• No results found

Steg 4 och 5 - Konceptutveckling

In document Tredje generationens upplevelser (Page 51-56)

4. Genomförande och resultat

4.6 Steg 4 och 5 - Konceptutveckling

 Gäst som arrangör

 Gemensamma träningskonserter  Jam-tåg

 First Aid Kit - nya musikskrivare  Hoppa på, hoppa av

 Community  Utbildning

 Resa och upplev musik  Konsert-resebyrå

 Mörker, inga instrument, spelas in - ljudkonst

Vi tog även med två av lösningarna vilka var “Skapa en konsertupplevelse där publiken känner sig delaktig och behövd” och “Skapa möjligheten för folk att tillsammans kunna delta i skapandet av en ny sorts konsert”.

4.6 Steg 4 och 5 - Konceptutveckling

Utifrån fokusgruppernas idéer började vi sedan diskutera och göra egna tankekartor (se bilaga 4 & 5). Två idéer utvecklade vi längre och som ett hjälpmedel utöver våra egna kriterier tog vi hjälp av ett antal frågor från artikeln av Brown och Novak-Leonard (2011). Vi hade inte planerat att från början ta med dessa frågor vid utvecklingen av konceptet. Artikeln fann vi genom vår litteraturgranskning och vi valde att ta med dessa frågor för att på ett tydligare och mer strukturerat sätt utveckla koncepten. Dessa designfrågor menar Brown och Novak-Leonard är bra att besvara när man ska konceptualicera och implementera en kulturaktivitet där gästerna är aktiva. Dessa frågor använde vi för att strukturera upp våra tankar och idéer för de två koncepten. Vi besvarade frågorna utifrån våra tankekartor och svaren kan verka otydliga men detta var ett hjälpmedel för att strukturera koncepten och för att göra koncepten tydligare för oss. Vi har valt att översätta frågorna och även ändra frågorna för att de inte enbart ska rikta sig till kulturevene ma ng där besökarna ska skapa något konkret. De koncept vi tog vidare till detta steg var en idé

46

kring ett Community för konsertupplevelser och ett om en öppen scen. Nedan har vi besvarat Brown och Novak-Leonards (2011) designfrågor för båda koncepten.

Koncept 1 - Community

Vilken typ av kulturuttryck ska engagera användarna?

Community erbjuder inget kulturellt uttryck men hela konceptet kretsar kring en konsert och därför blir musik det kulturuttryck som engagerar användarna.

I vilken omfattning bör gästen kunna påverka?

Konceptet ger möjlighet för gästerna att i stor omfattning integrera med varandra och på så sätt påverka varandras upplevelse. De finns även möjlighet för arrangörerna och artisterna att samproducera värde tillsammans med gästerna och i vissa fall kan gästerna påverka sin konsertupplevelse.

Hur kan teknik användas för att förbättra upplevelsen?

Hela konceptet bygger på en tekniklösning i form av en applikation för smartphones, surfplattor och eventuellt datorer.

Vad hoppas du på att gästerna ska uppnå och på vilket sätt hoppas du samhället ska gagnas?

Genom detta koncept vill vi skapa förutsättningen för att gästerna ska få en mer minnes värd upplevelse redan före, under och efter konserten. Gästen ska kunna uppnå en känsla av att de är delaktiga i något större och behövda av andra. Samhället hoppas vi ska gagnas genom att konceptet kan lyfta fram oetablerade artister/band och skapa en ny plattform för att uppmärksamma städers olika konserter. Konceptet kan även öppna upp för interaktio n mellan privatpersoner, men också mellan privatpersoner och aktörer.

I vilken utsträckning kommer konceptet ge ett resultat som är synligt för samhället?

Det kan bli svårt att få ett resultat som är synligt för samhället i stort. Enbart de som är användare av applikationen kommer att uppleva någon typ av skillnad och förändring.

47 Vilka externa intressenter kan medverka/påverka konceptet?

De möjliga intressenterna är alla de företag och organisationer som säljer konsertbiljet ter, de som arrangerar konserter och eventuellt de som har konsertlokaler kan ha möjlighete n att påverka. Deras påverkan beror på hur intresserade de är av konceptet. Andra intressenter kan vara marknadsföringsföretag, sponsorer med mera.

Vilken grad av kompetens bör publiken/deltagarna/medle mmarna ha?

Det krävs ingen speciell kunskap mer än att det behövs en smartphone, surfplatta eller dator som användaren behärskar.

