• No results found

Avräkning barn- och elevpeng

Utbildningsnämnden (Un) har ett resursför-delningssystem med en överenskommen Kommunfullmäktiges barn- och elevpeng (Kf barn- och elevpeng) för förskola, försko-leklass, grundskola, fritidshem och gymna-sium. Två avräkningar ska ske varje år, i delårsbokslut per augusti och i årsbokslut.

Avräkningen per augusti visar att det totalt sett är fler barn och elever när verksam-hetstalen lästs av per den 15:e i varje må-nad, än vad som prognostiserats i befolk-ningsprognosen. Avräknat antal barn och elever multipliceras med Kf barn och elev-peng/ålder. I genomsnitt visar avräkningen att det totalt sett är fler barn och elever (flera i förskola, förskoleklass, åk 1-3 och gymnasium. Färre i åk 4-5, åk 6-9 och fri-tidshem).

Summan för avräkningen uppgår till 2,3 miljoner kr. Summan är beräknad på det faktiska antalet barn och elever för perioden januari till augusti.

Dessa 2,3 miljoner kr ingår i resultat ovan men är preliminära då de ska beslutas av kommunfullmäktige innan avräkningen till-faller UN.

Utfall mot budget

Utbildningsnämnden visar ett positivt resultat med 2,6 miljoner kr. Anledningen till det posi-tiva resultatet är ökade intäkter jämfört med kostnaderna för perioden. De ökade intäkterna består av det statliga bidraget som Oxelösunds kommun fått för stort flyktingmottagande med

2,3 miljoner kr för perioden (3,5 miljoner kr på helår). Intäkter för sökta bidrag från Migrat-ionsverket för bidrag för asylsökande barn och elever ingår. Bidraget har bokats upp med 2,0 miljoner kr i avvaktan på besked från Migrat-ionsverket. För 2015 fanns medel kvar av schablonersättning från Migrationsverket för främst vuxenstuderande som ännu inte påbör-jat sin SFI-utbildning. Dessa medel har förts över till 2016 och ingår i resultatet ovan med 1,0 miljoner kr (1,6 miljoner kr på helår).

En preliminär avstämning av Kf barn- och elevpeng för perioden medför ytterligare intäk-ter med 2,3 miljoner kr.

Det är viktigt att betona att det finns en osä-kerhet i resultatet per augusti.

Osäkerhet finns kring vilka summor som bevil-jas av de ersättningar som sökts för asylsö-kande barn och elever(avser förskola och grundskola) och Migrationsverket har långa handläggningstider.

På kostnadssidan ingår inte retroaktiva löner från maj för ett 40-tal barnskötare. Semester-löneskulden är inte justerad i augusti och ska justeras i samband med bokslutet.

Personalkostnaderna innehåller fortfarande felaktigheter. För utbildningsnämndens innebär det främst att det är fel i kostnaderna mellan verksamheterna då det är svårt att få procent-fördelningar att fungera. Rättningar görs lö-pande för att personalkostnaderna blir rätt per verksamhet för främst fritidshem, förskoleklass och grundskola.

I september kommer det vara känt vilka skolor och vilka program samt på vilken ort

gymnasi-Övriga Budget-

Års-Verksamhet Anslag Intäkter Kostnad utfall prognos

Nämndverksamhet 433 440 -7 0

Musikskola 1 518 180 1 703 -5 50

Gemensam administration 3 550 365 3 114 801 600

Fritidshem 10 757 2 046 13 011 -208 0

Förskola 42 211 8 851 47 757 3 305 3 000

Grundskola och förskoleklass 60 735 5 893 72 715 -6 087 -4 750

Gymnasieskola 29 050 1 030 26 086 3 994 500

Komvux och SFI 3 521 9 474 11 962 1 033 600

KY 0 368 611 -243 0

Summa för ansvarsområdet 151 775 28 207 177 399 2 583 0

Summa 2015 144 160 20 856 162 439 2 577 2 500

37 eeleverna i årskurs 1 ska börja, och det påver-kar kostnaderna för köp av verksamhet. Ut-bildningsnämnden avvaktar också information om hur många nyanlända gymnasieelever som går på introduktionsprogrammet i på Nykö-pings gymnasium.

