• No results found

Resultat - Forskningsfråga 2

In document Tredje generationens upplevelser (Page 56-61)

4. Genomförande och resultat

4.7 Resultat - Forskningsfråga 2

Vi har valt att ta fram och utveckla två olika koncept för att visa på hur man på olika sätt kan applicera den konceptuella teorin om tredje generationens upplevelse på konserter. För att ta fram koncepten har vi använt oss av resultatet från forskningsfråga ett, idéerna och lösningarna från fokusgrupperna, Brown och Novak-Leonards (2011) designfrågor och Frijdas (1986) och Boswijks et al. (2012) teori Motives of Individual.

Nedan följer en beskrivning av koncepten som endast befinner sig i idéstadiet, för att göra koncepten till färdiga innovationer krävs fortsatt arbete och ett mer gediget underlag för att ta reda på om koncepten är genomförbara, om kundunderlaget finns samt arbeta fram tydligare och mer genomarbetade affärsplaner.

Koncept 1.

Arbetsnamnet för detta koncept är Community, vi har valt att inte lägga ner tid på att namnge konceptet i detta skede.

Syfte: Konceptet ska skapa förutsättningar för publiken på en konsert att få en mer minnesvärd upplevelse genom att de får känna sig delaktiga och behövda redan innan, under och efter själva konsertupplevelsen.

Mål:

 Möjliggöra en större interaktion bland publiken på en konsert och på så sätt kunna skapa ett större värde för varje individ.

 Öppna upp för interaktion, inte enbart mellan privatpersoner utan också mellan privatpersoner och aktörer.

 Erbjuda en ny plattform där icke etablerade artister och band kan synliggöras.

 Erbjuda en ny plattform där olika städers musikevenemang kan synas och marknadsföras på ett samlat ställe.

51

Konceptet är en internetbaserad mötesplats där individer möts kring det gemensa mma intresset konserter. Community nås genom en applikation på mobilen, datorn eller annan enhet. Tanken med applikationen är att den ska vara uppbyggd på ett sådant sätt att det är lätt för användaren att snabbt och enkelt navigera sig fram bland olika platser i applikationen. Den första sidan i applikationen är tänkt som en plats där användaren kan klicka sig fram i en kalender för att se vilka olika konserter staden erbjuder den närmsta tiden, genom att klicka på en specifik konsert förs användaren vidare till en sida där biljetter till konserten går att köpa. Vid köp av en biljett till en konsert eller en anmälan om närvaro får användaren en kod till konsertens eget Community.

I detta Community kan alla som ska gå på samma konsert chatta/samtala med varandra, skapa egna chattrum med mera. Ett exempel på ett sådant chattrum skulle kunna vara om flera från en viss stad, till exempel Gävle, ska åka till Stockholm för att gå på konsert och de skapar ett eget chattrum för dessa personer. De kan genom att ha träffats på Communit y till exempel samåka eller kanske träffas innan konserten för att gemensamt ladda och på så sätt öka värdet av konserten. Tanken med Community är att skapa förutsättningar för olika typer av möten och interaktioner människor emellan som annars kanske aldrig träffats.

Genom våra fokusgrupper togs problematiken kring uttråkning under konserter upp. De menade att oavsett hur bra musiken eller showen var kunde de uppleva stunder av tristess eller rastlöshet. Genom att ha pratat med andra innan konserten kan ett nytt moment av spänning introduceras under konserten, till exempel genom att planera ett fysiskt möte med någon annan från Community. Att möjligheten finns för att under dessa tider av rastlöshet och tristess kunna gå in på Community och kanske chatta med någon annan som upplever samma känslor som en själv skulle kunna leda till en känsla av samhörighet och ökat värde för publiken.

Användarna kan också ges möjligheten att påverka själva konserten, detta moment avgörs dock av arrangören eller artisten/bandet. Om de vill kan de välja att i Community för konserten skapa ett rum där den kommande publiken kan föra en dialog med till exempel artisten som de ska gå och se. Där kan användarna önska låtar eller delge artisten sina

52

tankar och åsikter. Arrangören kan också välja att integrera ytterligare med publiken genom att till exempel ge dem uppdrag, om de utförs skulle publiken kunna belönas på olika sätt. Ett exempel på detta skulle kunna vara att arrangören uppmanar publiken att gå till konsertlokalen istället för åka bil eller annat färdmedel för att på så sätt göra mindre miljöpåverkan. Gör publiken detta skulle arrangören till exempel kunna belöna publiken och samhället genom att donera en del av konsertintäkterna till en miljöorganisation.

Applikationen kan erbjuda en ny plattform för icke etablerade artister där de kan synas på samma sätt som de etablerade. Även de som inte har konserter på stora arenor ska få möjligheten att vara med och skapa ett Community för de som ska gå på konserten. De ska också ha en möjlighet att tillsammans med sina fans och kommande publik kunna börja samskapa värde innan konserten, men också efter. Bandet mellan artist och lyssnare kan stärkas med hjälp av applikationen. Det kan också skapas helt nya band mellan de olika användarna som möts kring ett gemensamt intresse, vilket är bandet/artisten, och ett gemensamt mål, vilket är konserten.

