• No results found

Boverkets organisation

In document Årsredovisning 2007 (Page 147-153)

Boverket har under 2007 letts av en styrelse och av generaldirektören, som också är styrelsens ordförande. Till styrelsen finns en internrevisor knuten. Sakverksamheten är organiserad i två divisioner; husbyggnadsdivisionen och samhällsbyggnadsdivisionen. Rådet för hållbar utveckling i Umeå, som tidigare också var en av Boverkets divisioner, lades ner den 31 mars 2007, enligt ett regeringsbeslut.

Divisionerna leds av divisionschefer. Dessa har verksövergripande ansvar för styrningen och inriktningen av divisionernas arbete. Inom varje division finns tre enheter som ansvarar för olika delar av divisionens verksamhetsom- råde. Varje enhet leds av en enhetschef.

Generaldirektören biträds av ett kansli med överdirektören som chef. Boverkets personal- och organisationsutvecklingsenhet, informationsenhet och ekonomienhet är knutna till kansliet. Även dessa enheter leds av en enhetschef. Boverkets ledningsgrupp utgörs av generaldirektören, överdirek- tören, divisionscheferna och ekonomi- och planeringschefen.

Därutöver har Boverket ett antal råd och expertgrupper som samtalspart- ners och bollplank för stöd i arbetet. Inom Boverket finns även ett samrådsor- gan med handikappförbunden.

Förändringsarbete startade under hösten

För att möta dagens och framtidens krav på Boverket började ledningen ett förändringsarbete under hösten. Förändringsarbetets fokus har varit stabs- verksamheten, dvs. personal- och organisationsutvecklingsenheten, informa- tionsenheten, ekonomienheten och verksledningens kansli. I detta föränd- ringsarbete har översynen hittills handlat om att se över arbetssätt och organisation.

Personalekonomisk redovisning

Antalet anställda med en tillsvidareanställning ökade med en person under året. Den 31 december 2007 hade 185 personer tillsvidareanställning (varav åtta vid Hållbarhetsrådets kansli i Umeå). De anställda vid Hållbarhetsrådet är uppsagda och uppsägningstiden löper över årsskiftet. Under året har i genom- snitt 20 tidsbegränsat anställda utfört arbete åt Boverket.

Av Boverkets 14 chefer är nio kvinnor och fem män. Under året anställdes 13 personer tillsvidare. Fyra av dessa var dessförinnan tidsbegränsat anställda. Nio direktrekryterades till fasta anställningar som experter/utredare. Nio personer lämnade sina anställningar varav en med ålderspension och en med pension med förtida uttag. Resterande sju lämnade sina anställningar på egen begäran.

Medelåldern för de anställda kvinnorna är 48 år och för männen 50 år. Boverket har under året använt konsulter och entreprenörer som i tid motsva- rar 31,4årsarbetare. Här ingår konsulttid för upphandlad förvaltning av Boverkets IT-system samt drift av växel och reception.

7

Personalekonomisk redovisning

2007 2006 2005 Antal % Antal % Antal % Anställda tillsvidare 185 184 175 - Män 84 45 84 46 77 44 - Kvinnor 101 55 100 54 98 56 Högskolekompetens 137 136 74 127 73 - Kvinnor 64 47 65 48 61 48 - Män 73 53 71 52 66 52

doktors- eller licentiatexamen 14 16 17

Kompetensförsörjning

Inriktningsmål för kompetensförsörjningen 2008 – 2010

Boverkets mål är att leverera ålagda uppdrag med rätt kvalitet inom givna tidsra- mar. Därför kommer fokus i första hand att ligga på att säkerställa att adekvat kompetens finns tillgänglig inom kärnområdena samhällsplanering, stads- och bebyggelseutveckling, byggande och förvaltning och boendefrågor.

