• No results found

Sikt och linjeföring

In document VGU RÅD (Page 27-37)

5.9 Landskapanpassning

Utformning bör ske med utgångspunkt i de nationella miljömålen, Trafikverkets krav och mål för miljö och hälsa och med anpassning till landskapets karaktär och

funktioner.

Landskapsanpassning kan innebära en anpassning av anläggningen till omgivande terräng, men kan också vara en anpassning till kulturlandskapet eller en anpassning i syfte att tillgodose spridningsmöjligheterna för flora och fauna i berört område. Underlag för en landskapsanpassad vägutformning är landskapsanalys enligt ILKA- metoden (Landskapsanalys för planläggning av vägar och järnvägar Integrerad

landskapskaraktärsanalys ILKA- en handledning Publikationsnummer 2020:072),

kulturarvsanalys, passageplan samt övriga underlag för miljöbedömning eller miljöbeskrivning.

ILKA:n är ett av de kunskapsunderlag som behövs för att skapa en samlad bild och en förståelse för landskapet som en helhet. För att kunna bedöma landskapets känslighet för den planerade anläggningen eller förändringen är landskapsperspektivet

utgångspunkten. Landskaps- och miljökvaliteter kan också skapas och främjas i anläggningen genom anpassning till landskapets konstaterade behov och brister. Landskapet kan ha en potential som kan tas tillvara i samband med en planerad infrastrukturåtgärd.

5.10 Korsningstäthet och placering

Om det är en tvåfältsväg måste hänsyn tas till eventuella framtida möjligheter att bygga ut till fler körfält eller mittseparering eftersom en korsning då kan ställa till problem på ett helt annat sätt jämfört med så länge vägen är en tvåfältsväg.

Man behöver också ta hänsyn till gång- och cykeltrafik och de behov att korsa vägen som finns eller uppkommer. Säkerhet och trygghet kan komma att ställa krav på lokal hastighetsbegränsning eller andra åtgärder som också kan påverka framkomligheten längs primärvägen.

Det är också viktigt att analysera framtida trafikflöden. Mötesfria vägar

Normalt placeras mer trafikerade korsningar längs 1+1 sträckor. Korsningar längs 2+1 sträckor utformas som ”öglor” alternativt tillåts endast medlöpande högersväng och vändning får ske längre fram. Planskilda korsningar kan också förekomma och där är placeringen friare.

Tvåfältsväg med referenshastighet 80 km/h eller högre

Hänsyn bör tas till om en eventuell framtida ombyggnader, exempelvis till mötesfri väg, kan bli aktuell. Dels med hänsyn till ökad hastighet, dels eftersom korsningar kan försvåra utplacering av omkörningssträckor.

5.11 Korsningstyp

Mindre korsningar på mötesfria vägar

En överslagsmässig bedömning av möjligheterna att välja någon av de mindre korsningstyperna (A-C) kan göras med stöd av Figur 5.6 nedan. Noggrannare beräkning kan ske med hjälp av Capcal. Observera att hänsyn inte är taget till korsande gång- och cykeltrafik.

Med korsningstyp A-C menas här korsningar i samma plan som är godtagna längs en mötesfri väg.

Korsningar med endast medlöpande högersväng kan godtas vid högre flöden än vad som anges för A och B. En korsning typ B kan exempelvis ingå i en planskild korsning typ F.

Mindre korsningar på tvåfältsvägar 60 och 80 km/h

En överslagsmässig bedömning av möjligheterna att välja någon av de mindre korsningstyperna (A-C) 3-vägskorsningar kan göras med stöd av Figur 5.7. Noggrannare beräkning kan ske med hjälp av Capcal. Observera att hänsyn inte är taget till korsande gång- och cykeltrafik.

Stöd för val mellan korsningstyperna A/B respektive C i figur nedan, ger att korsningstyp C har en högre trafiksäkerhet än A/B. Vänstersvängsficka kan också väljas för att minska störningar längs primärvägen. Observera att en C-korsning kan komma att ”förstöra” en omkörningssträcka.

