• No results found

Steg 1 och 2 - Litteraturgranskning

In document Tredje generationens upplevelser (Page 37-40)

4. Genomförande och resultat

4.1 Steg 1 och 2 - Litteraturgranskning

Litteraturgranskningen genomfördes i två delmoment, en större sökning där vi tittade på rubriker och abstrakten för att se om de var relevanta för oss och en andra omgång där vi mer djupgående gick in på de artiklar som vi hittade i den första sökningen. Vi avgjorde vilka artiklar som skulle ingå i undersökningen, till hjälp hade vi våra fyra kriterier som ser ut som följande:

 Innehålla exempel på upplevelser som är till stor del självproducerande.

 Innehålla exempel på upplevelser där producenten har en liten eller mycket liten roll i skapandet av upplevelsen.

 Behandla upplevelsens tre generationer.

 Referera till Boswijk et al. bok Economy of experiences.

Vi använde oss av Luleå Tekniska Universitets databas, Google Scholar och Google. Vi hade sex olika sökord på både svenska och engelska, totalt sett hade vi alltså tolv sökord sammanlagt, dessa sökord var:

 Third generation of experience economy/Tredje generationens upplevelse  Self directed experience/Självproducerande upplevelser

 Generation theory in the experience economy/Generationsteorin inom upplevelser

 Value creation in experience/Värdeskapande upplevelser  Value creation at concerts/Värdeskapande konserter  Co-created concerts/Samproducerande konserter

32

Vid varje sökord använde vi citationstecken för att begränsa sökningen och få den mer inriktad på vårt område. Vi fick dock inga träffar när vi använde citationstecken förutom på “self-directed experience”, “självproducerande upplevelser” och “co-created concerts”. Totalt sett fick vi 11 698 471 träffar varav 48 träffar var relevanta för vår studie utifrån våra kriterier. Vid alla sökord var det övervägande träffar på engelska och ett fåtal träffar på svenska.

Vi började söka på Third generation of experience economy/Tredje generatio ne ns upplevelse då vi ansåg att de två var de mest relevanta sökorden. När vi använde citationstecken fick vi inga träffar på varken databasen, Google Scholar eller Google. Utan citationstecken fick vi totalt nio träffar som vi ansåg vara relevanta. Två träffar fann vi på Google Scholar och båda var kandidatuppsatser av studenter från utbildninge n Upplevelseproduktion. På Google fick vi sju träffar, sex av dessa var på engelska och utgjordes av fem olika webbplatser samt en artikel och den sjunde träffen var en svensk webbplats.

Minst antal träffar som var relevanta gav sökorden Generation theory in the experience economy/ Generationsteorin inom upplevelser. Totalt fick vi 6 448 049 träffar, vilket är det största antalet av alla sökord, men endast två träffar var relevanta. Vi gick igenom alla träffar vid LTUs databaser men endast de 20 första sidorna på Google och de första 15 på Google Scholar. På svenska var det detta sökord som genererade flest träffar av alla sökord, 3 120 047 träffar, men sökningen gav dessvärre inte någon relevant träff. På universitet ets databas gick vi igenom alla träffar på både svenska och engelska. På Google Scholar gick vi igenom det första 15 sidorna när vi sökte på engelska och alla sidor med de svenska träffarna. Vid den engelska sökningen på Google gick vi igenom det första 20 sidorna och på svenska de första 9 sidorna. De relevanta träffarna var en engelsk artikel och en masteruppsats från Kungliga Tekniska Högskolan.

Sökorden Self directed experience/Självproducerande upplevelser var de som gav flest relevanta träffar, 15 av totalt 4467 träffar. På universitetets databas gick vi igenom alla

33

träffar och på Google Scholar och Google gick vi igenom det första 20 respektive 15 sidorna. De träffar vi ansåg relevanta var fem artiklar som vi hittade på Universitet ets databas och Google Scholar, och tio webbplatser från sökningen på Google som berörde begreppet.

Sökorden Value creation in experience/Värdeskapande upplevelser gav tio träffar som vi ansåg vara relevanta, varav fyra var på svenska och är kandidatuppsatser. De sex resterande träffarna var artiklar och uppsatser på engelska.

Sökningen på Value creation at concerts/Värdeskapande konserter gav oss sex relevanta träffar varav tre var på svenska, dessa tre var kandidatuppsatser inom musik. De tre träffarna på engelska var artiklar. Vid Universitetets databas gick vi igenom alla sidor men fick inga relevanta träffar. Sökningen på Google Scholar och Google gav båda över 50 000 träffar, därför gick vi endast igenom de första 10 respektive 15 sidorna och där fann vi de relevanta träffarna.

Det sökord som gav minst antal träffar på båda språken sammanlagt var Co-created concerts/Samproducerande konserter som fick 2743 träffar totalt, av dessa var endast 52 på svenska. Av alla träffar var det sex träffar som var relevanta för oss och alla dessa var på engelska. När vi sökte på Google Scholar gick vi endast igenom de första 15 sidorna. Detta sökord är det enda som inte har gett några relevanta träffar när vi har sökt på Google.

Från första sökningen tog vi vidare 48 artiklar, uppsatser och webbplatser som var relevanta för vår studie. Det andra delmomentet innebar att vi gick igenom de träffar vi tagit med oss från den första granskningen och gjorde en mer djupgående läsning. Av dessa valde vi sedan ut de som passade våra kriterier och vår studie. Från de 48 träffar som vi gick igenom valde vi ut 22 (se tabell 1, s.34). Bland dessa finns träffar från alla sökord förutom Generation theory in the experience economy/Generationsteorin inom upplevelser.

34

Tabell 1 Relevanta träffar efter andra delmomentet i litteraturgranskningen

När de 22 artiklarna valts ut påbörjade vi en djupare analys och läste igenom alla ytterligare en gång. Denna gång valde vi ut artiklar och sammanfattade det som vi ansåg att vi kunde använda oss av för att besvara forskningsfråga ett, dessa artiklar presenteras under resultatet av litteraturgranskning.

In document Tredje generationens upplevelser (Page 37-40)