• No results found

Bolagen redovisar sin ekonomi per april, au-gusti och december.

Nedan redovisas uppföljning av 2016 års spe-cifika ägardirektiv för respektive bolag.

Kustbostäder AB

Bolaget ska lämna förslag på nyckeltal som gör att ägaren kan bedöma om bolagets uppdrag genomförs kostnadseffektivt och med god kvalitet. Bolaget ska under första halvåret 2016 återkomma med en rapport till Kommunstyrelsen om vilka områden som redan idag kan följas och vilka områ-den där ett utvecklingsarbete behövs för att kunna följa.

Kustbostäder har tagit fram och presenterat förslag på nyckeltal för uppföljning av verk-samheten. Inriktningen av nyckeltalen är vald där verksamheten har störst kostnad samt möjlighet till jämförelse. Gata/park verksam-heten har idag inga lämpliga nyckeltal men där görs istället en genomlysning av verksamheten som en punktinsats. Inom SKL pågår ett arbete med att ta fram jämförande nyckeltal som för-hoppningsvis kan användas i framöver.

Bedömningen är att ägardirektivet kommer att uppfyllas.

Bolaget ska arbeta tillsammans med be-rörda nämnder för att skapa boendeformer för människor med behov av särskilt boen-destöd. Särskild uppmärksamhet ska riktas på nämndernas behov i löpande verksam-het.

Bolagets tolkning av detta ägardirektiv är att befintliga och nya bostäder inte ska utesluta någon målgrupp. Bolagets inriktning är att förbättra tillgängligheten i befintligt bestånd och vid nyproduktion skapa bostäder som kan användas av samtliga kundgrupper.

Bedömningen är att ägardirektivet kommer att uppfyllas.

Bolaget ska samarbeta med berörda nämn-der och Arbetsförmedlingen för att kunna erbjuda arbetspraktikplatser och när det gäller att få personer med funktionsned-sättning, som medför nedsatt arbetsför-måga, i varaktig anställning.

Kustbostäder har idag 2 st medarbetare med någon form av funktionsnedsättning samt under våren har bolaget haft en

språkpraktikant. Beslut om ny praktikplats kommer att tas under hösten. Kustbostäder har även haft två arbetspraktikanter inom

förvaltningen.

Bedömningen är att ägardirektivet delvis kommer att uppfyllas. Arbete pågår med att skapa fler språkpraktikplatser.

Minst två hissar per år ska byggas i det befintliga fastighetsbeståndet. Som alterna-tiv kan andra bostadsanpassningar genom-föras för ökad tillgänglighet, t.ex. anläg-gande av marklägenheter.

Under våren påbörjades arbetet med att installera en hiss på Oxelögatan 7 A och om kommunfullmäktige godkänner beslut av byggstart med 37 lägenheter på Norra

Malmgatan bedöms att ägardirektivet uppfylls.

Bedömningen är att ägardirektivet kommer att uppfyllas.

Bolaget har arbetat fram en effektivise-ringsplan för kommunuppdragen. Åtgärder i effektiviseringsplanen ska genomföras under kommande år i dialog med respektive uppdragsgivare.

För gata/park-uppdraget genomförs just nu två projekt för effektivisering av verksamheten.

Dels en genomlysning av arbetssätt och orga-nisation samt ett projekt (gata/park 2030) med mål att skapa en målbild av hur framtida sköt-seln skall prioriteras. Målet med båda pro-jekten är att verksamheten ska satsa resurser-na på rätt åtgärder samt att de åtgärder som görs, genomförs på ett effektivt sätt.

För förvaltning av Kommunfastigheter så finns en handlingsplan som grund för energieffekti-viseringsarbetet. Målet var också att få en separat budget med energieffektiviserings-åtgärder från uppdragsgivaren. Men där har uppdragsgivaren valt att behålla tidigare bud-getstruktur.

Bedömningen är att ägardirektivet delvis kommer att uppfyllas. Bolaget önskar få en separat budget för energieffektiviserings-arbetet.

Bolaget ska fortsätta påbörjad process med att möjliggöra/tillskapa nya hyresrätter.

Kustbostäders styrelse har beslutat om att påbörja byggnation av 37 lägenheter på Norra Malmgatan. Beslut i kommunfullmäktige återstår innan byggstart. Utöver det pågår detaljplanearbete för två andra områden.

Bedömningen är att ägardirektivet kommer att uppfyllas.

Sköta drift och förvaltning av

småbåtshamnsverksamheten inklusive Gästhamnens verksamhet i anslutning till Badhusviken. Uppdragets innehåll och omfattning ska regleras i avtal mellan

47 kommunen och bolaget.