Väljs vänstersvängskörfält bör antalet vänstersvängande från primärvägen vara större än antalet vänstersvängande från sekundärvägen. Det bör åtminstone inte vara så att den dominerande strömmen gör vänstersväng ut från sekundärvägen.

Figur 5.8 3-vägskorsningar på tvåfältsvägar 80 km/h

Korsning med spårväg

Större korsningstyper ska övervägas om sekundärvägstrafik är av samma

storleksordning som primärvägstrafik och/eller om en mindre korsningstyp inte ger acceptabla riksnivåer för spårvägstrafiken och övrig trafik. Detta innebär vanligen att korsningar görs signalreglerade eller planfria.

5.12 Korsningsutformning

Signalreglerade korsningar (i tätort) bör dimensioneras för Lbn utrymmesklass A och Lps utrymmesklass B i samtliga trafikrörelser. Vid separatreglering av

vänstersvängande trafik bör typfordonen P och Lps samtidigt kunna göra vänstersväng i motriktade tillfarter i primärväg.

I överkörningsbara cirkulationsplatser som trafikeras av buss i linjetrafik bör bussar kunna passera utan att behöva trafikera den förhöjda delen.

I korsningar med lokal hastighetsbegränsning, där huvudsyftet är höjd trafiksäkerhet, bör man överväga att ge korsningen en hastighetsdämpande utformning.

Figur 5.9 Exempel på hastighetsdämpande utformning av 3-vägskorsning med lokal hastighetsbegränsning.

5.13 Fauna

5.14 Skyddsanordningar

5.15 Suicidprevention

5.16 Plankorsning mellan väg och järnväg

5.17 Hänsyn till GCM-trafik

Tabellen nedan ger ett stöd för bedömning av förväntade cykelflöden på landbygd (ÅDT) kopplat till folkmängd i närmaste tätort samt avstånd till centrum.

Tabell 5.4. Schabloner för cykling i landbygd (ÅDT) pga folkmängd närmaste tätort samt avstånd från närmaste centrum.

Qc, Avstånd tätort Tätort storlek 0-3 km 3-9 km 9-15 km Under 1000 15 10 2 1000-5000 30 15 3 5000-10000 50 25 5 10000-15000 75 35 10

5.18 Kollektivtrafik

5.19 Rastmöjligheter

5.20 Omledningsvägar

De utpekad omledningsvägarna syftar till att användas för omledning av trafik vid en oplanerad störning. Vilka vägar det gäller framgår av nationella vägdatabasen NVDB. Det utpekade vägnätet kan variera över tid.

Vid nybyggnad och ombyggnad bör åtgärder väljas som bibehåller eller förbättrar vägens framkomlighet och kapacitet. Fysiska trafiksäkerhetshöjande åtgärder bör vara av karaktären att de lätt kan demonteras vid behov.

5.21 Nöduppställning och serviceplatser

5.22 Vägmärken och vägmarkeringar

6 Gemensamma råd

Förutsättning

Råden i Råd 2021:003 VGU har följande möjliga kopplingar till krav:

-kopplade till krav i Krav 2021:001 VGU under motsvarande rubriknivå som rådet.

-kopplade till krav under kapitel 6 Gemensamma krav i Krav 2021:001 VGU.

-kopplade till externa krav såsom föreskrifter från Boverket, Transportstyrelsen, etc.

Väg bör inte inbjuda till högre hastighet än vald referenshastighet.

En jämn utformning anpassad till avsedd hastighet bör eftersträvas, bland annat genom en konsekvent och rytmisk linjeföring.

Konstbyggnads läge bör vara anpassat till platsen.

För val gällande konstbyggnad respektive val av utrustning och material är målen hög hållbarhet, god funktion och skönhet.

