• No results found

• Påminnelse om sammanhang och etik

• Vi träffas idag för att det nu har gått ungefär fyra/12 månader sedan du först kom i kontakt med [verksamhet]

• Innan vi börjar vill jag påminna om att deltagande i studien är helt frivilligt. Genom att delta i forskningsprojektet är du inte skyldig att svara på alla frågor som ställs. Du kan välja att låta bli att svara på frågor utan att du behöver tala om varför. Du kan också när som helst säga till mig eller någon av forskarna att du inte vill delta i studien längre. Det kan du också göra under eller efter den här intervjun.

• Om jag får vill jag gärna spela in intervjun Ja Nej

• Jag kommer att ställa några frågor muntligt och du får också fylla i några frågeformulär. Dina svar kommer ingen obehörig att ta del av.

• Om tiden idag inte räcker till för det du vill berätta, eller för mina frågor, så bokar vi en ny tid • Har du några frågor innan vi börjar?”

SOCIAL SITUATION MM

Jag vill börja med att stämma av hur din situation ser ut nu när det gäller….

1. Barnets boende: Båda föräldrar En förälder (vem? ______________________________) Växelvis En förälder + styvförälder (vem? ________________________________________) Annat? _______________________________________________________________________ 2. Vårdnad: Gemensam F1 ensam GF2 ensam Annnat, vad _____________________ 3. Stöd: Har du haft kontakt med någon verksamhet för att få hjälp och stöd under tiden sedan du kom i kontakt med [namn på enhet]?

Vilken typ av stöd ________________________________________________________________ Sedan när / under vilken period? ___________________________________________________ Hur ofta? _______________________________________________________________________

HÄLSA OCH MÅENDE

Vi vill gärna veta hur du och ditt/dina barn mår nu efter att det har gått en tid sedan du kom till [verksamhet t] och jag be dig att fylla i de formulär som du har fyllt i en gång tidigare, i samband med att du kom till [verksamhet).

Formulär från uppföljningsmappen: Ifyllande av SCL-25

Ifyllande av SDQ (OBS!! ett för varje barn, version 2-4 år eller version 4-17 år) 5. Finns det något mer du vill säga om hur du och ditt/dina barn mår just nu?

_______________________________________________________________________________ Värdering av kontakt med teamet och övriga verksamheter

6. När du tittar tillbaka nu några månader efter att du kom i kontakt med [verksamhet], vad har kontakten med teamet betytt för dig?

_______________________________________________________________________________ 7. Något som har varit särskilt viktigt/användbart för dig?

_______________________________________________________________________________ 8. Något som inte var så bra/som du skulle behövt mer av/etc?

_______________________________________________________________________________ 9. Om intervjupersonen haft kontakt med en råd/stöd-verksamhet, och denna inte redan nämnts: Du har också haft kontakt med [namn på verksamhet] vad har den kontakten betytt för dig (och ditt/dina barn)?

_______________________________________________________________________________

AVSLUTNING

10. Är det något mer du vill säga om hur du och ditt/dina barn mår och har det just nu, eller om kontakten med [verksamhet] eller [verksamhet ] som jag inte frågat om?

_______________________________________________________________________________ 11. Vad tycker du om att bli intervjuad?

_______________________________________________________________________________ Stäm av att forskningsdeltagaren vet vart han/hon ska vända sig om han/hon har frågor eller synpunkter.

Bilaga 3 Intervjuguide samtalsledare om DOORS

DEL 1: INLEDNING & BAKGRUND Påminnelse om sammanhang och etik

• Vi träffas idag för att vi i vår utvärdering av Samverkansteam vill få djupare kunskap om hur de handläggare som arbetar med DOORS-uppföljningar/samtal - uppfattar modellen, eventuella problem, utvecklingsbehov och möjligheter när det handlar föräldrar som behöver hjälp med att komma överens kring gemensamma barn.

• Innan vi börjar vill jag påminna om att deltagande i studien är helt frivilligt. Genom att delta i forskningsprojektet är ni inte skyldiga att svara på alla frågor som ställs. Var och en av er kan välja att låta bli att svara på frågor utan att ni behöver tala om varför. Ni kan också när som helst säga till er chef eller någon av oss forskare att ni inte vill delta i studien längre. Det kan ni också göra under eller efter den här intervjun.

• Påminn om att vi spelar in. • Några frågor innan vi börjar? Del 2: DOORS

• Övergripande om modellen – För- och nackdelar?

• Tankar om möten med föräldrar – Svårigheter?

• Fokus på risk (vs behov)

– Gör det en skillnad att arbeta explicit utifrån ett risk –perspektiv? – Vilken i så fall?

• Några områden i DOORS svårare eller lättare att fokusera? – Kulturell och religiös bakgrund

– Separationen

– Att hantera konflikter med den andra föräldern – Hur klienten hanterar sina bekymmer

– Hur den andra förälderns tycks hantera sina bekymmer – Om baby/yngre barn / barn i skolådern

– Att vara förälder – Barnens säkerhet

– Förälderns säkerhet och trygga beteenden – Övriga stressfaktorer

• Uppfattar ni att DOORS är lämplig, välfungerande, och ”realistisk” i förhållande till ert uppdrag, målgrupp och organisation?

– Ger ett bättre underlag för samverkan och att slussa till rätt instans? • Hur har utbildning / instruktion om modellen fungerat?

– Tydligt? Förbättringsområden?

• Hur har instruktionen om utvärderingen fungerat – Tydligt? Förbättringsområden?

• Ljudinspelningarna av samtalen

– Haft någon betydelse för hur samtalen gick till – vilken i så fall? – Övriga reflektioner över att arbeta med ljudinspelningar

• Uppföljningsintervjuerna med föräldrar och med barnen – Hur har ni förberett er?

– Svårigheter? – Nya lärdomar?

• Övriga reflektioner över utvärderingen

Del 3: AVSLUTNING

• Är det något mer ni vill säga om detta som jag inte frågat om? • Vad tycker ni om att bli intervjuade?

• Stäm av att forskningsdeltagarna vet vart de ska vända sig om de har frågor eller synpunkter. • Stäm av hur intervjuutskriften ska hanteras (skickas per post, rätta egna utsagor, markera det

som är känsligt ur anonymitetssynpunkt)

Bilaga: Enkät till informanter (anonymt innan intervjun)

För att kunna beskriva informantgruppen som helhet vill vi ställa en del bakgrundsfrågor till var och en av er. Dessa frågor besvaras anonymt och kommer inte att kopplas ihop med svaren i intervjun.

1. Ålder: _________________ 2. Kön: Kvinna Man

3. Födelseland: Sverige Annat land, vilket? ______________________________________ 4. Antal år i verksamheten: _________________________________________________________ 5. Formell utbildning om samtal med barn: Ja Nej

_______________________________________________________________________________

Bakgrund

. . . .

146

Övergripande gemensamma projektmål

. . . .

146

Uppdraget avseende samverkansstudien

. . . .

147

Om samverkan

. . . .

147

Regelverk, organisation och synsätt

. . . .

148

Erfarenheter rapporterade i internationell litteratur

. . . .

149