• No results found

BOSTADSBIDRAG FÖR PENSIONSTAGARE

Bostadsbidrag för pensionstagare betalas till över 16-åriga pensionstagare med små inkomster eller personer som fyllt 65 år och som är stadigvarande bosatta i Finland*.

Pensioner som berättigar till bostadsbidrag för pensionstagare under 65 år:

folkpension eller efterlevandepension från FPA

full sjukpension, arbetslöshetspension eller efterlevandepension från en ar-betspensionsanstalt

pension som grundar sig på fullständig arbetsoförmåga, livränta eller efter-levandepension på basis av lagstadgad olycksfalls- eller trafikskadeförsäkring eller lagen om olycksfall i militärtjänst eller militärskadelagen

motsvarande förmåner från utlandet

garantipension.

Du har inte rätt till bostadsbidrag för pensionstagare om du får

delinvalidpension

deltidspension eller

förtidspension eller ålderspension för under 65-åringar enligt arbetspen-sionslagarna.

FPA fortsätter dock automatiskt att utbetala bostadsbidraget för pensionstagare om din sjukpension eller arbetslöshetspension övergår i ålderspension enligt arbetspen-sionslagarna innan du fyller 65 år.

Om både du och din make* får pensioner eller ersättningar som berättigar till bo-stadsbidrag för pensionstagare eller om ni båda fyllt 65 år ska ni gemensamt ansöka om bostadsbidrag för pensionstagare. Då delar ni på bidraget.

Allmänt bostadsbidrag eller bostadsbidrag för pensionstagare?

Om du bor ensam, är under 65 år och får pension som inte berättigar till bostads-bidrag för pensionstagare kan du få allmänt bostadsbostads-bidrag tills du fyller 65 år. Bo-stadsbidraget för pensionstagare utbetalas från och med den månad som följer på din 65-årsdag.

Om du är gift och din make har rätt till bostadsbidrag för pensionstagare, utbetalas detta till fullt belopp till maken ända tills du fyller 65 år. Därefter halveras bidraget.

Om det i samma bostad som du bor barn under 18 år eller andra personer än din make* kan du välja om du söker allmänt bostadsbidrag eller bostadsbidrag för pen-sionstagare.

Till vilket belopp kan du få bostadsbidrag för pensionstagare?

Bostadsbidraget för pensionstagare uppgår till 85 procent av de skäliga boendekost-naderna till den del de överskrider det sammanlagda beloppet av bassjälvriskandelen och den tilläggssjälvriskandel som fastställs på basis av inkomsten. Bassjälvriskandelen är samma för alla (se Bilagan).

Utöver bassjälvriskandelen kan du bli tvungen att betala en tilläggssjälvriskandel på basis av dina och din makes inkomster. Tilläggssjälvriskandelen uppgår till 40 % av inkomsterna till den del de överskrider inkomstgränserna (se Bilagan). Om dina inkomster förblir under inkomstgränserna behöver du inte betala någon tilläggs-självriskandel.

Bostadsbidraget för pensionstagare uträknas enligt följande formel:

Bostadsbidrag =

85 % x (boendekostnader – (bassjälvriskandel + eventuell tilläggssjälvriskandel))

Innan du ansöker om bidraget kan du räkna ut om du har rätt till bostadsstöd och till vilket belopp med hjälp av beräkningsprogrammet på FPA:s webbplats (www.

fpa.fi/berakningar).

Bostadsbidragets belopp justeras två år efter att det beviljats eller justerats föregående gång.

Skäliga boendekostnader

Bostadsbidraget betalas inte för alla boendekostnader utan endast för de skäliga boen-dekostnaderna som fastställts i lagen och i statsrådets förordning. De skäliga boende-kostnaderna kan uppgå till högst de maximibelopp som statsrådet fastställt beroende på boningsort (se Bilagan).

Du kan få bostadsbidrag för pensionstagare för boendekostnaderna för en stadig-varande bostad.

Som boendekostnader godkänns följande utgifter:

Hyresbostad: Du kan bo som huvudhyresgäst eller underhyresgäst i hyres-bostaden. Som boendekostnader godkänner FPA din hyra inklusive vatten-avgifter. Om uppvärmnings- och vattenkostnaderna inte ingår i hyran beak-tar FPA dessa i enlighet med de genomsnittliga kostnaderna som statsrådet fastställer årligen.

Bostadsrättslägenhet: Som boendekostnader i en bostadsrättslägenhet eller delägarbostad godkänns vederlag och vattenavgifter samt räntor på lån som Bostadsbidrag för pensionstagare

tagits i syfte att skaffa bostadsrätten eller delägarrätten.

Servicehus: Om du bor i ett hyres- eller servicehus för äldre personer och din hyra inkluderar serviceavgifter, godkänns endast den separata hyresan-delen som boendekostnader. Om du bor på ett privat åldringshem eller ett pensionat kan du få bostadsbidrag för den boendeandel som dragits av från helpensionen.

