• No results found

a – tredje strecksatsen

Artikel 2 a – andra strecksatsen . . .

maskin: . . .

- en sammansatt enhet enligt första strecksatsen och som endast saknar komponenter för anslutning på användningsstället eller för anslutning till en energi- eller rörelsekälla,

. . .

§ 36 Maskiner som levereras utan komponenter för anslutning

I andra strecksatsen i definitionen av begreppet maskin konstateras att egenskaperna hos de komponenter, som behövs för att ansluta en maskin till energi- eller rörelsekälla på användningsplatsen, kan bero på var maskinen ska användas eller installeras. Maskiner kan därför levereras utan dessa komponenter. I så fall måste maskintillverkaren se till att bruksanvisningen innehåller alla nödvändiga specifikationer för att anslutningen ska vara säker – se § 264: kommentarer till punkt 1.7.4.2 i) i bilaga I.

Artikel 2 a – tredje strecksatsen . . .

maskin:

. . .

— en sammansatt enhet enligt första och andra strecksatserna som är färdig för installation och som kan fungera endast om den är monterad på ett transportmedel eller installerad i en byggnad eller i en anläggning,

. . .

§ 37 Maskiner avsedda att installeras på ett särskilt underlag

Den tredje strecksatsen i definitionen av begreppet maskin hänför sig till maskiner avsedda för installation på ett transportmedel, i en byggnad eller i en anläggning. Transportmedel omfattas i regel inte av maskindirektivet men det gör maskiner som är monterade på ett transportmedel – se § 54: kommentarer till artikel 1.2 e). Maskiner som är monterade på ett transportmedel kan vara lastbilskranar, bakgavellyftar, tippvagnar, fordons- eller släpvagnsmonterade kompressorer, fordonsmonterade kompakteringssystem, fordonsmonterade cementblandare, lastväxlare, maskindrivna vinschar, tippbehållare och fordonsmonterade mobila arbetsplattformar.

Om en maskin är monterad på ett vägfordon eller en släpvagn, som inte omfattas av maskindirektivet, gäller maskindirektivets krav inte själva fordonet eller släpvagnen, men däremot såväl den monterade maskinen som alla aspekter av gränssnittet mellan maskinen och det chassi som maskinen är monterad på, till den del det kan påverka säker transport och användning av maskinen. Maskiner som är monterade på transportmedel åtskiljs således från självgående rörliga maskiner såsom självgående anläggningsmaskiner eller självgående jordbruksmaskiner, vilka helt och hållet omfattas av maskindirektivet.

33

Enligt den tredje strecksatsen i definitionen av begreppet maskin har tillverkaren av en maskin, som ska installeras på ett transportmedel, i en byggnad eller i en anläggning, ansvaret för att maskinen uppfyller relevanta grundläggande hälso- och säkerhetskrav. Tillverkaren måste anbringa CE-märkning på maskinen samt upprätta och underteckna EG-försäkran om överensstämmelse. Tillverkaren av en sådan maskin måste i sin riskbedömning beakta alla risker förknippade med maskinen, inbegripet de risker som hänger samman med installation av maskinen på chassi eller släpvagn till ett fordon eller på ett fundament – se § 158: kommentarer till allmän princip nr 1 i bilaga I. Maskintillverkaren måste se till att bruksanvisningen innehåller exakta instruktioner för installation och de specifikationer som behövs rörande fundamentet – se § 264: kommentarer till punkt 1.7.4.2 i) i bilaga I.

Tillverkaren av maskiner, som ska installeras på transportmedel, måste därför ange vilka fordon eller släpvagnar på vilka maskinen kan installeras säkert, antingen genom att ange tekniska egenskaper eller vid behov genom referens till en specifik modell av ett fordon.

Om en produkt, som är avsedd installeras på ett transportmedel, inte levereras i installationsklart skick, exempelvis om viktiga element såsom en stödjande ram eller stabilisatorer saknas, ska maskinen betraktas som en delvis fullbordad maskin – se § 46: kommentarer till artikel 2 g). I sådant fall ska den person, som bygger ihop den delvis fullbordade maskinen med de övriga delarna på transportmedlet, betraktas som tillverkare av den slutliga maskinen.