Ger konceptet möjlighet för individuell delaktighet (t.ex. i hemmet), socialt engagemang, eller båda två?

Konceptet ger stora möjligheter för både individuell delaktighet och samhörighet i ett socialt sammanhang.

Till vilken utsträckning kommer artister och företag vara involverade? Vilka kvalifikationer ska de ha?

Hur mycket artister eller företag vill vara involverade är upp till dem själva men om de väljer att involvera sig kan värde hos dem själva och hos gästerna öka.

Hur många startpunkter kan skapas under aktiviteten? Är aktiviteten tillgänglig för människor som inte fysiskt kan delta?

Gästerna kan själv välja om de vill vara en del av Community eller inte och det valet kan det göra innan konserten, under eller efter. För att ta del av Community måste gästen ha köpt en biljett till den tilltänka konserten eller på annat sätt meddela om de ska gå eller inte. För att ta del av Community krävs det alltså att du fysiskt kommer vara på plats på själva konserten.

48

Koncept 2 - Öppen scen

Vilken typ av kulturuttryck ska engagera användarna?

Musik är det som engagerar gästerna och volontärerna, både före, under och efter upplevelsen.

I vilken omfattning bör gästen kunna påverka?

Gästerna kan till stor del påverka då det är de själva som ställer upp som volontärer men också för att de tillsammans skapar musiken under själva upplevelsen.

Hur kan teknik användas för att förbättra upplevelsen?

Teknik skulle kunna användas för att konceptet ska differentiera sig från andra liknande evenemang. Som exempel kan teknik användas för att bygga upp en scen som skiljer sig från andra scener och som erbjuder nya möjligheter för både gäster och musiker.

Vad hoppas du på att gästerna ska uppnå och på vilket sätt hoppas du samhället ska gagnas?

Konceptet ska ge gästerna en möjlighet att känna gemenskap och engagemang med de andra besökarna och förhoppningsvis lära känna människor de annars kanske aldrig mött. Med det hoppas vi att gästerna ska kunna uppnå en känsla av samhällsengagemang och en ökad interaktion mellan människor med till exempel olika bakgrund.

I vilken utsträckning kommer konceptet ge ett resultat som är synligt för samhället?

Konceptet kan bidra till att fler människor få ta del av kultur och utöva musik utan att lägga en stor summa pengar på det. På lång sikt kan konceptet bidra till en större integrat io n mellan människor och där med hjälpa till att minska kulturella klyftor mellan folkgrupper. Detta långsiktiga mål kan dock bli svårt att följa upp och kontrollera.

Vilka externa intressenter kan medverka/påverka konceptet?

Externa intressenter så som kommuner kan medverka i konceptet med till exempel tillstå nd i parker eller lokaler, kommunen kan också vara de som är projektbeställare och ägare av

49

konceptet. För att minska kostnader för besökare kan sponsorer ha stor påverkan för hur konceptet ska se ut. Andra musikevenemang i staden kan påverka konceptet, genom både positiv och negativ konkurrens. Eventuella besökare kan även komma att påverka konceptet, finns inte intresset bland de eventuella besökarna kommer inte konceptet fungera.

Vilken grad av kompetens bör publiken/deltagarna/medle mmarna ha?

Konceptet kräver ingen specifik kompetens då alla ska kunna delta. Däremot är det viktigt för konceptet att alla besökare har en blandad kompetens, detta för att en bra dynamik ska uppstå där alla kan lära sig och utvecklas inom musik.

Ger konceptet möjlighet för individuell delaktighet (t.ex. i hemmet), socialt engagemang, eller båda två?

Konceptet kan ge förutsättningar för stort socialt engagemang och besökare kan delta individuellt. Det kan dock bli svårt att delta någon annanstans än på platsen för evenemanget.

Till vilken utsträckning kommer artister och företag vara involverade? Vilka kvalifikationer ska de ha?

Artister och företag kan i stor utsträckning vara involverade, men på samma förutsättni ngar som alla andra som deltar.

Hur många startpunkter kan skapas under aktiviteten? Är aktiviteten tillgänglig för människor som inte fysiskt kan delta?

Den första startpunkten sker när volontärerna börjar planera evenemanget. Efter det finns flera startpunkter under tiden för evenemanget då besökarna kan komma och gå som det vill, samt när olika musiker äntrar scenen.

Utifrån våra två tankekartor och svaren på dessa frågor kunde vi sedan formulera och

50

In document Tredje generationens upplevelser (Page 51-56)