• No results found

8. Frivilliga försvarsorganisationer

8.1 Verksamhet

Nedan redovisas de frivilliga försvarsorganisationernas genomförda verksamhet indelad i uppdrag, organisationsstöd och internationell verksamhet. De organisationer som berörs redovisas i nedanstående tabell.

Berörda frivilliga försvarsorganisationer 2004

Uppdrag till de frivilliga försvarsorganisationerna

De frivilliga försvarsorganisationerna har på uppdrag av Krisberedskapsmyndigheten genomfört utbildningar inom respektive specialområde. Grundutbildning, inklusive befattningsutbildning, syftar till att ge kunskap om samhällets krishanteringssystem och förmåga till självskydd samt en grundläggande kompetens inom organisationens sakom-råde. Kompetensen upprätthålls över tiden genom repetitionsutbildningar och övningar och fördjupas genom kompletteringsutbildningar. Flertalet organisationer genomför även instruktörsutbildningar.

Frivilliga flygkåren (FFK) X X X

Frivilliga motorcykelkårernas riksför-bund (FMCK)

X X

Frivilliga radioorganisationen (FRO) X X

Svenska brukshundsklubben (SBK) X X

Svenska blå stjärnan (SBS) X X X

Sveriges civilförsvarsförbund (SCF) X X X

Sveriges Kvinnliga bilkårers riksför-bund (SKBR)

X X

Riksförbundet Sveriges lottakårer (SLK) X X

Svenska röda korset (SRK) X X

Organisation Uppdrag Effekt

CFB Kurser i kriskommunikation. Tillför kompetenser till andra orga-nisationer inom området kris-kommunikation.

FAK Introduktions-, repetitions- och kompletteringsutbildningar för förare av tunga fordon under svåra förhållanden. Utbildning av band-vagnsförare för Affärsverket Svenska Kraftnät (SvK) och tankbilsförare för Statens Energimyndighet (STEM).

Instruktörsutbildningar för ovan-stående kurser.

Tillför förarkompetenser för kris-lägen till vidstående myndigheter.

Bidrar till uthållighet för specifika tranportbehov vid krissituationer.

FMCK Utbildning för uppdrag åt kommu-ner och länsstyrelser. Utveckling av kompetens för internationella SvK samt signalister för MAKUT (Mobila Akutvårdsresurser). upp-rättande av nät för reservsamband vid kriser.

SBK Utbildning och certifiering av rädd-ningshundsekipage.

SCF Utbildning av medlemmar i resurs-grupper. Utbildning av FRG-ansva-riga samt i kriskommunikation.

Utbildning i säkerhet och överlev-nad (självskydd).

Utvecklar konceptet Frivilliga Resursgrupper för att underlätta för kommunerna att ta tillvara frivillig-resurser. Ger självskyddsutbildning till allmänheten som ej får det via sin arbetsgivare.

Krisberedskapsmyndigheten har under året genomfört dialoger med berörda organisatio-ner i syfte att följa upp årets utbildningsuppdrag och för att ge utbildningsuppdrag för år 2005. Den analys av behoven av personella förstärkningsresurser hos kommuner, länssty-relser, landsting och statliga myndigheter som Krisberedskapsmyndigheten genomfört under året (som ett led i arbetet med att besvara regeringsuppdrag (Fö2004/1795/CIV) som redovisas i rapporten En utvecklad krisberedskap (KBM dnr 0772/2004) )har gett underlag för inriktningen av uppdragen för 2005. De utbildningsuppdrag Krisberedskapsmyndighe-ten ger organisationerna riktas numera helt mot behoven vid svåra påfrestningar på sam-hället i fred. Därigenom, och genom olika former av information, får organisationernas medlemmar insikter och kunskap om behovet av frivilliginsatser i samhällets krishante-ring.

Krisberedskapsmyndigheten har vid dialoger med sektorsansvariga myndigheter identifie-rat områden där de frivilliga försvarsorganisationerna kan bidra med sina förmågor. Detta medför att uppdragen behovsanpassats till de krav myndigheterna ställer vilket i sin tur har lett till att beredskapen för svåra påfrestningar blivit högre hos dessa myndigheter jämfört med föregående år. De statliga myndigheterna tecknar nu avtal med frivilliga om tjänstgöring vid svåra påfrestningar.

