• No results found

a – första strecksatsen

maskin:

− en sammansatt enhet som är utrustad med eller avsedd att utrustas med ett drivsystem som inte utgörs av direkt drivkraft från människa eller djur och som består av inbördes förbundna delar eller komponenter, varav minst en rörlig, som är sammansatta för ett särskilt ändamål,

. . .

§ 35 Grunddefinitionen

Första strecksatsen i definitionen av ’maskin’ innehåller följande beståndsdelar:

. . . e sammansatt enhet. . . som består av inbördes förbundna delar eller

komponenter . . .

Produkter vars delar eller komponenter inte är inbördes förbundna i en sammansatt enhet anses inte utgöra maskiner.

Däremot kan en maskin levereras med vissa delar nedmonterade för lagrings- eller transportändamål. I sådana fall måste maskinen vara konstruerad och tillverkad för att förhindra att det blir fel när de olika delarna monteras ihop. Den aspekten är särskilt viktig om maskinen är avsedd för oerfarna användare som inte är yrkesmän. Tillverkaren måste också förse maskinen med fullgoda monteringsanvisningar och i tillämpliga fall, som är anpassade till den allmänna utbildningsnivån och de insikter som användare, vilka inte är yrkesmän, rimligen kan förväntas ha – se § 225: kommentarer till punkt 1.5.4, § 259: kommentarer till punkt 1.7.4.1 d), och § 264: kommentarer till punkt 1.7.4.2 i i bilaga I.

. . . varav minst en rörlig . . .

Produkter utan rörliga delar anses inte vara maskiner.

. . . som är utrustad med eller avsedd att utrustas med ett drivsystem . . .

De rörliga delarna i en maskin drivs av ett drivsystem, som använder en eller flera energikällor: t.ex. termisk energi, elektrisk, pneumatisk, hydraulisk eller mekanisk energi. En maskin kan ha en motor med egen energikälla såsom termisk energi eller energi från ett batteri. En maskin kan vara ansluten till en eller flera externa energikällor såsom el eller tryckluft. En maskin kan också använda mekanisk energi som kommer från annan utrustning. Som exempel kan nämnas bogserade maskiner inom jordbruket, vilka drivs av kraftuttaget från en traktor, eller testbäddar för motorfordon och som drivs av de fordon som testas. En maskin kan också drivas av naturliga energikällor som vind- eller vattenkraft.

I fråga om kompletta maskiner levererar tillverkaren i regel maskinen försedd med ett eget drivsystem. Trots det kan maskiner, som är avsedda att förses med ett drivsystem men som levereras utan drivsystem, också anses vara maskiner. Detta villkor tar hänsyn till att en maskinanvändare kanske föredrar att ha en homogen motorpark för alla maskiner med tanke på enklare underhåll.

31

För maskiner som levereras utan ett drivsystem gäller följande:

− Tillverkarens riskbedömning måste omfatta alla risker förknippade med maskinen, också sådana som är förknippade med det drivsystem som ska anslutas till maskinen– se § 158: kommentarer till allmän princip nr 1 i bilaga I. − Maskintillverkaren måste se till att bruksanvisningen innehåller alla nödvändiga

specifikationer för det drivsystem som ska monteras (typ, effekt, anslutningssätt osv.) och sörja för exakta monteringsanvisningar för drivsystemet – se § 264: kommentarer till punkt 1.7.4.2 i) i bilaga I.

− Bedömningen av maskinens överensstämmelse måste omfatta specifikationerna för det tilltänkta drivsystemet och monteringsanvisningarna för detta.

− CE-märkningen på maskinen och EG-försäkran om överensstämmelse måste också gälla de specifikationer och anvisningar som hänger samman med det drivsystem som ska monteras.

Om villkoren ovan inte uppfylls måste en maskin, vars drivsystem inte är helt och fullt specificerat, betraktas som en delvis fullbordad maskin – se § 46: kommentarer till artikel 2 g). I sådant fall ska kombinationen av en sådan delvis fullbordad maskin och drivsystemet betraktas som den slutliga maskinen, och den måste bli föremål för en särskild bedömning av överensstämmelse – se § 38: kommentarer till fjärde strecksatsen i artikel 2 a).

