infarten till parken i öster fastnar blicken på Koncerthuset med sin lavendelblå fasad för att snabbt bytas ut mot Konstcentrum med sina alltid lika intressanta teman. Allén förbi högskolan med musikpaviljong och Högskolans vackra fasader för oss vidare bort mot träbyggnaderna vid stallplan där vi redan kan ana Uppfinnarens fasader i fjärran.

Låter som en vacker och till viss del orörd målning väl värd att låta penseln arbeta vidare på. Den krassa sanningen är dock att just den här infarten ger den oinvigde besökaren stora problem att finna sitt slutmål. Undantaget de relativt blygsamma skyltarna vid

Konstcentrum, saknar området såväl identitet som tydliga hänvisningskyltar. Väl inne i området upptäcks fortfarande enstaka skyltar som ibland talar om Teknikparken och ibland om Gävle Technology Park, och dessutom med idag tämligen omotiverade placeringar. En fortsatt vandring genom områdets och dess ytterkanter bjuder på en föga imponerande miljö med outnyttjade och delvis avspärrade huskroppar, industriliknade upplag och en och annan skrotbil dold under grönskan.

Väl på plats, med Uppfinnaren bakom ryggen och blicken ställd mot norr återstår dessvärre intet av den tidigare så målande beskrivningen av området. Området mellan Uppfinnaren och E16 ter sig mer som en öken eller ett arbetsfält. Det enda avbrottet i tristessen blir en större grusplan som tjänar som gästparkering. Och det här partiet från rondellen vid E16 är sannolikt den naturliga huvudentrén till Teknikparken. Områdets västra utkanter mot avfarten från E4 uppvisar idag en miljömässig standard som torde få den mest inbitne Gävlebo att reagera.

Måhända lite dammigt på ytan, men förutsättningarna finns

Lämnar vi så för en stund ett till vissa delar problemorienterat synesätt så framträder en rad av lyckade exempel på verksamheter (i stort och smått) som inom ramen för

”Teknikparksandan” skapat framgång för både sig själva och andra, bland dessa:

Sida 10 av 21

Rapport Teknikparken i Gävle Rev.2013-09-11

Future Position X är idag ett lysande exempel på hur ett företgagskluster kan utvecklas från en tanke till en internationellt omtalad verksamhet. Future Position X bildades 2006 och är en icke-vinstdrivande organisation och fungerar som en oberoende arena för forskning och innovation inom Geografisk informationsteknik. Idag samarbetar över 200 företag och organisationer inom klustret. Med FPX har Gävle och Gävleborgregionen tydliggjort sin kompetens inom GIS i hela Europa.

Movexum som är Gävleborgs företagsinkubator har funnits i parken sedan verksamheten startade. Deras arbete går ut på att fånga upp och hjälpa entreprenörer och bolag som har en innovationsidé med potentialen att växa sig stor. Tillsammans med anlitade experter får nystartade företag och idéskapare stöd, tillgång till kompetens och kontakter som hjälper företagen ut på den internationella marknaden. Inom Movexums pågående

inkubatorprocess finns idag ett 20 -tal företag.

Usecon som varit bidragande i skapandet av föreningen Projektparken (en obunden sammanslutning i och kring parken). Ett forum där företag både i och utanför parken träffas med frukostmöten, seminarier, studiebesök etc. Föreningen som idag har ca 100 medlemmar träffas ungefär en gång per månad. Ambitionen är att föreningen även i fortsättningen kunna lägga huvudparten av sina möten till Teknikparken.

Som funktion har receptionen, möjligen driven av ett enskilt engagemang, fått en

genomgående positiv kritik. Receptionen svarar idag för många av de parkgemensamma funktionerna och tydliggör även ambitionen om att kunna samla företagen i olika typer av aktiviteter.

Restaurangen som drivs i privat regi får genomgående bra betyg av de intervjuade företagen. I samarbete med den likaså outsourcade receptionen har man försökt att

arrangera sammanlänkande möten, dock utan någon tydlig framgång. Ambitionen är ändå att kunna utöka restaurangen för att kunna ta emot fler gäster. Då gärna med möjlighet att enkelt kunna avskilja delar från den öppna restaurangen.

Schneider och Grontmij, bägge etablerade i parken, har lyckats kombinera sin konsultativa och till vissa delar konkurrerande roll till ett väl fungerande projektsamarbete. Och så Gävle Testeknik som samarbetar med Högskolan.

Naturligtvis finns en rad andra företag och organisationer som bör nämnas här, men med ett fåtal utvalda exempel vill vi ändå påvisa att Teknikparken och dess grundäggande idé lever, om än lite i det fördolda.