Fritidshem

Resultatet för perioden är -0,2 miljoner kr. In-täkterna är -0,7 miljoner kr lägre än budget och beror på att i den preliminära avräkningen av Kf barn- och elevpeng för perioden januari- augusti visar att det är färre barn än vad Mål-och budgetberedningen beslutat i prognosen för demografi 2016. Utbildningsnämnden har därför fått lämna tillbaka bidrag för barn- och elevpeng med 0,6 miljoner kr jämfört med bud-get. Avgifterna är något lägre än budbud-get.

Kostnaderna är 0,5 miljoner kr lägre än budget och personalkostnaderna är 0,45 miljoner kr lägre. Under året har fritidshemmen haft svårt att anställa timvikarier vid frånvaro vilket med-fört lägre personalkostnader. Löneökningar från april för barnskötare är inte utbetalda och bidrar något till det positiva resultatet per au-gusti.

Förskola

Resultatet för perioden är 3,3 miljoner kr. Intäk-terna är 0,6 miljoner kr högre än budget. Bi-dragen är totalt sett 0,5 miljoner kr högre än budget. Bidragen från Migrationsverket (för asylsökande barn och barn med permanent uppehållstillstånd) är 0,7 miljoner kr högre än budget. Bidraget för asylsökande barn är pre-liminärt utifrån vad som sökts och utbildnings-nämnden väntar på besked om vad som bevil-jas. Bidraget för barn- och elevpeng är 0,45 miljoner kr lägre än budget, budgeten för för-skolan gjordes på ett högre antal barn än vad Un tilldelats medel för. Avräkningen per au-gusti har gett ett tillskott för fler barn, men för perioden är det ett minusresultat. Bidraget från Skolverket för omsorg på obekväm tid är 0,15 miljoner kr högre än budget.

Avgifterna är 0,1 miljoner kr högre än budget och påverkas bland annat av föräldrarnas in-komst och regelverket för maxtaxan.

Kostnaderna är 2,6 miljoner kr lägre än budget.

Personalkostnaderna är 1,8 miljoner kr lägre än budget och beror bland annat på att det varit svårt att rekrytera förskolelärare och att vakanta tjänster varit bemannade med timvika-rier långa perioder. Samma sak gäller när medarbetare är frånvarande. Löneökningar från maj för barnskötare är inte utbetalda.

Köp av verksamhet är -0,1 miljoner kr högre än budget och beror på att det är fler barn i fri-stående verksamheter än när budgeten gjor-des.

Övriga kostnader är 0,9 miljoner kr lägre än budget och består av många mindre avvikel-ser. Några av de större positiva avvikelserna jämför med budget är pedagogiskt material (0,1 miljoner kr) och övrigt förbrukningsmaterial (0,1 miljoner kr). Köp av kostenheten är -0,2 miljoner kr högre än budget och avser främst köp av kost som gjorts när kokerska varit från-varande på förskolor som tillagar egen mat.

Förskoleklass och grundskola

Det sammanlagda resultatet för förskoleklass och grundskola är -6,1 miljoner kr. Den över-gripande förklaringen till det negativa resultatet är de verksamheter som organisationen utö-kats med för att bedriva undervisning och följa lagen för elever som är nyanlända. Nya mot-tagningsenheter har startats på Ramdalssko-lan och D-skoRamdalssko-lan och på Brevik har mottag-ningsenheten utökats. Den beslutade barn- och elevpengen täcker inte de ökade kostna-derna (personalkostnader för lärare, studie-handledare och SVA-lärare och övriga kostna-der som tolk och läromedel ).

Grundskolorna tilldelas bidraget från Migrat-ionsverket för de elever som har permanent uppehållstillstånd (enligt gällande beslut delas det lika med Vård- och omsorgsförvaltningen), men det räcker inte för att täcka de ökade kostnaderna. Det finns elever som är nyan-lända men varken tillhör gruppen asylsökande elever eller gruppen med permanent uppe-hållstillstånd. För dessa elever tillkommer inte några bidrag från Migrationsverket.

