• No results found

a – fjärde strecksatsen

Artikel 2 a – fjärde strecksatsen . . .

maskin:

. . .

- sammansatta maskiner enligt första, andra och tredje strecksatserna eller delvis fullbordade maskiner enligt g som för ett gemensamt syfte ställs upp och styrs så att de fungerar som en enhet,

. . .

§ 38 Sammansatta maskiner

Den fjärde strecksatsen gäller sammansatta maskiner, som består av två eller flera maskiner eller delvis fullbordade maskiner, vilka monteras ihop för ett särskilt ändamål. En sammansatt maskin kan bestå av två enheter, som t.ex. en förpackningsmaskin och en märkningsmaskin, eller flera hopmonterade enheter, som t.ex. en produktionslinje.

Definitionen av en ’sammansatt maskin' anger att maskinerna är uppställda och styrs så att de fungerar som en enhet för ett gemensamt syfte. För att en grupp av maskiner eller delvis fullbordade maskiner ska betraktas som en sammansatt maskin måste alla nedanstående kriterier vara uppfyllda:

− De ingående enheterna är sammansatta för att utföra en gemensam funktion, såsom produktion av en bestämd produkt.

− De ingående enheterna är funktionellt sammankopplade på ett sådant sätt att varje enhet direkt påverkar funktionen hos andra delar av eller hela den sammansatta maskinen, vilket innebär att en riskbedömning måste göras för den sammansatta maskinen som helhet.

− De ingående enheterna har ett gemensamt styrsystem – se § 184: kommentarer till punkt 1.2.1, och § 203: kommentarer till punkt 1.2.4.4 i bilaga I.

En grupp maskiner, som är sinsemellan sammankopplade, men där varje enskild maskin fungerar fristående från de övriga maskinerna betraktas inte som en sammansatt maskin i den mening som avses ovan.

Definitionen av ’sammansatt maskin’ omfattar inte nödvändigtvis en fullständig industriell anläggning, som består av ett stort antal maskiner, sammansatta maskiner och annan utrustning som härrör från olika tillverkare. För tillämpning av maskindirektivet, kan sådana stora installationer dock oftast delas upp i sektioner som kan betraktas som sammansatta maskiner, t.ex. utrustning för lossning och mottagning av råmaterial, processutrustning och utrustning för förpackning och lastning. I sådant fall måste alla risker, vid gränssnitten till de övriga sektionerna av anläggningen, behandlas i installationsanvisningarna – se § 264: kommentarer till punkt 1.7.4.2 i) i bilaga I. Det bör också observeras att utsläppande på marknaden av utrustning som installeras i industrianläggningar, men som inte omfattas av maskindirektivet, kan omfattas av andra direktiv rörande den inre marknaden.

Den person som bygger ihop flera enheter till en sammansatt maskin, betraktas som tillverkare av den sammansatta maskinen och har ansvar för att se till att

35

hopbyggnaden som helhet uppfyller hälso- och säkerhetskraven i maskindirektivet – se § 79: kommentarer till artikel 2 i). I vissa fall är tillverkaren av en sammansatt maskin också tillverkare av de ingående enheterna. Det är dock vanligare att de ingående enheterna har släppts ut på marknaden av andra tillverkare, antingen såsom kompletta maskiner, som också kan fungera fristående enligt första, andra eller tredje strecksatsen i artikel 2 a), eller såsom delvis fullbordade maskiner enligt artikel 2 g).

Om de ingående enheterna släpps ut på marknaden såsom fullständiga maskiner, som även kan fungera var för sig, måste de vara CE-märkta och åtföljas av en EG- försäkran om överensstämmelse – se § 103: kommentarer till artikel 5.1. Om de släpps ut på marknaden som delvis fullbordade maskiner, ska de inte ha CE- märkning men de måste åtföljas av en försäkran för inbyggnad och monteringsanvisningar – se § 104: kommentarer till artikel 5.2, och § 131, kommentarer till artikel 13.

