• No results found

Postadress Besöksadress Telefon/Fax Webb/E-post Org.nr

Oxelösunds kommun 613 81 OXELÖSUND

Höjdgatan 26 OXELÖSUND

0155-380 00 (vx) www.oxelosund.se 212000-0324 0155-382 40 (fax) registrator@oxelosund.se

OXL2 621 v 1.0 2007-03-13

Kommunstyrelseförvaltningen Moa Öhman

0155-383 69

Kommunstyrelsen

Anslutningsväg till Truckstop

1. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till beslut

1. Kommunstyrelsen godkänner vidare projektering av cirkulationsplats för en kostnad på 400 tkr.

2. Kommunstyrelsen godkänner vidare utredning av arbetsväg för en kostnad på 100 tkr.

2. Sammanfattning

Kommunstyrelsen beslutade 2016-03-09 att gå vidare med alternativet bestående av en cirkulationsplats som ansluter Aspaleden med Sundsörs industriområde.

Kommunstyrselsen beslutade även 2016-03-09 att en alternativ arbetsväg ska undersökas. Denna arbetsväg ska undvika kraftledningen. Enligt kommunstyrelsens beslut ska två alternativa sträckningar av denna arbetsväg undersökas.

Vidare projektering av en cirkulationsplats beräknas till en kostnad av 400 tkr. Inom denna kostnad ryms konsultens offert, kostnader för kart- och höjddata samt ett utrymme för kompletteringar och oförutsedda kostnader.

Vidare utredning av två alternativa sträckningar av en arbetsväg beräknas till en kostnad av 100 tkr. Inom denna kostnad ryms konsultens offert, kostnader för kart- och höjddata samt ett utrymme för kompletteringar och oförutsedda kostnader. Då två alternativ ska undersökas dubbleras konsultens offert för utredning då underlaget innefattar utredning av ett alternativ.

Beslutsunderlag

Tidigare beslut - Protokoll 2016-03-09 Bilaga 1 – offert cirkulationsplats Bilaga 2 – offert arbetsväg

Henny Larsson Moa Öhman

Tf Kommunchef trafikplanerare

Tjänsteskrivelse 2(2)

Datum

2016-09-02 KS.2015.55

Beslut till:

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen – För åtgärd

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (3)

Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2016-03-09

Utdragsbestyrkande

Ks § 33 Dnr KS.2015.55

Anslutningsväg till Truckstop

Kommunstyrelsens beslut

1. Alternativ 1 Cirkulationsplats förordas.

2. Kommunchefen får i uppdrag att utreda villka åtgärder och vilka kostnader det innebär att anpassa befintlig grusväg till att klara de tunga och höga transporter vid enstaka tillfällen samt utreda möjligheten att dra grusvägen parallellt med

kraftledningen.

Sammanfattning

Efter att Kommunstyrelsen tidigare beslutat om start av förprojektering för anslutningsväg till Truckstop har två alternativ tagits fram. Dessa två alternativ är kostnadsmässigt snarlika.

Alternativ 1 – Cirkulationsplats

Alternativet innebär att Verkstadsgatan i Sundsör kopplas samman med Aspaleden och Frösängsvägen med en cirkulationsplats. Detta innebär att trafik från centrum och Frösäng direkt når Sundsör. I ett framtida skede kan denna sträckning enkelt förlängas mot Vivesta och omkringligande områden.

Alternativet gör att trafiken som färdas mellan Sundsör och SSAB korsar kraftledningen vid två tillfällen. Tidigare har SSAB tillsammans med mindre verksamheter i Sundsör inkommit med ett önskemål om en anslutningsväg som undviker kraftledningen. SSAB är då beredda att bidra med

fyllnadsmassor till anslutningsvägen. Detta med anledning av planer om ökad produktion och frakt av större föremål än som är möjliga att frakta idag.

I levererat material ingår en grov kalkyl av både väg och belysning, en profil av cirkulationsplatsen, ritning av cirkulationsplats i markplan samt

tvärsektioner.

