• No results found

e – första strecksatsen

. . .

d) Vapen, inklusive skjutvapen. § 51 Vapen, inklusive skjutvapen

Enligt skäl 6 ska undantaget för vapen, inbegripet skjutvapen, som anges i artikel 1.2 d) förstås mot bakgrund av EU-lagstiftningens tillämpningsområde när det gäller kontroll av förvärv och innehav av vapen enligt det som anges i bilaga I till rådets direktiv 91/477/EEG13. Enligt avsnitt III b) i den bilagan gäller undantag för utrustning konstruerad för industriella eller tekniska ändamål, förutsatt att utrustningen endast kan användas för angivet ändamål.

Av detta följer att undantaget för vapen, inbegripet skjutvapen, från maskindirektivets tillämpningsområde inte sträcker sig till bultpistoler och andra slagmaskiner som drivs av en drivladdning och som är avsedda för industriellt eller tekniskt bruk – se § 9: kommentarer till skäl 6.

§ 52 Transportmedel

Undantagen rörande olika transportmedel anges i de fem strecksatserna i artikel 1.2 e). I kommentarerna nedan granskas dessa strecksatser i tur och ordning.

Artikel 1.2 e – första strecksatsen

Följande transportmedel:

. . .

— Jordbruks- och skogsbrukstraktorer, för de risker som omfattas av direktiv 2003/37/EG, med undantag av maskiner monterade på dessa fordon.

. . .

§ 53 Jordbruks- och skogsbrukstraktorer

Undantaget i den första strecksatsen i artikel 1.2 e) gäller jordbruks- och skogsbrukstraktorer som omfattas av direktiv 2003/37/EG om typgodkännande av jordbruks- eller skogsbrukstraktorer, av släpvagnar och utbytbara dragna maskiner till sådana traktorer samt av system, komponenter och separata tekniska enheter till

12 Rådets direktiv 96/29/Euratom av den 13 maj 1996 om fastställande av grundläggande

säkerhetsnormer som skydd av arbetstagarnas och allmänhetens hälsa mot de faror som uppstår till följd av joniserande strålning (EGT L 159, 29.6.1996 s. 1).

Rådets direktiv 2003/122/Euratom av den 22 december 2003 om kontroll av slutna radioaktiva strålkällor med hög aktivitet och herrelösa strålkällor (EUT L 346, 31.12.2003, s. 57).

13 EGT L 256, 13.9.1991, s. 51:

47

dessa fordon (traktordirektivet)14. Vid den tidpunkt då maskindirektivet antogs omfattade traktordirektivet inte alla risker förknippade med användningen av traktorer. I syfte att säkerställa att EU-lagstiftningen omfattar alla relevanta risker är därför jordbruks- och skogsbrukstraktorer undantagna från maskindirektivets tillämpningsområde endast för de risker som täcks av traktordirektivet. För risker som inte täcks av traktordirektivet ska maskindirektivet tillämpas.

Tillverkaren av en traktor ska därför bedöma traktorns överensstämmelse med de grundläggande hälso- och säkerhetskraven i bilaga I till maskindirektivet, som gäller för de berörda riskerna, anbringa CE-märkning på traktorn och upprätta en EG- försäkran om överensstämmelse med dessa krav. Denna EG-försäkran om överensstämmelse ska ingå i dokumentationen från tillverkaren med begäran om EG- typgodkännande enligt direktiv 2003/37/EG.

När maskindirektivet 2006/42/EG antogs, antog Europaparlamentet, rådet och kommissionen följande gemensamma deklaration:

Europaparlamentet, rådet och kommissionen förklarar att direktiv 2003/37/EG om typgodkännande av jordbruks- eller skogsbrukstraktorer, av släpvagnar och utbytbara dragna maskiner till sådana traktorer samt av system, komponenter och separata tekniska enheter till dessa fordon måste ändras så att alla relevanta risker i maskindirektivet behandlas, för att alla hälso- och säkerhetsaspekter i fråga om jordbruks- och skogsbrukstraktorer skall täckas.

Vid ändringen av direktiv 2003/37/EG bör också maskindirektivet ändras så att uttrycket ”för de risker” i artikel 1.2 e) första strecksatsen utgår.

Kommissionen medger att ytterligare krav måste införas i direktiven om jordbruks- och skogsbrukstraktorer, för risker som ännu inte täcks av dessa direktiv. Kommissionen överväger därför att vidta åtgärder som innehåller hänvisningar till FN-förordningar, CEN- och ISO-standarder samt OECD-koder.