Intäkterna är -0,4 miljoner kr lägre än budget.

Bidragen är totalt sett -0,1 miljoner kr lägre än budget. Bidragen från Migrationsverket är 0,5 miljoner kr högre än budget. Bidraget för barn- och elevpeng är -1,1 miljoner kr lägre än bud-get, budgeten gjordes på ett högre antal elever än vad Un tilldelats medel för. Avräkningen per augusti har gett ett tillskott för fler elever, men för perioden är det ett minusresultat.

Övriga bidrag är 0,15 miljoner kr högre än budget och avser bidrag från Kunskapsbanken (Sparbanken Sörmland) som inte har budgete-rats. Motsvarande kostnader finns för projekt som genomförts för bidraget. Intäkter från Ar-betsförmedlingen är 0,2 miljoner kr högre än budget då det är fler anställda medarbetare med lönebidrag (medför samtidigt högre per-sonalkostnader).

38 Intäkter för försäljning av verksamhet är -0,25 miljoner kr lägre än budget och beror på att det är färre elever från andra kommuner i Oxe-lösunds grundskolor än när budgeten gjordes.

Kostnaderna är -5,8 miljoner kr högre än bud-get.

Personalkostnaderna är 1,4 miljoner kr lägre än budget. Det beror på en budgeteringsteknik som använts. En ”verklig” personalbudget finns inlagd i ekonomisystemet på de grundskolorna som har mottagningsenheter. På två av grund-skolorna har då intäkterna från barn- och elev-pengarna inte räckt till personalbudgeten och då har budget minskats på ett konto för övriga kostnader, med motsvarande summa. En an-nan förklaring till att intäkterna för barn- och elevpeng inte räcker är de elever i behov av särskilt stöd i sociala och i undervisningssituat-ioner. Det pågår också en löneglidning då det är konkurrens om medarbetare och det ökar personalkostnaderna.

Det är de främsta förklaringarna till att kostna-der totalt sett är högre än budget och att övriga kostnader är -7,9 miljoner kr högre än budget.

De större avvikelserna på övriga kostnader (jämfört med budget) beror också det ökade antalet elever. Köp av kost från kostenheten som är -0,8 miljoner kr, IT-kostnaderna är -0,4 miljoner kr och läromedel är -0,15 miljoner kr högre än budget .Kostnader för skolskjuts är 0,2 miljoner kr lägre än budget och beror på att färre elever är berättigade till skolskjuts än när budgeten gjordes.

Gymnasium

Gymnasiets resultat för perioden är positivt, 3,9 miljoner kr. Varje år är resultatet osäkert per augusti. I augusti det inte är känt vilka pro-gram, skolor och orter som eleverna i åk 1 går på. Antagningskansliet stänger reservantag-ningen den 15 september. Utbildningsnämn-den avvaktar besked från Nyköpings gymna-sium om hur många nyanlända elever som går på introduktionsprogrammet från hösten (upp-skattningsvis ett 50-tal). När september månad är slut och utbildningsnämnden fått den in-formation som saknas i nuläget kan det eko-nomiska resultatet bli mer rättvisande.

Redovisningen är utifrån sommarregleringen och kommer att regleras med elevtalen per 15:e september.

Intäkterna är 0,4 miljoner kr högre än budget och avser bidraget för barn- och elevpeng som är högre efter den preliminära avräkningen av Kf barn- och elevpeng för perioden

januari-augusti. Kostnaderna är 3,6 miljoner kr lägre än budget och 3,2 miljoner kr avser köp av verksamhet per augusti. Övriga kostnader är 0,4 miljoner kr lägre än budget och det beror på att kostnader för busskort inte är betalda för augusti månad.