Sammansatta maskiner omfattas av maskindirektivet eftersom deras säkerhet inte enbart beror på att de ingående enheterna är säkert konstruerade och tillverkade utan också på enheternas lämplighet för att sättas samman och gränssnitten mellan dem. Den riskbedömning, som ska utföras av tillverkaren av en sammansatt maskin, måste därför omfatta både de ingående enheternas lämplighet med tanke på helhetens säkerhet och de riskkällor, som är förknippade med gränssnitten mellan enheterna. Den måste också omfatta alla de riskkällor som är förknippade med den sammansatta maskinen och som inte täcks av EG-försäkran om överensstämmelse (i fråga om maskiner) eller försäkran för inbyggnad och monteringsanvisningarna (i fråga om delvis fullbordade maskiner) och som är medlevererade från tillverkarna av de ingående enheterna.

Tillverkaren av en sammansatt maskin måste

− genomföra lämpligt förfarande för bedömning av överensstämmelse för den sammansatta maskinen – se § 127 till § 130: kommentarer till artikel 12,

− fästa ett specifikt märke (t.ex. en särskild märkplåt) på den sammansatta maskinen med den information som krävs enligt punkt 1.7.3 och, i tillämpliga fall, enligt punkterna 3.6.2, 4.3.3 och 6.5 i bilaga I, inklusive CE-märkning,

− upprätta och underteckna en EG-försäkran om överensstämmelse för den sammansatta maskinen – se § 103: kommentarer till artikel 5.1.

EG-försäkran om överensstämmelse för kompletta maskiner och försäkran för inbyggnad samt instruktioner för hopbyggnad för delvis fullbordade maskiner integrerade i maskinen, måste ingå i den tekniska tillverkningsdokumentationen för den sammansatta maskinen – se § 392: kommentarer till avsnitt A punkt 1 a) i bilaga VII. Den tekniska tillverkningsdokumentationen för den sammansatta maskinen måste också omfatta eventuella ändringar, som har gjorts på de ingående enheterna när de inkorporerades i den sammansatta maskinen.

§ 39 Sammansatta maskiner bestående av nya och befintliga maskiner

Maskindirektivet omfattar maskin när den första gången släpps ut på marknaden och tas i drift i EU. Det handlar i regel om nya maskiner – se § 72: kommentarer till artikel 2 h). De sammansatta maskiner, som avses i fjärde strecksatsen i artikel 2 a),

36

är följaktligen i regel nya sammansättningar av nya maskiner. För maskiner i drift (som används på en arbetsplats) måste arbetsgivaren se till att maskinerna, så länge de används, uppfyller gällande säkerhetskrav, enligt de nationella bestämmelserna för genomförande av direktiv 2009/104/EC – se § 140: kommentarer till artikel 15. I vissa fall ersätts en eller flera av de ingående enheterna i en befintlig sammansatt maskin med nya enheter, eller nya enheter läggs till i en befintlig sammansatt maskin. Då uppstår frågan om huruvida en sammansatt maskin, som består av nya och befintliga enheter, som helhet omfattas av maskindirektivet. Det är inte möjligt att fastställa exakta kriterier för varje enskild situation. I osäkra fall är det därför klokt att den person, som monterar ihop en sådan sammansatt maskin, konsulterar relevanta nationella myndigheter. Följande allmänna riktlinjer kan dock ges:

1. Om utbyte eller tillägg av en ingående enhet i en befintlig sammansatt maskin inte har betydande inverkan på resten av den sammansatta maskinens funktion eller säkerhet, kan den nya enheten betraktas såsom en maskin som omfattas av maskindirektivet, och då krävs det enligt maskindirektivet inga åtgärder för de delar av den sammansatta maskinen vilka inte påverkas av modifikationen. Arbetsgivaren är fortfarande ansvarig för den sammansatta maskinens säkerhet, enligt de nationella bestämmelserna för genomförande av direktiv 2009/104/EG – se § 140: kommentarer till artikel 15.