Alternativ 2 – Anslutningsväg

Alternativet innebär att Verkstadsgatan kopplas samman med Aspaleden genom en anslutningsväg. Anslutningsvägen kopplar på Aspaleden öster om Frösängsvägen, intill den nuvarande GC-vägen. En lösning på Aspaleden till denna anslutning kan vara en trevägslösning där trafiken på Aspaleden som ska svänga vänster in till Sundsör har ett separat körfält.

Placeringen av anslutningsvägen gör att trafiken mellan SSAB och Sundsör inte korsar kraftledningen. I och med detta är SSAB beredda att bidra med fyllnadsmassor.

Sammanträdesprotokoll Blad 2

Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2016-03-09

Utdragsbestyrkande

I levererat material ingår en grov kalkyl av både väg och belysning, en profil av vägen, ritning av vägen i markplan samt tvärsektioner.

Beslutsunderlag

Tjänsteskrivelse val av alternativ Truckstop Skrivelse.docx

Bilaga 1 - Alternativ 1.pdf Bilaga 1.2 - Alternativ 1.pdf Bilaga 2 - Alternativ 2.pdf Bilaga 2.2 - Alternativ 2.pdf

Dagens sammanträde

Framskrivet förslag

Alternativ 1 Cirkulationsplats Alternativ 2- Anslutningsväg

Förslag

Ordföranden föreslår alternativ 1 cirkulationsplats med tilläggsförslaget att utreda vilka åtgärder och vilka kostnader det innebär att anpassa befintlig grusväg till att klara de tunga och höga transporter vid enstaka tillfällen. Inge Ståhlgren (S) Ingela Wahlstam (V), Björn Johansson (MP) och Britta

Bergström (S) instämmer.

Björn Johansson (MP) föreslår följande tillägg till ordförandens tilläggsförslag att även utreda möjligheten att dra grusvägen parallellt med kraftledningen.

Ordföranden och Britta Bergström (S) instämmer.

Dag Bergentoft (M) föreslår alternativ 2 och föreslår avslag på ordförandens förslag och Björn Johanssons (MP) tilläggsförslag.

Beslutsgång

Ordföranden ställer alternativ 1 emot alternativ 2 och finner att kommunstyrelsen bifaller alternativ 1.

Ordföranden frågar om sitt tilläggsförslag och finner att kommunstyrelsen bifaller tilläggsförslaget.

Ordföranden frågar om Björn Johanssons (MP) tilläggsförslag och finner att kommunstyrelsen bifaller tilläggsförslaget.

Reservation

Dag Bergentoft (M) och Stefan Johansson (M) reserverar sig emot beslutet till förmån för Dag Bergentofts (M) förslag med följande motivering:

"Tjänstemännen har lämnat två förslag till beslut. Vi anser att alternativ 2, som det är framskrivet, är optimalt. Ärendet handlar om anslutningsväg till just Truckstopp. Det är bra att den vägen byggs för att optimera tunga och skrymmande transporter. Vägen kan också fortsätta att byggas i en

Sammanträdesprotokoll Blad 3

Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2016-03-09

Utdragsbestyrkande

förlängning med tanke på att utveckla övriga området för både industrimark och framtida bostadsbyggnation.

Vi yrkar avslag på alternativ 1 samt det extra yrkande att utreda alternativväg för tunga och skrymmande transporter vilket vi ser fördyrar genomförandet.

Att som majoriteten förorda en rondell för att få ner hastigheten är inte relevant i frågan. Det får då bli ett enskilt beslut att sänka hastigheten om det efter en utredning visar sig finnas ett behov ur ett trafiksäkerhetsperspektiv."

______

Beslut till:

Miljö-och samhällsbyggnadsförvaltningen (FK)

Tjänsteskrivelse 613 81 Oxelösund

Besöksadress Höjdgatan 26

Telefon/Fax 0155-380 00 (vxl) 0155-381 03 (fax)

Webb/E-post

Strategi för förebyggande arbete alkohol, narkotika,