• No results found

SFF:s rekommendation om företagens hållbarhetsinformation

4 Vilka miljöproblem?

5 Miljökommunikation och trovärdighet

6.13 SFF:s rekommendation om företagens hållbarhetsinformation

Bakgrund

1996 presenterade Sveriges Finansanalytikers Förening (SFF) för första gången en miljörekommendation, som en första insats från föreningens sida att påverka ut- formningen av företagens miljöinformation. 2002 års upplaga av rekommendatio- nen, ”Hållbarhetsinformation för finansanalytiker - miljö, socialt ansvar och mänskliga rättigheter”, breddades till att även omfatta redovisning av socialt ansvar och mänskliga rättigheter. I november 2005 uppdaterades rekommendationen som kommer att publiceras i skriften ”Finansanalytikernas rekommendationer 2006” under rubrik ”SFF:s rekommendation om företagens hållbarhetsinformation; miljö- faktorer, socialt ansvar och mänskliga rättigheter”51.

SFF menar att miljöfaktorer och frågor kring socialt ansvar och mänskliga rät- tigheter i ökande utsträckning påverkar många företags framtida kassaflöden både i positiv och negativ riktning. Aktievärdering, kreditbedömning och andra ekono- miska beslut som analytiker är involverade i baseras på prognoser över framtida vinster eller kassaflöden och påverkas av eller kompletteras med känslighetsanaly- ser och riskbedömningar. SFF påpekar att dessa bedömningar i ökande utsträck- ning kommer att påverkas av frågor kring företagens ansvar för miljön, sociala aspekter och mänskliga rättigheter. Det är ett problem att dessa frågor ofta är av långsiktig karaktär och svåra att kvantifiera.

51

Birgit Flening, Ernst & Young AB, samt Anna Nilsson, Robur, har arbetat fram denna hållbarhetsrekommendation

Informationen ska finnas i årsredovisningen

Rekommendationen behandlar företagens information till aktörer på de finansiella marknaderna och preciserar den hållbarhetsinformation som finansanalytiker behö- ver för att bedöma värdet av företagets aktier eller kreditvärdighet.

I rekommendationen påpekas att årsredovisningen är den centrala informa- tionshandlingen och att hållbarhetsinformation därför ska redovisas i årsredovis- ningen. Man poängterar att aktievärdering i ökande utsträckning kommer att på- verkas av frågor kring företagens ansvar för miljöfrågor, sociala aspekter och mänskliga rättigheter och att analytikerna vill kunna se att företagen hanterar dessa risker eftersom det kan påverka företagens resultat och ställning.

Likaså påpekas att risker i form av skärpta miljökrav från myndigheter avseen- de produktionen eller produkterna kan påverka de egna produkternas konkurrens- kraft både i positiv och i negativ riktning.

I rekommendationen diskuteras att den löpande utvecklingen av nya regelverk som t.ex. rör energi- och klimatfrågor, utsläppsfrågor, kemikalier och producentan- svar kan ha en väsentlig finansiell påverkan. Likaså kan företaget också ha miljö- skulder i verksamheten för bl.a. saneringskostnader för förorenade områden eller risk för skadeståndsanspråk i asbestmål.

SFF framhåller att det för flera företag även finns tydliga möjligheter att ut- veckla sin verksamhet och affärsidé t.ex. genom miljödriven affärsutveckling.

Rekommendationen behandlar även frågorna kring socialt ansvar och mänskli- ga rättigheter vid ökad globalisering med allt fler multinationella företag och utlo- kalisering av egen produktion i världen eller till underleverantörer. Hur företaget vårdar sina relationer med olika intressenter kan vara avgörande för ett företags överlevnad. Omvärldens reaktioner på företagets beteende kan allvarligt skada eller stärka företagets rykte och varumärke och i förlängningen dess överlevnad. Finans- analytikerna vill kunna se och förstå hur företaget hanterar denna risk.

Lagstiftaren har funnit att hållbarhetsfrågor är väsentliga för företagen och har därför utvidgat årsredovisningslagen till att tydligt innefatta upplysningskrav kring hållbarhet (se avsnitt 6.4). Föreningen rekommenderar att företag, utöver den lag- stadgade informationen, även redovisar övriga hållbarhetsfrågor av intresse för analytiker.

Avgörande bör här vara de kriterier som tillmäts betydelse för finansanalyti- kernas bedömning.

