• No results found

e – femte strecksatsen

över motorcyklar, fyrhjulingar och snöfordon avsedda för tävling, och som uppfyller FIMs tekniska specifikationer och som deltar i nationella eller internationella motorsporttävlingar organiserade inom ramen för den internationella federationen och dess nationella medlemmar.17

Artikel 1.2 e – femte strecksatsen . . .

— Transportmedel för luftbefordran, transport på vatten eller järnväg, med undantag av maskiner monterade på dessa.

§ 57 Transportmedel för luftbefordran, transport på vatten eller järnväg

Enligt undantaget i femte strecksatsen i artikel 1.2 e) omfattar maskindirektivet inga slag av luftfarkoster eller vattenburna transportmedel.

Farkoster, som omfattas av direktiv 94/25/EG om fritidsbåtar i sin ändrade lydelse enligt direktiv 2003/44/EG, ingår inte i maskindirektivets tillämpningsområde. Maskindirektivet är därför inte tillämpligt på inombordsmotorer med backslag och inombordsmotorer med drev och som betraktas som del av farkosten.

Däremot är maskindirektivet tillämpligt på utombordsmotorer, med undantag av de krav som specifikt ingår i direktivet om fritidsbåtar, när det gäller bruksanvisning, båtens manöveregenskaper, start av utombordsmotorer samt avgasutsläpp och bulleremission.

Maskiner som är monterade på vattenburna farkoster, såsom pontonkranar, borrar, grävmaskiner och mudderverk, är inte undantagna från maskindirektivets tillämpningsområde.

Undantaget rörande transportmedel på järnväg gäller maskiner avsedda för transport av personer och/eller gods på internationella, nationella eller regionala spårnät, spårnät i förorter och städer eller på spårsystem anslutna till sådana nät.

Däremot omfattar maskindirektivet maskiner avsedda för användning på spårsystem som inte är anslutna till sådana nät, t.ex. självgående maskiner på spår för användning under jord.

Maskiner som är avsedda för användning på spårnät, men som inte är avsedda för transport av personer och/eller gods, exempelvis spårbundna maskiner för konstruktion, underhåll och inspektion av spåren och byggnadsverk ingår också i maskindirektivets tillämpningsområde. Detsamma gäller maskiner monterade på spårbundna fordon, såsom lastkranar och mobila arbetsplattformar.

Artikel 1.2

f) Havsgående fartyg och mobila offshore-enheter samt maskiner installerade ombord

på sådana fartyg och/eller enheter.

51

§ 58 Havsgående fartyg och mobila offshore-enheter samt maskiner installerade ombord på sådana fartyg och/eller enheter

Havsgående fartyg och mobila offshore-enheter, såsom mobila borriggar och maskiner installerade på dem, är undantagna från maskindirektivets tillämpningsområde genom artikel 1.2 f) eftersom de omfattas av konventioner från International Maritime Organisation (IMO).

Viss utrustning, som omfattas av detta undantag, kan också omfattas av direktiv 96/98/EG18 om marin utrustning ändrat genom direktiv 2002/75/EG19.

En mobil offshore-enhet är en offshore-enhet, som inte är avsedd att vara belägen på oljefältet permanent eller under lång tid, utan som är konstruerad för att flyttas från plats till plats, oavsett om enheten har ett system för framdrivning eller för att sänka benen till havsbotten.

Flytande enheter avsedda för produktion, som t.ex. flytande produktions- och lagerfartyg (FPSO; Floating Production, Storage and Offloading units) – i regel baserade på tankerkonstruktioner – och flytande produktionsplattformar (FPP; Floating Production Platforms) – baserade på halvt nedsänkbara fartyg och maskinerna som är installerade på sådana, är inte undantagna från maskindirektivets tillämpningsområde.

Maskiner avsedda att installeras på fasta offshore-plattformar, som t.ex. oljeproduktionsriggar, och maskiner, som kan användas både på fasta och mobila offshore-enheter, omfattas också av maskindirektivet.

Artikel 1.2

g) Maskiner som är särskilt konstruerade och tillverkade för militära eller polisiära

ändamål.

§ 59 Maskiner för militära eller polisiära ändamål

Undantaget enligt artikel 1.2 g) gäller maskiner, som är särskilt konstruerade och tillverkade för försvarsändamål eller för upprätthållande av ordning. Däremot är maskindirektivet tillämpligt på vanliga maskiner, som används av väpnade styrkor eller av polisen, men som inte är särskilt konstruerade för försvarsändamål eller för upprätthållande av ordning.

I en del länder räknas vissa delar av brandförsvaret till militären, men maskiner konstruerade för brandbekämpning anses ändå inte vara konstruerade och tillverkade för militära ändamål och omfattas därför av maskindirektivets tillämpningsområde.

Artikel 1.2

h) Maskiner som är särskilt konstruerade och tillverkade för forskningsändamål för tillfälligt bruk i laboratorier.

