• No results found

styrmedel och åtgärder

vi analyserar och utvecklar styrmedel och åtgärder av varierande slag för att kunna genomföra miljöpolitiken. Under denna rubrik ryms både analyser och utveckling av styrmedel för hållbar privat och offentlig konsumtion, effektiv energianvändning samt miljövänliga transporter och miljöekonomiska analyser och samhällsekonomiska konsekvensanalyser. här ingår också arbetet med regeringsuppdrag och remisser.

REGERINGSUPPDRAG UNDER ÅRET

Under rubriken Redovisade regeringsuppdrag under 2010 på sidan 118, har vi sammanställt alla regeringsuppdrag. Under 2010 har vi redovisat 34 regeringsupp- drag. totalt har vi lagt ner 17 162 tkr för arbetet med regeringsuppdragen under 2010. Regeringsuppdragen är i vissa delar ett resultat från omfattande löpande arbete vilket innebär att kostnaderna för regeringsuppdragen även förts på andra arbetsuppgifter.

ARBETE MED SAMHÄLLSEKONOMISKA KONSEKVENSANALySER

samhällsekonomiska analyser är ett viktigt verktyg inom miljöområdet. i analys- erna vägs den samhällsekonomiska nyttan mot den samhällsekonomiska kostna- den för olika åtgärder och styrmedel.

Under 2010 har vi:

• planerat för en myndighetsgemensam plattform för att utveckla tillämpningen av samhällsekonomiska analyser. här ska det finnas aktuell kunskap om hur samhällsekonomiska analyser bör göras som stöd för myndigheter med särskilt ansvar i miljömålssystemet.

• genomfört konsekvensanalyser på fem regeringsuppdrag och ett samrådsuppdrag. • följt upp de samhällsekonomiska konsekvensanalyserna i de regeringsuppdrag

och samrådsuppdrag som Naturvårdsverket redovisat under året.

TABELL 4. REGERINGSUPPDRAG, ANTAL SAMT KOSTNAD

2010 2009 2008

Antal redovisade regeringsuppdrag 34 36 39 Kostnad för alla uppdrag, tkr 25 093 46 718 53 231

– Varav bidrag 7 931 14 852 27 131

– Varav konsultkostnader 5 866 15 847 14 087 Tabellen visar antal regeringsuppdrag som redovisats under 2008-2010 samt kostnaden för arbetet med alla regeringsuppdrag, även de som inte redovisats under året. Regeringsuppdragen är i vissa delar ett resultat från omfattande löpande arbete, vilket innebär att kostnaderna för regeringsuppdragen även förts på andra arbetsuppgifter. Dessa kostnader framgår inte av tabellen. Totalt har vi lagt ned 25 093 tkr för arbetet med regeringsuppdragen under 2010. Av dessa kostnader är 5 866 tkr konsultkostnader, 10 642 tkr personalkostnader och 7 931 tkr bidrag. Resterande del är kostnader för resor och andra övriga kostnader.

beaktar man kvaliteten på de samhällsekonomiska konsekvensanalyser som gjorts framkommer det i vår uppföljning att utvecklingen har varit stadigt positiv under de tre år som uppföljningen genomförts; år 2008 höll 50 procent av konsekvens- analyserna rätt ambitionsnivå i förhållande till uppdragen, år 2009 var siffran 80 procent och i år håller samtliga genomförda konsekvensanalyser en rimlig ambi- tionsnivå i förhållande till uppdragen.

STÖD TILL ANDRA MyNDIGHETERS MILjÖLEDNINGSARBETE

Naturvårdsverket ger stöd till cirka 200 myndigheter i att införa och arbeta med miljöledningssystem. vi har under året sammanställt och analyserat myndigheter- nas årliga redovisningar och rapporterat detta till regeringen, genomfört två välbe- sökta seminarier och nätverksmöten, informerat i ledningsgrupper samt hållit fem utbildningstillfällen i miljöledning och miljörevision. vi har även medverkat vid energimyndighetens två seminarier om energirapportering för myndigheter. vi har

Ingen uppföljning 3 %

Uppföljning för alla områden 73 % Två uppföljningsområden 21 % Ett uppföljningsområde 3 %

FIGUR 3. ANDEL MYNDIGHETER SOM HAR ANGETT ETT ELLER FLERA UPPFÖLJNINGSOMRÅDEN

Totala underlaget är 189 myndigheter. 2010 var första gången miljöpåverkan från tjänsteresor, energi- användning och miljökrav i upphandling redovisas i uppföljningen vilket innebär att en jämförelse med 2008 och 2009 ej går att göra.