Flera av företagen i parken söker också en sammankopplande konceptuell tanke att utveckla vidare. Det finns tydliga eldsjälar som direkt är beredda att stötta i en framtida utveckling av parken, medan andra i en tämligen normal företagaranda söker finna en ekonomiskt mätbar vinning i en medverkan.

Sida 11 av 21

Rapport Teknikparken i Gävle Rev.2013-09-11

Vad säger då dagens hyresgäst

För att kort anknyta till tidigare text bär vi här med oss det faktum att flertalet av

intervjuade hyresgäster sätter ett likhetstecken mellan Teknikparken och Uppfinnaren. Ett faktum som möjligen kan ha verkat begränsande i de intervjuer vi genomfört.

Som en samlande tråd i givna svar ligger även att Uppfinnaren idag uppfattas som ett tämligen ordinärt kontorshotell i direkt konkurrens med andra liknade lokaler i Gävle.

Bland de företag som funnits i parken sedan starten menar man att den initiala

”Teknikparkstanken” gått förlorad. Pris/prestanda blir därför ofta en direkt jämförelse med andra kontorshotell. En inte helt överaskande synpunkt är att lokalhyran, ur det

perspektivet, är för högt satt.

”Som kontorshotell dyrt, men med geografisk placering och service så…”.

Nedan följer ett axplock av kommentarer givna under genomförda intervjuer.

Behovet av en ökad dynamik i huset är ett återkommande svar. Att det händer saker där företagen kan knyta kontakt med varandra och skapa nätverk. Samarbetet med Högskolan måste återupptas, men man menar samtidigt att det idag saknas en sammanhållande struktur. Det måste finnas någon typ av etablerat ansvar för övergripande kontakter med uppgift att skapa nya kontaktvägar mellan företagen i parken.

Några av företagen menar att man förväntat sig ett mer utvecklat samarbete mellan företagen i parken. Trodde att det fanns redan etablerade kontaktforum där kunskapen om företagen var hög. Anser sig därför ha låg kännedom kring vilka företag som finns i parken. Trodde att Teknikparken var mer än ett konventionellt företagshotell. En

organisation eller företagarforum bör skapas som kan ta upp samverkansmöjligheter som drivkraft och arbetsform. Ser positivt på att kunna erbjuda ”parkgemensamma tjänster”.

Närheten till E4, E16 i kombination med goda parkeringsmöjligheter har varit direkt vägledande för några av företagsetableringarna med tillresande personal eller många externa kontakter. Teknikparken erbjuder fantastiskt fina lokaler där man funnit sig väl tillrätta. Anser att hyran står i paritet med lokalerna. Inte billigt, men man får en bra miljö och en god service.

Fastighetsägarens intresse för företagens specifika behov är ganska begränsat. Upplever ändå att miljön är bra, men det är extremt lyhört mellan rummen och då även mellan olika företag. Ett problem man i vissa fall anser vara så allvarligt att en flytt från parken ses som enda alternativ. Andra ser en stor fördel i modultänket och de lätt anpassningsbara

lokalerna. Anser sig också få en snabb respons från fastighetsägaren, medan själva genomförandet inte sällan drar ut på tiden.

Vi har funnits i Teknikparken sedan starten. I parken saknas servicepaket (erbjudanden) som möjliggör för det lilla företaget att etablera sig och få nyföretagarsupport. Rent allmänt saknas det idag kännedom om företagen i parken och vad dessa kan erbjuda i min

Sida 12 av 21

Rapport Teknikparken i Gävle Rev.2013-09-11

verksamhet. Sammantaget gör det att många av företagen i parken hyr lokalen som i vilket annat kontorshotell som helst och att man skaffar sig all support på annat håll.

Flera företag pekar på säkerhetsmiljön som en viktig fråga. Idag saknas larm, undantaget skalskyddet, vilket i sig antas vara en konsekvens av den öppna kontorsmiljön. På IT -sidan saknas brandväggar i den erbjudna kommunikationslösningen, vilket många hyresgäster inte ens är medvetna om. Andra hyresgäster efterfrågar en sammanhållen telefonväxel. Vissa saknar gemensamma utrymmen som brandsäkra arkiv, förråd,

serverrum etc. Fastighetsägaren bör arbeta medvetet för att få hit supportföretag som kan erbjuda tjänster som företagshälsovård, ekonomi, administration, revision, IT etc. Det saknas idag ett tydligt parkkoncept där företagen erbjuds en totallösning för all form av support.