Under 2004 har Frivilliga resursgrupper (FRG) blivit allt vanligare och återfinns numera i 76 kommuner och kommer inom kort att finnas i ett hundratal kommuner. Detta tillsammans med utbildningar av frivilliga riktade mot kommuners behov innebär att kommunernas förmåga att hantera allvarliga kriser har stärkts jämfört med föregående år. Många kom-muner har inte analyserat sina behov av personella förstärkningsresurser ännu vilket kan innebära att behoven av att knyta frivilliga till sin organisation kan komma att öka.

SKBR Grund-, repetitions- och komplet-teringsutbildningar för förare av tunga fordon under svåra förhål-landen. Utbildning av bandvagns-förare för SvK och tankbilsbandvagns-förare för STEM. Instruktörsutbildningar för ovanstående kurser.

Tillför förarkompetenser för krislä-gen till vidstående myndigheter.

Bidrar till uthållighet för specifika tranportbehov vid krissituationer. SBS och SKBR i SSI:s provtagnings-styrka.

SRK Grund- och repetitionsutbildning för MAKUT (Mobila Akutvårdsresur-ser). Första hjälpen, hjärt- och lungräddning och barnolycksfalls-utbildningar.

Tillför förmåga att utföra person-sanering av C-kontaminerade vid skadeplats. Ökad kunskap/förmåga om första hjälpen hos allmänhet som ej får det via sin arbetsgivare.

Organisation Uppdrag Effekt

Krisberedskapsmyndigheten har aktivt verkat för en ökad samordning av utbildningar mellan organisationerna, dels för att göra utbildningarna mer kostnadseffektiva, dels för att stimulera en närmare samverkan mellan de frivilliga försvarsorganisationerna.

Insatser med frivilliga med anledning av flodvågskatastrofen i Sydostasien i december 2004 och stormen i södra Sverige i januari 2005 visar på att den resurs som frivilliga utgör är uppskattad och bidrar till samhällets krishanteringsförmåga.

Internationell verksamhet

Krisberedskapsmyndigheten har genom särskilda projektmedel till frivilliga försvarsorga-nisationer skapat möjligheter för orgaförsvarsorga-nisationerna så att varje organisation inom sitt spe-cialområde kan stödja utvecklingen av frivillig försvarsverksamhet i Estland, Lettland, Litauen, Polen, Ryssland och Ukraina. Ett aktivt stöd till utvecklandet av ett demokratiskt föreningsliv är också en viktig del i arbetet. Krisberedskapsmyndighetens bedömning är att gjorda satsningar generellt sett är positiva och framgångsrika samt har genomförts med god kvalitet.

Internationella uppdrag till de frivilliga försvarsorganisationerna 2004

Organisation Uppdrag Effekt

FAK Fordonsinstruktörsutbildningar i Estland och Lettland. Bistånd vid upprättande av frivilligkår i Est-land. Instruktörsutbildning i Ryss-land.

Kår bildad i Viljandi län, Estland.

Fordonsinstruktörer utbildade i Lettland. Frivilligkår bildad i Mur-mansk, Ryssland.

FFK Utbildning av flyginstruktörer i Est-land.

Tre flyginstruktörer utbildade.

Avslutat projekt med avsett resul-tat.

FMCK Utbildning av mc-ordonnanser i Polen.

Avslutat projekt med avsett resul-tat.

FRO Utbildning av ungdomar i signale-ring i Lettland och Litauen. dessa länder. Instruktörer finns för räddningshundsutbildning.

SBS Utbildning av ryska ungdomar i svensk djurhållning genom utby-ten och studiebesök.

Kunskapen om modern djurhåll-ning samt demokratiskt föredjurhåll-nings- förenings-liv ökat hos de utbildade ungdomarna.

SCF Instruktörsutbildningar inom själv-skydd i Estland, Lettland, Litauen, Polen, Ryssland.

Utveckling av nya och befintliga fri-villigorganisationer inom

Ökad kunskap om föreningsliv samt demokratiska arbetsformer hos organisationen Soldatmödrar i dess egenskap av kvinnlig frivilligorga-nisation.

SLK Deltog i Baltic Sea Conference i Tal-lin. Inbjöd representanter från de baltiska länderna att delta i SLK:s riksstämma.

Stött kvinnors medverkan i civilt försvar i Baltikum.