• No results found

10 Andra länder

En slutsats i rapporten ”Risk & opportunity”96 är att många delar av dagens frivil- liga redovisningar kommer att inkluderas i lagkrav på upplysning, vilket är en svår process. Obligatorisk rapportering har97 redan införts i flera länder som Danmark, Frankrike, Holland, Norge, Japan98, Sydafrika99 och Hong Kong100.

10.1 EU:s moderniseringsdirektiv

EU:s moderniseringsdirektiv har nu börjat införas i de olika EU-ländernas lagar101. Två exempel redovisas nedan; Storbritannien och Frankrike.

Frankrike

Lagen NRE (Nouvelles Regulations Economiques) trädde i kraft 2003 och kräver att noterade bolag rapporterar om ett antal sociala och miljömässiga indikatorer. Det första året producerades ett fåtal rapporter med låg kvalitet. Inget företag följer lagen fullt ut102.

Storbritannien

Publika företag ska publicera en ”Operating and Financial Review” (OFR, liknar en förvaltningsberättelse) fr.o.m. 2005103. Runt 1 300 företag måste publicera en balanserad, begriplig och framåtblickande översikt av bolagets utveckling och prestanda, tillsammans med trender och faktorer som kan påverka dessa. Miljöfrå- gor och sociala frågor behöver dock bara redovisas i den mån de anses väsentliga. Men detta är ändå ett ramverk där icke-finansiella faktorer introduceras i brittiska redovisningslagar.

Enligt IFAC publicerade ca 80 % av top-100-företagen någon form av hållbar- hetsinformation under 2002.

10.2 Danmark

I Danmark är 2 000 större miljöpåverkande bolag skyldiga104 att årligen skicka in en separat miljöredovisning kallad Grön Räkenskap, till tillsynsmyndigheterna och till Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, den danska motsvarigheten till Bolagsverket. Denna miljöredovisning är allmänt tillgänglig eftersom den registreras på organisa- tionsnummer centralt hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen och är gjord på företags- nivå. Den ska enligt lagen vara begriplig för allmänheten. Lokala myndigheter ska

96

Standard & Poors, SustainAbility, UNEP ”Risk & opportunity: Best practice i non-financial reporting” 2004

97

Towards transparency: Progress on global sustainability 2004,; www.accaglobal.com

98 www.meti.go.jp/en/english/report 99 www.jiodsa.co.za 100 www.epd.gov.hk 101

Se avsnitt 6.7 för svensk lag

102

Utopies, SustainAbility & UNEP, The impact of Mandatory CSR reporting in France, 2003.

103

www.dti.gov.uk/cld/financialreview.htm

104

Bekendtgörelse om visse listevirksomheders pligt til at udarbejde grönt regnskab, Bkg.nr 594 af 5 juli 2002

lägga till en egen kommentar och de nationella myndigheterna kontrollerar att rapporterna kommer in. Ytterst få företag publicerar därutöver frivilliga, fristående miljöredovisningar i Danmark.

Årsredovisningslagen har ett krav att miljöinformation ska redovisas om så är nödvändigt för att årsredovisningen ska ge en rättvisande bild av företaget.

10.3 Norge

I Norge finns krav på miljöinformation i årsredovisning (regnskovsloven) som den svenska årsredovisningslagen krav har utgått ifrån. Precis som i Sverige har denna lag inte fungerat fullt ut.

10.4 USA

Bland USA:s topp-100-företag publicerade 36 % en hållbarhetsredovisning under 2002105.

I USA finns flera lagkrav på att företag måste mäta och redovisa sina utsläpp till luft, vatten och mark till Environmental Protection Agency, EPA106.

Företag inom vissa branscher måste redovisa en förteckning över utsläpp av farliga ämnen till107 myndigheterna som publiceras på EPA:s hemsida liksom an- nan information om amerikanska företags miljöstatistik108. Den information som EPA publicerar på ”Toxic Release Inventory” är nästan uteslutande sifferuppgifter kring farligt avfall, utsläpp till vatten, luft och mark av olika ämnen. US109 Toxic release inventory (TRI) startade 1986 och utökades 1990.

Här kan man ta del av informationen:

- På www.epa.gov/tri - ange ZIP-koden så kommer man till det valda områdets tabeller över olika företag och sedan kan man klicka vidare på hyperlänkar för olika företag och utsläpp där historiska utsläppsdata finns.

- Huvudlista för EPA:s databaser finns på www.epa.gov/epahome/Data.html. Där finns två olika databaser:

Envirofacts110 – innehåller detaljer om alla verksamheter som EPA reglerar ECHO111 – har alla uppgifter om tillstånd och lagefterlevnad

Olika NGO:s sammanställer dessa data och publicerar dem112 på internet. Sam- manställningarna förpackar informationen så att lokala samhällen ska kunna se vad deras fabriker släpper ut. Då dessa sammanställningar kan visa en negativ bild av ett företag så agerar företagen proaktivt och publicerar en egen rapport som berättar företagets syn på frågorna.

