• No results found

4. Empiri och teoretisk analys

4.1 CSR

4.1.2 Ansvar

Intensiteten och bredden i ansträngningarna från företagen att agera ansvarsfullt och ta ett socialt ansvar sägs ha ökat, vilket troligen är till följd av att samhället ställer högre krav på företagen i denna fråga (Nijhof & Jeurissen, 2010). Med detta i åtanke var det intressant att fråga respondenterna om de tyckte att företag har ett automatiskt ansvar mot samhälle och miljö, varpå alla förutom en var eniga om att de har ett automatiskt ansvar. Respondent 7 svarade: ”Ja varför har dom det... Dom är en del av samhället så att, då tycker jag att dom

ska ha ett sådant ansvar också.”. Resterande var eniga om att företagen har ett ansvar eftersom de är en del av samhället, och de tyckte att företagen bör ta ansvar i flertalet frågor, allt från föroreningar till arbetsförhållanden. Respondent 8 sa: “jo men det tycker jag, det kan väl vara allt från löner, till arbetsförhållanden eller till hur man producerar fram

någonting.” och respondent 4 upplevde ansvar kring föroreningar vara viktiga: ”Ja, jag tycker man har ett ansvar att göra bra ifrån sig och förorena så lite som möjligt.”

Respondent 2 svarar:

Ja dom flesta har inget val i vardagen, i dagens läge om man räknar med alltså miljö.. alla miljömålen och kraven som företagen får och som dom ställs inför i dagens läge. Det är väl viktigt för att få en säker framtid, och det ser ju bättre ut som företag också.

En anledning till att företag väljer att engagera sig i CSR och ofta har olika typer av sådana initiativ, är då de vill generera mer vinst, eller då de vill vara deras intressenter till lags och möta deras beteendenormer (Forte, 2013). Detta skulle kunna förklara respondent 2 svar, då han menar att företag måste förhålla sig till olika miljökrav för att säkerställa en framtid.

Företagen bör således vara engagerade inom CSR då det ofta är lönsamt och förväntas av intressenterna.

Forte (2013) nämner att dagens konsumenter ofta kräver att företagen ska agera inom CSR och att det är allmänhetens förväntningar att de ska ta socialt ansvar. Respondent 6 säger:

Ja, man måste väl alltid se till så att man kör med schyssta medel och använder schyssta villkor, att man inte utnyttjar folk, det borde väl vara en grundregel för alla och inte minst för stora företag. Det funkar väl på samma sätt på individnivå, att man behandlar andra som man själv vill bli behandlad, och det fungerar väl exakt likadant på företagsnivå, tänker jag.

En respondent (5) avvek en aning från resterande i svaret på denna fråga och svarade:

Jag tänker väl att det är vi konsumenter... alltså det är vi som bestämmer alltså...

vad marknaden styr. Vill vi att de ska vara ekologiskt odlat så kommer de bara vara ekologiskt odlat till stor del. För det är de marknaden vill ha.

Hon tycker att marknaden styrs av vad konsumenterna vill ha men tycker inte att det yttersta

bestämmer vad företagen kommer sälja. Dahlén et al. (2017) säger att CSR i teorin betyder att företag inte kan agera utan att omgivande samhälle accepterar det. Vidare nämns det att sociala initiativ gör det möjligt för företag att skapa fördelar åt kunder och anställda och i utbyte får de rätten att existera. Om företagen inte skulle agera utefter de normer och regler som samhället bestämt, skulle företagens existens fråntas av samhället. Detta skulle således kunna förklara respondent 5 åsikt, då hon säger att det är konsumenterna som styr och egentligen bestämmer vilka företag som kommer finnas och vad utbudet kommer vara.

Konsumenterna skulle praktiskt taget kunna frånta ett företag rätten att existera om de inte erbjuder rätt produkter och under rätt villkor.

Eftersom respondenterna blivit tillfrågade gällande företagens ansvar, var det också intressant att se hur de upplevde konsumentens ansvar, och således sitt eget. De fick därför frågan om de tyckte att konsumenter har ett ansvar kring deras köp. I denna fråga var det också nästan liknande svar - att de tyckte att konsumenten bär ett ansvar. En respondent (2) tyckte dock att ansvaret ändå låg hos företagen i första hand, och svarade: “Alltså, det tycker jag väl inte egentligen, inte jag personligen som köpare av en produkt till exempel”.

Respondent 6 var osäker kring graden av ansvar, han tycker att konsumenter bär ett visst ansvar, men håller med respondent 2 i att företagen ändå bär det yttersta ansvaret: “Någon form av ansvar har man väl alltid, men jag känner väl ändå att företaget har det största ansvaret att se till så att de skickar ut en schysst produkt.”

Resterande respondenter är eniga, de tycker att alla konsumenter besitter ett ansvar men att det är upp till var och en att välja vad som är viktigt, man får alltså själv göra efterforskningar om företag och produkter i de frågorna som man personligen brinner för och i den mån man har tid. Respondent 4 säger exempelvis:

Ja det tycker jag. I den utsträckning man kan orkar och har råd att kolla upp de varor man köper. Sedan gör jag inte det själv till 100% men jag tycker att alla har ansvar. Men det får inte ta för mycket tid.

Respondent 8 svarar:

Ja, men det tycker jag. Egentligen är det ju så att alla människor bär ett ansvar, alltså jag kan ju influera andra också, eller om vi säger att flera personer hade haft

samma förhållningssätt till företag, alltså att man inte är konsument till företag som inte tar ansvar för hur man producerar eller tillverkar, då hade ju deras… eller utbud och efterfrågan hade ju minskat. Så ja, jag tycker egentligen att jag bär ett ansvar, men huruvida jag tar mig an det i vardagliga sammanhang det är ganska stor skillnad.

Intressant var också att de flesta upplevde att konsumenter har och ett ansvar, men de flesta svarade i stil med ovanstående, att de inte alltid följer det personligen. Rent generellt besitter alla ett ansvar kring val av köp, men trots det väljer en del respondenter att ändå avvika från det. Respondent 3 säger: “Egentligen ja. Var och en bör ta ansvar och har en skyldighet för vi delar en planet, men tyvärr är jag inte en av dom som gör det.”.