Boverkets personalresurser ska till antal och kompetens vara anpassade efter kärnverksamhetens behov av stöd. De anställda ska ges möjlighet till personlig och yrkesmässig utveckling för att ha större möjlighet att kontinuerligt påverka och utveckla sitt arbetsområde.

Mål för Kompetensförsörjningen 2007

1. Att slutföra arbetet med att utarbeta en strategi för Boverkets kompetens försörjning.

2. Att implementera kompetensverktyget ProCompetence för att genomföra kompetensanalyser med fokus på kärnverksamheten.

3. Att dokumentera rutiner för personal- och organisationsutvecklingsområdet.

Har Boverket nått målet?

Mål 1 och 2 har inte uppnåtts. En av orsakerna är det förändringsarbete av organi- sationen som startade under hösten. Mål 3 har uppnåtts och arbetet med att förbättra processerna har påbörjats.

Kompetensutvecklingsinsatser under 2007

Under 2007 har Boverket i extern regi anordnat utbildningar i datorprogrammen Adobe Acrobat, Excel, Outlook, PowerPoint och Word.

Boverket har erbjudit EU-utbildningar; EU – en inledande överblick, EG-rätten samt EU:s beslutsprocesser och förhandlingsspel. Kurserna genomfördes med externa föreläsare.

Boverket har även anordnat utbildning i offentlig upphandling, medieträning, presentationsteknik och en skrivarkurs..

Varje år genomförs en förvaltningsutbildning med sex olika avsnitt; statsförvalt-

8

ningens styrning, Boverkets organisation, att arbeta i projekt, att vara statsan- ställd, arbetsmiljö samt kommunikation/information och säkerhet. Denna utbildning genomförs främst för nyanställda.

Individuell kompetensutveckling har bedrivits inom områdena; ArcGIS med ArcView, utbildning i europeiska förhandlingar och europakompetens, processanalys och verksamhetsutveckling, förändring om nya spelregler på bostadsmarknaden, förändringskunskap och utvecklingsarbete, projektledare med certifiering enligt IPMA nivå D, kvalificerad olycksutredningsmetodik 5 poäng, nätbaserad kurs i boenderätt 5 poäng samt EU-kunskap 5 poäng.

Boverket har haft en anställd på utbytestjänstgöring hos Växjö kommun och en anställd som praktiserat på Miljödepartementet under två veckor.

Boverkets chefer har genomgått utbildning i utvecklingssamtal. Boverket har även anordnat individbaserad utveckling för chefer genom coachning och mentorsträffar.

Mål för Boverkets kompetensförsörjning 008

1. Att implementera tydliga processer i stödverksamheten som fokuserar på strategiskt stöd till ledningen, konsultativt stöd till enhetschefer och medarbetare samt anpassat administrativt stöd till organisationen. 2. Att tydligt koppla ihop processerna kring verksamhetsplanering och

kompetensplanering.

3. Att slutföra arbetet med effektivisering av stödverksamheten vilket också innebär omställningsarbete.

Arbetsmiljö

Boverket har under året noterat att antalet sjukdagar per anställd och år har minskat. Den totala sjukfrånvaron i procent av arbetad tid var 5,1 under år 2006. År 2007 var den totala sjukfrånvaron 4,1 procent. Denna sänkning beror på en minskad långtidssjukskrivna.

För att reducera antalet sjukdagar, för att undvika stress och få ett bättre arbetsliv startade Boverket redan 2003 projektet Arbete och hälsa. En satsning som pågått sedan dess. Boverket har inom ramen för denna satsning under året erbjudit de anställda massage i egna lokaler. ”Kost och vikt i balans” är en aktivitet som Boverket påbörjade år 2006 och som slutfördes under våren 2007. Målet var att få en sundare livsstil för de anställda.

Boverket arrangerade även en kurs i första hjälpen och hjärt- och lung- räddning (HLR).

Under 2007 redovisades resultatet från den arbetsmiljökartläggning som genomfördes i december 2006. Som ett led i det systematiska arbetsmiljöarbe- tet har enheterna utifrån resultatet arbetat fram åtgärdsplaner för sitt fortsatta arbetsmiljöarbete. Ergonomironder har genomförts på ett antal enheter och nyanställda har erbjudits en genomgång av sina arbetsplatser för att undvika belastningsskador.

Även i år har de anställda haft möjlighet att använda en timme per vecka av sin arbetstid till friskvårdsaktiviteter. Boverket har även erbjudit de anställda ersättning för terminsavgifter för motion och friskvård.

Under hösten har information lämnats om Boverkets alkohol- och drogpo- licy vid obligatoriska personalmöten.

9

IT-verksamhet

Under året har en testfas genomförts för att göra Boverkets nätverk tillgängligt från valfri plats via Internet. En s.k. VPN-lösning med tillräckligt hög säkerhet har provats ut.

Vårt diarium har utökats med en ny webbservicefunktion som möjliggör att ärenden som hanteras i övriga verksamhetssystem kan diarieföras digitalt.

Boverkets nya generella enkätsystem, Respons, har kompletterats under året och har nu använts till både planenkäten och bostadsmarknadsenkäten. Sveriges kommuner och landsting har utvärderat detta nya arbetssätt och funnit det acceptabelt ur arbetsbelastningssynpunkt.

Handläggningssystemet Bofinc har under året utökats med nytillkomna stöd. En fördjupad förstudie har också genomförts för att implementera e- tjänster och e-handläggning.

Ett system för att hantera energideklarationerna har införts under året. I sys- temet kan alla behöriga oberoende experter logga in och registrera nya energi- deklarationer.

Risk- och sårbarhetsanalys

Riskanalys enligt förordningen 2002:472

Boverket hanterar inte inom sina verksamhetsområden frågor som i allt väsentligt omfattar situationer som kräver brådskande insatser för att säkerstäl- la samhällets funktionsförmåga.

Inom verksamhetsområdet Kvalitet i byggande och förvaltning inriktas Boverkets verksamhet på att höja säkerheten och förhindra det som kan kallas vardagsolyckor genom bygg- och konstruktionsregler. Regleringen omfattar brand i byggnader, ras av byggnadsverk, tunnelolyckor, olyckor med hissar och linbanor, utbrott av legionella, fukt och mögel i byggnader, ras eller skred (till exempel i samband med översvämning). Även reglering av andra typer av säkerhet vid användning av byggnader ligger inom verkets ansvarsområde. Barnsäkerhet är ett sådant exempel. Samverkan med andra myndigheter sker i ett par fall. Inom Miljödepartementet finns en förteckning som anger ansvarigt departement, ansvarig myndighet och kontaktpersoner för situationer som beskrivits ovan.

Förutom ovanstående är Boverket ansvarigt för IT-systemet för utbetalning av bidrag och stöd som t.ex. investeringsbidrag för bostäder, räntebidrag och energistöd. Systemet är samhällsviktigt eftersom det hanterar utbetalning av stora summor. Boverket har sedan många år en katastrofplanering som omfat- tar detta system.

Riskanalys enligt förordningen 1995:1300

Vid en analys av vilka risker för skador och förluster som finns i myndighetens verksamhet har följande riskområden identifierats; brand, vattenskador, inbrott, informationsförluster, driftavbrott och IT-störningar samt personska- dor. Boverket gör kontinuerligt förebyggande insatser inom dessa områden för att eliminera skador och förluster.

Mot bakgrund av inträffade händelser bedöms riskkostnaderna ligga inom

0

ramen för det försäkringsbelopp om 800 000 kr som Boverket har i den verksamhetsförsäkring som har tecknats hos Kammarkollegiet.