105

www.wimm.nl/publiciaties/KPMG2002.pdf

106

EPA = Environmental Protection Agency, liknar Naturvårdsverket

107

SARA = Superfund Amendments and Reauthorization Act, SARA 313 – Toxic Release Inventory – Form R 108 www.epa.gov 109 www.epa.gov/tri/ 110 www.epa.gov/enviro 111 www.epa.gov/echo 112 www.scorecard.org

Ett resultat av dessa krav på öppen information har lett till att flera stora företag infört frivilliga program för att minimera sina utsläpp och att rapportera om sina framsteg. Orsaken var att man var orolig för den påverkan uppgifterna kunde ha på den lokala befolkningens inställning till företaget.113. Databaserna114 med offentlig information orsakade många förbättringar och ändringar hos många företag. Men då det inte finns någon standard för miljöredovisningar så var många läsare miss- tänksamma mot dem och idag minskar företagen på resurser i tid och pengar för att producera sina rapporter.

En del amerikanska företag publicerar miljöredovisningar antingen för att de är verksamma i mycket miljöpåverkande i branscher, t.ex. gruvdrift, och vill visa att de är ansvarstagande aktörer eller så anser de generellt att det är rätt att visa sin miljöpåverkan av andra skäl. Samtidigt hindras andra företag att publicera uppgif- ter av sin egen rädsla för att bli stämda vid eventuellt fel i uppgifterna.

Det finns även krav från SEC115 att USA-baserade företag måste rapportera vä- sentliga miljöförpliktelser, t.ex. saneringsansvar. Därtill måste de rapportera vä- sentliga miljöhändelser som en investerare skulle behöva ha kännedom om, t.ex. kostnader för att förbättra avfallshantering.

Många multinationella företag blev ISO-14001 certifierade i USA då de ansåg att det hjälper dem i marknaden. Andra USA-företag krävde att leverantörer ska vara ISO-certifierade huvudsakligen av affärsmässiga skäl, dvs. de ville inte att en viktig leverantör skulle behöva stänga av miljöskäl.

10.5 Japan

Enligt en aktuell studie från Fujitsu Research Institute redovisar 54% av noterade bolag (ca 800 stycken) på Tokyobörsen uppgifter om sina miljöprestanda. Antalet hållbarhetsredovisningar ökar kraftigt i Japan, bl.a. hos 72 % av deras top-100- företag116.

Vissa större bolag måste117 från och med 2005 rapportera miljöinformation i form av ett dokument (papper, hemsida, CD eller annat) som behandlar miljöstatus inklusive data om miljöpåverkan från företagets aktiviteter under ett räkenskapsår.

Syftet är att minska miljöbelastning från tillverkade varor och tjänster. Staten ska stödja och uppmuntra företag att publicera miljöredovisning och aktivt arbeta för att allmänheten ska använder informationen.

Lagen är en ramlag och där anges särskilt följande:

• företag ska sträva efter att publicera miljöinformation och att beakta sin mot- parts miljöinformation vid investeringar och inköp,

• allmänheten ska eftersträva att inkludera miljöinformation i sina inköpsbeslut, • statliga departement ska publicera miljöinformation varje år,

113 www.rtk.net 114 www.epa.gov/epahome/Data.html 115

SEC = Security and Exchange Commission, liknar den svenska finansinspektionen

116

www.wimm.nl/publiciaties/KPMG2002.pdf

117

Law nr 77 of 2004 “Law concerning the promotion of business activities with environmental consideration by specified corporations, etc., by facilitating access to environmental information, and other measures”

• guidelines ska tas fram av myndigheterna, vilken ska följas av de utvalda bola- gen,

• övriga storföretag ska sträva efter att publicera miljöinformation,

• företag ska sträva efter att informera om miljöanpassade produkter och informe- ra om miljöpåverkan, både vad gäller prestanda och reduktion,

• staten ska möjliggöra tillgång och tillgänglighet av miljöinformationen från företag.

10.6 Sydafrika

I Sydafrika har börsen i Johannesburg (JSE118) infört krav119 på företagsstyrning som en rekommendation som även omfattar att företag ska inkludera hållbarhetsre- dovisning.

10.7 Australien

Sedan slutet av 1990 finns i the Corporation Law ett krav på att noterade bolag och en del offentliga bolag ska redovisa i årsredovisningen sin miljöprestanda mot väsentlig, relevant miljölagstiftning.120

118 www.jse.co.za 119 www.iodsa.co.za 120 www.ea.gov.au/index.html