• No results found

Aktiviteter som genomförts inom området 2017 – ett urval

In document Årsredovisning 2017 (Page 160-162)

• Bry dig! Del 2 har visats på bio, vid Skellefteå AIK:s hockeymatcher och på sociala medier. Syftet med kampanjen är att öka medvetenheten och kunskapen om mäns våld mot kvinnor i nära relationer. Målet är att öka samtalen om makt, kontroll och våld i nära relation och att ge personer som står vid sidan av, så kallade by-standers, modet och verktygen att agera när de ser tecken på våldsutsatthet. Arbetet sker i samarbete med Umeå kommun och Västerbottens läns landsting.

• Temadagen Barns upplevelser av våld - frågor om symptom, strategier och relationer med den våldsutövande föräldern i samverkan med Länsstyrelsen Norrbotten.

• Temadagen Att köpa kvinnors kroppar - maskulinitet, makt och motstånd. Samverkan med Västerbottens läns landsting, Umeå kommun, Kvinnohusföreningen och

Kvinnojouren i Umeå.

• Konferensen Riva hinder – gränssättning och våldsutsatthet bland barn och unga med funktionsnedsättning. Ett samarrangemang med Umeå kommun,

Brottsoffermyndigheten, Kvinno- och tjejjouren i Umeå, Västerbottens läns landsting och Funktionsrätt Västerbotten.

• Våldets eko – en spokenword-föreställning med samtal om hur våld i nära relationer påverkar samhället. Ett samarrangemang med kvinnohistoriskt museum,

kvinnohusföreningen och Umeå kvinno- och tjejjour.

• Temadagen Hat, hot och heder. Ett samarrangemang med Brottsofferjouren Umeå och Umeå kommuns brotts- och drogförebyggande råd.

• Temadagen Att upptäcka våldsutsatta barn på förskolan i samverkan med Skellefteå kommun, Brottsoffermyndigheten och Länsstyrelsen Norrbotten.

• Temadagen Porr spelar roll – om maskulinitet och våld – fokus att möta unga i ett förebyggande arbete. Ett samarrangemang med Kyrkan på campus, Män, Västerbottens läns landsting, Umeå kommun och Umeå universitet.

• Rätt att veta – en utbildning om att samtala med unga nyanlända om frågor som rör hälsa, sexualitet och jämställdhet. Ett samarrangemang med MUCF och Västerbottens läns landsting.

• Musikhjälpen. Under musikhjälpen delade Länsstyrelsen Västerbotten tillsammans med Länsstyrelsen Stockholm och andra samverkansaktörer ut information om Resekurage. 1 000 påsar som innehöll informationsmaterial delades ut under veckan.

Utbyte med projektet Creative Force Program Project on Gender Based Violence and Freedom from Violence – ett projekt mot genusbaserat våld och för frihet från våld i samarbete med organisationer i fem afrikanska länder: Kenya, Uganda, Zambia, Tanzania och Rwanda. Länsstyrelsen bidrar med erfarenheter från regionalt och lokalt perspektiv och lyfter erfarenheter från strategiskt och operativt arbete inom området mäns våld mot kvinnor.

Länsstyrelseinstruktion

Länsstyrelseinstruktion 5 §

1. Länsstyrelsen ska integrera ett jämställdhetsperspektiv i sin verksamhet genom att belysa, analysera och beakta kvinnors och mäns samt flickors och pojkars villkor,

Länsstyrelsen Västerbotten är en myndighet som arbetar strategiskt och långsiktigt med utvecklingsfrågor där jämställdhetsarbetet är en viktig del. Arbetet med att integrera ett

jämställdhetsperspektiv i verksamheten är uppdelat i två perspektiv, arbetsgivarperspektivet och verksamhetsperspektivet. Arbetsgivarperspektivet anknyter till de sex utvecklingsområdena som beskrivs i strategin Ett jämställt Västerbotten. Verksamhetsperspektivet är baserat på

erfarenheterna från tidigare strategiperiod. Länsstyrelsen bedömer att arbetet fortgår och att de löpande och årliga uppföljningarna samt feedback till enheterna ger en kontinuitet och möjlighet till lärande och förbättringar.

Arbetsgivarperspektivet fokuserar på att arbeta förebyggande och främjande. Detta arbete anknyter till diskrimineringslagstiftningen, mänskliga rättigheter och de sex prioriterade områdena som beskrivs i den externa strategin. Upplägget baserar sig på en analys av tidigare arbete internt och hur Länsstyrelsen kan arbeta utifrån ett arbetsgivarperspektiv för att i sin

verksamhet nå de jämställdhetspolitiska målen. Arbetsgivarperspektivet beskrivs i verksamhetsplaneringen och dess direktiv under strategiperioden.

De sex prioriterade områdena följs upp i tertial 2 och vid avstämningar med sakområdet jämställdhet. Samtliga enhetschefer arbetar aktivt med ett genusperspektiv i arbetsmiljö och arbetsgivarfrågor inom följande områden: representation, löner, arbetsuppgifter och

kompetensförsörjning, föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning, ohälsotal samt hot, våld och trakasserier. Samtliga enheter har genomfört en 4R (metod för jämställdhetsanalys) utifrån arbetsgivarperspektivet.

Verksamhetsperspektivet fokuserar på att Länsstyrelsen Västerbotten systematiskt integrerar ett jämställdhetsperspektiv i sin verksamhet genom att belysa, analysera och beakta kvinnors och mäns samt flickors och pojkars villkor.

Samtliga enheter arbetar med att förankra, integrera och följa upp jämställdhetsperspektivet i sin verksamhet. Inom detta arbete ska enheterna genomgående analysera och presentera

individbaserad statistik med kön som övergripande indelningsgrund. Lärdomar från tidigare arbete har visat att en tydlig ansvarsfördelning, uppföljning i ordinarie system och tydliga mål ger resultat. Det finns ett fortsatt behov av kontinuerligt stöd för genomförande av insatser och förändringar i arbetssätt. Länsstyrelsen bedömer också att myndighetsövergripande processer med interna erfarenhetsutbyten över sakområdena kommer att ge ett ökat lärande inom myndigheten. I dialog under 2017 fastslogs att Länsstyrelsen under perioden 2018–2020 ska jämställdhetsintegrera fyra övergripande processer:

• samråd och/eller genomförande av nätverk • utbetalning av stöd eller liknande

• tillsyn/kontroll • kommunikation.

Dessa teman har beslutats i chefsrådet och i dialog med enhetscheferna. Arbetet kommer att fokusera på arbetssätt och hur ett jämställdhetsperspektiv kan appliceras på arbetet. Fokus på kommande träffar kommer vara, goda exempel från framgångsrikt arbete, erfarenhetsutbyten, kunskapspåfyllnad samt genomgång av nuvarande arbetssätt och förbättringar.

Ett flertal enheter har fått information om webbkursen om våld och har påbörjat webbkursen. Länsstyrelsen bedömer det som en strategisk insats att fler får kunskap om våld i nära relation, både som arbetsgivare och som medarbetare.

Sakområdet verkar som ett konsultativt stöd.

In document Årsredovisning 2017 (Page 160-162)