• No results found

Hållbarhet och etiskt arbete

4. Empiri och teoretisk analys

4.1 CSR

4.1.1 Hållbarhet och etiskt arbete

Konsumenter kräver i större utsträckning att företag arbetar med frågor inom CSR och det är egentligen en allmän förväntan (Forte, 2013). Ett problem kan däremot vara huruvida

gemeneman litar på dessa initiativ och om de upplevs positiva, då CSR-initiativ kan upplevas som dold marknadsföring (Dahlén et al., 2017). Respondenterna tillfrågades huruvida de litar på att företag arbetar hållbart när de säger att de gör det, varpå de flesta svarade att de inte gjorde det. Det finns dock olika variabler som spelar roll när det kommer till tilliten i denna fråga, exempelvis säger respondenten 8:

Ja, ganska många gånger gör jag nog det, men det kan ju också bero lite på, vi säger att det har stått mycket i sociala medier eller i nyhetstidningar eller att någonting sänds, då kan ju det också influera hur trovärdigt företagens egen utsaga av deras ansvar faktiskt egentligen är.

Hon litar alltså generellt på vad företagen säger angående hållbarhet, men det påverkas av vad som skrivs i olika medier, om det motsäger företagens egen version. Respondent 7 säger: ”Det känns som mindre företag är lättare att lita på, jag vet inte, mer nischade företag. Jag vet inte riktigt varför, men de större företag…snackar nog mer för marknadsföringssyfte än att göra det på riktigt.”

Han är mer osäker beroende på vilket typ av företag det är och upplever att mindre företag är lättare att lita på. Resterande respondenter är eniga i sina svar, de upplever det vara svårt att lita på företag generellt i denna fråga. Ofta upplevs det som att företag bara säger att de jobbar

med CSR för att det ska se bra ut, de tjänar alltså på att marknadsföra sig som exempelvis hållbara men att det faktiska arbetet inte nödvändigtvis är speciellt hållbart. Respondent 6 svarar: “Nej, det gör jag inte. Jag tror väl att... jag tror att företag tjänar på att säga att man jobbar hållbart och så, men att det säkerligen inte följs i alla… eller i hela kedjan.” och respondent 3 svarade liknande:

Nej, nej det gör jag faktiskt inte. För att det oftast ska låta bättre än vad det egentligen är, man vill ge sken av att någonting är hållbart men i dom flesta fallen så jobbar inte företagen på ett hållbart sätt.

Respondent 4 tycker att det är svårt att lita på företag gällande hållbarhet, eftersom de sällan berättar specifikt vad de gör enligt henne:

Ordet hållbarhet känns lite urholkat. Företagen bara slänger ur sig det utan att många gånger precisera vad exakt som de gör som är hållbart. Det gör att jag inte litar på det de säger. Skulle de vara mer specifika kanske man skulle kunna lita på det mer.

Endast en respondent (2) sade sig lita på att företag arbetar hållbart när de säger att de gör det:

Ja det gör jag, för att det är, jag vet inte. Jag... jo för att om man jämför det med det företaget jag jobbar på idag så vet jag att dom jobbar alltid för att.. jobbar med sin hållbarhet, därför litar jag på att andra företag gör det också.

Han kände tillit baserat på egna erfarenheter från företag han själv arbetat på i och med att de faktiskt arbetat hållbart när de sagt att de gjort det. Respondenten hade således lättare att lita på vad andra företag påstod sig arbeta med och trodde inte att de ljög eller förfinade

informationen.

De flesta respondenterna litade inte i särskilt hög grad på att företag arbetar hållbart då de sagt att de gör det. För att få en förståelse för deras personliga tankar kring vikten av att företag faktiskt tar socialt ansvar tillfrågades de om det var viktigt/avgörande att ett företag tar socialt ansvar för att de ska vilja konsumera. Svaren var relativt snarlika och resultatet var att det ofta

beror på produkten, branschen eller i vilken utsträckning företaget skulle arbeta

kontraproduktivt mot CSR. Respondent 2 säger: ”Nej jag säger nog nej, då behöver det inte vara barnarbetare som har gjort produkten... ja att dom skyltar med det liksom, men utöver det... nej det behöver inte vara att dom är jätte miljödrivande eller något sådant.”. Han känner inte att det är av största vikt att företagen faktiskt jobbar aktivt med CSR, däremot ser han gärna att produkterna inte framställs i förkastliga förhållanden, såsom med hjälp av barnarbete. Det finns alltså trots det en gräns på vad de får göra och inte, trots att det inte innefattar all form av socialt ansvar. Både respondent 5 och 8 upplever det vara viktigare i matproduktion än andra produkter, respondent 5 säger:

Nej, alltså inte jätteviktigt. Alltså jag handlar ju inte medvetet på det sättet. Jag köper det jag vill ha alltså. Alltså ja som när det gäller mat och sådant då kan jag ändå tänka lite mer. Alltså men då tänker jag att jag vill handla lokalt. Men inte alla prylar. Kanske förbrukningsvaror tänker jag nog mer på än om jag köper en av något, typ klädesplagg. Det tänker jag inte så mycket på. Det är inte så att jag letar upp, åh det här företaget gör så himla bra grejer.

Respondent 8 svarar i samma stil:

Ja, eller det beror nog på i vilken bransch och marknad de riktar sig till.

Exempelvis köttproduktion och mat tycker jag att det är viktigare att de hålls på ett bättre sätt, medan kläder skulle jag inte säga att det är lika relevant, inte just för min del i alla fall.

Sammanfattat beror det till stor del vad det är för slags produkt, om det är ett akut eller

planerat köp. Respondent 4 och 7 säger båda att det är produktrelaterat och respondent 7 säger även att det är viktigare vid planerade köp. Respondent 6 och 2 tycker båda att det är viktigt och funderar inte i lika hög utsträckning över produkten, utan finner alla situationer viktiga.

Dahlén et al. (2017) säger att det varierar stort i hur människor reagerar på CSR. Det är större sannolikhet att en konsument skulle välja bort en produkt till följd av oansvariga handlingar från företaget, än att de aktivt skulle välja en specifik produkt baserat på företagets positiva handlingar. Det skulle kunna förklara respondenternas svar, då de upplever det vara viktigt att företag tar positiva initiativ i vissa fall, men det är inget som påverkar dem i den grad att de aktivt väljer ett företag utefter deras prestation inom CSR, med vissa undantag för exempelvis

För att vidare se hur respondenternas inställning till företag med oetiskt förhållningssätt var, och i vilken utsträckning de påverkas, frågades de ifall de skulle handla från ett företag som har/haft tveksamt etiskt arbetssätt, där de flesta svarade ja eller i vissa fall. Den stora

drivkraften var priset. Om det var en billig vara skulle den giriga sidan troligen ta över det etiska tänkandet. Respondent 6 säger:

Det beror väl på, det beror väl på vad för oetiskt de har gjort, och var någonstans i själva… eller om det är en underleverantör jättelångt bort som de inte har så jättemycket kontakt med. och sedan så finns det väl alltid en girig sida i en som kan tänkas köpa billigare produkter, då förstår man ju att det inte alltid är så schyssta villkor om man köper jättebilliga varor. Men då kanske den giriga sidan tar över, och man tittat åt andra hållet så att säga.

Respondent 1 svarade:“Ja, heh. Alltså jag skulle göra det men jag tror att det skulle handla mer om att de erbjuder mig fördelar på något sätt än att jag lägger vikt i att de har betett sig dåligt”

Respondent 8 håller även hon med om att pris och privatekonomi är en drivkraft till att hon fortsätter konsumera från företag som inte arbetar etisk, hon säger: ”Alltså grejen är ju den, att problemet är den att jag som konsument kan ju ha ett tycke för hur verksamheten styrs, men där kanske min privata ekonomi också styr den frågan...”

Det har som tidigare nämnt visats att konsumenter ogärna betalar ett premiumpris enbart för att ett företag i stor utsträckning engagerar sig i CSR (Dahlén et al., 2017), vilket skulle kunna förklara varför respondenterna fortfarande handlar hos många företag trots att de har eller har haft tveksamt etiskt arbetssätt, då priset många gånger var det som drev beslutet hos de som svarade ja på frågan. Respondent 4 och 7 däremot, svarar båda att de inte skulle handla hos ett oetiskt företag.