• No results found

Allmänt yttrande

In document Ledamöter och ersättare (Page 152-159)

Skolinspektionen har genomfört en kvalitetsgranskning av betygssättning i engelska i grundskolans årskurs 6. Syftet är att granska kvaliteten i

betygssättningsprocessen i ämnet engelska i årskurs 6 med fokus på

lärarnas arbete. Kvaliteten bedöms utifrån i vilken utsträckning lärarna gör en allsidig bedömning av elevernas kunskaper, baserat på ett brett och varierat underlag.

Skolinspektionen bedömer att lärarna fångar ett brett och varierat underlag som grund för betygssättning. Skolinspektionens granskning visar att lärare förankrar sin planering av undervisningen och bedömningstillfällen i ämnets styrdokument. Granskningen visar att lärarna låter eleverna visa sina kunskaper vid flera tillfällen och på olika sätt. Vid granskningen framkommer även att lärarna med god systematik samlar in underlag kring elevernas prestationer på olika sätt. Vidare visar granskningen att lärare utvärderar sina bedömningsunderlag och att de reviderar dem om de inte visar vad eleverna kan. Granskningen visar att lärare förankrar sin

planering av undervisningen och bedömningstillfällen i ämnets syfte, centrala innehåll och kunskapskrav. Vidare visar granskningen att lärarna återkommande genomför bedömningstillfällen och att de även låter eleverna visa sina kunskaper på olika sätt. Lärare säger att de för att få ett brett underlag för bedömning testar förmågorna flera gånger så att eleverna kan visa sina kunskaper.

Vid granskningen framkommer att lärarna med god systematik samlar in underlag kring elevernas prestationer på olika sätt. Vidare visar

granskningen att lärare utvärderar sina bedömningsunderlag och reviderar dem om elever inte getts möjlighet att visa sina kunskaper.

Skolinspektionen bedömer vidare att lärarna i huvudsak gör en allsidig bedömning av elevernas kunskaper vid betygsättning. Granskningen visar att lärarna använder sig av alla bedömningsunderlag inför

betygssättningen och att de har metoder för att värdera underlagens tillförlitlighet och giltighet. Granskningen visar också att lärarna använder sig av tillgängligt stöd för att bedöma elevernas kunskaper. Granskningen visar vidare att lärare vid betygssättning använder strategier för att göra en likvärdig bedömning av elevernas kunskaper samt att de arbetar för att alla elevers kunskaper ska betygssättas på samma grunder. Granskningen visar slutligen att det finns ett begränsat samarbete mellan lärare kring hur styrdokumenten ska tolkas och likaså kring bedömningen av enskilda elevuppgifter och det samlade bedömningsunderlaget vid betygssättningen för en elev.

I syfte att ytterligare höja verksamhetens kvalitet inom området bedömer Skolinspektionen att ett utvecklingsarbete behöver inledas inom följande:

- Rektorn behöver försäkra sig om att lärarna regelbundet för strukturerade diskussioner och samarbetar kring tolkningen av styrdokumenten.

- Rektorn behöver försäkra sig om att lärarna regelbundet sambedömer enskilda uppgifter och det samlade underlaget inför betygssättning för en enskild elev.

Nedan följer redovisning av Luleå kommuns vidtagna förbättringsåtgärder utifrån Skolinspektionens kvalitetsgranskning av betygssättning i engelska i årskurs 6 vid Hedskolan.

- Rektorn behöver försäkra sig om att lärarna regelbundet för strukturerade diskussioner och samarbetar kring tolkningen av styrdokumenten.

Redovisa vilka åtgärder som genomförts:

Från höstterminen 2020 har rektor beslutat att införa den på gemensamma planeringstiden som sker varje tisdag eftermiddag, ämneslag var tredje av dessa tisdagar. Ämneslag alterneras med arbetslag som tidigare har varit

och gemensamma diskussioner runt tolkning av styrdokument, bedömning, kunskapskrav, lektionsplanering, dokumentation,

nyckelbegrepp exempelvis allsidig bedömning med mera i ämneslagen på skolan. Rektor kommer att medverka vid vissa av dessa ämneslag för att försäkra sig om att det sker en utveckling av samarbetar kring tolkningen av styrdokumenten. Rektor har även beslutat om att det ska föras

protokoll/anteckningar över vad som har behandlats vid denna ämneslagstid.

Beskriv hur verksamhetens kvalitet utvecklats avseende utvecklingsområdet:

 De kontinuerliga förekommande samtal kring tolkning och bedömning av styrdokument medför en ökad samsyn om styrdokumenten intentioner.

 Pedagogerna höjer sin bedömarkompetens genom dessa kollegiala samtal.

 En tydligare dokumentation av elevers kunskaper uppnås genom diskussioner utifrån styrdokumentens mål.

Beskriv de effekter som eventuellt förväntas på längre sikt:

 En positiv utveckling av undervisningen i de olika ämnena.

 En mer variationsrik och allsidig undervisning.

 Att lärare kontinuerligt för kollegiala samtal kring styrdokument och bedömningsfrågor dvs. mer samverkan mellan lärare.