Övriga verksamheter, Nämnd, Musikskola och Gemensam administration

Gemensam administration har ett positivt re-sultat med 0,8 miljoner kr. Intäkterna är 0,4 miljoner kr högre än budget och avser obudge-terat bidrag från Europeiska socialfonden (Esf) för deltagande i analysfasen av projektet ”In-tegrationsBygget i Sörmland” (IBIS). Intäkterna motsvaras av personalkostnader för projektle-dare

Kostnaderna är 0,4 miljoner kr lägre än budget.

Personalkostnaderna är 0,27 miljoner kr lägre än budget och beror på vakanser föräldrale-digheter.

Komvux, SFI och Uppdragsutbildning (Campus Oxelösund)

I början av året hade Campus Oxelösund en budget i obalans och visade ett minusresultat då anslaget varit oförändrat i många år. Ansla-get räckte inte till för att bedriva verksamhet och följa lagen utifrån de stora volymökningar som skett de senaste åren.

För perioden har de ökade kostnaderna för SFI och grundvux täcks av de medel som tilldelats från det statliga bidraget för högt mottagande av nyanlända (3,5 miljoner kr på helår) till-sammans med de schablonersättningar som sparats från 2015 och som förts över till 2016.

Yrkesvux har finansierats av statsbidrag. Häl-soskolan har finansierats av medel från sam-ordningsförbundet RAR Sörmland.

Resultatet är 0,8 miljoner kr lägre än budget.

Intäkterna är 1,7 miljoner kr högre än budget och motsvaras avbidrag som totalt sett är 1,7 miljoner kr högre än budget och består av flera delar. Bidrag från Skolverket är -0,3 miljoner kr lägre än budget och beror på att Yrkesvuxut-bildningar inte genomförts under sommaren.

Bidragen från Migrationsverket för personer med permanent uppehållstillstånd (delas lika med Vård- och omsorgsnämnden) är 1,6 miljo-ner kr högre än budget och innehåller även bidrag från 2015. Övriga bidrag är 0,35 miljo-ner kr högre än budget och avser obudgete-rade intäkter från samordningsförbundet RAR Sörmland för Hälsoskolan. Intäkterna motsva-ras av utbildningskonsult- kostnader med mera).

Kostnaderna är 0,9 miljoner kr högre än bud-get. Personalkostnaderna är 0,4 miljoner kr

39 högre än budget och en anledning till det nega-tiva resultatet är kostnader för den nya byggut-bildning inom Yrkesvux som startats från au-gusti och finansieras av "Statsbidrag för yrkes-inriktad och viss teoretisk vuxenutbildning på gymnasial nivå i kombination med Sfi och svenska som andraspråk på grundläggande nivå". Personalkostnader för samhällsoriente-ring ingår.

Övriga kostnader är 0,4 miljoner kr högre än budget och obudgeterade utbildningskonsult-kostnader för Hälsoskolan är 0,3 miljoner kr högre. IT-kostnader är 0,1 miljoner kr högre än budget.

Utfall jämfört med föregående år

Utbildningsnämndens resultat per augusti 2016 är 2,6 miljoner kr och jämfört med 2015 års resultat som var 2,6 miljoner kr, är resultatet oförändrat mellan åren.

Anslaget har ökat med 7,6 miljoner kr (5%)..

Utbildningsnämnden beviljades ökat anslag efter avräkning av Kf barn- och elevpeng per augusti 2015 med 7,7 miljoner kr. Per augusti 2016 är motsvarande summa 5,4 miljoner kr lägre, 2,3 miljoner kr.

Intäkterna har ökat med 7,3 miljoner kr (35%).

Den största ökningen avser det statliga bidra-get (för högt mottagande av nyanlända) för 2016 med 2,3 miljoner kr som Utbildnings-nämnden fått del av (3,5 miljoner kr helår).

Bidragen från Migrationsverket som har ökat med 2,8 mkr, från 7,1 miljoner kr till 9,9 miljo-ner kr. En anledning till de ökade bidragen är att Oxelösund från 2016 haft fler asylsökande barn och elever än 2015. Migrationsverket har ökat nivåerna för ersättning för asylsökanden och personer med permanent uppehållstill-stånd (som flyttat hit efter 2016-01-01).