Aktielägenhet: Som boendekostnader i aktielägenheter godkänns vederlag inklusive vattenavgifter samt räntor på lån som tagits för att köpa bostaden.

Om uppvärmnings- och vattenkostnaderna inte ingår i vederlaget beaktas de enligt de genomsnittliga kostnaderna på samma sätt som för hyresbos-täder.

Egnahemshus: Om du bor i ett egnahemshus beräknas boendekostnaderna utifrån de genomsnittliga uppvärmnings-, vatten- och underhållsutgifterna som statsrådet fastställer årligen. Även tomtarrendet inräknas i boendekost-naderna på samma sätt som räntor på lån som tagits för att skaffa bosta-den.

Maximala boendekostnader och underhållsutgifter

Statsrådet fastställer genom en förordning de årliga maximibeloppen för boende-kostnader och underhållsutgifter. Detta innebär att som dina boendeboende-kostnader inte betraktas dina faktiska boendekostnader utan de fastställda maximibeloppen. Utöver självriskandelen måste du alltid betala den överstigande andelen av dina boende-kostnader själv. Maximibeloppet beror på i vilken kommun bostaden är belägen och huruvida det bor under 18-åriga barn i ditt hushåll, se Bilagan.

Vid uträkningen av bostadsbidrag för egnahemshus används i stället för de faktiska boendekostnaderna de underhållsutgifter som statsrådet fastställt. Uppvärmnings- och vattenkostnaderna används också för hyres- och aktiebostäder, då uppvärm-ningen och/eller vattnet inte ingår i hyran. Se Bilagan.

Kommunerna i de olika uppvärmningsgrupperna uppräknas i statsrådets förord-ning. Uppvärmningskostnaderna beaktas endast till den del de motsvarar den skä-liga bostadsstorleken. Den skäskä-liga bostadsstorleken för personer som bor ensamma är högst 70 kvadratmeter och bostadens storlek höjs med 15 kvadratmeter för varje övrig invånare.

Låneräntor som boendekostnader

Om du har tagit lån för att skaffa en stadigvarande ägarbostad eller renovera den, godkänner FPA låneräntorna som boendekostnader. Också räntor på lån som tagits för att betala bostadsrättsavgiften och avgiften för delägarbostad godkänns som bo-endekostnader. Dessa låneräntor avdras inte från årsinkomsten.

Hur inverkar inkomsterna på bostadsbidraget för pensionstagare?

På bostadsbidraget för pensionstagare inverkar nästan alla de fortlöpande brut-toinkomster* före skatt som du eller din make* har. Om du bor ensam inverkar dina egna inkomster, din förmögenhet och dina boendekostnader på bostadsbi-draget. Om du bor tillsammans med din make påverkas bostadsbidraget också av din makes inkomster och förmögenhet samt era gemensamma boendekost-nader.

Pensionstagarens bostadsbidrag beror på

pensions- och arbetsinkomsten

företagarinkomsten enligt arbetsinkomsten för FöPL*- och LFöPL*-för-säkringen

arbetslöshetsdagpenningen och

inkomsten på förmögenhet, såsom depositionsräntor och hyresin-komst.

Låneräntor avdras från inkomsterna. Låneräntorna på den egna bostaden avdras dock inte, eftersom de läggs till boendekostnaderna. Räntor på konsumtions-krediter får inte avdras från inkomsterna.

Vård- och handikappsbidrag samt inkomster från eller förmögenhet i dödsbo inverkar inte på bostadsbidraget för pensionstagare. Inte heller påverkas bidra-get av depositioner som uppgår till högst 2 000 euro. För makens* depositio-ner gäller en separat gräns på 2 000 euro. För överstigande belopp räknar FPA ränteinkomster över 60 euro som inkomst och depositionerna läggs till den förmögenhet som påverkar bostadsbidragets belopp.

Som förmögenhet beaktar FPA hela förmögenheten med avdrag för skulder.

Till förmögenheten räknas inte den ägarbostad som du använder för eget bruk, en andel i ett odelat dödsbo eller bostadsaktier. Åtta procent av den del av för-mögenheten som överskrider förmögenhetsgränserna (se Bilaga) läggs till in-komsterna.

När dina och din makes samtliga inkomster har räknats ihop på ovannämnda grunder jämförs de med inkomstgränsen för fullt bostadsbidrag (se Bilaga). Om inkomsterna överskrider inkomstgränserna beaktas 40 % av den överstigande delen (den s.k. tilläggssjälvrisken), och denna läggs till bassjälvriskandelen (se formeln för uträkning av bostadsbidrag, s. 76).

Lagen om bostadsbidrag för pensionstagare 11.5.2007/571, statsrådets förordning om grunderna för bestämmande av bostadsbidraget för pensionstagare (SRf 1308/2011)

Ändringssökande och informationsutbyte