Förutsättningar bör finnas för så kallad sparsam körning. Detta kan exempelvis ske genom

 goda siktförhållanden som medger möjlighet att planera körningen,  att korsningspunkter är anlagda så att retardation sker i motlut och

acceleration i medlut,

 att höjning av högsta tillåtna hastighet sker på plats med medlut och att sänkning sker i motlut.

6.1 Tillgänglighet

Väg utformas för att vara tillgänglig för de trafikanter och typfordon som vägen är avsedd för.

6.1.1 Fria rummet

6.1.1.1 Fri höjd

Fri höjd är vald med hänsyn till 4,5 m höga dimensionerande fordon.

Fri höjd är vald med hänsyn till snö, is och tjällyftning upp till och med 0,1 m. Fri höjd kan höjas om dessa är större än 0,1 m med motsvarande storlek.

I små konkava vertikalkurvor görs tillägget med hänsyn till kurvans pilhöjd för dimensionerande typfordons (normalt LBn eller Lps) hjulbas. Figur 6.1 förtydligar fallet.

Figur 6.1 Höjdtillägg krävs vid små konkava vertikalkurvor

Vid ridvägar, gångbanor och cykelbanor görs kontroller av erforderlig höjd för brandfordon och fordon för drift och underhåll.

6.1.1.2 Frigångshöjd

Frigångshöjd 0,2 m avser höjd mellan underredets lägsta punkt och vägbana på plan mark.

6.1.1.3 Fri bredd

Avsteg från kraven kan motiveras med att syftet med åtgärden är att begränsa framkomligheten, exempelvis hastighetsdämpande åtgärder i tätort.

6.1.2 Korsningar

Dimensionerande typfordon för korsningar på statliga vägar som inte tillhör funktionella förbindelser bestäms från fall till fall av Beställaren.

6.1.2.1 Landsbygd

Förutsättning

Råden är kopplade till krav i Krav 2021:001 VGU, avsnitt 6.1.2 Korsningar.

I cirkulationsplatser med delvis överkörningsbar rondell och som trafikeras av buss i linjetrafik bör bussar kunna passera utan att behöva trafikera den förhöjda delen.

6.1.2.2 Tätort

Signalreglerade korsningar bör dimensioneras för Lbn utrymmesklass A och Lps utrymmesklass B i samtliga trafikrörelser. Vid separatreglering av vänstersvängande trafik bör typfordonen P och Lps samtidigt kunna göra vänstersväng i motriktade tillfarter i primärväg.

I cirkulationsplatser med delvis överkörningsbar rondell och som trafikeras av buss i linjetrafik bör bussar kunna passera utan att behöva trafikera den förhöjda delen. Vid dimensionering av korsningar behöver stora fordons krav på framkomlighet vägas mot cyklisters, gåendes och särskilt personer med funktionsnedsättning krav på säkerhet och framkomlighet där personer med funktionsnedsättnings behov väger tyngre.

6.2 Trygghet

Förutsättning

Råden är kopplade till tredje kravet i Krav 2021:001 VGU, kapitel 6 Gemensamma krav.

Otrygghet bör aldrig användas som ett verktyg i trafikplaneringen. Man bör eftersträva att öka tryggheten genom att

 skapa offentliga rum som är tilltalande, roliga, trygga och attraktiva att vistas i för alla människor,

 skapa överblickbarhet och möjlighet att orientera sig, till exempel genom att - eliminera nischer och skymmande buskar,

- göra eventuella gångtunnlar raka och breda, - göra parkeringar synliga från fönster, - tydlig planstruktur,

- logisk namngivning av gator - infoga ”landmärken” - skapa tillräcklig belysning.

 utforma planskilda GCM-passager med fri sikt,

 utforma rummet för att ge goda förutsättningar för drift och underhåll,  ge förutsättningar för befolkade uterum, till exempel genom att

- försöka koncentrera och samla olika trafikslag så att närvaron av människor i utemiljön ökar och därmed skapar en grund för social trygghet

- ansluta kommunikationsstråken till bebyggelsen eftersom GCM-vägar i anslutning till bilvägar upplevs som tryggare på kvällen, liksom entréer, människor som rör sig i området samt när det lyser i fönstren.

 sänka hastigheten och varna motortrafikanter för gående och cyklister med stöd av ITS-baserade system,

 skapa god belysning i lagom höjd som inte bländar, vilket ökar överblicken och förmågan till igenkänning av människor.