. . . som inte utgörs av direkt drivkraft från människa eller djur . . .

De rörliga delarna i en maskin, som omfattas av maskindirektivet, måste drivas av en annan energikälla än direkt drivkraft från människa eller djur. Maskiner som körs med direkt drivkraft från människa eller djur, såsom handdrivna gräsklippare, handdrivna borrar eller handdragna kärror, och som slutar fungera så fort som den manuella kraften upphör, omfattas inte av direktivet. Lyftande maskiner är det enda undantaget från denna allmänna regel – se § 40: kommentarer till femte strecksatsen i artikel 2 a).

Däremot omfattar maskindirektivet maskiner, som drivs med manuell kraft, vilken inte har direkt effekt men som lagras. Exempel på detta är fjädrar eller hydrauliska eller pneumatiska ackumulatorer så att maskinen kan fungera efter att den manuella kraften har upphört.

. . . som är sammansatta för ett särskilt ändamål . . .

En maskin måste vara användbar för ett specifikt ändamål. Typiska tillämpningar är t.ex. maskiner är bearbetning, hantering eller förpackning av material eller flyttning av material, föremål eller personer.

Maskindirektivet är inte som sådant tillämpligt på separata maskinkomponenter såsom tätningar, kullager, brytskivor, elastiska kopplingar, solenoidventiler, hydrauliska cylindrar, flänsanslutna växellådor osv. som inte har ett särskilt ändamål och som ska byggas in i en maskin. En färdig maskin som innehåller sådana komponenter måste uppfylla de grundläggande hälso- och säkerhetskraven. Maskintillverkaren måste därför välja komponenter med lämpliga specifikationer och egenskaper.

32

Artikel 2 a – andra strecksatsen . . .

maskin: . . .

- en sammansatt enhet enligt första strecksatsen och som endast saknar komponenter för anslutning på användningsstället eller för anslutning till en energi- eller rörelsekälla,

. . .

§ 36 Maskiner som levereras utan komponenter för anslutning

I andra strecksatsen i definitionen av begreppet maskin konstateras att egenskaperna hos de komponenter, som behövs för att ansluta en maskin till energi- eller rörelsekälla på användningsplatsen, kan bero på var maskinen ska användas eller installeras. Maskiner kan därför levereras utan dessa komponenter. I så fall måste maskintillverkaren se till att bruksanvisningen innehåller alla nödvändiga specifikationer för att anslutningen ska vara säker – se § 264: kommentarer till punkt 1.7.4.2 i) i bilaga I.

Artikel 2 a – tredje strecksatsen . . .

maskin:

. . .

— en sammansatt enhet enligt första och andra strecksatserna som är färdig för installation och som kan fungera endast om den är monterad på ett transportmedel eller installerad i en byggnad eller i en anläggning,

. . .

§ 37 Maskiner avsedda att installeras på ett särskilt underlag

Den tredje strecksatsen i definitionen av begreppet maskin hänför sig till maskiner avsedda för installation på ett transportmedel, i en byggnad eller i en anläggning. Transportmedel omfattas i regel inte av maskindirektivet men det gör maskiner som är monterade på ett transportmedel – se § 54: kommentarer till artikel 1.2 e). Maskiner som är monterade på ett transportmedel kan vara lastbilskranar, bakgavellyftar, tippvagnar, fordons- eller släpvagnsmonterade kompressorer, fordonsmonterade kompakteringssystem, fordonsmonterade cementblandare, lastväxlare, maskindrivna vinschar, tippbehållare och fordonsmonterade mobila arbetsplattformar.

Om en maskin är monterad på ett vägfordon eller en släpvagn, som inte omfattas av maskindirektivet, gäller maskindirektivets krav inte själva fordonet eller släpvagnen, men däremot såväl den monterade maskinen som alla aspekter av gränssnittet mellan maskinen och det chassi som maskinen är monterad på, till den del det kan påverka säker transport och användning av maskinen. Maskiner som är monterade på transportmedel åtskiljs således från självgående rörliga maskiner såsom självgående anläggningsmaskiner eller självgående jordbruksmaskiner, vilka helt och hållet omfattas av maskindirektivet.