Kustbostäder tog över driften av småbåtshamnarna och Gästhamnen i november 2015. Våren präglades av

förberedande arbete och sommaren att kunna erbjuda en hög service i Gästhamnen. Efter båtsäsongen kommer tid ägnas åt uppföljning för planering av insatser inför säsongen 2016/2017.

Bedömningen är att ägardirektivet kommer att uppfyllas.

Oxelö Energi AB

Bolaget ska samarbeta med berörda nämn-der och Arbetsförmedlingen för att kunna erbjuda arbetspraktikplatser och när det gäller att få personer medfunktionsnedsätt-ning, som medför nedsatt arbetsförmåga, i varaktig anställning.

Oxelö Energi har idag två medarbetare med någon form av funktionsnedsättning samt en språkpraktikant.

Bedömningen är att ägardirektivet kommer att uppfyllas.

För att säkra framtida vattenförsörjning ska VA-nätet hålla en förnyelsetakt på 50-80 år.

Bolaget har renoverat spillvattenledning på Sjögatan samt prioriterat byggnationen av förbindelseledning längs Fiskehamnsvägen.

Detta för ökad säkerhet av vattenleveransen till Fiskehamnen. Kommande projekt som startar under året är byte av två pumpstationer.

Bedömningen är att ägardirektivet delvis kom-mer att uppfyllas. Det pågår ett arbete att ta fram en modell och plan för att identifiera led-ningar som behöver bytas. Under våren har en kamerautrustning köpts in för kartläggning och besiktning av avloppsnätet. Innan planen är framtagen så finns en osäkerhet om vi har rätt takt i förnyelsen av VA-nätet.

Ökat antal anslutna hushåll till fjärrvärme-nätet.

Bolaget har anslutit totalt sex fastigheter till fjärrvärmenätet. Bland annat lokstallarna, som ägs av kommunen och som har haft oljeeldad uppvärmning. I övrigt är det en flerfamiljbostad och resten villor som anslutits.

Bedömningen är att ägardirektivet kommer att uppfyllas.

Utveckla fjärrvärmeverksamheten med den långsiktiga inriktningen, om det finns af-färsmässiga och tekniska förutsättningar,

koppla ihop Oxelösunds och Nyköpings fjärrvärmesystem.

Bolagets styrelse har tagit beslut om att starta en utredning som ska belysa de altarnativ som finns för hel- eller delleverans som komple-ment till SSAB-leveransen. I det arbetet ingår även en förbindelseledning till Nyköping som ett alternativ.

Bedömningen är att ägardirektivet kommer att uppfyllas.

Stödja kommuninvånare och företagare i att energieffektivisera sin bostad, sina lokaler eller verksamheter.

Oxelö Energi har haft 35 rådgivningar i sitt uppdrag som energirådgivare under årets första 6 månader. Utöver det har rådgivningen arrangerat två tematillfällen med dels en cykel-dag i samband med städcykel-dagen samt ett semi-narium för solelinstallationer med inriktning till småhusägare.

Bedömningen är att ägardirektivet kommer att uppfyllas.

Verka för etablering av alternativa energi-källor t.ex. vindkraft i kommunen.

Bolaget jobbar med alternativa energikällor via ägandet i dotterbolaget Bixia som uppför och driver ett antal vindkraftverk men även uppför solelanläggningar. I egen regi har en solcells-anläggning på 30 KW installerats på driftkon-toret på Sjögatan 3.

Bedömningen är att ägardirektivet kommer att uppfyllas.

Ordna och administrera en årlig städdag i anslutning till "Håll Sverige

Rent"-kampanjens skräpplockardag.

Städdagen genomfördes lördagen den 23 april i samband med en loppmarknad och andra aktiviteter på Järntorget. 200 Oxelösundare deltog i städandet tillsammanse med att antal föreningar och 170 säckar fyllda med skräp samlades ihop.

Bedömningen är att ägardirektivet kommer att uppfyllas.

Ta fram en målbild för antalet aktiva använ-dare av stadsnätet.

Bolaget har arbetet fram ett förslag på ny mål-bild för hur många aktiva användare av stads-nätet som behövs för att få ett tillräckligt kund-underlag. Verksamhetens nya målbild är att nå 3000 aktiva användare. Idag finns 2485 aktiva användare och 3729 kunder som är anslutna till stadsnätet.

48 Bedömningen är att ägardirektivet kommer att uppfyllas.

Oxelösunds kommuns förvaltnings AB (Förab)

Kommunen ska erhålla utdelning från Fö-rab i enlighet med av Kommunfullmäktige

beslutad avkastningsplan. 2016 erhålls utdelning från Förabs verksamhet 2015.

Bedömningen är att ägardirektivet kommer att uppfyllas.

49