6.3 Vägarkitektur

Gestaltningsarbetet bedrivs enligt handboken {TRV 2014/78881 Handbok för gestaltningsarbete och gestaltningsprogram i infrastrukturprojekt}.

6.4 Trafiksäkerhet

”Målet är att ingen ska dödas eller skadas allvarligt till följd av olyckor i vägtrafiken. Vägtransportsystemets utformning och funktion ska anpassas till de krav som följer av nollvisionen”

6.4.1 Mötesfrihet

6.4.2 Säkra sidoområden

Säkra sidoområden skapas genom sidoområden fria från oeftergivliga hinder, stup och djupt vatten eller så kan sidoområdet förses med skyddsanordning .

Säkra sidoområden är oftast bättre på att hantera olika fordonstyper. Säkerhetszonens storlek är beroende av hastighet. Se avsnitt 7.1.

6.4.3 Säkra korsningar

Korsningar utgör alltid en ökad olycksrisk. Därför bör antalet korsningar begränsas och de bör utformas så att konflikter som kan skapa de allvarligaste

olyckskonsekvenserna minimeras. Trafikplatser är de säkraste. Cirkulationsplatser utformade för hastigheter under 40 km/h och utan oeftergivliga föremål i rondellen är också säkra.

Trevägskorsningar är att föredra framför korsningar med fyra eller fler anslutningar. Två trevägskorsningar är bättre än en fyrvägskorsning ur trafiksäkerhetssynpunkt. En förutsättning för säkra korsningar är att hastigheten inte överskrider 70 km/h vid risk för sidokollision.

Lokala hastighetssänkningar i korsningar bör stödjas av hastighetsdämpande åtgärder eftersom efterlevnaden av lokala hastighetssänkningar annars är låg.

6.4.4 Separering eller integrering av GCM-trafik längs vägen

På höghastighetsvägar det vill säga vägar med VR över 80 bör GCM trafikanter separeras. Separeringen kan ske genom särskild GCM-bana eller genom hänvisning till ett lågtrafikerat alternativt vägnät. Detta vägnät kan vara en kombination av separat GCM-bana, parallellvägnät, eller andra lämpliga vägar. En tydlig vägvisning är viktig för att detta vägnät skall eftersträvas.

6.4.5 Separering eller integrering av GCM-trafik tvärs vägen

En planskild passage är det säkraste alternativet att korsa vägar med mycket trafik och/ eller höga hastigheter. En viktig förutsättning är dock att dessa verkligen används. Om planskildheten antingen innebär en omväg eller upplevs otrygga är risken stor att dessa inte används när de behövs som bäst.

Där planskildhet inte är möjligt att åstadkomma måste passagen ske genom integration som bygger på ett samspel mellan motorfordonstrafik och GCM-trafiken. För att samspel ska kunna genomföras på ett säkert sätt krävs att hastigheten säkras till 40 km/h så GCM-trafikens samspel med övrig motorfordonstrafik kan fungera.

Passage i plan bör vara så kort som möjligt. Fler körfält skapar en svårare och osäkrare passage.

Där passage av vägen inte skall förekomma, som till exempel vid hållplatser på höghastighetsvägar bör passage över väg hindras. Detta kan ske med till exempel stängsel.

6.4.6 Hastighetssäkring av passager

Övergångsställen bör hastighetssäkras till 30 km/h.

6.4.7 Vägkorsningar med spårväg i blandtrafik eller med

In document VGU RÅD (Page 27-37)