• No results found

Offentliggörande av information om arbets-

7 Transparens, myndighetssamarbete samt övervakning,

7.4.1 Offentliggörande av information om arbets-

Förslag: En arbetstagarorganisations skyldighet enligt 9 a § ut-stationeringslagen att ge in kollektivavtalsvillkor till Arbetsmiljö-verket ska gälla även sådana arbets- och anställningsvillkor som organisationen får genomdriva med stöd av stridsåtgärder i syfte att reglera villkoren för långvarigt utstationerade arbetstagare.

9 § första stycket 2 utstationeringslagen ska justeras så att Arbetsmiljöverket även ska hjälpa till med information om sådana kollektivavtalsvillkor som får genomdrivas med stöd av strids-åtgärder vid långvarig utstationering.

Bedömning: Det ändrade utstationeringsdirektivets regler om offentliggörande av information om arbets- och anställningsvill-kor som ska tillämpas vid utstationering i värdlandet föranleder i övrigt inga författningsändringar.

Allmänna överväganden

Som har beskrivits i avsnitt 7.3.1 ovan ska medlemsstaterna enligt den nya artikel 3.1 fjärde stycket i utstationeringsdirektivet offent-liggöra viss information om arbets- och anställningsvillkor som ska tillämpas vid en utstationering i landet. Informationen ska kunna lämnas snabbt och på ett öppet sätt och den ska finnas på den enda officiella nationella webbplatsen i den mening som avses i artikel 5 i tillämpningsdirektivet.

Av den nya bestämmelsen i utstationeringsdirektivet framgår att kravet på att information ska offentliggöras gäller alla arbets- och anställningsvillkor som ska tillämpas vid en utstationering i landet, inbegripet sådana villkor som kan bli tillämpliga vid en långvarig utstationering. Också de lönekomponenter som innefattas i den lön som ska gälla vid en utstationering i landet omfattas av kravet.

I artikel 5 i tillämpningsdirektivet finns redan krav på att villkor som enligt ett medlemslands genomförande av utstationeringsdirek-tivet ska tillämpas vid en utstationering i landet ska finnas allmänt

SOU 2019:25 Transparens, myndighetssamarbete samt övervakning, kontroll och efterlevnad

tillgängliga på ett tydligt, fullständigt och lättillgängligt sätt. I samma artikel anges vidare redan i dag att medlemsstaterna ska se till att även lönevillkor i kollektivavtal ska finnas tillgängliga på ett öppet och tillgängligt sätt och även inkludera de komponenter som ingår i minimilönerna, metoderna för att beräkna den lön som ska betalas ut samt, i relevanta fall, kriterierna för att ingå i olika lönegrupper.

Tillämpningsdirektivet är sedan tidigare genomfört i svensk rätt.

I nu aktuell del har genomförandet skett genom förordningen (2017:319) om utstationering av arbetstagare, enligt vilken Arbets-miljöverket bl.a. är skyldig att tillhandahålla information om de arbets- och anställningsvillkor enligt författning eller kollektivavtal som ska tillämpas vid en utstationering i Sverige på ett sätt som överensstämmer med kraven i tillämpningsdirektivet. Utstationer-ingslagen innehåller också, som har beskrivits tidigare, en skyldighet för svenska arbetstagarorganisationer att lämna in sådana kollektiv-avtalsvillkor som avses i 5 a § utstationeringslagen till Arbetsmiljö-verket. Den skyldigheten följer av 9 a § utstationeringslagen, enligt vilken berörda arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer också har en skyldighet att till Arbetsmiljöverket anmäla en kontaktfunktion som kan lämna information om kollektivavtalsvillkoren.

Mot den bakgrunden gör utredningen bedömningen att svensk rätt som utgångspunkt redan står i överensstämmelse med änd-ringsdirektivets regler om offentliggörande av information om till-lämpliga arbets- och anställningsvillkor vid utstationering i Sverige.

Det som behöver närmare analyseras är dock om några författnings-ändringar krävs när det gäller offentliggörande av information om sådana villkor som, till följd av genomförandet av ändringsdirektivet i sig, ska tillämpas vid långvarig utstationering. Dessutom behöver närmare utredas om det särskilt nämnda kravet på att komponen-terna i den lön som ska tillämpas vid utstationering i Sverige ska offentliggöras föranleder någon författningsändring.

Innan vi går in på dessa frågor ska dock konstateras att det nya femte stycket som genom ändringsdirektivet införs i artikel 3.1 i utstationeringslagen enligt vår bedömning inte kräver någon lagstift-ningsåtgärd. Kravet enligt bestämmelsen på att medlemsstaterna ska säkerställa att informationen på den enda officiella nationella webb-platsen är korrekt och aktuell får anses vara uppfyllt i svensk rätt.

Arbetsmiljöverket är i egenskap av Sveriges förbindelsekontor i ut-stationeringsfrågor skyldig att tillhandahålla den information som

Transparens, myndighetssamarbete samt övervakning, kontroll och efterlevnad SOU 2019:25

krävs för att uppfylla utstationeringsdirektivet. I detta uppdrag får anses ligga att se till att den informationen är korrekt och aktuell.

I övrigt riktar sig det nya stycket i artikel 3.1 till kommissionen och föranleder alltså inte någon ändring i svensk rätt.

En skyldighet att ge in kollektivavtalsvillkor för långvarigt utstationerade arbetstagare till Arbetsmiljöverket

Det svenska genomförandet av utstationeringsdirektivet bygger på att fackliga organisationer under vissa förutsättningar får vidta stridsåtgärder i syfte att reglera villkoren för utstationerade arbets-tagare. Enligt dagens regler får bara vissa angivna typer av villkor krävas med stöd av sådana åtgärder.

En viktig del i det ursprungliga svenska genomförandet av utsta-tioneringsdirektivet är att svenska arbetstagarorganisationer är skyl-diga att lämna in sådana villkor som får krävas med stöd av strids-åtgärder enligt 5 a § utstationeringslagen till Arbetsmiljöverket. På det sättet kan utländska tjänsteutövare, vid behov med hjälp av Arbetsmiljöverket eller genom en sådan kontaktfunktion som varje arbetstagar- och arbetsgivarorganisation ska ha anmält till myndig-heten, ta reda på vilka villkor som enligt kollektivavtal kan bli till-lämpliga under en utstationering i Sverige.

Enligt vår uppfattning saknas skäl att hantera kollektivavtals-villkor som får genomdrivas med stöd av stridsåtgärder enligt det i avsnitt 6.5.5 lämnade förslaget annorlunda. Även i fråga om villkor som får genomdrivas med stöd av stridsåtgärder vid långvarig ut-stationering bör kravet på transparens och förutsebarhet enligt utstationeringsdirektivet och EU-rätten i övrigt innebära att den utländska tjänsteutövaren på ett enkelt sätt ska kunna få information om villkoren.

Enligt kommittédirektiven ska utredningen vid genomförandet av ändringsdirektivets regler dessutom ta sin utgångspunkt i det gällande systemet. 9 a § första stycket utstationeringslagen bör där-för kompletteras på så sätt att arbetstagarorganisationer ska vara skyldiga att lämna in även sådana villkor enligt kollektivavtal som får genomdrivas med stöd av stridsåtgärder enligt vår i avsnitt 6.5.5 föreslagna reglering. På det sättet kan direktivets krav på tydlighet och transparens när det gäller kollektivavtalade villkor för långvarigt