TABELL 5. ANTALET SAMHÄLLSEKONOMISKA KONSEKVENSANALySER 2010

Regeringsuppdrag Samrådsuppdrag

Antal uppdrag med samhällsekonomiska konsekvensanalyser 5 1

Varav mer omfattande 3 0

Varav mindre omfattande 2 1

Antal uppdrag utan samhällsekonomiska konsekvensanalyser 15 6

Varav befogat 13 4

Varav ej befogat 2 2

Totalt antal undersökta uppdrag 20 7

Uppföljningen omfattar samtliga 20 regeringsuppdrag och 7 av de 19 samrådsuppdrag som redovisats under året. Till gruppen samrådsuppdrag räknas såväl regeringsuppdrag som ställts till andra myndigheter i samråd med Naturvårdsverket som regeringsuppdrag som Naturvårdsverket ombetts genomföra i samråd med andra myndigheter. En samhällsekonomisk konsekvensanalys har i någon mån genomförts för 5 av regeringsuppdragen och ett (1) av samrådsuppdragen. Ytterligare 2 regeringsuppdrag och 2 samrådsuppdrag skulle ha behövt en samhällsekonomisk konsekvensanalys. Hälften av de konsekvens analyser som genomfördes var mer omfattande och hälften mindre omfattande.

genomfört ett omfattande uppdaterings- och utvecklingsarbete av stödet till myn- digheterna, bland annat har vi uppdaterat och utvecklat schablonlistan för omräk- ning av koldioxidutsläpp och utvecklat en lathund för redovisning enligt förord- ning (sfs 2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter. vi har även initierat ett samarbete med energimyndigheten för att koordinera energirapportering samt inlett en förstudie hur myndigheternas rapportering skulle kunna bli webbaserad.

år 2010 var första gången myndigheterna redovisade miljöpåverkan från tjänsteresor, energianvändning och miljökrav i upphandlingar, och 73 procent av myndigheterna redovisade uppföljning för alla tre områden.

MILjÖANPASSAD OFFENTLIG UPPHANDLING

Regeringen antog 2007 en handlingsplan för hur miljökrav i offentlig upphandling ska utvecklas och ökas. Under 2010 slutförde och rapporterade vi en utvärdering av handlingsplanen, som visar att den fokuserar på rätt åtgärdsområden och att åtgärderna så långt som möjligt är genomförda. tydligare styrning, ansvar och incitament krävs dock för att upphandlande myndigheter ska förstå, vilja och kunna ställa miljökrav.

så här svarar de tillfrågade aktörerna på frågan om de ställer miljökrav vid upphandlingar: 58 procent av de svarande framhåller att de ställer miljökrav vid upphandlingar, varav 13 procent svarar alltid och 45 procent svarar oftast. en av tre (33 procent) ger svaret ibland, 8 procent svarar att de sällan gör det. den åter- stående procenten anger att de aldrig ställer några miljökrav. sett till undergrupp- erna finns det en del avvikande svar bland delmålgrupperna. en stor andel av landstingen (84 procent) avger svaren alltid/oftast, vilket är signifikant positivt. myndigheterna (48 procent). aktörer med en inköpsvolym upp till 99 miljoner kronor (49 procent). aktörer som inte har någon miljöpolicy (43 procent) och aktörer som inte har någon policy för upphandling (23 procent) avviker dock negativt i relation till den övriga populationen (58 procent).

vi har medverkat i det nordiska samarbetet inom miljöanpassad offentlig upp- handling, som bland annat resulterat i en rapport om innovativ upphandling, samt deltagit i det eU-gemensamma arbetet. vi har även deltagit i miljöstyrningsrådets styrelse och arbetat med att kvalitetssäkra miljöstyrningsrådets kriterier för miljö- krav i offentlig upphandling.

0 20 40 60 80 100 2009 2007 2004 Alltid Oftast Ibland Vet ej Ej svar Sällan Aldrig 13 45 33 1 8 1 17 40 31 21 8 1 15 46 27 21 7 3 % FIGUR 4. MILJÖKRAV VID UPPHANDLING

År

Andel kommuner, myndigheter och landsting som uppger huruvida de ställer miljökrav vid anskaffningar, årsjämförelse 2004, 2007, 2009. Endast marginella förändringar har skett sedan de föregående undersökningarna 2004 och 2007.