Kommissionen har inom detta område identifierat ett antal grundläggande hälso- och säkerhetskrav i maskindirektivet, som inte helt och hållet täcks av direktiv 2003/37/EG, och föreslår en ändring av traktordirektivet till att omfatta dessa krav. När ändringen har antagits och blir tillämplig kommer jordbruks- och skogsbrukstraktorer att undantas fullständigt från maskindirektivets tillämpningsområde.

Observera att undantaget rörande jordbruks- och skogsbrukstraktorer endast gäller själva traktorerna och således inte deras släpvagnar, maskiner som kopplas framför eller efter traktorn eller maskiner som monteras på traktorn eller hålls ovanpå den. Släpvagnar och utbytbara bogserade maskiner omfattas både av traktordirektivet 2003/37/EG och av maskindirektivet, fastän man ännu inte har tagit fram specifika tekniska krav för att tillåta EG-typgodkännande av sådana bogserade maskiner. Om sådana krav tas fram i framtiden, kommer kraven för trygg trafik på väg för sådana släpvagnar och bogserade maskiner att harmoniseras genom direktiv 2003/37/EG medan hälso- och säkerhetskraven rörande sådana maskiners användning utanför vägar fortfarande omfattas av maskindirektivet.

14 EUT L 171, 9.7.2003, s. 1:

48

Artikel 1.2 e – andra strecksatsen . . .

Följande transportmedel:

. . .

— Motorfordon och släpvagnar till dessa fordon som omfattas av rådets direktiv 70/156/EEG av den 6 februari 1970 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om typgodkännande av motorfordon och släpvagnar till dessa fordon, med undantag av maskiner monterade på dessa fordon.

. . .

§ 54 Vägfordon med minst fyra hjul och deras släpvagnar

Detta undantag enligt den andra strecksatsen i artikel 1.2 e) gäller motorfordon och deras släpvagnar. När direktiv 2006/42/EG antogs behandlades typgodkännandet av sådana fordon i rådets direktiv 70/156/EEG. Från och med den 29 april 2009 ersätts direktiv 70/156/EEG med direktiv 2007/46/EG15. Detta direktiv gäller motordrivna fordon som framdrivs av egen kraft och som har minst fyra hjul och en maximal konstruktiv hastighet som överstiger 25 km/tim, konstruerade och tillverkade i ett eller flera steg för användning på väg, samt system, komponenter och separata tekniska enheter konstruerade och tillverkade för sådana fordon, såväl som icke-självgående fordon på hjul konstruerade och tillverkade för att bogseras av ett motorfordon.

I artikel 2.3 i direktiv 2007/46/EG anges möjligheten till frivilligt typgodkännande eller enskilt godkännande för mobila maskiner samtidigt som det konstateras att sådana frivilliga typgodkännanden inte ska påverka tillämpningen av maskindirektivet 2006/42/EG. Av detta följer att alla mobila maskiner, som måste ha typgodkännande eller enskilt godkännande för trafik på väg, blir kvar inom maskindirektivets tillämpningsområde för alla andra risker än de risker som är förknippade med trafik på väg.

Fordon, som inte är avsedda för användning på väg, exempelvis fyrhjulingar, terränghjulingar, go-kartfordon, golffordon och snöfordon avsedda för terrängbruk, omfattas av maskindirektivet, utom om de är uteslutande avsedda för tävling – se § 56: kommentarer till artikel 1.2 e) – fjärde strecksatsen.

Detsamma gäller för fordon med en maximal konstruktionshastighet på högst 25 km/h som t.ex. kompakta sopmaskiner.

Maskiner, som är monterade på vägfordon eller släpvagnar, t.ex. lastbilskranar, bakgavellyftar, fordons- eller släpvagnsmonterade kompressorer, fordonsmonterade kompakteringsmaskiner, fordonsmonterade betongblandare, lastväxlare, maskindrivna vinschar, tippvagnar och fordons- eller släpvagnsmonterade mobila arbetsplattformar omfattas av maskindirektivet – se § 37: kommentarer till artikel 2 a) – tredje strecksatsen.

15 Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/46/EG av den 5 september 2007 om fastställande av

en ram för godkännande av motorfordon och släpvagnar till dessa fordon samt av system, komponenter och separata tekniska enheter som är avsedda för sådana fordon – EUT L 263, 9.10.2007, s. 1–160: