• No results found

Rehabilitering enligt prövning

FPA kan bevilja rehabilitering enligt prövning inom ramen för de anslag som riksdagen årligen beviljar för ändamålet. Den behovsprövade rehabiliteringen är främst avsedd för personer i arbetsför ålder med en sjukdom eller ett handikapp som försämrar arbetsförmågan. Dessutom kan behovsprövad rehabilitering uti-från individuella behov även beviljas klienter i olika åldersgrupper, vilka står utanför arbetslivet, om deras funktionsförmåga och livskvalitet kan förbättras med hjälp av rehabiliteringen.

Nedan presenteras några metoder för rehabilitering enligt prövning. Informa-tion om olika rehabiliterings- och anpassningsträningskurser finns på FPA:s webbplats på www.fpa.fi/sokrehabkurs.

ASLAK-kurser för personer i arbetslivet

Den yrkesorienterade medicinska rehabiliteringen (ASLAK) är en form av ti-dig rehabilitering som utvecklats av FPA. ASLAK-rehabiliteringen är planerad för sådana arbetsplatser och yrkesgrupper som i arbetet utsätts för stor fysisk, psykisk och social belastning, som lätt kan leda till att hälsoproblemen hopar sig och arbetsförmågan försvagas. Du kan söka till en ASLAK-kurs om du re-dan har symptom på nedsatt funktionsförmåga och det finns risk för att den försämras ytterligare. ASLAK-kurserna består av rehabiliteringsperioder an-tingen i öppen vård eller på anstalt och de genomförs i 2-3 perioder under ett år. Mellan rehabiliteringsperioderna arbetar du på din arbetsplats. FPA, före-tagshälsovården på din arbetsplats och rehabiliteringsproducenten planerar din ASLAK-rehabilitering gemensamt.

Anpassningsträning

Målet för anpassningsträningen är att förbättra den psykiska, fysiska och sociala funktionsförmågan när den försvagats p.g.a. sjukdom eller handikapp och ge kli-enten de bästa möjliga förutsättningarna för ett fullvärdigt liv. Anpassningsträ-ningen genomförs vanligen i kursform i öppenvård eller på anstalt och pro-grammet fokuserar på olika gruppfunktioner. Vissa av kurserna är familjekurser där även klientens anhöriga deltar. För gravt handikappade ordnas dessutom individuell anpassningsträning.

Neuropsykologisk rehabilitering

Neuropsykologisk rehabilitering beviljas för 16 år fyllda personer med utveck-lingsrelaterade inlärningssvårigheter samt efter hjärnskador. Du kan ha möjlig-het till neuropsykologisk rehabilitering om du lider av t.ex. läs- och skrivsvå-righeter, gestaltningsproblem och koncentrationssvårigheter (ADHD) eller en mångfacetterad utvecklingsstörning. Du kan också behöva rehabilitering om du drabbats av exempelvis hjärnförlamning, hjärnblödning, hjärnskada, hjärnin-flammation eller andra sjukdomar som skadar centrala nervsystemet.

För att du ska få neuropsykologisk rehabilitering förutsätts alltid en neuropsy-kologisk undersökning som i detalj klarlägger de speciella svårigheternas natur, omfattning och svårighetsgrad samt olägenheter och behandlingsrespons.

Neuropsykologisk rehabilitering ges i form av öppen vård 1–2 gånger i veckan.

FPA beviljar terapin för ett år i sänder. För fortsatt terapi behöver du ett nytt utlåtande från en neuropsykolog. FPA kan bevilja neuropsykologisk terapi i högst 3 år. Maximitiden bedöms utifrån vårdresultaten.

Rehabiliteringspenning

Rehabiliteringspenningen tryggar dig en utkomst medan du deltar i rehabilitering som syftar till att du ska kunna fortsätta i arbetet, återvända till arbetslivet eller komma in i arbetslivet. Du kan få rehabiliteringspenning om du är 16–67 år och förhindrad att arbeta p.g.a. rehabiliteringen. Du ska dessutom ha ett godkänt rehabiliteringsbeslut t.ex. från FPA eller företagshälsovården (rehabiliteringsbeslut förutsätts inte av unga funktionshindrade eller funktionshindrade i läroavtalsutbildning). Om du får lön under rehabiliteringen betalas rehabiliteringspenningen till din arbetsgivare.

Du kan inte få rehabiliteringspenning om du får

ålderspension eller förtida ålderspension med stöd av folkpensionslagen eller arbetspensionslagarna

full ersättning för inkomstbortfall som beviljats med stöd av obligatorisk olycksfallsförsäkring, trafikförsäkring eller enligt lagen om skada ådragen i militärtjänst eller lagen om olycksfall i militärtjänst.

Utbetalning av rehabiliteringspenning och självrisktid

Rehabiliteringspenning utbetalas för vardagar efter självrisktiden. Till vardagar räknas måndag till lördag men inte helgdagar. Rehabiliteringspenningen betalas i efterskott efter att rehabiliteringen genomförts. Den är beskattningsbar inkomst.

Självrisktiden är i allmänhet den dag då rehabiliteringen inleds och de 9 följande var-dagarna. Om du deltar i en kort anpassningstränings- eller rehabiliteringskurs eller i en undersöknings- eller prövningsperiod för utredning av rehabiliteringsbehovet är din självrisktid en dag. Självrisktiden är en dag även i det fall att ny rehabilitering inleds inom 30 dagar efter den föregående. Om du inleder rehabiliteringen så att du omedelbart före den har fått sjukdagpenning, arbetslöshetsersättning eller utbild-ningsstöd kan rehabiliteringspenningen betalas ut genast utan självrisktid. Om du fått full sjukpension omedelbart före rehabiliteringen är självrisktiden 30 dagar.

Rehabilitering

Hur stor är rehabiliteringspenningen?

Rehabiliteringspenningen beräknas på samma sätt som sjukdagpenningen (se s. 24).

För yrkesinriktad rehabilitering beräknas rehabiliteringspenningen dock på ett annat sätt. Dina andra inkomster och ersättningar kan minska din rehabiliteringspenning.

Du kan uppskatta rehabiliteringspenningens belopp på FPA:s webbplats www.fpa.

fi/berakningar.

Rehabiliteringspenning för ungdomar under 20 år

Om du är 16–19 år kan du få rehabiliteringspenning, om din arbetsförmåga är nedsatt och möjligheter att välja yrke är väsentligt försämrade p.g.a. sjukdom eller handikapp och du behöver en intensifierad bedömning av arbetsförmå-gan och rehabilitering. För att få rehabiliteringspenning ska du ha en personlig studie- och rehabiliteringsplan som uppgjorts i din hemkommun. Planen ska innehålla preliminära uppgifter om möjligheterna till och målen för den yrkes-inriktade rehabiliteringen samt en preliminär utbildningsplan. Sänd in denna plan till FPA tillsammans med ansökan om rehabiliteringspenning. FPA följer upp hur planen förverkligas.

Rehabiliteringspenningens belopp, se Bilagan. För tiden mellan rehabiliterings-beslutet och rehabiliteringens början samt mellan olika rehabiliteringsetapper utbetalas rehabiliteringspenningen sänkt med 20 %. Rehabiliteringspenning för unga betalas efter självrisktiden högst till slutet av den månad då du fyller 20 år eller, om rehabiliteringen inte är avslutad, tills din rehabiliteringsperiod eller dina studier är avslutade.

Rehabiliteringspenning för läroavtalsutbildning

Om din arbetsförmåga är väsentligt försämrad och du riskerar bli arbetslös inom de närmaste åren kan du få rehabiliteringspenning när du deltar i läro-avtalsutbildning. Eftersom du får lön under läroavtalstiden betalas den del av rehabiliteringspenningen som motsvarar lönen till din arbetsgivare.

Ersättning för uppehälle under rehabiliteringen

Om rehabiliteringen orsakar extra utgifter och du i rehabiliteringspenning får minimibeloppet kan du dessutom få 9 euro per dag i ersättning för uppehälle.

Denna ersättning betalas främst i samband med rehabiliteringsundersökningar och rehabiliteringsförsök samt under öppen rehabilitering. Ersättningen för uppehället är skattefri.

Rehabiliteringsunderstöd efter rehabiliteringen

Du kan få rehabiliteringsunderstöd efter det att rehabiliteringspenningen har upphört. Ditt behov av rehabiliteringsunderstöd och dess belopp bedöms uti-från din livssituation. Du kan få högst lika mycket i understöd som du fått i rehabiliteringspenning under 6 månader.

Lag om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner

15.7.2005/556, statsrådets förordning om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och re-habiliteringspenningförmåner 25.8.2005/646.