• No results found

Risk för brott under drift

Steg 3 = tredje prioritet

1.3 SKYDD MOT MEKANISKA RISKKÄLLOR 1 Risk för förlust av stabilitet

1.3.2 Risk för brott under drift

De olika delarna i en maskin och dess förbindningar skall tåla den påfrestning de utsätts för när de används.

De ingående materialens hållfasthet skall vara tillräcklig med hänsyn till förhållandena på den plats där de används i enlighet med tillverkarens eller dennes befullmäktigade representants avsikter, i synnerhet beträffande utmattning, åldring, korrosion och nötning.

I bruksanvisningen skall det anges vilken typ av underhåll och kontroll som krävs av säkerhetsskäl samt hur ofta detta skall utföras. Det skall i förekommande fall anges vilka delar som är utsatta för slitage och vilka kriterierna för utbyte är.

När risk för brott eller sönderfall kvarstår trots de åtgärder som vidtagits, skall de berörda delarna vara monterade, belägna och/eller skyddade på ett sådant sätt att brottstycken inte sprids, så att riskfyllda situationer förhindras.

Såväl styva som böjliga rör som leder vätskor eller gaser, i synnerhet under högt tryck, skall tåla förutsedda inre och yttre påfrestningar. De skall vara ordentligt fästade och/eller skyddade, så att eventuella brott inte ger upphov till risker.

När det material som skall bearbetas matas fram till verktyget automatiskt, skall följande villkor vara uppfyllda för att risker för personer skall kunna undvikas:

När arbetsstycket kommer i kontakt med verktyget, skall detta ha uppnått normala driftförhållanden.

När verktyget startar och/eller stannar (avsiktligt eller oavsiktligt), skall matningsrörelsen och verktygets rörelse vara samordnade.

189

§ 207 Brott under drift

Riskkällor förknippade med brott under drift kan exempelvis bero på att maskinen eller delar av den kollapsar eller om delar av maskinen rör sig okontrollerat eller slungas ut till följd av fel på komponenter eller maskindelar. Syftet med de två första styckena i punkt 1.3.2 är att förebygga brott på maskinens delar under drift genom rätt val av material och lämplig konstruktion och tillverkning av komponenter och sammansättningar så att de klarar påfrestningarna under drift. I vissa fall finns det harmoniserade standarder med specifikationer för material, konstruktion, tillverkning och testning av kritiska delar. I andra fall måste kraven uppfyllas med hjälp av säkra tekniska principer och metoder.

I andra stycket i punkt 1.3.2 betonas vikten av att beakta de förhållanden där maskinen är avsedd att användas under de olika faserna i livscykeln – se § 173: kommentarer till punkt 1.1.2 a). Vissa användningsförhållanden kan påverka hållfastheten hos material och sammansättningar, som t.ex. extrem hetta eller kyla, korrosiva atmosfärer, fukt eller strålning. För roterande verktyg kan överhastighet öka risken för brott och måste därför förhindras. De förutsättningar och begränsningar i fråga om användningsförhållanden, som maskinen är konstruerad för, måste anges i tillverkarens bruksanvisning – se § 263: kommentarer till punkt 1.7.4.2 g).

Om utmattning är en signifikant faktor måste tillverkaren, med hänsyn till maskinens förväntade livslängd och typen av funktioner som maskinen förväntas utföra, beakta antalet driftcykler som den berörda komponenten eller sammansättningen kommer att utsättas för under sitt liv.

I tredje stycket i punkt 1.3.2 beaktas det faktum att vissa maskindelar som utsätts för nötning, som kan leda till brott, måste kontrolleras regelbundet av användaren och repareras eller ersättas vid behov. Tillverkaren måste i bruksanvisningen ange vilken typ av kontroller som måste utföras på sådana delar (exempelvis visuella kontroller, funktionskontroller eller testningar), hur ofta de ska utföras (exempelvis i termer av antalet driftcykler eller tiden i drift) och kriterierna för reparation eller ersättning av berörda delar – se § 272: kommentarer till punkt 1.7.4.2 r).

I fjärde stycket i punkt 1.3.2 behandlas fall där det trots lämpliga material och sammansättningar finns en kvarvarande risk för brott eller sönderfall. I sådana fall måste nödvändiga åtgärder vidtas för att se till att brottstycken inte kan nå personer. För detta kan man montera och placera delar, som kan riskera att brytas sönder, så att brottstycken hålls kvar av andra delar av maskinen, exempelvis ramen, eller förse maskinen med lämpliga skydd. Om brottstycken ska hållas kvar av funktionella maskindelar eller skydd måste de vara tillräckligt starka för att stå emot kraften från brottstycken som slungas i väg – se § 169: kommentarer till punkt 1.1.1 f), och § 216: kommentarer till punkt 1.4.1.

I femte stycket i punkt 1.3.2 behandlas de särskilda risker som är förknippade med vätskefyllda rör och slangar, särskilt om de utsätts för högt tryck, såsom i fluidtekniska drivsystem. Sådana rör och slangar måste konstrueras och tillverkas så att de klarar de inre tryck och andra belastningar som de kan utsättas för. Med hänsyn till kvarstående risk för brott måste de också placeras eller avskärmas så att eventuell utsprutande vätska inte utgör risk för personer, samt fästas på ett adekvat sätt så att det inte kan uppstå en pisksnärteffekt.

190

Observera att det kan finnas rör eller slangar som på grund av tryckrisken omfattas av direktivet om tryckutrustning 97/23/EG – se § 91: kommentarer till artikel 3.

Allmänna specifikationer för hydrauliska och pneumatiska rör och slangar anges i standarderna EN 982 and EN 983124.

Sista stycket i punkt 1.3.2 behandlar de särskilda riskerna med maskiner där man använder verktyg som är konstruerade att fungera säkert inom ett visst hastighetsintervall och där kontakt mellan det arbetsmaterialet och verktyget vid lägre eller högre hastigheter kan leda till att verktyget eller materialet går sönder. Arbetsstycket får då inte komma i kontakt med verktyget förrän det nått upp till normala driftförhållanden. Av samma orsak måste verktygets hastighet samordnas automatiskt med matningsrörelsen varje gång verktyget startar eller stannar.

Observera att det utöver de allmänna kraven förknippade med risk för brott under drift enligt punkt 1.3.2 finns

− Tilläggskrav, rörande den mekaniska hållfastheten hos maskiner avsedda för lyft, i punkterna 4.1.2.3, 4.1.2.4 och 4.1.2.5,

− Tilläggskrav, rörande den mekaniska hållfastheten hos maskiner för lyft av personer, i punkt 6.1.1.