• No results found

Boverket ska redovisa vilka insatser som genomförts inom ramen för verkets miljöansvar Boverket ska särskilt redovisa

In document Årsredovisning 2007 (Page 108-114)

Miljömålsarbete

Krav 1 Boverket ska redovisa vilka insatser som genomförts inom ramen för verkets miljöansvar Boverket ska särskilt redovisa

vilka insatser som gjorts för att kommunicera och öka engage- manget för generationsmålet. Redovisningen ska innehålla en redogörelse för uppnådda effekter eller resultat av myndighe- tens arbete. I redovisningen ska anges med vilka andra myn- digheter Boverket samordnar arbetet med miljömålsarbetet och hur samordningen genomförts.

Miljöpolitik  Pådrivande och förebyggande miljöarbete

08

Boverket ska redogöra för behovet av informationsinsatser inom sitt verksamhetsområde och de insatser som verket har genomfört.

Boverket ska i övrigt miljömålsarbete, inom ramen för sitt miljömålsansvar, redovisa till Miljömålsrådet enligt de riktlinjer som Miljömålsrådet anger.

Tre utvärderingar på miljöområdet

Mycket kraft har under året lagts på den fördjupade utvärderingen av God bebyggd miljö och på att ta fram underlag om miljömålsfrågan Fysisk plane- ring och hushållning med mark och vatten samt byggnader (FPH) till Miljö- målsrådets fördjupade utvärdering av miljömålsarbetet. Dessutom har Boverket för första gången inom sitt särskilda sektorsansvar utvärderat bygg- och fastighetssektorns miljöarbete. I uppdraget ingår att föreslå åtgärder för att nå God bebyggd miljö och för att förbättra sektorns miljöarbete samt att konsekvensbedöma dessa. Boverket lämnade tre huvudrapporter till Miljö- målsrådet den 30 september; God bebyggd miljö – Fördjupad utvärdering av

miljömålsarbetet; Bygg- och fastighetssektorns miljöarbete samt Samhällseko- nomiska konsekvensanalyser. Sektorsrapporten bygger på resultaten från en

litteraturstudie om bygg och fastighetssektorns miljöarbete, en enkätunder- sökning bland byggentreprenörer och byggherrar om deras miljöarbete samt platsbesök och intervjuer hos ett tiotal av respektive grupp. Rapporten om God bebyggd miljö är en sammanfattande analys med framför allt de sju delmålsrapporterna som underlag. I arbetet har Boverket samverkat med Naturvårdsverket (delmål 5, avfall), Riksantikvarieämbetet (delmål 2, kultur- miljö), Sveriges geologiska undersökning (delmål 4, naturgrus), Energimyn- digheten (delmål 6, energi). I bullerfrågan finns en arbetsgrupp under Boverkets ledning, med deltagare från Banverket, Vägverket, Socialstyrelsen, Naturvårdsverket, Sveriges kommuner och landsting samt Stockholms stad.

Boverket medverkar i strategiarbetet

Under året tog Boverket också fram underlag om FPH, vilket har använts i arbetet med Strategin för hushållning med mark, vatten och bebyggd miljö. Boverket har deltagit aktivt i strategiarbetet med hushållningsstrategin, som leds av Naturvårdsverket. Arbetet har genomförts av en arbetsgrupp under ledning av en styrgrupp, i vilka deltagare från Skogsstyrelsen, Fiskeriverket, Jordbruksverket, Riksantikvarieämbetet, Socialstyrelsen, Energimyndigheten och Vägverket också har deltagit. Boverket har också haft representanter i arbetet med strategin om giftfria och resurssnåla kretslopp. I dessa frågor sker samverkan främst med Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen.

Boverket har även haft en ledamot i Naturvårdsverkets avfallsråd.

Behov av informationsinsatser

Boverket har i utvärderingarna av God bebyggd miljö respektive av bygg- och fastighetssektorn sett att kunskapen om miljömålen är låg inom vårt verksam- hetsområde. Boverket föreslår därför flera informationsinsatser och behov av kunskapsunderlag både i dessa rapporter och i vårt miljöarbete framöver. Miljöpolitik  Pådrivande och förebyggande miljöarbete

 Miljömålsarbete

Miljöpolitik  Pådrivande och förebyggande miljöarbete

09

Övrig samverkan med andra myndigheter

I övrigt samverkar Boverket med övriga miljömålsmyndigheter genom aktivt deltagande i Miljömålsrådets beredningsgrupper och på de seminarier som ordnas av Miljömålsrådets kansli. Vi deltog också i de regionala miljömålsda- garna i Vadstena i april. Där utbyter samtliga länsstyrelser och flera centrala myndigheter information och erfarenheter från miljömålsarbetet.

Informations- och kommunikationsinsatser

Boverket har fört ut miljömålsbudskapet och möjliga åtgärder för att nå God bebyggd miljö i många olika sammanhang, både på stora konferenser och genom mindre seminarier. Bland annat genomförde Boverket under novem- ber 2006 till januari 2007 en konferensserie ”Planering på goda grunder”. Konferensen tog upp betydelsen av och visade exempel på bra kunskapsun- derlag för planering och stadsbyggande, bl.a. utifrån vad planeringsdelmålet i God bebyggd miljö anger. Konferenserna nådde cirka 400 deltagare från främst kommuner och länsstyrelser.

Under hösten togs den fördjupade utvärderingens resultat upp i ett tema- nummer i Boverkets tidning Planera Bygga Bo (nr 5/2007). Delmålsrapporten om Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse fick stort genomslag i medierna under sommaren, bl.a. som förstasidesnyhet i Svenska Dagbladet17 (den 18 juli

2007). Budskapen på flera av seminarierna under Boverkets Plan- och byggda- gar i september har betydelse för uppfyllandet av God bebyggd miljö, två exempel är seminarierna Ändra utan att skända och Hälften kvar – energian-

vändningen till 2050. Sammantaget har vi genom dessa informations- och

kommunikationsinsatser nått företrädare för andra myndigheter, kommuner, bygg- och fastighetsbranschen och ideella organisationer.

Miljöarbetet integreras i Boverkets verksamhet

Boverket har internt utvecklat miljöansvaren och sina miljöroller, se figur på nästa sida. Vi ser över hur miljömålen bättre kan integreras i kärnverksamhet. Miljömålen och miljöaspekter har stor betydelse i bl.a. revideringen av bygg- reglerna, uppdraget om byggnaders energieffektivitet, tekniska status och inomhusmiljö (BETSI) och i sakfrågor om vindkraft och grönområden, liksom inom ramen för Vägverkets stora projekt ”Den goda staden” och Energimyn- dighetens energiprojekt ”Uthållig kommun”.

17 Kulturmiljö hotas av dålig kunskap, www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_246479.svd.

Miljöpolitik  Pådrivande och förebyggande miljöarbete

 Miljömålsarbete

Miljöpolitik  Pådrivande och förebyggande miljöarbete

0

övriga insatser

Boverket har för andra året i rad skickat ut den webbaserade miljömålsenkä- ten till kommunerna, för att få en överblick över utvecklingen av miljömålsar- betet. Svarsfrekvensen var 84 procent, vilket är något högre än de 78 procent som svarade år 2006. Med enkätsvaren som grund har Boverket kartlagt vilken kompetens kommunerna har tillgång till för att hantera PBL:s varsamhetskrav. Boverket har under året avslutat en förstudie om ett miljömålsuppföljnings- program och har därefter upphandlat ett konsultuppdrag om utveckling av dess struktur. Uppdragets ska redovisas till Boverket i mars 2008.

Landskapets upplevelsevärden

Under året avslutade Boverket (huvudansvarig), Skogsstyrelsen, Naturvårds- verket, Statens Folkhälsoinstitut, Socialstyrelsen och Riksantikvarieämbetet det gemensamma projektet om Landskapets upplevelsevärden. Vi hade i juni ett seminarium med nära 50 deltagare från centrala och regionala myndighe- ter, kommuner, forskare och konsulter, och gav ut en rapport Landskapets

upplevelsevärden – vilka är de och var finns de?. Projektet har starka koppling-

ar till uppdraget om bostadsnära natur.

Bidrag till ideella miljöorganisationer

Från 2006 års ramanslag har Boverket gett bidrag på totalt 1 725 000 kr till tre organisationers projekt18. Miljöförbundet Jordens Vänner genomförde en

18 The natural step dnr 215-2794/2006, Etik & Energi dnr 215-3650/2006 samt Miljöförbundet Jordens vänner 215-3601/2006.

Miljöpolitik  Pådrivande och förebyggande miljöarbete

 Miljömålsarbete

Miljöpolitik  Pådrivande och förebyggande miljöarbete

 Miljömålsarbete



seminarieserie på flera platser i Sverige om Hållbart boende i hållbar stad. Serien hade två inriktningar, dels hållbar stad, dels energieffektivt byggande. Boverket medverkade i det sista seminariet om energieffektivt byggande som hölls i Göteborg den 16 november 2007.

Etik & Energi fick medel till att vidareutveckla sitt arbete med att stötta församlingar och stift i deras arbete med att minska sitt oljeberoende och öka energieffektiviteten i sina fastigheter. De har haft cirka 170 aktiviteter runt om i landet och genom dessa har de nått mellan 2 500 och 3 000 personer. Boverket kommer i mars 2008 medverka i ett seminarium anordnat av Etik & Energi och Sveriges kristna råd där syftet är att öka kyrkornas delaktighet i klimatfrågan och energiomställningen.

Miljöpolitik  Pådrivande och förebyggande miljöarbete

 Miljömålsarbete

Miljöpolitik  Pådrivande och förebyggande miljöarbete



In document Årsredovisning 2007 (Page 108-114)