Väsentlighet

Företagen ska redovisa hållbarhetsaspekter av väsentlig betydelse för företagets ställning, resultat och framtida utveckling där det väsentliga utgörs av det som har påverkan på företagets framtida vinster eller kassaflöden både direkt eller indirekt. Föreningen påpekar med eftertryck att det betyder att det väsentliga inte begränsas till sådant som kan uttryckas i kronor. Dessutom rekommenderar föreningen att företag ger en tydlig bild av hur företaget påverkar sin omvärld när det gäller mil- jömässiga, sociala och mänskliga rättighetsaspekter.

Det är intressant att rekommendationen påpekar att om företaget anser att det inte finns hållbarhetsaspekter som tydligt påverkar företaget bör detta tydligt dekla- reras i årsredovisningen.

Företaget bör öppet redogöra för vilka frågor som styrelsen bedömer som vä- sentliga med en kortare omvärldsanalys. I rekommendationen redovisas olika ex- empel på vad som avses. Samtidigt vill föreningen att företaget tydligt redovisar basinformation som miljöpåverkan av tillverkningen och produkterna samt var i världen man är verksam och var företaget har sina leverantörer. För att man ska få en bild av företagets aktiva arbete bör mål, handlingsplaner och resultat redovisas liksom nyckeltal som visar de hållbarhetsfaktorer som identifierats som väsentliga för bolagets finansiella utveckling. Informationen ska ges på koncernnivå med utveckling över åren.

Föreningen trycker på att det är viktigt att behålla fokus på det väsentliga. Da- gens årsredovisningar innehåller i alltför hög utsträckning vaga uttalanden om ambitioner som inte ger tillräckligt underlag för kvantifiering av informationens ekonomiska konsekvenser eller för att bedöma riskerna i verksamheten. Föreningen rekommenderar återhållsamhet när det gäller allmänna uttalanden.

Avgränsning

Bolag kan ha mycket komplexa interna strukturer, många dotterbolag, samarbets- partners och verksamhet i utlandet samt ha lagt ut delar av sin produktion på under- leverantörer varför information kan behöva lämnas utöver den avgränsning som görs i årsredovisningslagen.

Årsredovisningslagens upplysningskrav

Rekommendationen redogör för årsredovisningslagens olika upplysningskrav och uppmuntrar företag att inte tolka årsredovisningslagens regler för snävt eller att ge alltför allmänna, generella upplysningar. Företag bör öppet redovisa relevanta fakta inom de områden som lagstiftaren avser. Med en relevant, fullständig och öppen redovisning med mer specifik information i syfte att följa lagens anda torde de flesta önskemål föreningen har kunna uppfyllas

.

Miljöskulder

Företaget kan komma att ansvara för undersökning och sanering av förorenat om- råde. Aktuella domar i Miljööverdomstolen har medfört en osäkerhet var ansvars- gränserna går. Det saknas definitioner av förorening i miljöbalken varför vid varje tidpunkt gällande kunskap är av betydelse för bedömning, vilket ger en osäkerhet vid framtidsbedömningar. Eftersom det kan röra sig om betydande belopp rekom- menderar föreningen att företaget anger sin bedömning av om det har eller kan tänkas få framtida ansvar för förorenade områden.

Redovisning av ansvar för efterbehandlingsåtgärder ska ske enligt lag och god redovisningssed. Regelverket återfinns i IAS 37 ”Avsättningar, ansvarsförbindelser och eventualtillgångar”. Av detta regelverk framgår tydligt att det inte går att avstå från att skuldföra ett åtagande enbart med motivering att det inte går att fastställa

ett belopp. Upplysningskravet i årsredovisningslagen medför i dessa fall att ett betydande saneringsbehov kan vara en sådan upplysning som ska redovisas. Producentansvar

Producentansvar innebär en skyldighet att bekosta framtida omhändertagande av sålda produkter vilket kan finansieras antingen genom avsättning i räkenskaperna, till fond eller genom försäkring. I fall då företaget är skyldigt att svara för

återtagande eller återvinning av företagets produkter kan det följa av ÅRL 6 kap 1 § att detta är så väsentligt att det skall redovisas. Föreningen rekommenderar att uppgifter lämnas utöver vad lagen kräver. Om kostnaden är väsentlig bör den anges till ungefärligt belopp med angivande av hur mycket som i balansräkningen har reserverats för detta. Med skyldighet likställs att företaget enligt eget beslut har åtagit sig att svara för återtagande eller återvinning av sina produkter.

7 Vem läser miljö- och hållbar-