• No results found

4. Teoretiska utgångspunkter

6.2. Skilda framtidsambitioner

När temat studiemotivation diskuteras med respondenterna framkommer det alltså tydligt att kvinnor på skolan generellt anstränger sig mer med sina studier medan män generellt fokuserar isolerat på sin idrott. Vid vidare diskussion om orsakerna bakom detta lyfts ganska liknande tankar från samtliga respondenter. Att det finns klara skillnader mellan vad kvinnorna och män-nen tänker om sin framtid blir uppenbart. Trots att sex av sju respondenter har mycket lika

40

planer till att börja med efter gymnasiet gällande studier och idrott finns tydliga mönster som skiljer könen åt. Den gemensamma nämnaren för sex respondenter är att de vill åka och studera på college i USA för att på ett bra sätt kunna kombinera idrott och utbildning.

En av de tydligaste skillnaderna mellan hur kvinnorna och männen pratar om framtiden och tanken på college är av vilken anledning de vill åka dit. Kvinnorna uttrycker att de åker dit främst för upplevelsen och för att det är bästa sättet att kombinera idrott och studier. ”Skulle jag försöka kombinera elitidrott med studier här i Sverige skulle jag nog inte kunna studera 100 procent. Då skulle jag nog behöva plugga i långsammare takt för att hinna med” (Marie). Isa-bella och Karin är inne på att college är en speciell upplevelse men att de inte åker dit för utbildningens skull eftersom de inte räknar med att utbildningen räcker för arbetsmöjligheter.

Detta synliggörs genom följande citat från Karin:

Alltså college måste man ju testa om man får chansen. Det är en sådan unik möjlighet och jag sa till mamma att jag kommer ångra mig om jag inte åker. Sedan åker jag inte till college för att plugga. Det är ju mer för sporten och själva upplevelsen och allt sådant. Sedan tänker jag att jag kan plugga något som jag tycker är lite kul och som jag förhoppningsvis kan ha någon använd-ning för och tillgodoräkna när jag ska plugga vidare sedan. (Karin)

Karin har alltså tankar på att fortsätta studera ytterligare efter sin tid på college i USA. Samma gäller för övriga kvinnor som alla har funderat på vad de skulle vilja arbeta med och vilka program de skulle vilja läsa vid svenska universitet. Inez och Karin är inställda på att åka direkt hem till Sverige för att studera efter collegetiden och har flera idéer på vad de är intresserade av att läsa. Exempel som polis, idrottspsykolog eller något inom vården tas upp som alternativ.

De fokuserar på att nå en civil karriär snarare än en idrottskarriär och är tveksamma till om de ska försöka gå efter en proffssatsning inom sin idrott. Marie och Isabella har större förhopp-ningar om att kunna satsa på sin idrott och spela i Europa efter college. ”Något jag har tänkt är att jag hade velat spela någonstans i Europa och samtidigt plugga på distans. Jag känner folk som har gjort det som säger att det har funkat bra” (Isabella). Trots att Marie och Isabella i första hand strävar mot en elitidrottskarriär har de även tänkt ut civila karriärer som de vill rikta sig mot efter idrottskarriären. Isabella drömmer om att bli psykolog och Marie vill bli ingenjör.

Av männen är det Axel och Linus som visar intresse av att åka på college i USA efter studenten.

Till skillnad från kvinnorna beskriver de dock collegeutbildningen som ett säkerhetsnät att

41

kunna falla tillbaka på. ”Om jag skadar mig och inte kan idrotta mer så har jag ju redan en utbildning klar” (Linus). Båda är tydliga med att de strävar efter en elitidrottskarriär där de båda hoppas på att kunna spela som proffs i större ligor. Axel tror dessutom att han kan arbeta inom idrottsvärlden på något sätt om hans egen elitidrottskarriär skulle förhindras. ”Jag skulle säkert kunna få ett jobb som tränare eller inom föreningsliv på något sätt om jag inte skulle kunna spela själv. Men samhälls och historia är intressant så jag vill nog ändå plugga något inom det på college” (Axel). Att studera vidare även efter college är inget vare sig Axel eller Linus har tänkt särskilt mycket på och de har inte lika tydliga planer på civila karriärer vid sidan av idrotten som kvinnorna. Efter lite fundering kommer Linus fram till att IT-konsult hade varit intressant medan Axel håller alla dörrar öppna. ”Om jag behöver en annan karriär så löser det sig säkert, förhoppningsvis har jag hunnit bli så pass rik på idrotten att jag inte behöver oroa mig så mycket” (Axel).

Adam känner sig färdig med skolan och vill inte åka på college och behöva studera vidare. Han är inställd på att direkt efter gymnasiet försöka satsa på en idrottskarriär, antingen i Sverige eller utomlands. Studera är något han tänker göra endast om det blir absolut nödvändigt. Detta citat visar hans tankegångar:

Jag vill helst bara spela min sport och ha roligt i några år. Sedan om det skulle skita sig på något sätt, att jag typ skadar mig och inte kan komma tillbaka, så känns det som att enda vägen ut för att få ett roligt liv med jobb med bra lön typ skulle vara att plugga. Då kan jag ju läsa upp mina betyg på komvux om det behövs och sedan plugga något jag tycker är kul, typ spelutvecklare.

(Adam)

Ur respondenternas berättelser går det att urskilja mönster där männen är tydligt inställda på att nå elitidrottskarriärer och ser skador som det största hindret för att kunna nå dit. Linus och Axel ser studier på college som ett sätt att säkra upp framtiden ifall de skulle behöva ta en annan väg än idrotten. Adam tänker att han kan läsa upp sina betyg senare om problemet väl uppstår att han inte kan fortsätta sin idrottskarriär. Kvinnorna är däremot redan från början inställda på att de behöver ha en plan utöver idrotten och att de ska studera vidare vid svenska universitet även efter college. Inez uttrycker till och med att ”plugga är nog mitt förstahands-alternativ egentligen för jag vet redan att jag inte kommer kunna leva på idrotten ändå” (Inez).

Alla kvinnorna har tydliga tankar och planer på vad de vill jobba med, exempelvis ingenjör, psykolog och polis och har undersökt vilka intagningspoäng som behövs för olika utbildningar.

42

Männen har några idéer på vad de tycker skulle vara intressant att göra om idrottskarriären inte blir av, exempelvis IT-konsult och spelutvecklare, men har inte tagit reda på vad som krävs för att bli det. Dessa skillnader ansåg jag vara mycket intressanta och de tyder på att kvinnorna och männen har olika uppfattningar av förutsättningar på arbetsmarknaden och vad som kommer att krävas av dem. Detta handlar nästföljande tema om.