För maskiner, som ska installeras i en byggnad eller i en anläggning, såsom traverskranar, vissa hissar eller rulltrappor, måste tillverkaren ange specifikationer för det fundament som ska bära upp maskinen, särskilt i fråga om lastbärande egenskaper. Maskintillverkaren har dock inte ansvar för tillverkning av själva byggnaden eller anläggningen – se § 264: kommentarer till punkt 1.7.4.2 i), och § 361: kommentarer till punkt 4.4.2 a) i bilaga I.

Den som installerar en sådan maskin på ett transportmedel, i en byggnad eller i en anläggning har ansvaret för att maskintillverkarens installationsanvisningar följs.

Bedömningen av överensstämmelse för maskiner, som är avsedda att installeras på transportmedel, i en byggnad eller i en anläggning omfattar själva maskinen samt specifikationerna för fundamentet och installationsanvisningarna. De erforderliga testerna och inspektionerna när det gäller kontroll av överensstämmelse med de grundläggande hälso- och säkerhetskraven måste genomföras på maskinen installerad på plats. CE-märkningen på maskinen och den obligatoriska EG-försäkran om överensstämmelse gäller både själva maskinen och de specifikationer och anvisningar som gäller installationen.

I fråga om maskiner avsedda för lyftoperationer har tillverkaren ansvar för att kontrollera att den maskin, som är klar att tas i bruk, är funktionsduglig – se § 350 till § 352: kommentarer till punkt 4.1.3, och § 361: kommentarer till punkt 4.4 2 e) i bilaga I.

Vissa kategorier av maskiner, som ska installeras i byggnader omfattas också av direktiv 89/106/EG om byggprodukter, som t.ex. motordrivna grindar, dörrar, fönster, jalusier och solskydd – se § 92: kommentarer till artikel 3.

34

Artikel 2 a – fjärde strecksatsen . . .

maskin:

. . .

- sammansatta maskiner enligt första, andra och tredje strecksatserna eller delvis fullbordade maskiner enligt g som för ett gemensamt syfte ställs upp och styrs så att de fungerar som en enhet,

. . .

§ 38 Sammansatta maskiner

Den fjärde strecksatsen gäller sammansatta maskiner, som består av två eller flera maskiner eller delvis fullbordade maskiner, vilka monteras ihop för ett särskilt ändamål. En sammansatt maskin kan bestå av två enheter, som t.ex. en förpackningsmaskin och en märkningsmaskin, eller flera hopmonterade enheter, som t.ex. en produktionslinje.

Definitionen av en ’sammansatt maskin' anger att maskinerna är uppställda och styrs så att de fungerar som en enhet för ett gemensamt syfte. För att en grupp av maskiner eller delvis fullbordade maskiner ska betraktas som en sammansatt maskin måste alla nedanstående kriterier vara uppfyllda:

− De ingående enheterna är sammansatta för att utföra en gemensam funktion, såsom produktion av en bestämd produkt.

− De ingående enheterna är funktionellt sammankopplade på ett sådant sätt att varje enhet direkt påverkar funktionen hos andra delar av eller hela den sammansatta maskinen, vilket innebär att en riskbedömning måste göras för den sammansatta maskinen som helhet.

− De ingående enheterna har ett gemensamt styrsystem – se § 184: kommentarer till punkt 1.2.1, och § 203: kommentarer till punkt 1.2.4.4 i bilaga I.

En grupp maskiner, som är sinsemellan sammankopplade, men där varje enskild maskin fungerar fristående från de övriga maskinerna betraktas inte som en sammansatt maskin i den mening som avses ovan.

Definitionen av ’sammansatt maskin’ omfattar inte nödvändigtvis en fullständig industriell anläggning, som består av ett stort antal maskiner, sammansatta maskiner och annan utrustning som härrör från olika tillverkare. För tillämpning av maskindirektivet, kan sådana stora installationer dock oftast delas upp i sektioner som kan betraktas som sammansatta maskiner, t.ex. utrustning för lossning och mottagning av råmaterial, processutrustning och utrustning för förpackning och lastning. I sådant fall måste alla risker, vid gränssnitten till de övriga sektionerna av anläggningen, behandlas i installationsanvisningarna – se § 264: kommentarer till punkt 1.7.4.2 i) i bilaga I. Det bör också observeras att utsläppande på marknaden av utrustning som installeras i industrianläggningar, men som inte omfattas av maskindirektivet, kan omfattas av andra direktiv rörande den inre marknaden.

Den person som bygger ihop flera enheter till en sammansatt maskin, betraktas som tillverkare av den sammansatta maskinen och har ansvar för att se till att