De gemensamma utrymmena måste ses över och förbättras. I nuläget bygger mycket på avskiljande skärmar som ställs upp. Entrén behöver genomgå en förvandling för att kunna stärka begreppet Teknikpark. Skapa en intressant entrédel med möjlighet för företag att exponera sig. Ett showroom där besökaren kan börja sin resa i parken. Låt Uppfinnaren bli ett nav i parken med ett kvalitativt utbud av lokaler för möten och konferens.

Restaurangen får genomgående bra betyg. Vissa saknar dock avskilda rum för

affärsluncher. Från restaurangens sida ser man med positiva förtecken tillbaka på tiden då Gävle Technology Park verkade full ut. Då arrangerades bl.a. frukostmöten och det fanns ett mer naturligt flöde i huset. Idag lever restaurangen och entréhuset upp under lunchtid, medan framförallt eftermiddagarna kan ligga helt öde. Bland de intervjuade företagen efterfrågas ett enklare alternativ till befintlig lunchrestaurang med smårätter att jämföras med Waynes Coffee eller liknade.

Den visuella innovativa höjden i Teknikparken är idag tämligen låg. Mycket av tillhandahållen teknik är ålderdomlig och ger få tillfällen att överraskas. Nuvarande informationssystem (orienteringstavlor) känns ålderdomliga och bör ersättas. Det minsta bör ändå vara att informationen på skärmarna hålls uppdaterad.

Kan idag inte se något som gör teknikparken unik i jämförelse med andra kontorshotell.

Tas det ett omtag så måste det göras med ett helhetsgrepp. Just nu känns det mer som man

”lappar och lagar” för att återskapa en teknikparkstanke.

Sätt lite prägel på området och tydliggör värdet av Teknikparken som arbetsplats och katalysator för nyföretagande. Varumärket måste stärkas samtidigt som området runt parken måste göras mer attraktivt. Tänk på att parken är en internationell arena som ska visa det allra bästa av Gävle och de företag som finns i regionen.

För in begreppet miljö i parken och låt innovativ teknik/miljö bli ledstjärnan. Tillvarata samspelet och de möjligheter som följer med internationella studenter vid Högskolan. Lyft blicken ovan tallarna runt teknikparken och vidga begreppet till ”Smart City Arena”. En geografisk utbredning av det visuella parkbegreppet från sjukhuset till Lantmäteriverket.

Skap ”hotspots” i området med intressetyngd.

Sida 13 av 21

Rapport Teknikparken i Gävle Rev.2013-09-11

Huruvida det ska finnas små eller stora företag i parken känns som en ofta förekommande fråga då det gäller Uppfinnaren. Vissa menar att huset ska fyllas med små innovativa och teknikorienterade företag och att de stora företagen tenderar att knyta sig samman och skapa helt isolerade miljöer. Andra ser tydliga fördelar i en tillväxt med större företag som snabbt fyller huset.

Samspelet mellan Högskola och näringsliv saknas. Upplevelsen är att man inte lyckats få till ett fungerande samarbete mellan Högskola, näringsliv och kommun. Gävle Technology Park var helt klart på rätt väg, men sedan hände något. Det måste finnas en bärande idé kring Teknikparken, annars kan det lika gärna leva vidare som kontorshotell.

Andra har valt lokaliseringen enbart för närheten till Högskolan. Med ett tydligt

engagemang i Högskolans coop-utbildningar vill man kunna erbjuda nära praktikplatser och om möjligt ”suga upp” nyutexaminerade ingenjörer.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att åsikterna om och kring Teknikparken går vitt isär. Möjligen med en, som vi tolkar, sammanhållande tråd om att något måste göras för att återskapa Teknikparkens attraktivitet. Bland många till synes negativa kommentarer finns också en förväntan, en delaktighet och en tydlig vilja om att delta i ett förändringarbete.

Likaså kan vi redan här konstatera att en omdaning av Teknikparken som geografiskt område och näringslivsarena inrymmer ett antal olika ansvar. Ansvar, som för att skapa såväl tydlighet som framgång måste hållas åtskilda, om än i samverkan. Vi liksom de intervjuade företagen delar uppfattning om att ”det är nu det gäller”. Med tydliga mål, modet och förmågan att hålla fast vid målen och en därtill lika tydlig styrning kan vi skapa en Teknikparksmiljö som inte bara sätter Gävle på kartan utan även ger gävleborna en ny och spännande miljö för kunskap och rekreation.

Ur ett intressentperspektiv

Beaktat den inledande definitionen av Teknikparken som ett geografiskt område från Konstcentrum i öster och vidare över E4:an i väster och ut E16 i norr finns en rad av

Beaktat den inledande definitionen av Teknikparken som ett geografiskt område från Konstcentrum i öster och vidare över E4:an i väster och ut E16 i norr finns en rad av