 Likvärdigheten ökar, lärarnas kompetens kring bedömning och betyg höjs/ökar.

Beskriv eventuella ytterligare åtgärder som planeras:

Inga ytterligare åtgärder planeras för närvarande.

- Rektorn behöver försäkra sig om att lärarna regelbundet sambedömer enskilda uppgifter och det samlade underlaget inför betygssättning för en enskild elev.

Redovisa vilka åtgärder som genomförts:

I den organisation som beskrivs omhänderta föregående

utvecklingsområde, Rektorn behöver försäkra sig om att lärarna regelbundet för strukturerade diskussioner och samarbetar kring tolkningen av styrdokumenten,

ingår att även omhänderta sambedömning och betygsättning av uppgifter och samlade underlag.

Läsåret 2020–2021 påbörjar Hedskolan ett gemensamt arbete med övriga grundskolor att främja likvärdig bedömning och betygsättning genom kompetensutvecklingsinsatser genom webbaserade kurser samt kollegial samverkan. Grundtanken är att med utgångspunkt från en gemensam kompetensutvecklingsinsats för samtliga lärare i Luleå kommun ge en teoretisk grund för fortsatt kollegial samverkan och utveckling för en mer likvärdig bedömning och betygsättning. Till detta nyttjar Hedskolans lärare under läsåret 2020–2021 Skolverkets Utbildningsplattform där webbaserade kurser erbjuds.

Kurserna genomförs med en stor andel av kollegiala inslag där lärarna på skolan får möjlighet att samverka kring kursens uppgifter och diskutera dess innehåll. Tillgänglig tid är främst grundskolans gemensamma K-dagar 17/8, 26/10, 7/1. Därtill tillkommer det totalt fyra ämnesträffar för

samverkan mellan flertalet skolor på skolområdet, dvs. två

måndagseftermiddagar per termin. Utöver det så är de två K-dagarna den 11/12 och den 31/5 beslutade av rektor att lärarna på Hedskolan ska använda dessa dagar för kollegial samverkan kring sambedömning och betygsättning. Det för att lärarna regelbundet ska få möjligheter att arbeta med dessa uppgifter i samverkan med varandra.

Kompetensutvecklingsinsatsen innehåller flera komponenter, inledningsvis en gemensam bas för samtliga lärare via Skolverkets utbildningsplattform.

Därefter riktade insatser:

 Lärare F-3: kollegialt utbyte kring obligatoriska bedömningsstöd samt nationella prov, Läsa, skriva, räkna garantin – med hjälp av Skolverkets stödmaterial.

 Lärare årskurs 4–6: Skolverkets utbildningsplattform: Kurs Betygssättning i årskurs 4–6.

Under vårterminen 2021 kommer även kollegialt ämnesutbyte mellan skolor på skolområdet planeras in anpassat utifrån rådande covid19-läge. I kursen för årskurs 4–6 ingår även att löpande under kursen dokumentera reflektioner för att avslutningsvis skapa en handlingsplan.

Handlingsplanerna ska utgöra underlag för fortsatt planering av rektor angående arbete kring bedömning och betyg på skol- och områdesnivå.

ökad likvärdig bedömning och betygssättning i Luleå kommuns samtliga grundskolor med ett ännu tydligare fokus på kollegialt utbyte mellan skolor.

Grundskolans förstelärare kommer under 2021–2023 ha ett uttalat uppdrag att utveckla ämnesnätverk inom samtliga ämnen i timplanen. Utveckling av respektive ämnesundervisning, samsyn i bedömning och betygsättning i de kollegiala samtalen är i fokus.

Beskriv hur verksamhetens kvalitet utvecklats avseende utvecklingsområdet:

 Rektor har organiserat för att lärarna kontinuerligt ges möjlighet att utveckla sin bedömarkompetens genom kollegiala samtal och kompetensutveckling både inom skolan men även mellan skolor.

 Rektor följer upp att sambedömning sker genom att lärare

tillsammans sambedömer enskilda uppgifter och enskilda elevers underlag inför betygsättning, som är en del i skolans SKA-arbete.

Beskriv de effekter som eventuellt förväntas på längre sikt:

 En likvärdigare bedömning av elevers kunskaper.

 Ökade kunskaper om bedömning och betygsättning.

Beskriv eventuella ytterligare åtgärder som planeras:

Inga ytterligare åtgärder planeras för närvarande.

Anders Nilsson Rektor Hedskolan Louice Stridsman

Verksamhetschef grundskola

Bedömningsområde 1: I vilken utsträckning fångar läraren ett brett och varierat underlag som grund för betygssättning?

• Skolinspektionen bedömer att lärarna fångar ett brett och varierat underlag som grund för betygssättning.

Bedömningsområde 2: I vilken utsträckning gör läraren en allsidig bedömning av elevernas kunskaper vid betygssättning?

• Skolinspektionen bedömer att lärarna i huvudsak gör en allsidig

bedömning av elevernas kunskaper vid betygssättning.

I syfte att höja verksamhetens kvalitet bedömer Skolinspektionen att ett

In document Ledamöter och ersättare (Page 152-159)