Applikationen skulle kunna vara en ny marknadsföringskanal som fler har tillgång till och som direkt kan träffa de tilltänka målgrupperna. Hur affärsmodellen exakt ska se ut har vi inte sett över men tanken är att applikationen skulle kunna startas i en mindre skala. Till exempel endast fungera i en stad och med färre funktioner. Leverantören av applikatio ne n skulle kunna ta betalt från arrangören beroende på hur stora Community de vill ha och hur många biljetter de planerar att sälja. På så sätt skulle de mindre oetablerade artisterna, banden och arrangörerna få ett billigare pris eftersom de förmodligen också har en mindre publik.

Vi anser att med rätt finansiärer och tekniskt kunniga personer skulle detta koncept kunna vara genomförbart och uppfylla våra fyra kriterier för konceptutvecklingen.

53

Koncept 2.

Arbetsnamnet för detta koncept är Öppen scen. Detta koncept bygger på en upplevelse som alla gäster skapar tillsammans. Öppen scen skapar möjligheter för att gäster tillsamma ns ska kunna skapa en ny sorts konsert där de kan producera upplevelsen, aktivt delta genom att spela musik och/eller passivt delta genom att vara publik.

Syfte: Skapa möjligheter för besökande att tillsammans kunna delta i skapandet av en ny sorts konsert.

Mål: Engagera gästerna både före, under och efter upplevelsen och ge dem en möjlighet att känna gemenskap och engagemang med de andra besökarna, och förhoppningsvis lära känna människor de annars kanske aldrig mött.

Upplevelsen är en form av öppen scen där vem som helst kan komma och spela musik, lyssna på musik eller lära sig att spela ett instrument. Tanken är att evenemanget ska kunna vara återkommande och genomförs under sommarmånaderna. Under evenemanget finns olika aktiviteter som gästerna kan ägna sig åt, en del planerade och en del spontana aktiviteter:

 En huvudscen där gästerna turas om att gå upp och spela. Varje person får vara uppe på scenen en viss tid för att sedan byta med någon annan. Det vill säga att musikerna roterar ständigt mellan olika låtar. Det är även dem som är på scenen som bestämmer vad som ska spelas. Denna scen har möjligheten att different iera sig från andra scener med hjälp av teknik. Genom att exempelvis använda lampor kan man lysa upp den plats som behöver en musiker eller när tiden är slut för musikerna på scen. På så sätt blir det tydligt för nästa som vill gå på scen men också roligare för publiken när de själva kan hålla koll på vilka som går av och på scenen.

 En mindre scen där vem som helst får vara med och spela, gästerna turas om och roterar precis som på den stora scenen. Skillnaden här är att publiken är de som

54

bestämmer vad som ska spelas eller hur det ska spelas, till exempel vilket tempo eller vilken känsla musiken ska ha.

 Gäster som har tagit med sig instrument kan själva sätta sig på valfri plats och spela tillsammans med andra. Denna typ av aktivitet sker spontant av gästerna och de får själva ta initiativet till det. Här kan besökarna lära sig av varandra genom att prova andras instrument, få tips och råd om musik och bli inspirerade.

 Företag eller andra intressenter kan i förväg anmäla en aktivitet som de vill genomföra under evenemanget. Exempelvis kan en musikaffär anmäla att de vill ha ett tält där alla får komma och provspela olika typer av gitarrer.

Grunden för konceptet är att upplevelsen både skapas och genomförs av gästerna. Konceptet har en ägare eller en beställare, förslagsvis en kommun eller liknande, som även är upplevelsens leverantör. Leverantören står för att utse en plats och en tid för evenemanget samt att tillsätta en projektgrupp som ska arbeta med evenemanget. Via en jobbpool kan intressenter/gäster anmäla sig för att ställa upp som volontärer och det är dessa volontärer som utgör projektgruppen. I och med att volontärerna planerar upplevelsen blir de även arrangörer för evenemanget. Arrangörerna kan ställa upp en gång och sedan byts projektgruppen ut, det gör att gästerna kan pendla mellan att vara gäst eller arrangör och även att evenemangen kan bli väldigt olika från gång till gång. Under fokusgrupperna framgick det att det kanske inte alltid finns intresse för att självproducera sin egen upplevelse. Detta koncept ger gästen möjlighet att närvara vid samma evenemang flera gånger, men antingen anta rollen som arrangör eller enbart gäst.

Gästerna ska kunna komma och gå som de vill under evenemanget och det ska vara öppet och välkomnande för alla. Evenemanget är tänkt att vara gratis för gästerna men att de efter evenemanget har möjlighet att lämna en valfri summa pengar, ungefär som en donation. De pengar som samlas in kan antingen fungera som lön till volontärerna eller skänkas till en organisation i välgörande ändamål. För att täcka andra kostnader kring evenemanget kan sponsorer tas in som antingen bidrar med pengar eller resurser, exempelvis teknik.

In document Tredje generationens upplevelser (Page 56-61)