− Om den nya enheten är en fullständig maskin, som också kan fungera separat, vilken bär CE-märkning och som åtföljs av en EG-försäkran om överensstämmelse, ska införlivandet av den nya enheten med den befintliga sammansatta maskinen betraktas som en maskininstallation och då behövs ingen ny bedömning av överensstämmelse, CE- märkning eller EG-försäkran om överensstämmelse.

− Om den nya enheten är en delvis fullbordad maskin, åtföljd av försäkran för inbyggnad och monteringsanvisningar, ska den person som införlivar den delvis fullbordade maskinen med den befintliga sammansatta maskinen betraktas som tillverkare av den nya enheten. Denna person måste därför göra en riskbedömning rörande gränssnittet mellan den delvis fullbordade maskinen, annan utrustning och den befintliga sammansatta maskinen, se till att alla relevanta grundläggande hälso- och säkerhetskrav, vilka inte har tillämpats av tillverkaren av den delvis fullbordade maskinen uppfylls, tillämpa monteringsanvisningarna, upprätta en EG-försäkran om överensstämmelse och anbringa CE- märkningen på den nyaenheten när den är monterad.

2. Om utbyte eller tillägg av nya enheter i en befintlig sammansatt maskin har betydande inverkan på helhetens funktion eller säkerhet eller innebär betydande ändringar av den sammansatta maskinen, kan man anse att modifieringen resulterar i en ny sammansatt maskin på vilken maskindirektivet ska tillämpas. Då måste hela den sammansatta maskinen inklusive alla ingående enheter uppfylla bestämmelserna i maskindirektivet. Detta kan också krävas om en ny sammansatt maskin byggs ihop av nya och begagnade enheter.

37 Artikel 2 a – femte strecksatsen

. . .

maskin:

. . .

— en sammansatt enhet av inbördes förbundna delar eller komponenter, varav minst en är rörlig, som är förenade i syfte att lyfta laster och där den enda energikällan är direkt manuellt arbete.

. . .

§ 40 Manuellt drivna maskiner avsedda för lyft av laster

I den femte strecksatsen i definitionen av begreppet maskin anges ett undantag till den allmänna regeln om att manuellt drivna maskiner inte är undantagna i maskindirektivet. Manuellt drivna maskiner avsedda för att lyfta laster, vare sig det gäller gods eller personer eller båda, omfattas av maskindirektivet – se § 328: kommentarer till punkt 4.1.1 a) i bilaga I. Exempel på sådana maskiner är manuellt drivna hissar och kranar, domkrafter, lyftbord, gaffel- och stödbenstruckar och mobila arbetsplattformar. Anordningar som inte lyfter en last utan bara håller den på en viss höjd omfattas inte av denna definition.

Artikel 2 . . .

b) utbytbar utrustning: anordning som operatören, sedan en maskin eller en traktor

tagits i drift, själv monterar ihop med maskinen eller traktorn för att ändra dess funktion eller för att ge den en ny funktion, såvida denna utrustning inte är ett verktyg eller redskap.

§ 41 Utbytbar utrustning

Den utbytbara utrustning, som det hänvisas till i artikel 1.1 b), definieras i artikel 2 b). Observera att utbytbar utrustning också betecknas med termen maskin använd i vid bemärkelse – se § 33: kommentarer till artikel 2.1.

I kommentarerna nedan görs en genomgång av var och en av de olika delarna i definitionen av ’utbytbar utrustning’.

. . . sedan en maskin eller en traktor tagits i drift . . .

Utbytbar utrustning kännetecknas av att den är konstruerad och tillverkad i syfte att bli sammansatt med maskiner efter att grundmaskinen har tagits i drift. Utrustning, som tillverkaren monterat ihop med maskinen när maskinen släpps ut på marknaden och som inte är avsedd att bytas ut av användaren, betraktas inte som utbytbar utrustning utan som en del av maskinen.

Maskintillverkaren eller en annan tillverkare kan leverera en eller flera delar av utbytbar utrustning tillsammans med grundmaskinen. I båda fallen ska varje del av sådan utbytbar utrustning betraktas som en separat produkt och måste åtföljas av en separat EG-försäkran om överensstämmelse, bära CE-märkning och åtföljas av en egen bruksanvisning.

38

. . . som operatören [...] själv monterar ihop med maskinen eller traktorn . . .

Det faktum att utbytbar utrustning är avsedd att monteras ihop med maskinen innebär att kombinationen av grundmaskinen och den utbytbara utrustningen fungerar som en enhet för gemensamt syfte. Utrustning som används med maskinen, men inte monteras ihop med den, ska inte betraktas som utbytbar utrustning.

. . . för att ändra dess funktion eller för att ge den en ny funktion, såvida denna

utrustning inte är ett verktyg eller redskap . . .

Utbytbar utrustning bör inte förväxlas med reservdelar, vilka inte ändrar maskinens funktion eller ger den en ny funktion, utan enbart är avsedda att ersätta slitna eller skadade delar.

Utbytbar utrustning ska också åtskiljas från verktyg t.ex. blad, borrar, enkla grävskopor osv. som inte ändrar grundmaskinen eller ger den en ny funktion. Verktyg omfattas i sig inte av maskindirektivet (även om maskintillverkare måste specificera de grundläggande egenskaperna hos verktyg som kan monteras på en maskin – se § 268: kommentarer till punkt 1.7.4.2 n) i bilaga I).

Exempel på utbytbar utrustning inkluderar tillbehör som monteras på jordbruks- eller skogstraktorer för funktioner såsom plogning, skördning, lyft eller lastning och tillbehör till grävmaskiner för borrning eller rivning. Arbetsplattformar avsedda att monteras ihop med lyftande maskiner, för att ändra den lyftande maskinens funktion så att den kan lyfta personer, är utbytbar utrustning – se § 388: kommentarer till punkt 17 i bilaga IV. Andra exempel på utbytbar utrustning är stöd avsedda att monteras samman med handhållna maskiner för att konvertera dem till fasta maskiner eller utbytbara kraftkällor för träbearbetningsmaskiner.

Utbytbar utrustning kan släppas ut på marknaden av grundmaskinens tillverkare eller av en annan tillverkare. I båda fallen måste tillverkaren i bruksanvisningen ange vilka maskiner utrustningen säkert kan monteras och användas ihop med, antingen genom att ange de tekniska egenskaperna eller genom att hänvisa till specifika maskinmodeller. Tillverkaren måste också tillhandahålla de anvisningar som är nödvändiga för säker montering och användning av den utbytbara utrustningen – se § 264: kommentarer till punkt 1.7.4.2 i) i bilaga I.

Tillverkaren av den utbytbara utrustningen måste se till att kombinationen av den utbytbara utrustningen och den grundmaskin, som den är avsedd att monteras ihop med, uppfyller alla tillämpliga grundläggande hälso- och säkerhetskrav i bilaga I. Likaså måste tillverkaren genomföra en bedömning av överensstämmelse enligt tillämpligt förfarande.

Observera att montering av utbytbar utrustning på grundmaskinen kan leda till en kombination, som ingår i någon av de maskinkategorier, vilka är förtecknade i bilaga IV. Så kan vara fallet om ett stöd monteras ihop med en handhållen träbearbetningsmaskin för att konvertera den till en fast maskin, såsom en bänk med cirkelsåg eller en bordfräsmaskin med vertikal spindel, eller när en arbetsplattform monteras ihop med en lyftande maskin för att modifiera maskinens funktion så att den kan lyfta personer9. I sådana fall måste tillverkaren av den utbytbara utrustningen

9 Se vägledningsdokumentet Interchangeable equipment for lifting persons and equipment used with

39

genomföra en riskbedömning för kombinationen av den utbytbara utrustningen och grundmaskinen och använda ett av de förfaranden för bedömning av överensstämmelse som gäller för maskiner som omfattas av bilaga IV – se § 129 och § 130: kommentarer till artikel 12. Bedömningen av överensstämmelse måste säkerställa att monteringen av den utbytbara utrustningen på en viss typ av grundmaskin uppfyller alla grundläggande hälso- och säkerhetskrav i bilaga I.

Den obligatoriska informationen rörande bedömning av överensstämmelse för kombinationen av utbytbar utrustning och grundmaskin ska finnas med i EG- försäkran om överensstämmelse för den utbytbara utrustningen. Bruksanvisningen för den utbytbara utrustningen måste innehålla en specifikation av vilka typer av grundmaskiner som utrustningen kan monteras ihop med och innehålla motsvarande monteringsanvisningar – se § 264: kommentarer till punkt 1.7.4.2 i):

Artikel 2 . . .

c) säkerhetskomponent: en komponent

− som fullgör en säkerhetsfunktion, − som släpps ut på marknaden separat,

− som om den inte fungerar eller fungerar dåligt utgör risk för personers säkerhet, och

− som inte är nödvändig för att maskinen skall fungera eller som kan ersättas med normala komponenter för att maskinen skall fungera.

I bilaga V finns en vägledande förteckning över säkerhetskomponenter, som får uppdateras i enlighet med artikel 8.1 a.

§ 42 Säkerhetskomponenter

De säkerhetskomponenter, som det hänvisas till i artikel 1.1 c), definieras i artikel 2 c). Observera att säkerhetskomponenter också betecknas med termen

maskin använd i vid bemärkelse – se § 33: kommentarer till artikel 2.1.

Många maskinkomponenter är kritiska för människors hälsa och säkerhet. Rent funktionella komponenter betraktas emellertid inte som säkerhetskomponenter. Säkerhetskomponenter är sådana komponenter som tillverkaren avsett för montering på en maskin i det specifika syftet att fullgöra en skyddsfunktion. Komponenter som släpps ut separat på marknaden och vars användningsändamål omfattar både säkerhet och drift eller som ska användas antingen för säkerhet eller för driftsfunktioner ska betraktas som säkerhetskomponenter.

Det undantag för kopplingsutrustning för lågspänning, som anges i femte strecksatsen i artikel 1.2 k), gäller inte elektriska säkerhetskomponenter – se § 68: kommentarer till artikel 1.2 k).

personer och utrustning som används tillsammans med maskiner avsedda för lyft av gods för att lyfta personer):

http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/mechanical/files/machinery/interchangeable_equipment_lifting_p ersons_-_lifting_goods_dec_2009_en.pdf

40

I definitionens sista mening hänvisas till den förteckning över säkerhetskomponenter som finns i bilaga V och som innehåller kategorier av säkerhetskomponenter som ofta monteras i maskiner. Att studera förteckningen bidrar till bättre förståelse av definitionen av termen säkerhetskomponent. Listan är emellertid vägledande, inte begränsande. Det betyder att varje komponent, som omfattas av definitionen i artikel 2 c), ska betraktas som en säkerhetskomponent, vilken omfattas av maskindirektivet, även om den inte finns med i förteckningen i bilaga V.

Om det i framtiden identifieras säkerhetskomponenter, som inte finns i förteckningen i bilaga V, exempelvis till följd av innovationer, kan kommissionen fatta beslut om uppdatering av förteckningen, efter samråd med maskinkommittén enligt det föreskrivande förfarandet med prövning – se § 116: kommentarer till artiklarna 8.1 a), och § 147: kommentarer till artikel 22.3.

Enligt den andra strecksatsen i definitionen i artikel 2 c) gäller maskindirektivet endast säkerhetskomponenter som släpps ut på marknaden separat. Säkerhetskomponenter, som en maskintillverkare tillverkar för införlivande i sina egna maskiner, omfattas som sådana inte av direktivet, men sådana säkerhetskomponenter måste vara beskaffade så att maskinen uppfyller de grundläggande hälso- och säkerhetskraven. Observera att när en sådan tillverkare levererar säkerhetskomponenter såsom reservdelar, vilka ska ersätta någon av de ursprungliga säkerhetskomponenterna i maskiner som samma tillverkare har släppt på marknaden, omfattas dessa inte av maskindirektivet – se § 48: kommentarer till artikel 1.2 a).