18 EGT L 46, 17.2.1997, s. 25. 19 EGT L 254, 23.12.2002, s. 1.

52

§ 60 Maskiner för forskningsändamål

Undantaget enligt artikel 1.2 h) infördes eftersom det inte ansågs vara rimligt att maskindirektivets krav skulle gälla laboratorieutrustning som är särskilt konstruerad och tillverkad för särskilda forskningsprojekt. Undantaget gäller följaktligen inte maskiner, som är permanent installerade i laboratorier och som kan användas för allmänna forskningsändamål eller maskiner som är installerade i laboratorier för andra ändamål än forskning, exempelvis maskiner för testning.

Undantaget gäller bara utrustning, som är konstruerad och tillverkad för tillfälligt bruk vid forskning dvs. som inte längre används efter att forskningsprojektet, för vilket den var konstruerad och tillverkad, har slutförts.

Artikel 1.2

i) Gruvhissar med linspel.

§ 61 Gruvhissar med linspel

Undantaget enligt artikel 1.2 i) gäller hissar som utgör utrustning i gruvschakt. Gruvhissar med linspel är också undantagna från tillämpningsområdet för hissdirektivet 95/16/EG. Det ansågs att sådana hissar är specialinstallationer vars egenskaper varierar beroende på plats, och att de inte i nämnvärd utsträckning påverkar marknaden. Gruvhissar med linspel omfattas således fortsättningsvis av nationella bestämmelser.

Observera att undantaget gäller installationer i gruvschakt. Hissar som installeras i andra delar av en gruva omfattas inte av undantaget och kan sålunda omfattas av antingen hissdirektivet eller maskindirektivet, och skiljer sig från fall till fall – se § 90: kommentarer till artikel 3, och § 151: kommentarer till artikel 24.

Artikel 1.2

j) Maskiner för förflyttning av aktörer vid artistiska framträdanden.

§ 62 Maskiner för förflyttning av aktörer vid artistiska framträdanden

Undantaget enligt artikel 1.2 j) gäller maskiner, som är avsedda att flytta aktörer på scen under en artistisk föreställning. Sådan utrustning är undantagen från tillämpningsområdet för maskindirektivet och hissdirektivet 95/16/EG, eftersom det skulle kunna vara oförenligt med utrustningens artistiska funktion att kraven i de här direktiven tillämpas – se § 151: kommentarer till artikel 24.

Undantaget gäller inte maskiner, som enbart är avsedda att flytta föremål, såsom kulisser eller belysning, eller för maskiner avsedda att flytta andra personer än aktörer, exempelvis tekniker.

Observera också att undantaget inte gäller annan utrustning såsom rulltrappor eller hissar avsedda att flytta personer i teatrar eller andra underhållningslokaler för ändamål som inte är direkt kopplade till de artistiska framträdandet. Sådan utrustning faller inom tillämpningsområdet för antingen hissdirektivet eller maskindirektivet,

53

beroende på det enskilda fallet – se § 90: kommentarer till artikel 3, och § 151: kommentarer till artikel 24.

Artikel 1.2

k) Elektriska och elektroniska produkter av följande slag, i den mån som de omfattas

av rådets direktiv 73/23/EEG av den 19 februari 1973 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om elektrisk utrustning avsedd för användning inom vissa spänningsgränser:

Hushållsapparater avsedda för privat bruk. Ljud- och bildutrustning.

Informationsteknisk utrustning. Ordinära kontorsmaskiner.

Kopplingsutrustning för lågspänning. Elektriska motorer.

§ 63 Maskiner som omfattas av lågspänningsdirektivet

Ett av syftena med översynen av maskindirektivet var att förtydliga gränsen mellan

tillämpningsområdena för maskindirektivet respektive lågspänningsdirektivet 2006/95/EG20 (tidigare direktiv 73/23/EEG i sin ändrade

lydelse) för att förbättra rättssäkerheten.

I artikel 1.2 k) förtecknas de kategorier av lågspänningsmaskiner och elektroniska maskiner som inte omfattas av maskindirektivets tillämpningsområde.

Elektriska maskiner, som inte ingår i någon av de kategorier som är förtecknade i artikel 1.2 k) (och som inte berörs av något annat undantag) omfattas av maskindirektivets tillämpningsområde. När en sådan maskin har en kraftmätning inom de spänningsgränser som anges i lågspänningsdirektivet (mellan 50 och 1000 V för växelström eller mellan 75 och 1500 V för likström) måste maskinen uppfylla säkerhetskraven i lågspänningsdirektivet – se § 222: kommentarer till punkt 1.5.1 i bilaga I. I detta fall bör emellertid tillverkarens EG-försäkran om överensstämmelse inte hänvisa till lågspänningsdirektivet.

Å andra sidan gäller, att lågspänningsutrustning som släpps ut på marknaden separat för införlivande i maskiner, omfattas av lågspänningsdirektivet.21

Artikel 1.2 k – första strecksatsen . . .

− Hushållsapparater avsedda för privat bruk.

. . .

20 EUT L 374, 27.12.2006, s. 10.

21 Se riktlinjerna för tillämpningen av direktiv 2006/95/EG: