• No results found

När det hänvisas till denna punkt ska artiklarna 5a.1–5a.4 och artikel 7 i beslut

Artikel 14 Anmälda organ

3. När det hänvisas till denna punkt ska artiklarna 5a.1–5a.4 och artikel 7 i beslut

1999/468/EG tillämpas, med beaktande av bestämmelserna i artikel 8 i det beslutet.

§ 147 Maskinkommittén

Enligt artikel 22 ska det inrättas en kommitté (maskinkommittén) som består av företrädare för medlemsstaterna och som leds av en företrädare för kommissionen. Kommittén antar sin arbetsordning på grundval av den standardarbetsordning som offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning. Europaparlamentet informeras om agendorna för kommitténs möten och alla utkast till åtgärder som har lämnats in hos den, och erhåller resultat av röstningar och sammanfattningar av mötesprotokoll. Maskinkommittén har två klart separata roller:

− Rådgivande roll

I sin rådgivande roll enligt artikel 8.2 bistår maskinkommittén kommissionen när det gäller lämpliga åtgärder förknippade med praktisk tillämpning av maskindirektivet, inbegripet åtgärder, som krävs för att säkerställa medlemsstaternas samarbete med varandra och med kommissionen, enligt artikel 19.1. Åtgärderna får inte inbegripa ändring av direktivet eller beslut som kompletterar direktivets bestämmelser. Åtgärderna består därför huvudsakligen av vägledning om korrekt och enhetlig tillämpning av direktivet.

− Reglerande roll

I sin reglerande roll avger maskinkommittén yttranden om åtgärder, som kommissionen har föreslagit, rörande ändringar eller komplement till direktivets bestämmelser. Enligt artikel 8.1 och 8.2 kan åtgärderna endast gälla två aspekter:

a) Uppdatering av den vägledande förteckningen över säkerhetskomponenter i bilaga V – se § 42: kommentarer till artikel 2 c).

b) Begränsning av utsläppandet på marknaden i fråga om potentiellt riskfyllda maskiner – se § 118: kommentarer till artikel 9.

100 Artikel 22 ändrades genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 596/2009 av den 18

juni 2009 om anpassning till rådets beslut 1999/468/EG av vissa rättsakter som omfattas av det förfarande som anges i artikel 251 i fördraget, med avseende på det föreskrivande förfarandet med kontroll – Anpassning till det föreskrivande förfarandet med kontroll – Del fyra (EUT L 188, 18.7.2009, s. 14).

131

Maskinkommitténs yttrande avgörs genom omröstning mellan medlemsstaternas företrädare och med samma viktning av rösterna som i rådet, enligt artikel 205 i EG- fördraget (nu artikel 238 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt).

Innan kommissionen antar åtgärderna översänds de till Europaparlamentet och rådet för kontroll. Europaparlamentet eller rådet kan invända mot de åtgärder som kommissionen har föreslagit med hänvisning till att de överskrider tillämpningsbefogenheterna enligt direktivet, att de inte är förenliga med direktivets syfte eller innehåll eller att de inte tar hänsyn till principerna om subsidiaritet eller proportionalitet. I ett sådant fall av invändning kan kommissionen lämna ett reviderat utkast eller ett lagstiftningsförslag. Om Europaparlamentet och rådet inte lämnar invändningar inom tre månader antar kommissionen åtgärden.

§ 148 Arbetsgruppen Maskiner

Arbetsgruppen Maskiner har inrättats av maskinkommittén med syftet att observatörer från industrin, standardiseringsorgan och anmälda organ ska kunna delta i diskussionen om problem förknippade med maskindirektivets praktiska tillämpning.. I praktiken är arbetsgruppen Maskiner det mest utnyttjade forumet för diskussion av direktivets tillämpning på EU-nivå. I likhet med maskinkommittén leds arbetsgruppen Maskiner av en företrädare för kommissionen och deltagarna är företrädare för medlemsstaterna. Företrädare för Eftaländerna, kandidatländerna och länder som har formella avtal med EU finns också med som observatörer.

Maskintillverkarförbund på europeisk nivå deltar som observatörer och inbjuds att delta i gruppens möten för att lägga fram information och lämna synpunkter om de specifika frågor som diskuteras. Företrädare för de europeiska standardiseringsorganen deltar också för att ge information och svara på medlemsstaternas frågor rörande standarder. De anmälda organen företräds av europeiska samordningen av anmälda organ för maskiner (NB-M) som rapporterar om samordningsarbetet, noterar arbetsgruppen Maskiners yttrande om de användningsrekommendationer som arbetsgruppen har överlämnat för bekräftelse och förmedlar frågor till arbetsgruppen rörande direktivets tolkning. Likaså inbjuds fackförbund och företrädare för konsumentskyddsorganisationer för att uttrycka synpunkter från maskinernas slutanvändare.

De vanligaste frågorna som diskuteras i arbetsgruppen Maskiner är följande:

− Förtydligande av direktivets tillämpningsområde och förfarandena för bedömning av överensstämmelse för särskilda produktkategorier.

− Aspekter rörande framtagningen av harmoniserade standarder för maskiner. − Yttranden om formella invändningar mot harmoniserade standarder – se

§ 120: kommentarer till artikel 10.

Arbetsgruppen Maskiner sammanträder två eller tre gånger per år i Bryssel. Arbetsdokumenten från dessa möten distribueras till gruppens deltagare via maskindirektivdelen på kommissionens webbplats för informationssystemet CIRCA. Organisationer som företräder maskinbranschens aktörer på europeisk nivå har tillgång till dokumenten. Andra aktörer kan beställa dokumenten från sina respektive företrädarorganisationer. Det är viktigt att vara medveten om att de

132

ställningstaganden som uttrycks i arbetsdokumenten eller diskussionsrapporterna inte får ses som kommissionens eller arbetsgruppen Maskiners ståndpunkt.

Protokollen från arbetsgruppen Maskiners möten offentliggörs på kommissionens webbplats EUROPA efter att de har justerats och godkänts vid efterföljande möte.

133

§ 149 Schematisk översikt över institutioner som hanterar maskindirektivet I diagrammet nedan anges rollerna för de olika institutioner som deltar i att lämna förslag, anta, införliva, tillämpa och verkställa maskindirektivet.

Europeiska kommissionen Föreslår EU-lagstifting Ser till att den genomförs

korrekt

Ger mandat för harmoniserade standarder

Maskinkommittén Kommissionen + medlemsstaterna Avger yttranden om åtgärder

för att säkerställa att maskindirektivet genomförs korrekt Arbetsgruppen Maskiner Kommissionen + medlemsstaterna + europeiska intressenter

Diskuterar praktisk tillämpning av maskindirektivet Rådet och Europaparlamentet Antar EU-lagstiftning (medbeslutande) Tillverkare av maskiner Tillämpar maskindirektivet

Bidrar till standarder

Användare av maskiner Arbetsgivare Fackförbund Konsumentförbund Bidrar till standarder CEN och CENELEC

Europeiska standardiseringsorgan Utarbetar harmoniserade standarder för maskiner Medlemsstaterna Införlivar direktivet Utser anmälda organ Utför marknadskontroll ADCO Maskiner Medlemsstaterna + kommissionen Administrativt samarbete för marknadskontroll Anmälda organ Bedömning av överensstämmelse för maskiner enligt bilaga IV NB -M Europeisk samordning av anmälda organ Användnings- rekommendationer

134

Artikel 23 Sanktioner

Medlemsstaterna skall fastställa bestämmelser om sanktioner för överträdelser av de nationella bestämmelser som har antagits i enlighet med detta direktiv och vidta alla nödvändiga åtgärder för att se till att de genomförs. Sanktionerna skall vara effektiva, proportionella och avskräckande. Medlemsstaterna skall underrätta kommissionen om dessa bestämmelser senast den 29 juni 2008 samt utan dröjsmål anmäla alla senare ändringar som påverkar dem.

§ 150 Påföljder vid överträdelser av direktivets bestämmelser

De nationella bestämmelserna för genomförande av maskindirektivet måste vara lagligen bindande och överträdelser av dessa bestämmelser måste därför sanktioneras med lämpliga påföljder.

Tänkbara överträdelser är följande:

− Underlåtelse att använda det tillämpliga förfarandet för bedömning av överensstämmelse för maskiner – se § 127 till § 130: kommentarer till artikel 12.

− Underlåtelse att använda förfarandet för delvis fullbordade maskiner – se § 131: kommentarer till artikel 13.

− Bristande överensstämmelse avseende märkning – se § 142: kommentarer till artikel 17.

− Maskinen uppfyller inte de grundläggande hälso- och säkerhetskraven i bilaga I.

− Den tekniska tillverkningsdokumentationen saknas eller är bristfällig - se § 103: kommentarer till artikel 5, och § 391 till § 393: kommentarer till avsnitt A i bilaga VII.

− Bruksanvisning saknas eller är bristfällig (inklusive den nödvändiga översättningen) - se § 103: kommentarer till artikel 5, och § 254 till § 256: kommentarer till punkt 1.7.4 i bilaga I.

− Underlåtelse att genomföra de åtgärder som anges i artikel 11 (skyddsklausul) och artikel 9 (särskilda åtgärder avseende potentiellt riskfyllda maskiner).

Varje medlemsstat fastställer själv typen och graden av påföljder för sådana överträdelser. Enligt artikel 23 ska påföljderna vara effektiva, proportionella och avskräckande, i linje med Europadomstolens rättspraxis.

Artikel 24

Ändring av direktiv 95/16/EG

Direktiv 95/16/EG ändras på följande sätt:

135

2. ”I detta direktiv avses med ’hiss’ en lyftanordning som betjänar fasta stannplan och som har en lastbärare som styrs längs fasta gejdrar med en lutning större än 15 grader mot horisontalplanet och som är avsedd för transport av

personer,

personer och gods,

enbart gods om lastbäraren är beträdbar, dvs. utan svårighet kan beträdas av en person, och utrustad med manöverknappar inne i lastbäraren eller inom räckhåll för en person som befinner sig i lastbäraren.

Lyftanordningar som rör sig längs en fast rörelsebana trots att de inte är styrda längs fasta gejdrar skall betraktas som hissar vilka omfattas av detta direktiv. Med ’lastbärare’ avses den del av hissen som uppbär personer och/eller gods, för att lyfta eller sänka dessa.

3. Direktivet är inte tillämpligt på

lyftanordningar vars hastighet inte överstiger 0,15 m/s, bygghissar,

linbanor och släpliftar, inklusive bergbanor,

hissar särskilt konstruerade och tillverkade för militära eller polisiära ändamål,

lyftanordningar från vilka arbete kan utföras, gruvhissar med linspel,

lyftanordningar för lyft av aktörer under artistiska framträdanden, lyftanordningar installerade i transportmedel,

lyftanordningar i anslutning till en maskin och uteslutande avsedda för tillträde till arbetsplatser, inbegripet underhålls- och inspektionsplatser på maskinen,

kuggstångsdrivna tåg, rulltrappor och rullramper.” 2. I bilaga I skall punkt 1.2 ersättas med följande: 1.2. ”1.2 Lastbärare

Lastbäraren i varje hiss skall utgöras av en hisskorg. Denna hisskorg skall vara konstruerad och tillverkad för att erbjuda utrymme och bärförmåga i relation till det största antal personer och den märklast som fastställts av installatören.

Om en hiss är avsedd för transport av personer och dess storlek så tillåter, skall hisskorgen vara konstruerad och tillverkad på så sätt att den inte på grund av sina strukturella egenskaper försvårar eller förhindrar tillgång till och användning av hissen för personer med funktionshinder samt möjliggöra lämpliga anpassningar avsedda att underlätta deras användning av hissen.”

136

§ 151 Gränsdragningen mellan maskindirektivet och hissdirektivet

Genom artikel 24 i direktiv 2006/42/EG införs en ändring till hissdirektivet 95/16/EG i syfte att få en klarare gräns mot maskindirektivet – se § 28: kommentarer till skäl 27. Å ena sidan ändras, genom artikel 24.1, definitionen av begreppet ’hiss’ enligt artikel 1.2 i hissdirektivet – termen ’hisskorg’ ersätts med termen ’lastbärare’. Detta innebär att lastbärarens natur inte är ett kriterium för tillämpning av hissdirektivet. Samtidigt ändras genom artikel 24.2 de grundläggande hälso- och säkerhetskraven i punkt 1.2 i bilaga I till hissdirektivet så att det specificeras att lastbäraren i hissar som omfattas av det direktivet måste vara en hisskorg. Observera att det i punkt 3.1 i bilaga I till hissdirektivet krävs att hisskorgarna är helt slutna.

Å andra sidan ändras genom artikel 24.1 den förteckning över undantag, som finns i artikel 1.3 i hissdirektivet, på så sätt att ett nytt undantag införs för lyftanordningar vars hastighet inte överskrider 0,15 m/s. Av det följer att låghastighetshissar omfattas av maskindirektivet – se § 344: kommentarer till punkt 4.1.2.8, och § 377: kommentarer till punkt 6.4 i bilaga I.

Med tanke på den ändrade förteckningen över undantag i hissdirektivet bör också följande aspekter noteras:

Bygghissar är undantagna från hissdirektivets tillämpningsområde. De är inte längre undantagna från tillämpningsområdet för direktiv 2006/42/EG och omfattas därför av maskindirektivet från och med den 29 december 2009 – se § 8: kommentarer till skäl 5.

Följande anordningar är undantagna från hissdirektivet och omfattas av maskindirektivet:

− Lyftanordningar från vilka arbete kan utföras. − Lyftanordningar installerade i transportmedel.

− Lyftanordningar anslutna till en maskin, och som uteslutande är avsedda för tillträde till arbetsstationer, inbegripet underhålls- och inspektionspunkter på maskinen.

− Rulltrappor och rullramper.

Linbanor är undantagna från hissdirektivet. Enligt artikel 3 gäller maskindirektivet inte för linbaneanläggningar för persontransport som omfattas av linbanedirektivet, 2000/9/EG. Däremot gäller maskindirektivet för vissa linbanor som inte omfattas av linbanedirektivet eller som är undantagna från dess tillämpningsområde – se § 90: kommentarer till artikel 3.

Följande är undantagna från både hissdirektivet och maskindirektivet:

− Hissar särskilt konstruerade och tillverkade för militära eller polisiära ändamål – se § 59: kommentarer till artikel 1.2 g).

− Gruvhissar med linspel – se § 61: kommentarer till artikel 1.2 i).

− Lyftanordningar för lyft av aktörer under artistiska framträdanden – se § 62 kommentarer till artikel 1.2 j) .

137

− Kuggstångsdrivna tåg på spårnät – se § 57: kommentarer till femte strecksatsen i artikel 1.2 e).

Artikel 25