Bidrag från Arbetsförmedlingen är oförändrade mellan åren (2 miljoner kr). Bidragen från Skol-verket var 4,2 miljoner kr 2015 och är 5,5 mil-joner kr för 2016, och har ökat med 1,3 miljo-ner kr. Bidraget för omsorg på obekväm ar-betstid har ökat 2016 med 0,7 miljoner kr.

Campus har använt 0,4 miljoner kr mer av statsbidrag från skolverket till Yrkesvux-utbildningar än förra året.

Avgifter i förskola, fritidshem och musikskolan har ökat med 0,3 mkr. Avgifterna är 5 miljoner kr 2016 miljoner kr och var 4,7 miljoner kr 2015. Intäkter för försäljning av verksamhet till andra kommuner är totalt sett oförändrade mellan åren och uppgår till ca 1,1 miljoner kr.

Kostnaderna har ökat med 15 miljoner kr mel-lan åren (9 %). 2015 var kostnaderna 162 mil-joner kr och 2016 är kostnaderna 177 milmil-joner kr.

Den största ökningen av kostnaderna är per-sonalkostnader som enligt driftsredovisningen ökat med 13,2 miljoner kr vilket motsvarar en ökning med 15 %. Osäkerheter finns i 2015 års siffror pga byte till nytt lönesystem från mars 2015. 2016 är osäkerheten mindre men perso-nalkostnader som ska fördelas mellan olika verksamheter fungerar inte. Personalstatistik saknas vilket försvårar en analys mellan åren.

Utökningar har skett mellan åren, i huvudsak för att möta det ökade antalet barn och elever.

Frösängs förskola har utökats med platser från maj månad. Mottagningsenheter har utökats och tillkommit. Fler elever i grundskolan har gjort att klasser delats vilket medfört behov av fler lärare och även studiehandledare på olika språk. På Campus har SFI har utökats för att möta det ökande antalet elever. Campus har också anställt två lärare till den nya yrkesvux-utbildningen med inriktning på bygg med svenska som andra språk. Projektledare för IBIS-projektet har anställts sedan i mars och finansieras av medel från Esf. En logoped har anställts som arbetar i förskolan och grundsko-lan. Semesterlöneskulden är justerad 2015 men inte 2016.

Lokalkostnaderna uppgick till 16 miljoner kr 2015 och är 0,8 miljoner kr högre 2016, 16,8 miljoner kr. 2016 har Campus utökat sina loka-ler och sedan i somras har Brevik en paviljong.

Köp av verksamhet har totalt sett minskat med 2,4 miljoner kr (från 41,1 miljoner kr till 38,7 miljoner kr). Kostnaderna för köp av platser i gymnasieskolan är uppskattade för juli och augusti för elever i åk 1 i avvaktan på att be-sked ges om vilka program eleverna valt och på vilken ort.

Köp av verksamhet av förskola från andra kommuner och övriga företag har ökat med 1,4 mkr och minskat för grundskolan med 0,3 mkr.

Kostnaderna påverkas av hur många barn och elever som går i fristående verksamheter.

Campus har minskat kostnaderna för köp av verksamhet med 0,15 miljoner kr och det avser yrkesvux-utbildningar som har minskat för pe-rioden jämfört med förra året.

Övriga kostnader har ökat med 3,3 miljoner kr (20 %) från 16,2 mkr till 19,5 miljoner kr. Läro-medel och pedagogiskt material har ökat med 0,3 miljoner kr, från 1,3 till 1,6 miljoner kr.

Lea-40 singkostnader för datorer har ökat med 0,2

miljoner kr från 2,1 miljoner kr till 2,3 miljoner kr. Köp av kost från kostenheten har ökat med 1,6 mkr från 5,7 mkr till 7,3 miljoner kr. Kost-nader för kontorsmaterial är lägre med 0,25 mkr, och har minskat från 0,3 miljoner kr.

För övrigt är det ingen enskild post som står för ökningen utan många mindre totalt sett, och som kan härröras till det ökade antalet barn och elever.