När det gäller det förfarande för bedömning av överensstämmelse som ska användas för säkerhetskomponenter är det viktigt att notera att vissa säkerhetskomponenter är förtecknade i bilaga IV – se § 129 och § 130: kommentarer till artikel 12, och § 388: kommentarer till punkterna 19–23 i bilaga IV.

Artikel 2 . . .

d) lyftredskap: komponent eller utrustning, som inte är monterad på en lyftande

maskin, vilken möjliggör hållande av lasten och är placerad antingen mellan maskinen och lasten eller på själva lasten eller är avsedd att utgöra en integrerad del av lasten, och som släpps ut på marknaden separat; sling och komponenter till sådana betraktas också som lyftredskap.

§ 43 Lyftredskap

De lyftredskap, som hänvisas till i artikel 1.1 d), definieras i artikel 2 d). Observera att lyftredskap också benämns med termen ’maskin’ använd i vid bemärkelse – se § 33: kommentarer till artikel 2.1.

Lyftande maskiner har i regel en anordning för att hålla fast lasten, som exempelvis en krok. Sådana anordningar, som ingår i en lyftande maskin, ska inte betraktas som lyftredskap. De laster som ska lyftas har dock olika form, storlek och egenskaper, och därför placeras ofta utrustning mellan den lyftande maskinens hållanordning och lasten eller kring själva lasten för att hålla den under lyftoperationen. Sådana tillbehör kallas lyftredskap. Produkter som släpps ut separat på marknaden och som är avsedda att integreras i laster för detta ändamål betraktas också som lyftredskap.

41

Utrustning, som placeras mellan en lyftande maskins hållanordning och lasten, betraktas som lyftredskap även om de levereras tillsammans med den lyftande maskinen eller med lasten.

I den sista delen av definitionen av termen lyftredskap anges följande: . . . sling och komponenter till sådana betraktas också som lyftredskap

Detta innebär att tillbehör, som ska användas som ett oberoende sling eller i olika kombinationer, som användaren sätter ihop, exempelvis flerpartiga stroppar, betraktas som lyftredskap. Å andra sidan gäller att komponenter, som är avsedda att införlivas i en sling och som inte är avsedda att användas separat inte betraktas som lyftredskap – se § 358: kommentarer till punkt 4.3.2 i bilaga I.

Maskinkommittén har upprättat en förteckning över olika kategorier av tillbehör som används för lyftoperationer, med angivande av vilka kategorier som betraktas som lyftredskap. Förteckningen är inte uttömmande men är avsedd att underlätta enhetlig tolkning och tillämpning av maskindirektivet när det gäller lyftredskap.10

Lyftredskap berörs av vissa särskilda grundläggande hälso- och säkerhetskrav som anges i del 4 i bilaga I – se § 337 till § 341: kommentarer till punkterna 4.1.2.3, 4.1.2.4 och 4.1.2.5, § 358: kommentarer till punkt 4.3.2, och § 360: kommentarer till punkt 4.4.1 i bilaga I.

Artikel 2 . . .

e) kedjor, kättingar, linor och vävband: kedjor, kättingar, linor och vävband

konstruerade och tillverkade för lyftändamål som delar av lyftande maskiner eller lyftredskap.

§ 44 Kedjor, kättingar, linor och vävband

De kedjor, kättingar, linor och vävband, som det hänvisas till i artikel 1.1 e), definieras i artikel 2 e).

De produkter som avses är kedjor, kättingar, linor och vävband som är konstruerade och tillverkade för att användas som en del av lyftfunktionen i lyftande maskiner eller lyftredskap – se § 328: kommentarer till punkt 4.1.1 a) i bilaga I. Kedjor, kättingar, linor och vävband, som är avsedda för andra funktioner än lyft, omfattas inte som sådana av maskindirektivet. Däremot gäller att om någon av de här produkterna är avsedd för två eller flera ändamål och något av ändamålen enligt tillverkarens