• No results found

7. Centrala myndigheter

7.3 Samverkansområde Transporter

7.3.3 Banverket

Grundförmåga

Banverket bedöms ha godtagbar grundförmåga. Grunden för bedömningen är att basför-mågan inom Banverkets ansvarsområde bedöms vara god och att årets risk- och sårbar-hetsanalys tyder på att järnvägstransportsystemet har tillfredsställande basförmåga.

Fungerande elförsörjning och elektroniska kommunikationer är dock förutsättningar för att kunna genomföra samhällskritiska järnvägstransporter.

Banverket bedöms ha godtagbar förmåga att tillhandahålla personella och materiella resurser vid internationella insatser. Banverket har en personalpool för internationella insatser och myndigheten har varit involverad i flera internationella insatser.

Förmåga till anpassning

Banverket bedöms ha en icke godtagbar förmåga till anpassning inom fem år. Bakgrun-den till Bakgrun-denna bedömning är att det hot som ska mötas efter en anpassningsperiod tro-ligtvis kommer att orsaka stora skador på elförsörjningen och på de elektroniska kommunikationerna. Även om det i en sådan situation finns resurser att bedriva sam-hällsviktiga järnvägstransporter med hjälp av diesellok, går det inte att använda dessa utan trafikledning, och denna funktion är mycket sårbar för elkraftbortfall och brott i de elektroniska kommunikationerna. Banverket bedömer att det inom en femårig

anpass-Myndighet Grundförmåga Förmåga inom

5 år

Förmåga inom 10 år

Banverket Godtagbar Icke godtagbar Godtagbar

Luftfartsverket Icke godtagbar Icke godtagbar Godtagbar

Sjöfartsverket Godtagbar Godtagbar Godtagbar

Vägverket Godtagbar Godtagbar Godtagbar

Sammantagen bedömning Godtagbar Icke godtagbar Godtagbar

Banverket är central förvaltningsmyndighet med sektorsansvar för järnvägstransport-systemet. Banverket ansvarar för drift och förvaltning av statens spåranläggningar, säkerhetsfrågor för spårtrafik och trafikledning. Inom samverkansområde Transporter verkar Banverket för att i samverkan med andra trafikverk bidra till att transportsyste-met blir utformat så att risken för störningar minimeras. Banverket planerar även för att kunna anpassa verksamheten till en förändrad säkerhetspolitisk situation.

ningsperiod inte är realistiskt att åter bygga upp tillräcklig kompetens i manuella rutiner för trafikledning. En faktor som försvårar anpassningen är att tillgången på öppna vagnar över tiden minskar till förmån för specialvagnar som är mindre lämpade för de transporter som kan vara aktuella under en anpassningsperiod.

Banverkets förmåga till anpassning inom en tioårig anpassningsperiod bygger på samma resonemang som för anpassning på medellång sikt, med det tillägget att de problema-tiska tendenserna avseende specialiserade vagnar troligtvis har förvärrats. Krisbered-skapsmyndigheten bedömer dock att anpassningsperioden är så lång att både problemen avseende rullande materiel och sårbarheten inom trafikledningsfunktionen bör kunna åtgärdas. Krisberedskapsmyndigheten bedömer därför att Banverket har en godtagbar förmåga inom en tioårig anpassningsperiod.

Framtida insatser

Den främsta gränssättande faktorn avseende samhällskritiska järnvägstransporter är till-gången till el. Förbättringsåtgärder avseende elförsörjningen bör därför prioriteras.

7.3.4 Luftfartsverket9

Grundförmåga

Luftfartsverkets grundförmåga bedöms vara icke godtagbar avseende den del av myndig-hetens verksamhet som ryms inom samverkansområde Transporter. Bedömningen grun-das framför allt på att det råder otillräcklig redundans inom flygtrafikledningssystemet.

Luftfartsverket bedömer att flygtrafikledningssystemet bör vara redundant inom fyra till fem år. Efter fem år bedöms de brister som påverkar grundförmågan ha åtgärdats. Därut-över finns brister inom ledningsförmågan samt i förmågan att kunna verka enligt krav från Försvarsmakten.

Luftfartsverket utövar tillsyn över flygsäkerheten för den civila luftfarten och svarar för flygtrafiktjänst för både civil och militär luftfart i fred. Luftfartsverket ansvarar för flyg-räddningstjänst för både civil och militär luftfart. Myndigheten ombesörjer dessutom beredskapsplanläggningen för den civila luftfarten vid svåra påfrestningar på samhäl-let i fred och vid ett eventuellt militärt angrepp. Luftfartsverket är samverkansansvarig myndighet inom både samverkansområdet Transporter och samverkansområdet Skydd, undsättning och vård. Inom samverkansområdet Skydd, undsättning och vård behandlas de delar av Luftfartsverkets verksamhet som berör flygräddningstjänsten medan samverkansområde Transporter behandlar övriga frågor.

Luftfartsverket har sedan ett antal år bidragit med personal till internationella insatser och bedöms därför ha godtagbar förmåga att kunna bidra med personal och materiel till internationella insatser och internationell krishantering.

Förmåga till anpassning

Luftfartsverkets förmåga efter fem års anpassning bedöms vara icke godtagbar. Åtgärder vidtas för att komma tillrätta med dessa brister. Detta bedöms dock inte vara tillräckligt eftersom Luftfartsverket efter en anpassningsperiod ska kunna bidra till totalförsvarets samlade förmåga att motstå ett väpnat angrepp med mer omfattande operationer i luf-ten, till sjöss och på marken. Krisberedskapsmyndigheten instämmer i Luftfartsverkets bedömning att fem år inte är tillräckligt lång tid för att vidta nödvändiga åtgärder inom främst flygtrafikledningssystemet. Viktiga faktorer i bedömningen är även den pågående internationaliseringen och privatiseringen inom vissa områden vilket begränsar Luftfarts-verkets möjligheter att påverka utvecklingen.

En stor osäkerhetsfaktor i bedömningen av förmåga till anpassning är vilka krav som kan komma att ställas på flygtransportsystemet av till exempel Försvarsmakten.

Luftfartsverket anser att tio år är för långt in i framtiden för att spekulera om förmågan.

Det går inte att bedöma vilka krav som ställs på flygtransportsystemet av exempelvis För-svarsmakten i det perspektivet. En sådan bedömning påverkas även av internationalise-ringen och av vilka allianser flygbolagen bildar. Krisberedskapsmyndigheten gör dock den mer generella bedömningen att tio års anpassningstid är en så lång tidsperiod att nöd-vändiga åtgärder bör hinna vidtas och en godtagbar förmåga uppnås.

Framtida insatser

De brister som främst bedöms påverka förmågan i negativ riktning är bristen på redun-dans inom flygtrafikledningssystemet. Insatser bör göras för att minska sårbarheten i flyg-trafikledningssystemet både inom och mellan anläggningar.