Information

Boverkets Plan- och byggdagar var en av de större informationssatsningarna under året. Plan- och byggdagarna är en viktig mötesplats för att upprätthålla samhällsdialogen om plan-, bygg- och bostadsfrågor. I början av september besökte 850 personer konferensen under två dagar i Karlskrona. Temat var ”Hur bygger vi staden?”. Deltagarna kunde välja mellan 17 seminarier som handlade om hur man bygger husen i staden, staden för alla, miljön och energin samt staden och regionerna.

Att informera om energideklarationerna har varit en annan stor informa- tionsinsats.

En imageundersökning genomfördes i slutet av året för att kunna utveckla och anpassa Boverkets information till olika målgrupper.

Regelverk efterfrågas mest

Under året har Boverket gett ut sextio publikationer och broschyrer. Nio är rapporteringar till regeringen om olika uppdrag och övriga är allmänna råd, handböcker, andra rapporter och kartläggningar.

Efterfrågan på Boverkets publikationer fortsätter att öka. Störst efterfrågan är det på olika regelverk som t.ex. Regelverk för hushållning, planering och byggande och Boverkets handbok om stålkonstruktioner, BSK 07.

Massmediernas intresse för Boverket har ökat stadigt under de senaste åren. Antalet artiklar där Boverket omnämns var 2 700 under 2007. Det är en ökning med 38 procent sedan 2004. Under året har Boverket gett ut 12 press- meddelanden och anordnat fem pressmöten. Stor uppmärksamhet i media fick bl.a. Boverkets allmänna råd om buller i samband med utvärderingen av miljömålet God bebyggd miljö, Boverkets remissvar på fastighetsskatten och en utvärdering om renoveringsbehovet i skolorna.

Webbplatsen den viktigaste informationskanalen

Boverkets tidning Planera Bygga Bo har kommit ut med sex nummer. Tidning- en har 2 000 prenumeranter och 10 000 läsare. Särskilda teman i tidningen under året var; planeringens många ansikten, klimat- och samhällsbyggande, energideklarationerna, så bygger vi staden, god bebyggd miljö och PBL i förändring.

Boverkets webbplats är en viktig informationskanal för att nå ut med information. Under året hade webbplatsen 854 210 besökare. Det är en ökning från föregående år. I genomsnitt är varje besökare inne på 13 sidor. De vanli- gaste besöksgrupperna är privatpersoner (48 procent), konsulter inom bygg- sektorn (14 procent) och kommunanställda (13 procent). En undersökning visar att besökarna ger webbplatsen ett betydligt bättre betyg jämfört med året innan.



övriga insatser

Avidentifierade ansökningar

Under 2007 har Boverket tillsammans med sex andra myndigheter deltagit i en försöksverksamhet med avidentifierade ansökningshandlingar. Syftet med försöket är att pröva om och på vilket sätt en metod med avidentifierade ansökningshandlingar bidrar till ökad mångfald. Inom ramen för uppdraget har Boverket samarbetat med Aditro Offentliga Jobb. Leverans av statistik till Statistiska centralbyrån, SCB, kommer att ske genom filöverföring direkt från Offentliga Jobb i januari 2008. Boverket ska lämna en rapport om försöket till regeringen den 31 mars 2008.

I enlighet med riktlinjer för myndigheters redovisning av miljöledningsar- bete har Boverket den 28 februari 2007 (dnr 429-1016/2007) redovisat 2006 års arbete.

Energitävling på Boverket

Från och med 1 september 2007 till den 31 augusti 2008 deltar Boverket i en europeisk tävling i syfte att spara energi, European Energy Trophy. Målet är att spara energi i kontorsbyggnader genom att ändra de anställdas beteende. Tillsammans med Boverket tävlar övriga hyresgäster i fastigheten. Grupper har bildats som ska titta på möjligheten att spara energi i belysning, data/IT och ventilation. Samtlig personal har erbjudits utbildning. Målet är att minska energianvändningen med minst 10 procent. Idag använder vi 230 kWh per m2

och år.



In document Årsredovisning 2007 (Page 147-153)